Fongers transportrijwiel

Beste transportfiets liefhebber,

Ik heb onlangs een Fongers Transport aangeschaft, het betreft hier één uit 1934 (met dank aan Jos Rietveld).
De fiets is nagenoeg geheel origineel en is tot in de jaren 60 in dienst geweest bij het P.E.B. (Provinciaal Elektriciteit Bedrijf) in Friesland dit staat ook op het achterspatbord.
Ondanks zijn lange loopbaan zijn veel transfers en de groene bies op de wielen redelijk tot goed bewaard gebleven en is de technische staat goed. Het bijzondere is ook dat de fiets voorzien (was) van een origineel Fongers kettingkast van moleskin..
Gezien het feit dat de fiets behoorlijk zeldzaam blijkt en ik het oude karakter wil behouden wil ik er zo min mogelijk aan de fiets doen.
Mijn idee is om de fiets te conserveren d.m.v. poets/olie, de wielen opnieuw te laten spaken (spaken zijn behoorlijk roestig), de draaiende delen te smeren, de roestige spatbordstangen, drager en zadelframe te verven en de fiets te voorzien van een nieuw zadeldekje en nieuwe banden.
Ik ben echter nog in dubio of ik er zwarte of baksteen kleurige banden onder ga doen.. Suggesties?
Ik zal het eindresultaat laten zien..

Gr,

Isa

16 gedachten aan “Fongers transportrijwiel”

 1. Een Fongers transportfiets is zoiets als een Rolls Royce pickup truck…

  Als de spaken nog goed zijn (nog niet bijna doorgerot) en de wielen recht (genoeg), gewoon laten zitten. Behandelen met Owatrol of iets dergelijks, vooroorlogse spaken waren toch zwart, en ze zijn maar één keer origineel.
  Zoals je merkt ben ik er voor om dingen zoveel mogelijk te laten zoals ze zijn, kunnen ze hun eigen geschiedenis vertellen.

 2. Dag C.S,

  De spaken van het achterwiel waren dusdanig verroest dat ik er geen tocht mee durfde te maken. Het voorwiel was al eens voorzien van gegalvaniseerde spaken. Om het geheel toch optisch mooi te maken dus toch maar beide wielen laten spaken.
  Het blijft een compromis tussen de goede originele delen en delen die echt aan vervanging toe zijn.

  Gr

 3. Hoi Isa.
  Gefeliciteerd met je Fongers. Dit is de fiets waar ik aanvankelijk, jaren geleden, naar ben gaan zoeken maar ik kon er geen geschikte vinden en heb toen de eerste de beste mooie, gepensioneerde transportfiets aangeschaft die ik kon vinden. Ik denk dat je werkelijk iets zeldzaams in handen hebt en ik ben blij te horen dat je hem origineel laat. Jos Rietveld weet heel veel van restaureren. Hij kan je beter adviseren, ten aanzien van een restauratie, dan wie ook.
  Succes en groeten,
  Roeland.

 4. Hoi Isa,
  Mooi dat je de fiets laat wat ie is. Ik heb de Owatrol ook ontdekt en er de Juncker mee behandeld. Wat ik doe is de olie er op smeren en een uur of twee later met een doek het overtollige weer verwijderen. De olie krijgt dan de tijd om door alle beschadigingen van de lak te trekken en stolt daar zodat er een beschermende laag ontstaat daar waar het moet. De rest kan je dan weer weg “poetsen” De roestige spatbordsteuntjes en het rek kan je er ook mee behandelen door het niet weg te poetsen maar gewoon te laten zitten. Het levert een mooier resultaat op dan lak omdat het er uit gaat zien of er niets aan gedaan is. Er is nog een voordeel aan Owatrol en dat is als het ergens weg slijt door wat dan ook ga je er even overheen met een kwastje en je ziet er niets meer van. Ik heb geen aandelen maar vind het gewoon prettig spul om mee te werken.
  Je moet het wel even de tijd geven om te laten drogen. Twee dagen kan het goed gebruiken.
  Veel plezier met je mooie fiets en ik ben benieuwd wanneer we hem eens van dichtbij kunnen bewonderen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 5. Bedankt voor de reacties. Hele mooie Juncker trouwens Charles, en lekker origineel..
  De stangetjes en rek van de Fongers zijn afgelopen weekend al in de verf gezet.. Owatrol zou wellicht ook een goede (betere) optie zijn geweest, denk dat ik de rest hier nog wel mee ga insmeren.
  Nu alleen nog de kettingkast..
  Een nieuwere lak/moleskin kast of metalen matcht ook niet echt, wellicht zonder?

  Gr

  1. Hoi Isa,
   Als ik jou was zou ik een metalen kettingscherm van Roelewiel te pakken proberen te krijgen.
   Er zijn bij mij twee transportfietsen met lakdoek kettingkasten voorbij gekomen en die zijn er vermoedelijk later door een fietsenmaker opgezet.
   Transportfietsen werden vaak zonder kettingkast verkocht maar daar kan ik me bij een Fongers niets bij voorstellen. Wil niet zeggen dat het niet mogelijk is natuurlijk maar als zo’n fiets zonder kettingkast verkocht werd kan het zijn dat de bakkersjongen een vieze broek kreeg en er naderhand alsnog een opgezet werd.
   Het kan ook zijn dat het kettingscherm kapot is gegaan en er een andere op is gezet.
   Volgens mijn bescheiden mening hoort er op een transportfiets een metalen kettingscherm van Roelewiel dus dat zou ik er op zetten. Of niets natuurlijk, dat kan ook.
   Ik fiets al jaren zonder en dat gaat uitstekend.
   Wel veel vieze broeken. Op een ketting moet tenslotte olie zitten.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 6. Op een poster uit 1936 van een Fongers transportrijwiel staat aangegeven dat een Fongers-moleskin kettingtrommel voor f. 4 kon worden bijbesteld. Wellicht voor lieden die minder “ruig” werk uitoefenden..

 7. Dit past geheel in de stijl van Fongers. Een deftige transportfiets. Ondanks de creatie van een werkpaard blijft het toch een hoog Olivier Bommel gehalte behouden. En dàt is precies wat me zo aan Fongers boeit. ‘Als u begrijpt wat ik bedoel…’

 8. Het is een werkfiets, af en toe moet er wat vervangen worden, een nieuwe kettingkast kan dan wel.

  Eigenlijk meer een fiets voor Joost, kan ie de ingrediënten voor een simpele doch voedzame maaltijd mee halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.