Jan Elties van bakkerij Tenniglo, Enschede

Aan het Van Loenshof ter hoogte van de Zuiderhagen staat Jan Elties (Friesland, 1907) naast zijn transportfiets. Hij neemt even de tijd voor een straatfotograaf. Zijn werk als (banket)bakkersknecht voor bakkerij Tenniglo aan de Brinkstraat laat hem op dit moment koud en zijn voor het merendeel gegoede klanten uit de wijk Stadsmaten moeten voor deze ene keer maar wat geduld hebben. Broodbezorger Elties ziet er goed gekleed uit: colbert niet stropdas, ‘drollenvanger’ en glimmend gepoetste schoenen. Als cavalerist heeft hij geleerd zich te kleden. Graag was hij dan ook gaan werken bij de bereden politie of bij de marechaussee, maar hier zagen zijn ouders niets in. Zij trokken aan het eind van de jaren twintig naar Glanerbrug, waar Jan werk zocht en uiteindelijk vond (het was immers crisistijd) in de bakkerij.


Deze foto’s komen uit het archief van Henk Elties uit Enschede.
Meer op de prachtige site van Egbert van de Haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *