Hoe dateer ik een bakfiets?

Ben al een hele tijd bezig met het uitzoeken hoe oud mij gerestaureerde bakfiets is,en van welk merk hij is,
opvallen vindt ik dat bij veel bakfietsen het framenummer minder lang is,
de achterbrug en trapas zijn veel breder dan de gemiddelde bakfiets,
voor de rest is hij veel zwaarden uitgevoort dan alle bakfietsen die ik gehad heb..
kan iemand mij helpen uitzoeken welk merk en van welk bouwjaar hij ongeveer is
groetjes vincent

16 gedachten aan “Hoe dateer ik een bakfiets?”

 1. Het frame van de achterste bakfiets doet me toch sterk denken aan dat van een Gazelle. Gelet op de dikke ronde onderbuis. Wat voor trapas heeft de fiets?

  1. de trapas is volgens mij een zelf gemaakte,het is eern stang met 2 lagercassettes,
   met de dikkeonderbuis hebben ze ook bij gazelle gebruikt,heb ook een gazelle gehad,het voorste gedeelt waar de wielen en bladvaaren aanzitten ziet er wel wat anders uit,
   de lengte van de trapas is echt veel langen)denk wel 2 x zo breed
   bedankt voor de reactie,
   groetjes vincent

 2. hallo,

  wat bertreft de achterbrug, ik neem aan die dikke buis in het midden, dat heeft mijn batavus bakfiets ook. hierin zit de bak vergrendeling verwerkt. ik zelf heb het idee dat de trapper as van bakfietsen langer is dan die van een transport fiets.
  ik ben namenlijk zelf bezig met de restauratie van een phoenix bakfiets en nou moest daar ook nog een as in maar die ik heb is te kort. maar hij past wel in een transportfiets.
  het framenummer is inderdaad veel korter dan bij de gewone fietsen. immer er werden ook minder van gemaakt en dan vaak ook nog op bestelling.
  het identificeren van frames en frame nummer is vaak lastig omdat vele dezelfde onderdelen bij diverse bouwers werd gebruikt. ik weet dat gazelle en phoenix de zelfde frames gebruikten dezen werden geImporteerd uit Engeland.
  succes met je speurtocht, groetjes Anne.

  1. Hoi Anne,
   Er ligt bij mij nog zo’n lange as.
   Kan ik je daar misschien blij mee maken?
   Ik moet er wel bij zeggen dat er veel verschillende maten zijn en dat ik niet weet of ie inderdaad in jou bakfiets past.
   Denk je dat je met maten kunt komen?
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  2. bedankt voor de reactie en informatie,
   een trapas van een bakfiets is meestal langer dan van een tranporfiets,maar heb er al meerdere gehad,9 om precies te zijn,de frames met ronde buis lijken allemaal opelkaar,maar bij deze is bij het frame het gedeelte waar de lagerkommetjes in moeten echt veel langer/breder dan bij andere vergelijkbare frames die ik heb gehad,alles op de bakfiets is wat zwaarder uitgevoert,net als bijv. een apollo transportfiets waar ik ook in het bezit van ben,
   miscien en hopelijk maakt dit het indentificeren wel wat makkelijker.
   deze bakfiets trapt ook wel iets zwaarder dan mijn vorge bakfietsen,heeft waarschijnlijk ook met de eiken bak te maken,
   door hetv zwaardere trappen heb ik er wel eens aangedacjt hem te verkopen,maar als ik dan weer aan een volgende begin is deze bakfiets ook wel een beetje mijn motivatie om de andere ook weer zo mooi te krijgen,

   staat uw fioets ook op de site

   groetjes vincent

  3. overigens van mij verjaardagsgeld heb ik weer een bakfiets gekocht deze zal ik ook nog eens op de site plaatsen,omdat ik daar ook graag meer info over wil verzamelen
   het is een dubbelbuisframe wat ik zelf erg mooi vindt
   hij helaas erg lelijk geverft,geel!
   van het overige geld een oude vitrine/prijzenkast gekocht voor al mijn onderdelen..

 3. hallo vincent en charles,
  om met vincent te beginnen mijn restauratie project, een phoenix bakfiets, staat in ongerestaureerde staat op de site. datum was 07-01-2008. ik zal nog wat foto’s van de batavus bakfiets naar bas sturen dan kunnen ze op de site.

  voor charles. ik zal de as even opmeten, de oude is nog aanwezig.
  mail het wel via deze site.

  groetjes Anne de Jager

 4. hallo allemaal. ik heb ook een bakfiets met een enkele onderbuis. er staat hier ook wel een foto van op deze site. ik zou ook graag willen weten welk merk het is.

  http://www.bike-recycle.blogspot.com daar staan ook wat foto’s op.

  mijn bakfiets was trouwens gestolen. maar ik heb hem dankzei marktplaats weer terug gevonden.

  en over de trapas. die van mij was ook flink lang. en ik heb toen aan beide kanten van de bracketpot een stukje af geslepen om een nieuwe trapas en cups er in te zetten. nu rolt hij weer heel lief

 5. mijn bakfiets is overigens geen lely er zit alleen maar zo’n kaartje op.

  ik dacht ook dat het een lely was. maar de vorige eigenaar had zo’n schildje geregeld en dat er op geplakt.

 6. Goedenavond,
  Heb een bakfiets gerestaureerd, vorige eigenaar zegt dat hij van ongeveer 1920 is..,ik heb een framenummer maar weet iemand waar kan ik precies het jaartal checken?
  Groeten Huibert

  1. Beste Huibert,

   Om een bakfiets aan het framenummer te dateren, moet het merk bekend zijn en het ook een merk zijn waarvan de bouwjaren van de framenummers te achterhalen zijn. Het beste is om goede foto’s van alle details van het frame te sturen naar redactie@transportfiets.net , dan kan ik het op de site plaatsen zodat we er naar kunnen kijken. Ik moet wel waarschuwen dat 1920 als bouwjaar zeer onwaarschijnlijk is. Er zijn namelijk nog geen bakfietsen bekend die zo oud zijn (uit Nederland). De oudste twee gedateerde bakfietsen zijn uit 1929, en er zijn enkele niet heel nauwkeurig te dateren bakfietsen uit mogelijk jaren ’20. Bij 1920 zit je nog in een hele vroege fase van de ontwikkeling van bakfietsen, en waren het nog lichte, kleine karretjes, met dunne wieltjes en kleine bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *