De transportfiets van Rick

Hallo,

Ik heb voor een half jaar geleden een mooie oude transportfiets gekocht via marktplaats.
Ik hoop wat meer informatie te krijgen over mijn transportfiets via jullie site.
De fiets was overigens niet mooi schoon tijdens de foto’s excuses hiervoor.

 • merk is onbekend kan ik nergens op vinden, het balhoofdplaatje is eraf
 • kan nergens een framenummer vinden
 • de fiets komt vermoedelijk uit 1956 omdat op de achternaaf 56 staat
 • verder is de achternaaf van torpedo
 • het rek is van roelewiel

Verder is de fiets voor een paar jaar geleden voor een carnaval opnieuw zwart gespoten, dit is erg slecht gedaan.
Waarschijnlijk zonder te schuren en grondverf en is er gewoon over de roest heen gespoten.
Het lepper zadel heb ik er zelf op gezet net zoals de vork standaard omdat ik nog naar school ga en hem dagelijks gebruik.
De fietsbel is een draaibel en vond ik zelf erg leuk dus is ook niet origneel.
De koplamp is niet origineel maar wel oud, is van Bosch.
Ik heb er ook nog een houten kistje bij waarop staat ”tielse veiling – sefter tiel” sefter weet ik niet zeker is niet helemaal duidelijk.
De dynamo is een Lucifer baby 800, denk niet dat die origineel is maar wel oud.
De ronde refelector achter is er denk ik ook later opgezet net als het koetslichtje waarschijnlijk.

Ik wacht met plezier op jullie deskundige mening.

mvg Rick

13 gedachten aan “De transportfiets van Rick”

 1. Hoi Rick
  Ik denk dat hij ouder is dan ,56
  smeer nippel bij de trapas,
  maar zijn de chranks verchroomd of vernikkelt?
  Frame nr vind je meestal bij de zadel lug
  Groet Ad

 2. ok kan iemand mij dan vertellen hoe oud de fiets waarschijnlijk is?
  en de cranks zijn volgens mij vernikkelt, kan het niet goed meer zien. zal morgen nog eens kijken met daglicht. Ik had al op de zadel lug gekeken maar doordat het is overgespoten is het niet meer zichtbaar. mischien dat het weer zichtbaar word als ik het schuur, maar dat doe ik dan als ik de hele fiets aanpak.

  groet Rick

 3. Hoi Rick,
  Wil je even naar dit artikel kijken en vergelijken?
  http://www.transportfiets.net/2010/04/18/de-nieuwe-transportfiets-van-charles/
  Ik heb inmiddels meerdere fietsen gezien, met 26″ en 28″ wielen, waar het smeernippelgaatje en de trapas grote gelijkenis vertonen.
  Je moet maar eens kijken of dat klopt. Met name de vorm, grote en manier waarop de inslagletters (die je nog vrij moet maken) in de zadellug zijn geslagen. t’ Is jammer dat het balhoofd en de vorkkroon niet op de foto staan. Daar is misschien ook iets uit te herleiden.
  Het zal waarschijnlijk een mysterie blijven wat het merk en het bouwjaar zijn maar het is altijd leuk om te proberen er achter te komen.
  Je weet nooit hoe een koe een haas vangt.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. Hoi Charles

  Ik heb naar dat artikel gekeken en het viel me op dat op beide fietsen de lugs op de stuurnok erg dicht op elkaar zitten. Foto’s van de vork kroon en de zadellug zal ik nog naar de site sturen, hoewel de vorkkroon van u link ook erg veel gelijkenis vertoont met mijn vorkkroon. weet u het merk en bouwjaar van u fiets?
  Het vrijmaken van het framenummer wil ik nog even mee wachten omdat ik de fiets dan helemaal wil kaal maken en dan weer goed wil overspuiten en het weer laat dat momenteel niet toe.
  Weet trouwens iemand hoe ik mijn fiets het beste kan kaal maken? ik zat zelf aan zandstralen te denken.
  De chranks zijn naar mijn idee toch verchroomd.
  het is inderdaad een lastige fiets om te identificeren maar vind het wel leuk.
  het leuke van een oude fiets is, als je er een verhaal bij kunt vertellen.
  Groet Rick

  1. Hoi Rick,
   Ik maak alles schoon met een roterende staalborstel en zet het dan meteen in de zinkspray. Dat werkt goed.
   ‘k Ben benieuwd naar de rest van de foto’s
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 5. En nu nog een foto van het bovenste deel van het balhoofdstel ! .
  Bouwjaar kan makkelijk kloppen 1956 .
  Als je het kaal maakt kun je kijken of er gaatjes zijn voor de klinknagels van het balhoofd plaatje .

 6. Nooit zandstralen, dat neemt teveel materiaal weg, je spuit gewoon staal mee weg. Soms werkt afbijt, blijft er nog wat originele lak over. Zelf heb ik goede ervaring met een staalborstel op een slijptol (125Mm). Niet een zogenaamde komborstel, die wil op een buis steeds weg wandelen, gewoon zo’n vlakke. Bij gebrek aan slijptol: er zijn er ook die op een boormachine kunnen. Bril op! De haren laten regelmatig los.

  1. Vandaag is mijn Simplex transporter gestraald
   Zand stralen is na mijn mening de juiste de enige goede manier om roest te verwijderen, maar het moet wel met een beetje beleid gebeuren!
   Als je natuurlijk op één plek blijft stralen dan haal je inderdaad materiaal weg.Natuurlijk is niet iedereen in de gelegenheid om je fiets te laten stralen ,dan is inderdaad een roterende staalborstel een heel goed alternatief,maar je komt helaas niet in elk hoekje
   De onevenheid die na het stralen ontstaat is het gevolg van roest. die moet dan weer gevuld worden met staalplamuur of spuitplamuur.
   Daarna zinkspray,de perfekte roestweerder!
   Daarna grondverf en aflak
   Zo kan het er weer jaaaaaren tegen aan.
   Groet Ad

   1. Hoi Lakkers,
    Het is mijn idee dat je met die vlakke roterende staalborstel wel een heel eind komt.
    Zandstralen is natuurlijk schoner maar ik weet niet helemaal zeker welke van de twee nou beter is.
    Wat wél zeker is is de roestwerende werking van zinkspray. Dat heeft zich keer op keer bewezen en is per bus wel duur maar je doet er makkelijk een hele fiets mee.
    Bij de Gamma kost een bus €13.- maar dan ben je verzekerd van een zeer goede corrosiebestendigheid zoals dat zo mooi heet.
    Wel eerst goed ontvetten met wasbenzine.
    Als je dan bij het opbouwen van de fiets Owatrol of gekookte lijnolie gebruikt kan het helemaal niet meer stuk.
    Dat laatste gebruik ik bijvoorbeeld aan de binnenkant van de spatborden en tussen de spatbordsteuntjes en het spatbord, over alle moeren en boutjes waar geen lak op zit en ook niet onbelangrijk, tussen de nippels en de velgen. Daar kan je mooi van dat spul tussen laten lopen en er kan geen water meer bij. Wel even de tijd nemen om het te laten drogen want het duurt even voor dat het hard is.
    En ik heb nog een vraagje voor iedereen.
    Wat is beter? Eerst zinkspray en dán plamuren of éérst plamuren en dan zinkspray. Ik vraag dit omdat contact tussen het staal en zink een anodische werking heeft. Wordt dit niet minder als je er eerst plamuur op smeert?
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles

     Da,s toch zink primer heb ik eerder ook gebruikt .
     Ik zou zelf eerst zink primer er op spuiten en dan plamuren .

     1. Hoi Marcel,
      Dat zou ik ook doen.
      En zo ben ik ook begonnen en daar moet ik bij zeggen dat ik niet zo van de plamuur ben. Een oude fiets mag er best oud uitzien. Heeft ook wel iets.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

   2. En wil je wel stralen maar niet teveel of te grof materiaal verwijderen of juist dun spul als kettingschermen stralen ,dan kun je het ook nog glas parelen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *