9 gedachten aan “Amsterdam, jaren ’30”

  1. Pracht foto

    en ook opvallend dat omgedraaide stuur iets wat je meer tegenkomt op die oude foto,s .
    Was het een mode grill ? om het op een sportfiets te doen lijken ? omdat de meeste fietsen toendertijd een haakse zadelpen hadden om zo de zithouding optimaal af te kunnen stellen ,wat dit laatste betreft was het omdraaien van het stuur niet nodig .

      1. Als het een racebocht was had je zeer waarschijnlijk een klembout aan de voorkant gezien. Anders kan je de stuurbocht niet naar boven draaien. Het lijkt eerder op een soort transportstuur. Misschien had hij het probleem dat z’n knie bij bochten tegen het stuur uiteinde kwam (heb ik zelf ook).
        Gr. Erwin

        1. Waarom een transportstuur op een gewone fiets? Ik blijf erbij dat het een racebocht is (ronde en naar buiten staande bocht); draai de foto eens om…ik lijk in het midden zelfs de klembout te zien zitten.

          1. Hoi, Ronald
            Ik heb de foto uitvergroot en je hebt gelijk, het is inderdaad een racestuur bocht. Maar je kan je natuurlijk ook afvragen; waarom een racestuurbocht op een gewone fiets. (Persoonlijk vindt ik een transportstuur minder vreemd dan een racestuur) De gedachtenkronkels hierachter zullen we wel nooit weten. Zo te zien heeft hij ook geen kettingkast, misschien wou hij een racefiets maar kon zich dat niet veroorloven.
            Gr. Erwin

          2. Inderdaad, er zijn meer vragen; is dat een lamp achter zijn stuur. gemonteerd op de stuurpen? Of op zijn stuur? Of is het een extreem grote fietsbel? Heeft de agent hem aangehouden en zo ja, waarom? Kon men toen ook al in discussie gaan met een agent? De omstanders kijken allemaal naar de man en zijn fiets; welke overtreding heeft hij begaan? En ja, een racebocht op een naar het lijkt vrij gewone fiets en dan zo gekleed gaan…geen sportieve kleding lijkt mij….of een circusartiest op een sportieve doortrapper kunsten makend op den openbaren weg…? Nog heel veel vragen bij deze prachtige foto!

          3. Hoi, Ronald
            Ik heb de uitvergroting goed bekeken en het is een lamp. Bij uitvergroten zie je het lampje zitten in het midden van de reflector. Het lijkt op zo’n grote platte verstelbare lamp die je als een soort zoeklicht op je stuur kon zetten. Hij heeft ook een racestuur waarbij een ronde buis van de stuurpen recht naar voren steekt en met een dubbele klem de stuurbocht op vast gezet wordt. Bij deze constructie kan je de stuurbocht ook naar voren en achteren schuiven (heb dit stuur in een jaren dertig groothandels catalogus zien staan). Ik vermoed dat de het groepje fietsers bij elkaar hoort en dat “oom agent” bij een van de fietsen een overtreding heeft geconstateerd. Maar dat zal altijd gissen blijven.
            Gr. Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *