Gazelle is de populairste transportfiets

De volgende mail kwam deze week binnen:

————————–
Geachte heer/mevrouw,

Hierbij stuur ik u een link van onze Cortina fietsen. Uit onderzoek blijkt Cortina het meest populaire merk te zijn betreft transportfietsen.
Zie http://www.cortinafietsen.nl/8.6/de_transportfiets.htm.

Wellicht leuke info voor jullie website?

Met vriendelijke groet,

Tom Eilert
Marketing medewerker
————————–

Onderzoek naar transportfietsen is leuk, maar ook lastig. Het onderzoek baseert zich op “Google Insights for Search”, een systeem van Google dat zoekopdrachten telt. En inderdaad, van de zoekopdrachten is “Cortina transportfiets” de populairste zoekopdracht.
Is het daarmee de populairste transportfiets?

Nee. Volgens ingewijden is “Google Insight” geen betrouwbare meetmethode. Als je Google wilt gebruiken voor zo’n onderzoek, kun je beter “Google Suggest” gebruiken. Dit is de automatische aanvulling van je zoekterm, terwijl je deze invoert.

Deze automatische aanvulling is wat Google verwacht dat je wilt zoeken, op basis van de populariteit. Hierboven staat een schermprint van de aanvulling bij de term “transportfiets”. Google verwacht niet dat ik een Cortina zoek, want die staat niet in de lijst. Google verwacht wel dat ik een transportfiets van het merk Gazelle, of eventueel Sparta zoek.
Is Gazelle daarmee de populairste transportfiets?

Nee. Volgens een geraadpleegde wetenschapper is Google geen goede methode voor dit onderzoek. Beter verkoopcijfers vergelijken. Of transportfietsen turven langs drukke fietspaden.
Cortina was niet bereikbaar voor een reactie.

Op deze site is Gazelle de populairste transportfiets, getuige de “tag cloud” op de voorpagina van deze site, waar Gazelle het prominentst is beeld staat.

8 gedachten aan “Gazelle is de populairste transportfiets”

 1. Een groot pluspunt voor Cortina is wel dat ze traditionele lijnen volgen in een aantal van hun modellen. Dat spreekt me aan. Maar ik denk dat de meesten van ons vooral gecharmeerd zijn van echt oud trapijzer. Dáár zit de passie. Een oud lijk uit de schuur halen en dat tot leven wekken. Beurzen afscharrelen op onderdelen, eindeloos lullen over Torpedonaven, spaken, jaartallen, banden en geschiedenis. Dit soort elementen ontbreken aan een nieuwe fiets. Hoe mooi ook.

    1. Wat je zegt, lekker ouwehoeren over zadels en naven, ventieltjes en spaken. Harde en zachte banden. Als het maar over fietsen gaat.
     Gisteren sprak ik iemand en die had het over digitale barpraat.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

 2. Hoi Iedereen,
  Het verwondert met niet echt dat er op deze site veel Gazelle’s voorbij komen omdat er nog steeds veel van zijn.
  Het gaat op deze site ook meer om antieke en zeldzame transportfietsen en minder om nieuwe. Als je statistieken opbouwt is het niet verkeerd om dat mee te nemen.
  Het komt mij voor dat, toen vroeger alles beter was er een paar handige jongens bij Gazelle werkten die in de gaten hadden dat je de concurrentie het beste voor kon zijn door ze op te kopen.
  Het werd daardoor een groot bedrijf die veel waarde hechtten aan het vervangen van onderdelen van eigen merk. Het is slim om op veel onderdelen die goed in het zicht zitten de eigen merknaam te kunnen lezen. Het tandwiel met de gazelle’s er in is natuurlijk een blikvanger maar ook ingeslagen letters op het zadel, stuur, voornaaf, onder het balhoofdplaatje (wat vaak verdween door schuivende last) op het frame, de crancks, spatbordplaatje en een transfer op het het kettingscherm. Ook de lichtinstallatie die door toeleveringsbedrijfen werden vervaardigd stansten in opdracht de naam van de opdrachtgever in hun producten. Alles wees één kant op richting Dieren en overal is Gazelle te lezen.
  Al deze kenmerken zijn natuurlijk goed voor de naamsbekendheid die op zijn beurt weer de populariteit van het merk bevorderen
  Er bestaat een vermoeden dat het merk de meeste transportfietsen heeft gemaakt. Of dat waar is durf ik niet met zekerheid te zeggen. Het is en aanname. Ook ik ben gevoelig voor het educatieve principe dat “de leerling door herhaling de stof in zich opneemt”.
  Het valt wel op dat er veel van zijn overgebleven en dat er bij de mensen die mee zijn geweest om de route van De Grootte Amsterdamse Transportfietstoer te verkennen er veel bij waren die op een Gazelle fietsten inclusief mezelf. Van de 17 fietsen die ik heb zijn er 7 van het merk Gazelle terwijl er van andere merken geen twee in mijn verzameling zijn. Daar moet ik bij opmerken dat ik niet selecteer op merk maar op transportfiets.
  Je kunt je ook nog afvragen of Gazelle kwalitatief beter was dan andere merken. Ze zorgden er wel voor dat er veel dealers waren en dat die goed bevoorraad werden met onderdelen. Daardoor bleven ze natuurlijk langer rondfietsen.
  Als laatste kan ik opmerken dat ik oude fietsen leuker vind dan nieuwe omdat ik er dan zelf aan kan/moet prutsen. Vroeger speelde ik met mecano. Nu nog steeds en maak ik er fietsen van.
  Ik heb wel vaker het grapje gemaakt dat ik van fietsen houd maar ook van fietsen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 3. Een onderzoek op basis van een zoekmachine is inderdaad een beetje twijfelachtig. Het Zwolse Kruitbosch Cycle Universe (fabrikant Cortina, http://www.kruitbosch.nl) kan beter verkoopcijfers van Cortina transportfietsen vergelijken met de verkoopcijfers die het Gilde Buy Out Fund (fabrikant Gazelle, http://www.gilde.nl) publiceert.
  Let op, alleen verkopen in Nederland vergelijken!

 4. Tja, zo’n nieuwe cortina transportfiets ziet er dan wel hip uit, maar is -wat mijn ervaring betreft- kwalitatief slecht. Doe dan maar zo’n oerdegelijke Gazelle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *