De Apollo van Edo

Hoera mijn eerste transportfiets gekocht.
Na lang wachten is mijn geduld beloond met Apollo transportfiets.Fiets ziet er behoorlijk origineel uit, heeft de laatste 25 jaar in een collectie binnen gestaan.
Helaas wel een keer overgespoten, wat niet netjes is gedaan, dus werk aan de winkel!
Technisch in hele goede staat, hij rijdt verbazingwekkend goed voor zo’n tank.
Het framenummer is 1801005 , weet iemand misschien het bouwjaar te achterhalen? De voornaaf heeft een smeernippel en een logo van “weco” met de tekst ” made in germany “. De achternaaf is van ” torpedo” met de tekst “schweinfurt” en “sachs” en de nummer 3.2 en 36 onderelkaar.
Ik hoop wat meer over mijn nieuwe aanwinst te weten te komen en jullie te kunnen begroeten op een tour,
groet Edo

11 gedachten over “De Apollo van Edo”

 1. Hallo Edo,

  Volgens de informatie die ik heb over Apollo framenummers moet jouw transportfiets van 1987 zijn.

  De 3.2 op de achternaaf slaat op de maat van de spaakgaten, 36 op het aantal spaken. Als bouwjaaraanduiding werd een letter gebruikt. In 1958 werd met de letter A begonnen, in 1982 opnieuw met de A. Die letter stond bij vroegere bouwjaren op de naafhuls bij het logo, bij latere op de remhevel. Ik ben benieuwd wat er op jouw naaf staat.

  Groeten (en tot ziens 15 mei in Amsterdam?),
  Sjoerd

  1. hoi Sjoerd,
   dank voor je reactie.Ik ben gelijk gaan speuren naar een letter op de naafhuls, helaas niks gevonden.Hij is meegespoten maar ik heb rond het logo de verf er gemakkelijk af kunnen krabbelen.Er kwam een chroom kleurige ondergrond tevoorschijn zoals die waarschijnlijk behoorde te zijn.Ik zal de gehele naaf een keer schoonmaken en wie weet komt er dan alsnog iets tevoorschijn.Op de remhevel staan links naast het logo van sachs een letter s (boven) en een e (onder) , links hiervan staat een omgekeerde C. En weer links hiervan het torpedo logo.
   Ik heb de fiets overgenomen van Hans Kwakkenbos welke geen onbekende is in oldtimer fietsenland o.a. van het biezentrekken.Hij had de fiets al ruim 20 geleden gekocht van de shell en vermoedde dat hij uit de jaren ’60 is.
   Het framenummer is in ieder geval duidelijk, heb jij dat ergens kunnen opzoeken?
   Werden er in ’87 nog voornaven gebruikt met smeernippel?
   Misschien is de chroom kleurige achternaaf een extra houvast, hij heeft tevens een
   stevige metalen kettingkast en super dikke spatboorden.
   Nogmaals bedankt, groet Edo

   1. Hoi Edo, Ronald,

    Verwarrend is bij de latere Sachs naven dat er verschillende letters in de remhevel staan. De precieze betekenis weet ik ook niet, maar een van de letters moet de aanduiding van het jaar zijn. Bij een fiets uit 1986 kwam ik de letter E tegen als onderste van de twee letters.

    De informatie die ik heb gevonden over de Apollo framenummering komt bij de RDW vandaan. Die nummering was van belang voor de registratie van de gemotoriseerde producten van Gazelle (later Apollo) in Aalten. Op de de produkten zonder motor, de bakfietsen en dus ook de Apollo transportfiets vond je dezelfde 7-cijferige nummering. Zelf heb ik een Apollo bakfiets met nummer 1501201. De eerste twee cijfers staan voor het bouwjaar. Begonnen is in 1969 met 00…..

    15….. betekent dus 1984, 18….. wordt 1987

    In 1969 was Gazelle nog niet overgenomen door Tube Investments. Dat gebeurde pas in 1971. Als gevolg daarvan kwam de Gazelle fabriek in Aalten circa 1975 in handen van Accles & Pollock, ook onderdeel van TI. De merknaam Gazelle verviel en op alle produkten, met twee, drie of vier wielen, met of zonder motor, kwam de naam Apollo te staan.

    Er moeten dus ook nog Gazelle’s bestaan met een dergelijk nummer. Maar dat zijn dan 3- en 4-wielers. De Gazelle transportfietsen zijn voor zover ik weet nooit in Aalten gebouwd.

    Groeten,
    Sjoerd

    1. Bedankt voor de info; leuk om er nu een jaartal bij te hebben. Enig idee wanneer de laatste Apollo’s geproduceerd zijn?Verklaard ook waarom sommige modellen een plastic kettingscherm hebben. Ik ga ook eens naar de achternaaf bekijken.
     Groet Ronald.

     1. Het framenummeroverzicht loopt tot 30…., dat is 1999. Of de Apollo transportfietsen ook tot dat jaar zijn geproduceerd weet ik niet. Wel weet ik dat rond 2000 de fabriek door Accles & Pollock is afgestoten en voortgezet is als Truckbouw Aalten. In 2004 ging dat bedrijf failliet. Matysta in Hengelo (Gld.) heeft toen de productie overgenomen en fabriceert nog steeds electrische transportwagentjes en bakfietsen.

      Groeten,
      Sjoerd

 2. Hoi Edo,
  Gefeliciteerd!
  Er is met enige zekerheid te zeggen dat de cijfers in je achternaaf gaan over het aantal spaken en de diameter van de spaakgaten in de flens van de naaf.
  Het is een wiel met 36 spaken en de spaakgaten zijn 3.2mm groot. Dat laatste wil zeggen dat er spaken met de dikte G12 of misschien zelfs G11 gebruikt zijn. De G staat voor Gauge. In veel naven staat 2.8 wat wil zeggen dat er spaken met de dikte G13 gebruikt moeten worden.
  Even voor de duidelijkheid;
  G14= 2mm
  G13= 2,3mm
  G12= 2,6mm
  G11= 2,9mm
  Als je een schuifmaat hebt dan kan je de dikte van de spaken opmeten.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 3. ben al een tijdje in het bezit van 2APOLLOS,
  Bijdehebben een normale dunne ketting,kan iemand mij vertellen of dit normaal is bij apollos,
  en eerder op dit forum heb ik gelezen dat er maar een aantal zijn gemaakt en ze voor ontwikkelinghulp in afrika zijn ontworpen,zou dit klopen….
  een van mijn apollos komt van een astma centrum)daarvoor weet ik niet)
  en een is gebruiktbij staalbouw akzo om spullen over het terein te vershjouwwn\
  …..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *