Een Batavus uit begin jaren ’60

Hierbij de foto’s van mijn nieuwe aanwinst. Het is een batavus in erg mooie staat van rond 1960-1965 schat ik.
Een van de vragen die ik heb: wat voor een achterlicht hoort er op een Batavus uit die jaren? Hadden de transportfietsen ook dat wat langere achterlicht dat in die tijd op de toerfietsen van batavus werd gebruikt? Op het achterscherm lopen grote kring-sporen rond het gaatje van de lamp.
Daar zou zo’n grotere lamp rondgedraaid kunnen zijn in een poging hem te verwijderen?
Graag jullie tips.

groet,
Maarten Bokslag

21 gedachten aan “Een Batavus uit begin jaren ’60”

 1. Hoi, Maarten
  Mooie originele fiets. Klopt het dat ik een C op de achternaaf zie staan ? Dat zou betekenen dat de achternaaf uit 1960 is. De fiets is dan waarschijnlijk uit 60 of 61. De koplamp en dynamo lijken mij vooroorlogs. Is dit zo’n 12-polige VT dynamo ? De ELGA koplamp is van Gazelle (Electrisch Licht GAzelle), gezien het model is deze van voor de oorlog. Het achterlicht is een “after market” eitje dat tot in de jaren tachtig bijna bij iedere fietsenmaker te koop was. De tourfietsen van batavus werden afgeleverd met verlichting waar het merk Batavus op stond, ik vermoed dat dit bij hun transportfietsen niet anders is geweest. Wie het weet mag het zeggen.
  Gr. Erwin

 2. Hoi Maarten,

  Gefeliciteerd met je aanwinst!

  Geweldig dat ik deze post zie. Gisteravond heb ik een oude transportfiets van de garage gehaald die mijn vader destijds heeft gekregen van zijn werk. Plan is om deze fiets op te knappen. En je raad het nooit, het is bijna dezelfde fiets als de jouwe, echter is die van jou in goede staat. Het framenummer van mijn vaders fiets is 180639 en komt ook weg van Het Spartahuis F. Jansen-Smulders. De fiets is jarenlang gebruikt bij Philips in Eindhoven en daarna naar de Philips fabriek in Almelo gegaan. (nu VDL). Ik ben wel benieuwd naar het verleden van jou fiets. Ik zal zo dadelijk even kijken welk achterlicht er gemonteerd is op die van ons.

  Daarnaast heb ik een vraag: aangezien ons frame in zeer slechte staat is qua lak ben ik benieuwd of er nog decals verkrijgbaar zijn voor dezelfde Batavus. Tevens ben ik nog opzoek naar het plaatje voor op de fiets met het logo. Misschien dat iemand hierover nog tips heeft.

  Groeten,
  Wouter

 3. Hoi,

  ik heb ook van Jansen Smulders en oude Batavus Transportfiets van de Phillips Eindhoven – maar mijn schatje is en beetje ratlook.

  Groet,
  Huub

 4. Wat geweldig te lezen dat er nog 2 van die fietsen zijn ! Kun je eens wat fotos van het rek voorop posten? Of aan mij persoonlijk mailen? De verkoper zei erbij dat hij dacht dat de fiets van philips was geweest, maar het fijne wist hij er ook niet van, dat is wel jammer.

  Ik zie op het achterscherm toch wel sporen van zo’n groot ‘gestroomlijnd’ achterlicht hoor.
  En ik ga inderdaad op zoek naar wat modernere verlichting.
  Over de transfers: op Pelders Transfers (even zoeken bij google) kun je heel veel vinden, of dit erbij zit weet ik niet.

  Balhoofdlogo moet je via Marktplaats goed aan kunnen komen, is niet zeldzaam.

  Dank voor jullie reacties!
  Maarten

 5. Ik was van de week bij de Stoomtram Hoorn Medemblik (station Hoorn) en daar stond tot mijn grote verbazing precies zo’n Batavus Transportfiets. Helaas geen camera bij, maar ik heb snel even het framenummer bekeken: 184 XXX.
  Tot mijn stomme verbazing ook de vernikkelde cranks die mijn fiets ook heeft. En gewoon een Koets B achterlichtje. Dus heel goed mogelijk dat ze daarmee zijn afgeleverd.
  Supermooie fiets, ook weer met alle lijnen en transfers erop. De man van de museumlijn was wel teleurgesteld toen ik de fiets op ca 1960 of iets nieuwer dateerde.
  Woont een van jullie niet in Hoorn? Misschien wel leuk om het nummer eens goed op te schrijven en wat fotos te maken.
  groet,
  Maarten

  1. teleurgesteld omdat die fiets te jong zou zijn ,jullie mogen je allebei gelukkig prijzen met zo,n orginele Transportrijwiel met orginele biezen ,transfers en mooi nikkelwerk dat is uniek .

 6. Hier de reactie van Ad:

  Hallo Bas /Maarten
  Hier foto,s van de Batavus transportfiets die op het paron van de stoomtram museum staat !
  Op verzoek van Maarten Bokslag ben Ik er even heen gefietst en wat foto,s genomen.
  Het reclame bord in het frame is nieuw ,en voor de rest is hij volgens mij gehéél orgineel.
  Mooie kettingkast met transfer,een orginele batavus koplamp en bel,verder is het wel jammer dat het zadel een beetje stuk is.
  Er word ook niet mee gefietst maar alleen voor de show elke dag buiten gezet voor het publiek.
  Groet Ad

 7. Geweldig Ad, wat heb je dat snel aangepakt!
  En Marcel, begrijp me goed, ik ben zelf helemaal nergens teleurgesteld in, maar die directeur van de stoomtrein die ik sprak dacht dat het een fiets zou zijn uit de jaren van de stoomtreinen in Nederland: niet de jaren 60 dus.
  Eerlijk gezegd best zonde dat ze die fiets elke dag buiten zetten, daar zal die fraaie lak op den duur niet beter van worden.
  Kun je de fotos misschien in hoge resolutie naar mij mailen Ad? Kan ik wat meer details zien.

  bokslag [AT] dds.nl

  1. Hoi Maarten
   Ik had nog véél meer foto,s gestuurd naar Bas,maar ja,Ik ben natuurlijk niet de man die bepaald wat voor foto,s er geplaast gaan worden.
   Ik weet niet wat je mail adres is.
   Groet Ad

   1. Dit waren de mooiste foto’s, ik had geen tijd om ze allemaal te plaatsen, want ik was met Marcel over transportfietsen aan het praten.
    Ik zal ze doorsturen.

    1. Ja daar waren we zo de hele middag mee bezig .
     Zo liet Bas mij zien hoeveel werk het is zo,n site bij te houden en wat er allemaal gedaan moet worden met de vele mailtjes en reakties en hoeveel tijd het kost .
     Bas ik en waarschijnelijk velen zijn je dankbaar voor het feit dat je deze SITE hebt opgezet en al deze moeite doet ,want er komt toch wel het nodige bij kijken “PETJE AF ” ! .
     Daarna gingen we Transportfietsen spotten in Amsterdam we zagen en bekeken een Gazelle en naar ik denk een Peerless { gedeelte Transfer was zichtbaar } .

     1. Hoi Marcel en Bas,
      Daar zeg je wat en ik sluit me er volledig bij aan om Bas te bedanken voor het feit dat hij de site opgezet heeft en onderhoudt.
      Dus ook van mij veel dank!
      Sandra en ik zijn gisteren op de datum dat wij elkaar voor het eerst gezien hebben naar de plek geweest waar dat was.
      Café De Verdraagzaamheid in Zaltbommel. Tijdens een wandeling langs de Maas kwamen we een mooie Juncker transportfiets tegen die er nog origineel uitziet.
      Ik ga nog wel een keer terug om er een foto van te maken. Het is eigenlijk best een leuke tak van sport, dat transporfiets spotten.
      Ik heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht maar nu ik dat wel doe begin ik enthousiast te raken.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

 8. Beste mensen,
  ik heb eens een tijdje tegen die Transportfiets van batavus van mij aan zitten kijken, maar ik merk dat het toch niet echt mijn ding is. Omdat ik 25 fietsen teveel vindt gaan er maar weer eens een paar uit en deze hele mooie Batavus transport zit erbij. Dat scheelt zo plek voor 2 andere antieke fietsen.
  Hij gaat nog niet meteen op Marktplaats, dus wie belangstelling heeft moet me maar even een berichtje sturen, maarten [AT] bokslag.com

  groetjes!
  Maarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *