Juncker Rijwielfabriek Rotterdam, 1932/33

AAN DEN HANDEL!

Wij hebben het genoegen U hierdoor onze geïllustreerde circulaire aan te bieden voor ons JUNCKER TRANSPORT-RIJWIEL seizoen 1932/33 en vragen wij een oogenblik Uwe aandacht voor het volgende.
Het moge U bekend zijn, dat het kwaliteits-vraagstuk voor ons steeds een onderwerp van dagelijks terugkerende zorg is en in dit verband zouden wij hieronder enkele van de vele voordeelen willen noemen, welke ons Transportrijwiel boven andere fabrikanten biedt en waardoor de JUNCKER TRANSPORT meer dan ooit als het transportrijwiel bij uitnemendheid mag worden betiteld.
Welnu, de bevestiging der spatbordstangen geschiedt niet als vroeger op de as, doch op de vorkscheeden resp. op de achtervorken, welke laatste voorzien zijn van een stevig ingesoldeerde plaat. Door deze constructie wordt de stabiliteit niet alleen aanmerkelijk verhoogd, doch zij biedt bovendien het groote voordeel van een buitengewoon gemakkelijke behandeling bij bandenreparatie. Nevenstaande afbeeldingen geven U een duidelijke voorstelling.

Het kroonstuk is voorzien van twee aangegoten nokken ter bevestiging van den bagagedrager, welke aldus op twee punten gedragen wordende, een betere verdeeling van den last bewerkstelligt. Bovendien is het duidelijk, dat eene bevestiging van den drager, gelijk hierboven aangeduid, een aanmerkelijk stabieler geheel vormt.
Voorts monteeren wij 1″ achtervorken in plaats van 7/8″ en hetgeen het weerstandsvermogen van de machine zeer ten goede komt.
Tenslotte hebben wij ons TRANSPORT-rijwiel uitgerust met een sterken opklapbaren standaard aan het voorwiel. Deze standaard is praktisch onontbeerlijk bij het op- en afladen van den last. Hoe dikwijls ziet gij den berijder bij afwezigheid van zulk een standaard niet wanhopig manoeuvreren om bij het op- en afladen zijn rijwiel in evenwicht te houden.
De afbeeldingen op de volgende pagina toonen U een en ander op duidelijke wijze.

12 gedachten aan “Juncker Rijwielfabriek Rotterdam, 1932/33”

 1. Heb hier een heel oude oma fiets staan ,deze heeft tussen de liggende en gebogen buis 2 mannetjes .
  Het cranckstel is net als die van Simplex het had geen transfer of balhoofd plaatje ,op het balhoofd zat wel een plaatje geklonken van de rijwiel handel die het destijds verkocht .
  Dat plaatje heb ik verwijderd waarna er letters zichtbaar werden hetzelfde geschreven lettertype als hierboven bij Junker er stond
  Dames D 1 mijn vraag aan de kenners :
  Hebben meer merken dit lettertype gebruikt ,of alleen Junker ? .

 2. Hoi Charles

  Het cranckstel dus de crancks en kettingblad { niet Trapas }.
  Het heeft ook spatborden net als oudere Simplex fietsen met aan weerszijde een verhoging { opstaand randje links /rechts } en gaatjes spatbord .
  De spatbord beentjes zijn ook uniek het lijkt wel geplette buisjes en net als bij Junker een lip eraan voor bevestiging op de as .
  Verder geen massa aansluit punten net als bij junker .
  Had Junker een model Dames D1 ? .

  1. Hoi Marcel,

   Die omafiets kon inderdaad wel eens een Juncker (of Jüncker) zijn. Die hadden voor de oorlog twee mannetjes, spatborden met links en rechts een verhoogde rand en nog niet de aansluitingen voor de bedrading. Kijk eens wat voor framenummer de fiets heeft, dan ik je meer vertellen.

   Groeten,
   Sjoerd

  2. Hoi, Marcel
   Dat dubbele mannetje is volgens mij niet merk gebonden. Simplex had dat ook op de opoefiets voor “H.H. Geestelijken”. Een pastoorsfiets dus. De spatbord stangetjes die jij beschrijft had Simplex ook. In de folder van 1936 worden de modellen aangeduid met een nummer. De pastoorsfiets had nummer 90 en 91. Voor de rest beginnen de nummers met 2. Misschien hadden ze in een ander jaar wel nummer 1. Misschien heb je dan toch een Simplex.
   Ik heb zelf een opoefiets uit het begin van de jaren dertig die ook van die spatborden heeft met de door jou beschreven stangetjes. Hij heeft ook een lamphaak die ik op Simplexen ben tegengekomen (met een driehoekig gat erin). Hij heeft alleen een Williams crankstel. Er zit een restant op van een balhoofdtransfer waardoor ik kan zien dat het geen Simplex of Locomotief is. Wel is nog te lezen dat er boven “rijwiel fabriek” en onder “Amsterdam” staat. Voor de rest is er niks bekend over het merk. Mischien dat Simplex net als sommige andere fabrikanten losse frames met voorgemonteerde spatborden levert en het een product van een locale fietsenmaker is.
   Gr. Erwin

   1. Hey Erwin

    Dat laatste zou jammer zijn ! nee zo te zien lijkt het me wel een van de bekendere merken zoals Junker of Simplex .
    De lamphaak heeft trouwens een rond gaatje , de gebruikte Torpedo remnaaf is te verrot om wat te kunnen lezen dus die moet uit elkaar wil ik daarin een jaartal zoeken verder vermoed ik ook een jaren 30 fiets en oja het heeft een stuur bekleed met celluloid.
    Verders is het een restauratie object wilde er eerst een fantasie merk van maken maar als ik weet welk merk het is dan is dat beter .

 3. Bij ons is men geneigd, het rijwiel als vervoermiddel voor alles en nog wat te beschouwen en dus verlangt men, dat alles héél sterk, héél zwaar, héél solide en bovendien het liefst nog héél goedkoop zal zijn. Wij bedoelen hiermee stellig niets ongunstigs te zeggen van de Nederlandsche fiets, want wij gelooven werkelijk, dat zij in degelijkheid uitblinkt en in haar soort geen internationale concurrentie heeft te vreezen.

  Vakblad “De Nederlandsche Rijwielhandel” 1949

  1. Zo is dát! Een zéér Hollands produkt beschreven door zéér praktische Hollanders met een zéér Hollands gevoel voor nuchterheid en zakelijkheid.
   Ben ik een chauvinist als ik zeg dat ik dat wel kan waarderen?
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 4. ik heb een omafiets op het naamplaatje staat juncker nederlands fabrikaat apeldoorn fram nr 02208 framhoogte 56 cm wie kan zeggen hoe oud hij is spatborden zijn 6,5 cm breed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *