Zadel van Brooks vs Lepper

Brooks zadel Heavy Duty

…tja ondertussen leuke spullen aan het spotten natuurlijk, zeg wat vinden jullie van de Brooks B135 heavy duty zadel, misschien mooier als de onderste veren ook zwart waren….
het lijken me lekkere zadels en het is weer eens wat anders dan lepper….

Ronald

Lepper zadel Primus

89 gedachten over “Zadel van Brooks vs Lepper”

 1. Het Lepper zadel blijft mijn voorkeur houden. Het hoort meer bij een oude transportfiets traditie dan zo’n glimmend geval. Het is meer iets voor Amerikanen die verzot zijn op veel glans, chroom en kermis.

 2. Op een nederlandse transportfiets past een Lepper inderdaad beter. Alleen laat de kwaliteit van Lepper naar mijn mening wel eens te wensen over. Bij mijn eigen Lepper zadel waren binnen een paar manden alle drie de klinknagels van de neus kapot gegaan en was het stangetje wat onder het zadeldek loopt gebroken. Bij een klant was in het eerste half half jaar twee keer de neusveer gebroken en bij een andere klant was de bevestiging van de onderste veren kompleet van het onderstel afgebroken. Daarbij komt nog dat reparatie onderdelen hiervoor slecht verkrijgbaar zijn bij de rijwiel groothandel. Het gebruikte staal is bij Lepper ook dunner als bij Brooks. Het leer is bij Brooks ook dikker. De onderdelen voorziening is bij Brooks ook vele malen beter. De Lepper kost ongeveer 35,- tot 40,- euro minder als de Brooks, maar daar is de kwaliteit naar mijn mening dan ook naar, Op mijn transportfiets prefereer ik Lepper omdat het “historisch” correct is, maar op mijn andere fietsen prefereer ik Brooks. Als je trouwens een wat oudere (ouder als 10 jaar ?) Lepper hebt zijn de onderstellen ook gewoon verzinkt. Ziet er ook niet bepaald mooi uit. Als je een flesje zoutzuur haalt kan je de verchroomde delen van het Brookszadel daarin onderdompelen zodat de chroomlaag wordt weggevreten. De onderliggende nikkellaag wordt niet aangetast. Even afspoelen en poetsen en je hebt een mooi vernikkeld onderstel wat bij een vooroorlogse fiets past. Of je kan het daarna eventueel zwart verven.
  Voor de goede orde; ik ben zelf fietsenmaker en heb op mijn eigen fietsen sinds twintig jaar alleen nog maar leren zadels (die gel troep komt er bij mij niet op).
  Gr. Erwin

  1. Hoi Erwin.
   Je relaas verbaast me. Een Lepper zadel lijkt me juist super degelijk. Geschikt om er een olifant op te leren fietsen. Of een koe natuurlijk. Ik zelf heb een zeer oud Lepper Primus zadel waar helemaal niets aan mankeert. Zier er bijna hetzelfde uit als het boven getoonde exemplaar. Zijn die oude zadels misschien degelijker dan de nieuwe?
   Groeten,
   Roeland.

   1. Hoi, Roeland
    Het zou mij niks verbazen als de oudere Lepper zadels beter van kwaliteit waren. Een tijdje geleden had een groepje leden van “De Oude Fiets” een rondleiding gekregen bij Lepper en in het verslag stond min of meer dat het een zootje was in de fabriek (veel achterstallig onderhoud aan gebouw en machines en onopgeruimd).
    Ik denk ook dat ze de prijs proberen te drukken om te kunnen concureren met fabrikanten zoals Brooks (Op de site van de Oude Fiets staat dat ze in 1955 55000 zadels per week afleverden ! ).
    Gr. Erwin

 3. Ik ben ook meegeweest met deze zeer indrukwekkende rondleiding. De kritiek van de oude fiets vind ik overdreven. Het was er wel rommelig, maar niet in die mate zoals opgemerkt. Het was op zich ook niet raar. De gemeente Dieren wil de fabriek platgooien en op die plaats nieuwbouw plegen. Dit is jammer omdat het een historisch gebouw is. De kogel was al door de kerk en dat demotiveerde het personeel. Binnen staan veel oude machines die zo in een museum kunnen. Hopenlijhk gaat alles mee naar de nieuwe locatie. Er stond bijvoorbeeld een rek met allerlei stempels van allerlei rijwielmerken om een merk in het zadelleer te persen. Niet alleen van Nederlandse, maar ook buitenlandse fabrikanten en zelfs niet meer bestaande merken. Pure hustorie dus!! De rondleiding was twee jaar geleden. Benieuwd of Lepper al verhuisd is. Er was ons min of meer nóg een dag beloofd om oude zadels te restoreren. ‘k Vraag me sterk af of dit nog doorgaat na de negatieve opmerkingen. Zelf doen ze niet veel aan hun eigen historie. Ze hebben nog wel enkele oude zadels liggen maar of hier iets mee gebeurd..? We mogen trots zijn op Lepper. ( Al is het van oorsprong duits…)

 4. Brooks maakt mooie zadels….en kwalitatief goed. Maar over mijn Primus niets dan lof; heerlijke zit….na flink wat ritjes gaat je zadel zich naar je zitvlak vormen…net zo als goede leren schoenen zich vormen naar je voeten en alleen maar lekkerder gaan zitten….ik herken dus ook niets in de kritiek van Erwin.

  1. Gisterenavond was ik op bezoek bij een maatje van me die fietsenmaker is en hij bevestigde het relaas van Erwin. Prachtige zadels maar ook hij had al een paar keer klanten terug gehad die met gebroken veren en losgelaten klinknagels kampten. Ondanks dat blijft hij fan van Lepper en blijft hij ze verkopen. Het zijn slechts enkele pechgevallen tegenover een hele hoop tevreden klanten. De pechgevallen kon hij helpen met een eenvoudige reparatie. Zijn vader was ook fietsenmaker en die had vroeger ook al met dit soort problemen te maken gehad. Uit zijn tijd stamt een bak met onderdelen van gesloopte Lepper zadels die dan gebruikt worden om een reparatie uit te voeren. Maar het komt niet vaak voor dat ze die bak aan moeten spreken. Het blijft dus gewoon een topzadel. Een prachtig stukje vaderlands erfgoed, dat dan schijnbaar uit Duitsland komt, maar dat terzijde.
   ‘S-avonds, heel laat, heb ik nog de nieuwe collectie Lepper zadels in de winkel staan bekijken. Ronduit schitterend materiaal. Inderdaad echt iets om trots op te zijn.

   1. Heeft u een naam en adres van de fietsenmaker? Mijn lepperzadel heeft een gebroken stang. Zou het zo graag repareren maar kan het onderdeel nergens vinden. Het is een lepper dameszadel L-23 Cruiser en het heet zadel onderstel wat ik nodig heb. Met vriendelijke groet. dluijckx@fatimakpo.nl

   2. Ik heb een Lepper 215 primus van nu 14 jaar oud. Ik ben 60 en weeg 85 kilo. Aantal keren dat tot nu toe de neusveer brak: 3. onderste hangveer 1, tussenveer 1, nagels voorpunt: allemaal eruit gescheurd. Ik fiets dagelijks ongeveer een uur op dit zadel. Ziet er prachtig uit allemaal maar is in de praktijk een waardeloos product vanwege inferieur kwaliteit verenstaal.
    Ik heb de fabriek gebeld maar die ontkennen dat veren kunnen breken. “Komt nooit voor, wij herkennen ons niet in deze klacht…….”. Mijn fietsvakman vertelt iets anders: Bekend probleem bij Lepper. En ze weigeren iets aan kwaliteitsverbetering te doen. Ook geen financiële compensatie. Ze doen daar net of je gek bent als klant. Of dat je hun zadels “mishandelt”. Schandalige opstelling.
    Rob Mollee

     1. Mijn ervaring met een nieuwe Lepper drie veer is ook niet best, na 3 maanden waren de klinknagels in de neus losgebroken, daarna brak een van de stangetjes die onder het zadeldek lopen, daarna de neusveer, toen weer het stangetje onder het zadeldek en vervolgens weer de neusveer. Het zadel ligt nu in een krat om het leer eens te gebruiken op een oud onderstel.

      1. Ik had gelezen dat Lepper tegenwoordig de onderstellen niet zelf meer maakt, maar dat dat wordt uitbesteed. Dat kan ook een drastische reductie in kwaliteit veroorzaken. Ik heb zelf nog nooit een nieuw exemplaar gekocht, en heb liever oude doorleefde exemplaren. Daarbij is het natuurlijk ook een hit or miss, wat betreft de overgebleven levensduur van de veren. De zadels nu in gebruik lijken allemaal stabiel. Maar ik heb een periode gehad dat ik om de paar weken een veer moest vervangen. En Brooks gaat het bij mij niet worden. Ik vind ze niet mooi, en ook niet lekker zitten, en horen gewoon niet op Nederlandse transportfietsen.

 5. Beste Lepperfans,
  Er zijn bij mij meerdere Lepper zadels gemonteerd die allemaal ouder zijn dan 40 jaar of nog veel ouder op een Concorde na van 25 jaar oud. Ik weet niet wat zadelpijn is en heb nog nooit meegemaakt dat er een zadel kapot is gegaan. Mijn vriendin heeft drie fietsen waar twee (NOS) damesmodellen Concorde op gemonteerd zijn en de derde, een transportfiets, heeft een moderne Primus. Zij wil niets anders.
  De rest van mijn zadels zijn allemaal uitvoeringen met dubbele zadelstrop die samen met sommige frames van Gazelle die uitgevoerd zijn met een dubbele zadelpenbout de stevigste verbinding tussen leren dek en frame zijn.
  De zadels met druk- en hangveren die tegenwoordig Primus heten zijn uitgevoerd met twee hangveren in plaats van vier tegenwoordig.
  Daardoor zijn de dekjes zeer eenvoudig te vervangen en ik vermoed dan ook dat dat gebeurd is. De onderstellen van de zadels komen stuk voor stuk voor hergebruik in aanmerking en zijn allemaal weer in gebruik genomen.
  Als je zelf contact opneemt met Lepper, wat ik gedaan heb, kan je dekjes bestellen.
  De nieuwere zadels van Lepper zijn duidelijk anders dan de oudere en het is alleen maar dat ik een voorliefde heb voor spullen die een geschiedenis verraden dat ik oude zadels prefereer. Of de nieuwe beter of slechter zijn kan ik niet zeggen. Ik vind de oude gewoon mooier inclusief de manier waarop ze gebouwd zijn.
  Brooks is ook mooi. Maar ja, dat is niet Nederlands, toch?
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 6. hallo,

  Hier een reactie van een Brooks fan. Wellicht omdat ik niet een van de lichtste ben (100 kg als mijn weegschaal mededogen heeft) heb ik mindere ervaringen met Lepper maar juist hele goeie met de B-33 van Brooks. Het is een dure jongen maar heeft als enige zadel dat ik ken gevlochten achterveren en een wat “hardere” zit dan het zweverige gedoe van de Leppers. Smaken verschillen!

  groeten, Arnold

  1. De zadels zijn inderdaad soepel geveerd. Persoonlijk vind ik dat juist lekker maar ik kan me voorstellen dat je dat ook vreselijk vindt. Tis namelijk echt een hobbel schuit

 7. …er zal toch wel enig verschil in kwaliteit zitten in een echte oude lepperzadel of een lepper zadel van nu, maar dat is bijna met alles zo…:P
  I

 8. Hallo mensen,
  Wie heeft nog 2 goede spatbord stangen liggen, 28 inch. liefst zware uitvoering voor mijn transportfiets.

  Wie maakt me gek.

  Mvg Helmut koel

 9. Hallo,

  Op mijn Junker en Burgers zit ook een Lepper zadel. Alleen van de Junker zijn de neusveren afgebroken en wat er al gezegd wordt onderdelen zijn moeilijk aan te komen. Ik wacht al +/- 3 maanden op de vervangers. Als het goed is komen ze nu over twee weken.

  Nog een vraagje aan Charles. Heb jij toevallig nog een achternaaf voor een transportfiets. Ik heb nml. nog een Junker transportfiets gekocht maar hiervan is de achternaaf stuk.

  Groetjes Cees.

  1. Hoi Cees,
   Ik heb best nog veel naven liggen dus daar zal wel wat bij zitten.
   Wat is er kapot aan je achternaaf? Weet je zeker dat ie met een nieuw onderdeel niet gemaakt kan worden? Moet er een nieuwe mantel in de velg gespaakt worden of kan ik blijven zitten?
   Ik heb ook Torpedo’s te liggen met lange assen voor transportfietsen. Die verkoop ik voor € 35.- maar ik zou eerst even kijken wat er precies loos is. Meestal zijn ze wel te repareren.
   Als het mogelijk is kan je langskomen in Beuningen maar ik weet niet waar je woont dus…
   Laat maar weten. Het komt in’t ieder geval goed.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Hoi Charles,

    Ik heb geprobeerd om de maker van de naaf te achtehalen maar er staat niets op de naaf, alleen op de remhevel staat B….son? Van de mantel zijn er stukjes afgebroken zodat je de kogels van het lager ziet zitten waardoor het wiel “los” zit.
    Dus ik ben bang dat er een nieuwe naaf ingespaakt moet worden.

    Groetjes Cees.

    1. Hoi, Cees
     Je hebt een Beckson naaf (Becker & sons fijnmechanische industrie). Dit is een lamellen remnaaf van nederlands fabrikaat die (waarschijnlijk) van het begin van de jaren vijftig tot ergens in de jaren zestig is gemaakt. Hij is gebaseerd op de vooroorlogse F&S Komet naaf. Het komt er op neer dat je in deze naaf om en om plaatjes (lamellen) aan de as en aan de naafhuls hebt zitten. Bij het fietsen draaien deze langs elkaar gescheiden door een oliefilm. Bij het remmen worden ze tegen elkaar geperst en zorgen dan voor de remwerking. Door de vele lamellen heb je een veel groter remoppervlak als bij andere naven. Hij moet wel altijd zeer ruim gesmeerd worden met ongelegeerde machine olie. Als je de zoekfunctie van de site gebruikt voor Beckson vindt je twee werkplaatsboekjes van Beckson die ik geplaatst hebt.
     Gr. Erwin

     1. Hoi Cees,
      Er ligt hier nog een Beckson naaf die ik er eventueel in kan spaken. Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet zo veel ervaring heb met het afregelen van de vrije slag van zo’n Beckson naaf maar dat wordt aan de hand van de beschrijving op deze site misschien wel een leuke uitdaging.
      Laat maar weten,
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

     2. Hallo,

      Bedankt voor de info. Het is zo te zien aan de werkplaatsboekjes inderdaad een Beckson,alleen missen er een paar delen bij mij.
      En het is moeilijk te zien aan de mantel of hij wel stuk is of dat het ermee door kan gaan(er zijn stukjes vanaf gebroken).
      Dus Charles als je er een keer naar wilt kijken graag. Ik woon in Heemskerk dus dan moeten we kijken hoe we het een keertje kunnen regelen dat ik het wiel bij je kom brengen.

      Goetjes Cees.

    2. Cees
     je bedoeld waarschijnlijk een beckson naaf
     Er staat op deze site een standaard montage en werkplaats montage voorschrift folder !!
     Groet Ad

     1. Hoi Cees

      Bij Beckson naven valt mij op dat er soms stalen lamellen
      zijn gebroken .
      Daarnaast kan de speling te maken hebben met het afstellen van de vrije slag die inderdaad moeilijk { als je er geen kennis van hebt } af te stellen is, verder vind ik het een goede remwerking hebben .
      De koperen of messing lamellen verschillen soms ook per naaf je hebt ze met groeven maar ook met gaatjes erin .
      Ze zijn zowel bij fietsen als hulpmotor rijwielen gebruikt .
      Soms kom je van het laatste langere assen tegen .

   2. Hallo Charles,
    Ik begrijp dat jij nog wat naven/onderdelen hebt liggen. Er zit speling in mijn voornaaf; versleten conus. Weet jij hier iets op; of heb je nog onderdelen?
    Bij voorbaat dank,
    groet Ronald.

    1. Hoi Ronald,
     Ja, die heb ik nog. Als je weet of de dikte van de van de as van je voornaaf net zo dik is als de achternaaf dan kan ik er een paar opsturen. Ophalen kan ook dan krijg je er koffie bij. Mocht ie onverhoopt dunner zijn dan is dat ook geen probleem want daar heb ik ook nog een paar van maar dat moet je natuurlijk wel even checken door de moer van het voorwiel op de as van het achterwiel te draaien.
     Ik zeg er voor de duidelijkheid maar even bij dat eventuele losse cups niet leverbaar zijn maar ik ga er van uit dat het naafhuis geen losse cups heeft.
     Laat maar weten of je komt of wilt dat ik ze opstuur. En moeten er kogeltjes bij?
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

 10. Hier een reactie van Ronald Knots:

  Vorige zomer gezien langs de kant van de weg in Portugal; prachtige oude zadels in de hete zon….weliswaar geen Brooks of Lepper maar toch….
  groet Ronald.

  1. Beste Bas,

   Leuke foto! Heb je die bij een schroothandel genomen?
   Dit zijn voor een groot deel de echte Tabor ‘made in Portugal’ zadels. Ik heb ze tot dusver in een model á la Lepper, met een krulveer voor, maar dan met getordeerde veren achter. En een zeer lang model met een krulveer voor en twee krulveren achter.
   Zadels een leerverzorging blijven mij fascineren. Ik denk dat enkele zadels nog wel te redden zijn, maar zeker niet die uit de bovenste foto.
   Die fietsen doen wel goedkoop aan met die “uit wat staaldraad gelaste bagagedragertjes”.

   Groeten, Yorick.

 11. Hoi Ronald,
  Zondag ben ik weer bij mijn voorraadje in Beuningen en dan ga ik kijken.
  Kan je zeggen of de moer van een Torpedo achteras op de as van de voornaaf past? Dan weet je zeker dat het de zelfde maat en draad is.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

   1. Hoi Ronald,
    Okiedo, ik ga kijken. 12mm is dikker dan de 10mm van een achteras. Ik wil geen paniek schoppen maar daar zijn er niet zo veel van dus dat zou wel een lastig kunnen worden.
    De conen waar ik zeker weet dat ik ze heb zijn voor assen van 10mm. Maar ik zal eens goed gaan zoeken in de “rommelbak”.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

   2. Hoi, Ronald
    Die Weco transport voornaven zijn nog gewoon nieuw te krijgen (met twee asdiktes, ik dacht 10 en 12 mm) via rijwiel groothandel Hartje.
    Als je een fietsenmaker vindt die zaken met ze doet, kan deze ze gewoon voor je bestellen.
    Gr. Erwin

   3. Ronald, nog een aanvulling;
    Complete naaf: advies verkoopprijs 35,50 euro (best. nr. 0.344.032/8)
    As & conen: advies verkoopprijs 16,50 euro (bestel nr. 0.344.152/4)
    Losse conen: advies verkoopprijs 7,50 p/st. (bestel nr. 0.344.226/6)
    Op het moment hebben ze deze delen op voorraad.
    Gr. Erwin

 12. Hoi Marcel,

  Ik heb de naaf nog in elkaar zitten omdat ik weet als ik hem uit elkaar haal nooit meer in elkaar krijg. Maar de rem werkt nog goed alleen zit er veel speling in het wiel en ik heb gemerkt dat de gekartelde stofring ontbreekt waardoor je hem niet kan afstellen. En aan deze kant is de mantel ook beschadigd zodat je ook het lager kan zien zitten waar ook een paar kogels ontbreken. Zijn er trouwens nog tandwielen te verkrijgen voor op deze naaf, want bij mij zijn er twee tanden afgebroken.

  Groetjes Cees.

 13. Hallo Cees

  Hier kan een standaard Tour of Transport schroef tandwiel op net als bij andere merk naven zoals Torpedo .
  Kogelring bewaren !deze is dacht ik kleiner als bij andere naven dus moet je nieuwe kogels in de oude kogelring plaatsen of je moet een nieuwe Beckson kogelring vinden .
  Dat hier kogels uit zijn of om welke reden dan ook doorgefietst wordt met te veel speling in de naaf leid tot overmatige slijtage wat beter voorkomen kan worden .
  Lamellen voor de Beckson naaf zijn nog wel te koop ook bij veel oudere fietsenmakers kom je ze tegen .

  1. Hallo Marcel

   Ik heb n apollofiets maar heb t idee dat er geen originele ketting op zit en dat de aandrijfverhouding niet klopt. Nu zit er n normale ketting met tandenverhouding 23 – 44 op. Hij trapt erg licht wat ik vervelend vind.
   Heb je n idee hoe het echt zou moeten?
   thanks grtz Floor

   1. Hoi Floor,

    De verhouding is meestal 42 bij 20 en een heel enkele keer 44 bij 20.
    Als het een echte zware fiets is dan wil er nog wel eens een achtertandwiel van 22 tanden op liggen maar dat en meer is eigenlijk voor bakfietsen.
    De ketting hoeft niet perse origineel te zijn. Als het een dunne ketting is die ook op toerfietsen liggen (1/2 x 1/8″) dan is ie vervangen maar dan zijn de tandwielen dat ook.
    De maat die er op hoort is 1/2 x 3/16″ en wordt ook gebruikt bij veel bromfietsen.
    Brede of smalle ketting maakt uiteraard niets uit i.v.m. met licht of zwaar trappen.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Ha Charles dank voor het meedenken ik ga t even nameten, wellicht heb ik n tandje teveel geteld en is het 44-22. Zoals je het voorstelt lijkt me dan het beste het ‘wiel’tandwiel te vervangen voor een 20 of 18 en er n zwaardere ketting opzetten. Is dat correct?
     grtz Floor

     1. Hoi Floor

      Als je Apollo een ketting blad heeft met 44 tanden zou ik voor een 20 tands achter tandwiel gaan dit gebruiken de meeste Transportfietsers .
      kleiner zou ik niet doen ,je moet ook rekening houden met tegenwind of fietsen met lading .

      1. Ik ga er ook van uit dat deze Apollo een remnaaf heeft ? .
       Heb wel eens gefietst op een Apollo dat is zo,n 15 jaar geleden was een Doortrapper weet echter niet welke Doortrap naaf Apollo standaard had en of de schroef diameter in het tandwiel daardoor afwijkt .

  1. Hoi Charles,

   Als je wilt kan je de Beckson naaf dan eens nakijken voor me. Wat ik al bij Marcel schreef hij remt nog wel maar er ontbreken wat onderdelen. Misschien is de mantel te beschadigd dat er toch een nieuwe naaf in moet maar dat kan ik zo niet beoordelen.
   Ik woon in Heemskerk, dus als je het wilt doen moeten we eens wat afspreken.
   Groetjes Cees.

    1. Hallo Charles,
     Waar woon je precies, dan weet ik welke kant ik op moet en kom dan binnenkort een keertje bij je langs. Wanneer laat ik dan nog even horen.
     Groetjes Cees.

 14. Books of Lepper? Lepper is was zweveriger dat de Brooks. Maar op een NL (Azor) fiets hoort eigen een NL (Lepper) zadel.
  Ik (100kg) heb een Lepper Primus gehad, daarvan braken de neusveer en het dwars-stangetje. Toen een Brooks B33 daarvan breken bij mij de boutjes tussen neusveer en onderframe.
  Net vanavond maar weer een Primus erop gezet, wij zullen zien…

  1. Hoi Kees,
   Als ik jou was zou ik Marcel een keer aan zijn jasje trekken. Die heeft de oude onderstellen met twee zadelstroppen en véél sterker doordat er geen stangen maar plaat werd gebruikt. Sommige ook het dwarsbalkje. Als daar nieuw leer op gezet wordt wat hij doet heb je je zadel. Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Beste Kees,

    Ik heb ook nog wel een bak zadelonderdelen liggen, waaronder de Primus. Als het goed is moet er ook nog een compleet zadel met slecht leer tussen zitten, misschien is dat wat voor je? Misschien kunnen we ruilen tegen wat er van je B33 zadel over is?

    Mvg,

    Yorick.

 15. Beste mensen,

  De algehele conclusies die ik kan maken uit de verschillende Brooks en Lepper zadels die ik heb langs zien komen is de volgende.
  Lepper:
  – Leer is al vanaf het begin vrij soepel (minder hard geperst?)
  – Leer zit sneller in
  – Leer heeft vaker droogtescheuren en is hier vrij kwetsbaar voor
  – Enkel incident: Zwarte kleur sleet snel af.
  – Veren zijn vrij soepel en lubberen daardoor ook sneller uit
  – Neusveer gevoelig voor breuken
  – Conclusie: Een Lepper zadel kun je meteen zonder zadelpijn gebruiken.
  Brooks:
  – Betere leerkwaliteit
  – Minder gevoelig voor droogtescheuren
  – Geperst ruw oppervlak tegen uitglijden
  – Duurt lang voordat het leer zich vormt
  – Veren vrij stug, zeker bij een ATB zadel
  – Veren lubberen minder snel uit (gebeurd uiteindelijk wel)
  – Zadelstroppen gevoelig voor slijtage (achterover slaan)
  Ik zal ook nog even over Vasad uitwijden:
  – Veren zijn soepel en lubberen erg snel uit
  – Onderstel zakt snel door
  – Leer ofwel van goede kwaliteit (tussen Brooks en Lepper in)
  – Leer ofwel vrij zacht en wordt bij ouder worden sponzig en neemt makkelijk regenwater op
  – Leer rekt in het laatste geval snel uit
  Wie kan er nog even verder uitweiden over merken als Tabor, Knoop, Wittkop, Wrights etc. De laatste is volgens mij vergelijkbaar met Brooks en later ook in eigendom van Brooks (overname).

  Met vriendelijke groeten,

  Yorick.

 16. Hoi Zadelaars,
  Onderhoud van leer is bevorderlijk voor de levensduur én het fietsgenot van je prachtige fietszadel.
  Er is door mij eens zo’n piepklein blikje zadelvet van Brooks kapot gemaakt. 40 gram zat er in.
  Toen het nog “vers” was rook het naar citroen. Er is bij Brooks citroenolie aan het vet toegevoegd om het een acceptabel luchtje te geven. Als de citroenolie verdampt is na vier weken ruikt het precies zo als het rundervet wat ik voor € 1.- per pond bij mijn slager kan kopen.
  Als ik daar dan een beetje citroenolie bij doe van € 2,65 bij de kruidenwinkel op de hoek heb ik weer een pond vers zadelvet voor € 3,65.
  Daar gaat mijn hartje en vooral mijn achterste weer van zingen. Heerlijk!!
  Ik weet wel dat het eigenlijk origineel moet zijn maar daar heb ik geen budget voor en daar komt bij dat ik overtuigd chauvinist ben. Lepper dus! Dat komt tenminste uit Nederland.
  En ruilen met zulke sjieke webwinkeleigenaren lijkt me geen optie. Dus dan maar zelf doen.
  http://www.brooksshop.nl/products/accessoires/brooks-proofide-zadelvet-40gram/
  Het gekke is dat het dan ineens waterafstotend wordt en als het er ingetrokken is lekker glad zodat er geen wrijving ontstaat en dus ook niet zo warm wordt.
  Er zijn in het Lepper zadel wat ik 20 jaar geleden gekocht heb en al twee fietsen overleefd heeft, nu op zijn derde fiets, ook nog steeds geen droogte scheurtjes te zien.
  Als iemand nog wat wil kopen hoor ik het wel. Ik wil het wel doen voor de helft van de prijs die ze bij Brooks vragen.
  En laat je niet voor de gek houden, éé! Alleen maar bij mij kopen anders is de kwaliteit niet gegarandeerd.
  Niet zelf gaan maken en gewoon leervet mag helemáál niet want daar zitten aardoliederivaten in en daar wordt het leer zacht van (en dan verdien ik er ook niets aan. (? ;o)
  “Een druppeltje olie doet wonderen” zei mijn goede oude vader altijd en daar houd ik mij aan.
  Met dank aan Marten Toonder.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 17. Beste Charles,

  Als je zegt dat in ledervet synthetische stoffen zitten. Dan wil ik de onderkant van mijn zadel wel eens proberen te oliën met rauwe lijnolie en wat citroenolie.

  Mvg,

  Yorick.

 18. Beste Charles,

  Met synthetische stoffen bedoel ik de aardoliederivaten.
  Ik heb wel eens met terpetine verdunde bijenwas gebruikt. Dit trekt zeer diep in, dus een goed middel om een redelijk verdroogd zadel een nieuw leven te geven. Voor een goed zadel is dit een te zwaar paardenmiddel ben ik wel achtergekomen.
  Misschien wel handig om uitgekookte lijnolie te nemen, de rauwe is waarschijnlijk te plakkerig als het opdroogt.
  Rauwe lijnolie is overigens wel prima om je schroefdraadkoppen van spaken en misschien ook boutjes in te dompelen. De plakkerigheid van de lijnolie zorgt ervoor dat het dan allemaal op z’n plek blijft.

  Mvg,

  Yorick.

 19. Hoi Yorick,
  Ja, klopt helemaal. Lijnolie droogt op en gaat eerst plakken en na verloop van tijd wordt het hard en gaat het, aan de onderkant van het leer af breken.
  Rundervet hoef je niet te verdunnen met een oplosmiddel. Je kunt beter even de föhn van je vriendin lenen om het vet nadat je het op het leer hebt gesmeerd een klein beetje te verwarmen dan trekt het er ook helemaal in. Dat gaat zelfs zo goed dat je het vet een paar keer aan moet brengen voordat het verzadigt is.
  Het gaat nu wel over zadels die wat ouder zijn en die niet op kleur zijn gebracht met een dichte laag leerverf.
  De gedachte is dat het leer ooit huid is geweest waaronder de vetlaag gezeten heeft. Dat breng je dan weer bij elkaar.
  Ik heb geen idee of het ergens op slaat wat ik nu beweer maar ik vind het wel een uitgekookte gedachte en ik kan me niet voorstellen dat het slecht is.
  Als ik een van mijn zadels zo’n behandeling heb gegeven dan trek ik eerst een oude broek aan. De eerste keer dat je zoiets doet bij een oud zadel trekt het vet er ook veel vuil uit. Dat komt natuurlijk in je broek terecht maar is na een klein ritje ook wel weer van het zadel af.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 20. De lederen bijtpakken bij ons op de hondenclub behandelen we regelmatig met SLAOLIE.Kost een bietje en houdt het leer in topconditie.
  Voor de lederen bekleding van mijn auto gebruik ik vaak OKÉ WAX.
  Superspul voor algemeen onderhoud van leer en kunststof Dashbord,linnen kettingkast,jasbeschermers etc.

  groetjes van Tinus uit Goirle

 21. Beste heren,

  Tinus: sla-olie, zonnebloemolie en aanverwante plantaardige hulpmiddelen werken natuurlijk prima. Helaas kan ik ze niet zonder een conserveermiddel gebruiken in mijn iets vochtige schuur. Ik krijg vaak last van schimmel op mijn zadels. Als je met zo’n schuur zit is het misschien handig om een zadel met chroom-gelooid leer te gebruiken, dat is van zichzelf waarschijnlijk al redelijk ongedierte vrij.
  Ik heb begrepen dat Lepper nu het leer met plantaardige middelen laat looien. Wat ik wel eens zou willen weten is of men hierbij weer gebruik maakt van eikenschors, zoals dat vroeger werd gedaan. In heel Nederland tref je nog restanten aan van zgn. eikenhakhout dat ééns in de zoveel jaar gekapt werd voor het looizuurrijke eikenschors.
  Even terug naar het invetten van leer: ik heb ooit een keer gehoord dat olie of ledervet voor geweerdelen een uitermate goede conserverende werking heeft. Hier weet ik helaas niet meer het fijne van.
  Wat betreft de OKÉ WAX; die zou ik liever alleen op kunstleer gebruiken. Ik heb geen idee wat daar in zit :-S, maar inderdaad voor lakken en dus lakdoek prima bruikbaar.

  Charles: Ik kwam toevallig gisteren op de markt “gesmolten rundervet” tegen, mat wit van kleur. Als dit het is, zal ik het wel eens een keer kopen en uitproberen.
  Inderdaad kan een beetje verwarmen geen kwaad, ondanks dat vaak over kunstmatig verwarmen van leer ‘slecht gesproken’ wordt. In principe hoef je het zadel naar ik meen maar 1 of 2 keer per jaar in te vetten, dus dat kan ook best in een brandend zonnetje in voorjaar of vroege herfst.
  Bij nieuwe zadels is het inderdaad even een kwestie van wachten tot de leerverf afgesleten is.
  Het leer is weliswaar de gelooide huid van een rund, maar ‘ademt’ nog steeds. Dit zien we als hij nat wordt of als we er vet overheen smeren.
  Wat ik na het invetten ook wel doe is het uitwrijven met een lange schone doek, zoals je een handoek gebruikt na het douchen.

  Nog even iets over leren zadels: Wie heeft eigenlijk wel eens de Ultimate Lounger gebruikt? Dat is een Lepper Primus met loungerdek.
  Het goeie aan de ik meen ‘Aged’ zadels van Brooks vind ik dat men het omkrullen van de hoeken voorkomt met een mooi touwvlechtwerk. Bij het zadel van de Zwitserse legerfiets was dit vroeger al met één enkel touwtje. Beide merken zijn ieder op een ander vlak het beste, het ontbreekt alleen nog aan een merk met ‘the best of both’.

  Wat ik dus het mooie aan zo’n forum vind, is dat je met andere liefhebbers je ervaringen op het gebied van merkenkennis, techniek en restauraties met elkaar kunt delen. Je kunt nu kennis en kunde veel sneller met elkaar kortsluiten en voor een breder publiek toegankelijk maken.
  Wat uiteindelijk wel op diverse fora gebeurd, is dat een bericht met een hele goeie tip op technisch gebied vanzelf naar de achtergrond verdwijnt. Het zou mij ontzettend mooi lijken om alle tips met de bronvermelding tot één document te voegen. De hiaten in de kennis vervolgens opvullen met een groep enthausiaste liefhebbers tot een mooi boek in PDF-format en deze via internet gratis ter beschikking stellen. Je krijgt dan een boek onder bijvoorbeeld de volgende titel “hoe repareer ik mijn historisch rijwiel?” In zo’n boek kun je dan een aantal aparte hoofdstukken toe die specifiek gaan over de techniek op transporters, sport- en racefietsen, kruisframes etc. toevoegen.

  Ik meen dat in het Engels al een boek over de reparatie van historische fietsnaven is gemaakt.

  Met vriendelijke groeten,

  Yorick.

 22. Hoi Yorick,
  Dat witte en enigszins stevige spul is inderdaad rundervet en een zadel in het zonnetje zetten werkt ook goed om het vet er in te laten trekken. Meerdere keren met succes gedaan maar met de kou van de eerstkomende dagen is een föhn wel handig. Het haar van mijn vriendin ziet er nog steeds prachtig uit. Daar heb ik veel van geleerd. Een verfstripper zou ik niet gebruiken.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 23. Twee primussen gehad en twee keer gebroken neusveren.
  Nu is de er een achterveer van mijn B33 gebroken.
  Vandaag maar een gel-ding voor weinig gekocht.
  Wat doe ik verkeerd? OK ik weeg 100kg en fiets in de stad Leiden, dus veel hobbels drempels en zo, maar toch,

 24. Hoi Kees,

  Misschien moet je je achternaam veranderen.
  Kees de Fietser ;-o)

  Maar ik weeg zelf 95kg en nog nooit door een zadel heen gezakt.
  Misschien heb je gewoon pech. Materiaalfoutjes en zo.
  ’t Kan ook zijn dat je er te veel in gaat hangen.
  Ik bedoel dat je een beetje meer gewicht op je pedalen terecht kunt laten komen zodat je zadel wat minder belast wordt.
  Veel wielrenners hebben geen last van zadelpijn omdat ze zichzelf van hun zadel afduwen omdat ze continu veel kracht moeten zetten. Ze duwen zichzelf omhoog.
  Misschien moet je dat een beetje nadoen.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 25. Wat een interessante discussie. Ik bookmark deze pagina voor later. Ik heb net van 2 kapotte leppers 1 werkende lepper gemaakt. Ik was erg verbaasd toen er 3 stangen onder mijn dure lepper braken. Heel erg verbaasd. Okay ik weeg veel te zwaar ik geef het toe maar dan nog.

 26. Hoi J,

  Eigenlijk moet het niet kunnen dat er stangen van een zadel breken maar het gebeurt wel eens.
  Ik houd het er op dat materiaalfouten de oorzaak zijn omdat zeer oude zadels waar duidelijk hard aan getrokken is en waar geen druk- of neusveren van kapot zijn gegaan bewijzen dat als er geen materiaalfouten inzitten het ook heel blijft
  De zadels van Lepper en andere merken die met een frame werden en worden gebouwd voor transportfietsen zijn vermoedelijk de modellen waar dat niet mee kan gebeuren door de robuustheid van het plaatmateriaal.
  Ik ben het met je eens dat de prijs doet vermoeden dat de kwaliteitscontrole eigenlijk beter zou moeten zijn.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi, Charles
   Ik heb eens samen met Bas de stangetjes van een oude en een nieuwe Lepper opgemeten. Bij het onderstel van de oude Lepper was dikker staaldraad gebruikt, bij de veren ook. Het kan ook zijn dat er nu staal wordt gebruikt met een hoger koolstof gehalte, dat maakt het staal wat harder/stijver, maar ook brosser.
   Gr. Erwin

 27. Hoi Erwin,

  Op een van mijn transportfietsen zit een Primus van Lepper met vier drukveren en een dubbele zadelstrop.
  Da’s een ongebruikelijke combinatie en daarom vermoed ik dat het een van de eerste zadels was met vier drukveren. Dat waren er vroeger altijd twee.
  Ik zal daar eens de dikte van de veren opmeten om te kijken of er verschil in zit om er achter te komen wanneer ze van materiaal veranderd zijn.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagneaar

 28. Hallo,

  Ik heb erge rugklachten en fiets nu 10 jaar op de Lepper Primus.
  Het is een zadel waar ik goed op kan fietsen en goed gaat met de rug.
  In het begin wel veel pijn aan mijn billen gehad maar als hij goed is ingezeten fiets er niets fijner.
  Wel is het zo dat ik hem in de 10 jaar al 7 keer heb moeten laten maken.

 29. hallo,

  Gezien alle reacties is dit kennelijk een item dat ertoe doet. Na in de loop der jaren zowel meerdere Leppers als Brooks’ te hebben versleten door telkens gebroken achterveren en stropbouten krijg ik steeds meer het vermoeden dat het te maken heeft met de stand van het zadel, het punt van het zadel waarmee dit aan de zadelpen is bevestigd en dus het punt van de krachtoverbrenging van de benen naar de pedalen. Heeft het soms ook te maken met de dubbele stropbouten die de originele transportzadels hadden en die bij alle moderne zadels ontbreken? Dat ik 110 kg weeg werkt natuurlijk ook niet mee. Speelt de gehoekte zadelpen met horizontale buis bij de originele transporters en bakfietsen hier ook een rol?
  Ben benieuwd naar jullie gedachten/bevindingen.

  groeten, Arnold

  1. Het lijkt me dat je een zadel verkeerd belast wanneer je het te schuin monteerd .
   Je trekt alles schuin naar achteren naar beneden misschien heeft het te maken met de frame hoogte ? omdat de meeste oudere Transport Rijwielen een lage frame maat hebben .
   Bijvoorbeeld om met de knieen verder van het stuur te blijven , heb je een haakse pen ,kun je die omdraaien waardoor het zadel verder naar achteren komt .
   De haakse pen met dubbelle strop lijkt een heavy duty constructie die ook noodzakelijk is omdat bij Transport en Bakfietsen met belading er ook grotere krachten op komen men moet meer kracht zetten en daarvoor is een stijver zadel noodzakelijk .

 30. Hoe degelijk is Brooks?
  Van een B130 uit 1993 die eerst jaren ongebruikt op zolder had gelegen brak na ca. 2500 km de neusveer. De importeur had een jaar nodig om uit te vinden dat het model en de vervangingsonderdelen niet meer leverbaar waren. Na een langdurige mailwisseling met Brooks England kreeg ik een nieuw zadel naar keuze aangeboden tegen inkoopsprijs. Dat werd een B33 (toch nog een pittige € 98,00). Binnen 4 jaar en een geschatte 7000 km braken achter een volgens de rechter achterveer (€ 8,50) , de brugveer (€ 19,00), vervolgens de neusveer (€ 14,50), en om alles af te ronden de linker achterveer. Ik was het goed zat. Mijn fietsenmaker wist Brooks zover te krijgen mij een nieuwe B33 te schenken. (dank aan van Leeuwen tweewielers in Gouda!!!) Dat was ruim een half jaar geleden. En hier zit ik nu met een gebroken rechter achter veer in de linkerhand dit stukje met rechts te typen. Ik weeg 80 kilo en kom bij een verkeersdrempel zelfs nog uit mijn zadel. Van de B33 zeggen ze bij Brooks:
  ‘’Originally designed in 1938 for heavy duty cycling, the B33 is the only model still featuring stranded rear coil springs and a front loop. Its look gives the perfect finishing touch to a traditional city bicycle. Its strength makes it a good choice for heavier commuters’’.
  Er is blijkbaar een boel veranderd sinds 1938. Tijdelijk maar de achterveren vervangen door die van een B66 die ik nog heb liggen. Maar ja dat ontwerp dateert uit 1927……………

 31. Hoi Jaap,

  Zadels voor het leven worden niet meer gemaakt :-o(
  Zowel bij Brooks als bij Lepper maken ze er een potje van. Een vriend van mij heeft een transportfiets gekocht die ik nog steeds onderhoud. Van het nieuwe Lepper zadel wat daar op is gemonteerd is binnen drie maanden al twee keer iets gebroken. Eerst een achterveer en een paar dagen geleden de brug waar de vier drukveren op gemonteerd zijn.
  Ik heb het wel gehad met de slechte kwaliteit van het moderne spul. Als er nou nog vlotte service verleend werd. Maar dat is ook knudde. Wordt niet geantwoord op mail en als dat wel gebeurt houdt het midden in een lopende mailwisseling ook weer op zonder bevredigende oplossing.
  Met oude zadels gebeurt ook wel eens iets maar véél minder vaak en als het dan gerepareerd is kan zo’n zadel weer jaren mee.
  Als je nu, na dit verhaal nog steeds voor een nieuw Lepper of Brooks zadel kiest moet je er rekening mee houden dat het ding net zo lang kapot blijft gaan tot je er lang genoeg nieuwe onderdelen op hebt gemonteerd tot er toevallig goeie voorbij komen.
  Als dan zo’n beetje alles vervangen is, sommige meerdere keren, zou het wel eens zo kunnen zijn dat je De Grootte Transportfietstoer zonder stukken uit kunt rijden :-o)

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

   1. Een kennis van mij heeft last van aambeien, misschien moet hij ook maar eens gaan zoeken naar zo’n stafiets. Kan hij ook eens meerijden.
    Gr. Erwin

 32. Zelf heb ik 2 lepper primusen. Meestal breekt in een jaar of 2-3 wel een staafje in de neus. Ik rijd geen auto en doe dus zoveel als ik kan op mijn fiets (met veel plezier) en maak ook veel kilometers op jaarbasis.
  Ik schrijf dit omdat ik zeer tevreden ben over de service van Lepper. Als ik een kapot zadel heb vervang ik deze door mijn 2e zadel. De kapotte stuur ik naar Lepper in Dieren met alleen mijn retour adres. Dit heb ik afgelopen jaren al meermaals gedaan en ik krijg altijd mijn zadel binnen 3 maanden gerepareerd terug zonder kosten.

  1. Na 2 jaar hebben wij beide naar volle tevredenheid een Lepper Lounger Primus 215 en de dame een Lounger Primus 214 .
   Heb al 49 jaar gefietst in mijn leven maar heb nog nooit zo’n geweldig zadel gehad.
   We hebben allebei een dure Giant E-bike gekocht in 2014 maar die worden standaard met knetterharde racefietszadels afgeleverd. Na een half uur toeren ging het al mis. Niet alleen bij mij.
   Mijn vriendin kon bijna niet meer fietsen van de pijn.
   Na wat andere goedkope Gel-uitprobeersels was ik het beu en las de ervaringen met Lepper.
   Eerst had ik er eentje gekocht, bontdekje erover om niet te veel op te vallen want dieven weten ook wat een Lepper zadel kost.
   Tot mijn grote verbazing was het gestuiter ook verdwenen. De Giant heeft weliswaar een verende zadelpen maar dat zegt nog niet alles.
   Na de aanschaf van de Lepper heb ik opeens een “Citroën” onder mijn kont heerlijk, zeker met de snelheden van een E-bike.
   Aangezien mijn vriendin last heeft van een leveraandoening en erg chagerijnig wordt van dat gestuiter op de fiets heb ik er haar ook één aangesmeerd. Nu gaat ze weer met plezier fietsen want mijn theorie klopte.
   ►CONCLUSIE:
   Lepper is een klein feestje op je fiets.

   Ik wens de fabriek vele goede jaren op hun nieuwe locatie in Apeldoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *