De oudste transportfiets

Hallo Bas (als ik me niet vergis),

Afgelopen maand was er in het stadsarchief in ‘s-Hertogenbosch een expositie over het bedrijf van Bernard Jansen met veel archiefmateriaal en 2 (geleende) fietsen, de expositie was erg de moeite waard en handelde voornamelijk over het allereerste begin van de fiets, in dit geval vanaf 1881 toe bernard zijn bedrijf begon.
Hij was op verlerlei gebied een pionier zoals ook te zien was op de tentoonstelling, daarvan heb ik een kleine fotoreportage gemaakt die te zien is op Flickr.
Je klikt de foto met links aan, daarna met rechts en kies dan voor original om de foto op ware grootte te zien.

Er was een foto te zien van een transportfiets waarvan ik uit de beschrijving begreep dat hij van de periode van vóór 1900 was, maar dat was niet helemaal zeker, dus misschien kunnen de deskundigen er hun licht over laten schijnen.

Veel kijkplezier, vriendelijke groet Herman van Boxtel

23 gedachten aan “De oudste transportfiets”

 1. Is iemand inmiddels iets wijzer geworden over deze fiets? Ik verwacht zelf niet dat deze van voor 1900 is. Uit de periode 1910-1920 lijkt me waarschijnlijker. Wel een leuk model, en het enige voorbeeld van een transportfiets dat ik ken waar zo’n oude (kaars?)lamp op zit en daar echt hoort.

 2. dit kun je eigenlijk geen transportfiets noemen ; wat kun je als bakker of slager nou kwijt in zo,n mandje ? 2 halfjes brood of 4 leverworsten…

  1. Daarom ook een groot kettingblad, hij moest vaker op en neer 🙂 Simplex noemde het in het begin een bestelfiets. Ik kan me zo voorstellen dat men in het begin enkele bestellingen bezorgde per rit, maar dat men steeds meer bestellingen in een enkele rit probeerde te bezorgen voor efficientie. Dus daarom steeds grotere manden, en zwaarder versterkte transportfietsen om meer te kunnen dragen. Tenminste, dat is mijn theorie.

  1. Ik ben al aan het gissen. Kettingwielen met 4 cirkels ken ik uit de periode 1909 – 1924. Maar geen van de voorbeelden die ik ken zijn een exacte match. De achtervork is geknepen, maar dat kan ook evengoed oud zijn (achterpad lijkt veel op de Frankenstein van Charles).

   Opvallend is ook: balhoofd met drie lugs (net als mijn 20er), zeer lange en dunne staande achtervork, waardoor het wiel ver naar achteren zit.

   Ik vermoed, maar weet het niet zeker, dat het kettingwiel op de crank geschroefd zit en met een borgring vastgezet, net als de crank die op de Lucas van Abram zat. Dat is een Duitse constructie.

   Het zadel is een Erjeka als het goed is, en eentje uit de jaren ’30 of later.

   Mijn vermoeden is dat de fiets wel een 20er is (of eerder), maar van een onbekend merk.

 3. Ik heb de foto’s ook bekeken en ben er vrij zeker van dat het een 1/8 inch crankstel en ketting is. Ziet er best dun uit allemaal en vrees dat het ooit vervangen is door dat van een gewone toerfiets. Misschien handig om de verkoper om maten te vragen, heb het hem geprobeerd uit te leggen, maar hij heeft er geen verstand van was de reactie.

  1. Ronald zij dat ook al, maar ik zie het nog niet. Het is in ieder geval geen moderne brommerketting, daar zijn de schakels een stuk dikker. Maar het is moeilijk te zien vanaf een schuin genomen foto hoe breed te de ketting nou is.

   1. Bij inzoomen lijkt het me wel een 3/16″ brede ketting, de rolletjes zijn toch vrij breed. Ik heb nog een NOS reynolds transportfietsketting liggen, in de originele ‘war-time package’, die heeft ook van die klein ogende schakels maar is wel degelijk 3/16. Of het kettingwiel ook voor een brede ketting is zou ik niet durven zeggen op grond van de foto’s, maar je kan wel zien dat het geen randje heeft waar de ketting op rust.

    1. Misschien hebben ze er een dikke ketting opgelegd omdat het achtertandwiel wel 3/16″ is?
     Het voortandwiel ziet er uit alsof er niet echt veel mee gefietst is.

 4. het tandwiel ziet er in mijn ogen wel oorspronkelijk uit / daarbij is het niet een doorsnee vervangings- exemplaar ; ik verwacht dat deze er gewoon ophoort

 5. ik ben de gelukkige… euh … nouja dat valt nog te bezien maar in de naam van aller transport goden ben ik toch erg benieuwd naar dit exemplaar, ik heb door Jeroen meer de ’20 transportfietsen leren kennen en waarderen, nu ik de kenmerken ga zien ga ik ook steeds meer de schoonheid van de eenvoud leren zien, even afwachten wat dit gaat brengen, volgende week ga ik m halen dan gaan we aan de slag met ontdekken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *