Nieuw in het arsenaal, 28 x 2

Hoi Bas,
Er is weer een fiets toegevoegd aan het arsenaal.
Een Gazelle met het framenummer 618356. Jullie mogen zeggen hoe oud ie is. Er zitten twee zadelpentbouten in de zadellug.
Ik heb de fiets gekocht van Jan Schra uit Rouveen. Hij wist verder niets van de geschiedenis van de fiets behalve dat ie in gebruik is geweest bij een hondenclub. Hij heeft vier fietsen van ze overgenomen en deze sprong er uit zo vertelde hij. Ik heb naderhand nog contact met hem gehad en hij had spijt dat ie um verkocht had. Ik heb hem verteld dat ie in goede handen was en dat kon ie zeer waarderen.
De fiets is bij de hondenclub echter behandeld “als een hond”. Ik heb er geen foto’s van gemaakt maar de spieën waren er zo hard in geslagen dat ze als kauwgom plat waren gesmeed. Waarschijnlijk omdat ze niet hadden begrepen dat nieuwe spiën op maat gevijld moeten worden. Ik heb ze er uit moeten boren wat niet de eerste keer was dus dat ging eigenlijk erg goed. Er was verder niets kapot dus de nieuwe zaten er zo in.
De voorvork was krom en het stuur moest ook de bankschroef in om recht gebogen te worden. Ook niet de eerste keer dus dat was ook zo gepiept.
Verrassend genoeg was er aan de rest van de fiets weinig verkloot behalve dat er een shimano naaf in het achterwiel was gespaakt maar die was er zo uit en verruild voor een mooi verroeste en gereviseerde oude Torpedo die er qua uiterlijk mooi bij past. Was eigenlijk niet zo erg want er zaten slagen in. Ook in het voorwiel.
De spatborden waren een beetje gedeukt maar nergens verrot of gescheurd. De oude bedrading voor het achterlicht zat nog in de zijkant van het spatbord. Die was te kort en uitgedroogd dus die heb ik moeten vervangen. Het is, en daar moeten de kenners hier op de site maar eens hun licht over laten schijnen, volgens mij wel een origineel Gazelle achterspatbord juist omdat Gazelle het acherlichtsnoertje door het spatbord voerde. Er zit echter geen varkensneus op maar een katoog. Ik weet niet precies wanneer Gazelle met die varkensneuzen is begonnen. Het 30cm verplichtte witte gedeelte is met de hand geschilderd.
De dynamo is een ARKO. Afkorting van Arentsen en Kölling. Dit zijn de oprichters van de fietsfabriek die in 1915 om werd gedoopt in “N.V. Gazelle Rijwielfabriek v/h Arentsen en Kölling”. De koplamp had ik nog liggen. Ik kon geen merk ontdekken maar ik vind dat ie mooi bij de fiets past.
Het zadeltasje hing er al aan maar het Gazelle zadel heb ik van “Antieke Fietsen” uit ’s Hertogenbosch. Toffe boys daar.
Het is overigens exact hetzelfde zadel wat er op zat maar ik vind het wel aardig om de naam Gazelle er nog een keer aan toe te voegen.
De naam Gazelle is overal te lezen. Wat dat betreft is de fiets net een boek. Natuurlijk op de balhoofdbuis, de crancks, de voornaaf, het stuur, de pedalen, het zadeltasje en nu ook het zadel. Er heeft een balhoofdplaatje opgezeten maar dat is helaas gesneuveld. Ik heb nog een mooie maar ik vind het lastig om die dingen te monteren dus daar moet ik me nog maar eens over buigen.
De trapas is weliswaar goed ingereden maar er zitten geen putjes in de cups of de conen. Alles is mooi glad en gaat lekker rond ondanks het geweld wat op de spiën los is gelaten.
Het voorwiel loopt ook mooi. Weinig geluid. Het voortandwiel is ook nog in goede conditie. De ketting en het achtertandwiel heb ik vervangen. Ik heb een partijtje Wipperman kettingen ontdekt in een hoekje bij een groothandel en het achtertandwiel komt van Marcel waarvoor dank.
De wielen zijn opnieuw gespaakt, “4 kruis” met spaak G12. Het achterwiel was al voorzien van nieuwe spaken. Die heb ik eruit geschroefd en opnieuw gebruikt. In het voorwiel zitten 40 spaken zoals gebruikelijk bij de oude Gazelle voornaven.
Kortom, hij fietst weer als een nieuwe. Alles rolt weer superlicht maar daar moet ik wel bij zeggen dat het echt een zware fiets is. Ik meen te mogen zeggen dat ik wel wat gewend ben als het om zware fietsen gaat maar deze moest ik toch een paar dagen gebruiken om mijn spieren te laten wennen. Ik vermoed dat de banden van 28″x2″ ook wel wat meer rolweerstand opleveren. Het is echt een zwaar ding waar ik overigens een voorliefde voor heb.
Zoals op de foto’s te zien is heb ik er verder niets aan het verfwerk gedaan. Er was al met menie en lak gewerkt maar de transfer op de zadelbuis is nog zichtbaar.
Dit is de vijfde transportfiets die ik restaureer waarvan ik er twee ongemoeid heb gelaten en bij deze vind ik het wel iets toevoegen.
Mooie oude fiets in de kracht van zijn leven en weer helemaal in topconditie. Dan mag je best zien dat ie oud is.
De wielen met de dikke banden vind ik ook prachtig. En over dik gesproken, dat zijn de handvaten ook. Het is jammer dat ze niet in het zwart te krijgen zijn maar ze zijn van de goede maat, lekker dik, mooi lang en ze liggen goed in de hand. Dus als iemand het in zijn hoofd krijgt om er iets van te zeggen dan weet ie nu wat mijn motivatie is geweest om ze er toch op te leggen.
En nu op naar de volgende tranportfietstoer. Het wordt steeds leuker met de gekke fietsen.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

34 gedachten aan “Nieuw in het arsenaal, 28 x 2”

 1. Weeeeer een mooie vondst!

  Heb een beetje het idee dat 28×2 een nieuwe-oude trend aan het worden is onder de liefhebbers hierzo. Zie ook de discussie van de afgelopen weken. Weet iemand in hoevere deze maat voorkwam bij dit soort fietsen? Ik weet alleen dat PTT hun transportfietsen lieten voorzien van 28×2…en natuurlijk nu ook deze Gazelle van Charles. Maar misschien was de Gazelle ook custom-made?!

  Charles..wat is de breedte (in mm) van de velgen? En wil je misschien wat meer “totaal” foto’s van deze fiets plaatsen om een beter beeld te krijgen van de verhouding 28×2 met de rest?!

  1. Hoi Jim,
   Wat de foto’s betreft moet je bij Bas zijn want die heb ik meerdere foto’s gestuurd en aan hem overgelaten wat ie wil plaatsen.
   Ik kan er natuurlijk ook een paar direct naar jou sturen.
   De velgen zijn 55mm breed en ik weet niet of ie custom-made is. Wel dat er in het voorwiel de typisch voor Gazelle 40 spaken naaf zit.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Hi Charles,

    Gefeliciteerd met dit mooie exemplaar.
    De twee geplaatste foto’s zijn de enigen die ik heb ontvangen. Er is dus iets misgegaan begrijp ik?

    Groet,
    Bas

    1. Hoi Bas,
     Mijn oprechte verontschuldigingen voor de het foutje i.v.m. de foto’s. Ik stuur ze na.
     En nog even iets anders.
     Volgens een themanummer van De Oude Fiets is mijn Gazelle van ongeveer 1941.
     In 1940 zijn begonnen met framenummer 600.000. Het is dus een fiets uit de oorlog. Maar dan snap ik niet dat het achterspatbord aan de binnenkant niet wit is. Niet gedompeld dus maar met de hand wit geschilderd.
     Zou het toen al NOS zijn geweest?
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Hoi, Charles
      Waarschijnlijk is het spatbord eerst in z’n geheel zwart gemoffeld en daarna is het witte deel er op gespoten. Met als gevolg dat de zwarte lak veel duurzamer is als de witte. Die is waarschijnlijk met de jaren afgesleten/afgebladderd en daarna weer overgekwast.
      Gr. Erwin

 2. Hey waar zijn de andere fotos ? dan kunnen we het totaal plaatje zien
  kunnen we beter het verschil zien tussen 28 maal 2 en 28 maal 1 3/4 .
  Verders ziet het er al goed uit ,mooie bumper ! .

  1. Zulke, of zo’n verlengt spatbordstang als bij een bakfiets, kunnen wij hier in Utrecht wel gebruiken!! Anders blijf je maar van die achterlichtkapjes kopen, als dat al mogelijk is…

  2. Tja de nog toegevoegde foto is enigzins onduidelijk kan die niet groter ? de dikke wielen springen er niet echt uit eigenlijk moet je dan een wiel met 28 maal 1 3/4 ernaast zetten .
   Ben wel nieuwsgierig hoe het er van dicht bij uitziet ! .

   Groet Marcel .

   1. Hoi Marcel,
    Kom een keer langs zou ik zeggen. De koffie staat klaar.
    Maar ik kan nog wel een keer een fotootje maken met mijn eigen camera dan gaat het waarschijnlijk beter.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles

     Dat kan ik wel doen ik wil er wel eens een stukje op fietsen
     Vraagje ? merk je ook verschil met fietsen vergeleken met de standaard 28 maal 1 3/4 banden ,fietst of stuurt het zwaarder ? .

     1. Hoi Marcel,
      Ja, het is een zware fiets. Het is opmerkelijk dat ie het goed doet op onverharde wegen. Beter dan op asfalt.
      Hij fietst dan wel licht maar als je op onverhard wat langzamer fiets dan op asfalt dan is het gewoon lekkerder.
      Zondag ben ik en Beuningen dus als je dan langs wilt komen ben je welkom.
      Mail maar even weten hoe laat.
      fotomaan@hetnet.nl
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

 3. Op jullie forum komen geregeld opgedoken en opgeknapte transporters voor, maar dit vind ik nou een bijzonder exemplaar waar ik warm voor loop! 28 x 1,75″ velgen kom ik ook al nergens meer tegen en dit levert toch een duidelijk sterker wiel op. Mocht het extra harde trappen op de pedalen je ooit gaan vervelen dan houd ik me aanbevolen!

  Groeten, Arnold

 4. Hoi Arnold,
  Het is altijd aardig om te horen dat er weer iemand warm loopt voor een mooie transportfiets.
  Voorlopig ben ik er nog niet op uitgekeken maar op enig moment moet ie de deur uit i.v.m. ruimtegebrek en dan komt ie te koop.
  En dan komt de vraag weer omhoog wat ie dan waard is.
  Ik heb inmiddels ontdekt dat het zware trappen te maken heeft met de rolweerstand van de banden.
  Die zijn overigens 28×2 inplaats van 28×1,75. De velgen ook.
  Daar kunnen Fat Franks 28×2 (ETRTO 50-622) ook in. Niet dat dat mooier is maar het fietst wel een stuk lichter.
  Het blijft wel een zware fiets maar als ie eenmaal op gang is blijft ie gaan en fietst ie gemakkelijk. Met de Vredestein banden is het net of je tegen een vals plat omhoog fietst.
  Ondanks dat vind ik het een van de mooiste fietsen die ik heb.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 5. hallo Charles,

  Dat gevoel van vals plat heb ik eigenlijk altijd wel als ik m’n transporter gebruik, behalve wanneer ik van een brug afrijd en daar zijn er veel van in Amsterdam. Dan doet de zwaartekracht pas echt zijn werk en lijkt het alsof je een locomotief bestuurt. Ook het fenomeen van eenmaal op gang dan blijft ie gaan kan ik bevestigen. Met 28 x 2 wielen zal dit effect alleen nog maar sterker zijn, en kan ik me goed voorstellen dat je dit een van je mooiste fietsen vind.
  Mocht het moment aanbreken dat je tot verkoop gaat besluiten dan hoor ik het graag van je, over de prijs worden het dan vast wel eens.

  groeten,
  Arnold

  1. Hoi Arnold,
   Ik zal je op de hoogte houden.
   Is het ondertussen misschien een goed idee om een keer door Amsterdam te gaan fietsen.
   “De Grootte Amsterdamse Transportfietstoer”
   Moet toch wel iets bij te bedenken zijn.
   Natuurlijk het centrum, de grachtengordel, Cito, De Rivierenbuurt, havens, met de pont heen en weer en noem maar op.
   Lijkt je het iets om over mee te denken?
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 6. Hallo Charles,

  Over een Amsterdamse Transportfiets Marathon wil ik natuurlijk best meedenken! Mijn eerste gedachte is dan toch op z’n vroegst vanaf april. Met óf kou óf regen is de lol er snel vanaf, ook al kunnen we gelukkig genoeg café’s en andere schuilplaatsen in de route opnemen. Zelfs in een traject van zo’n 45 á 50 kilometer moeten keuzes worden gemaakt, maar lijken centrum, grachtengordel, de Pijp/Albert Cuyp/Cito (als moeder en dochter still going strong zijn), IJveer en houthavens mooie plekken. Ik ben benieuwd of hiervoor genoeg animo is!

  groeten,
  Arnold

 7. Hoi Arnold,
  Wat je zegt, mooie plekken en wij zijn echt niet de enigen die dat vinden dus daar zijn beslist mensen voor te porren.
  Gewoon balletje opgooien en kijken wat er op af komt.
  In de natuur is fantastisch maar de stad Amsterdam heeft toch ook wel wat.
  En het is zeker ook mijn gedachte om iets dergelijks pas in de lente te organiseren.
  De ervaring leert dat je je tijd moet nemen om zoiets te laten lukken.
  Wat denk je van de eerste week in mei?
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 8. Hallo Charles en Arnold,

  Bas en ik zijn van plan om iets te gaan organiseren in April. Dat hadden wij bedacht,op de terug weg van uit Tilburg afgelopen Juni. Maar als jij, Arnold, het leuk vindt, kunnen wij met zijn drie een tocht gaan bedenken.

  Groet,

  Lander.

 9. Goed idee! Ik heb dit al eerder geopperd; leuk dat jullie dit idee hebben opgepikt, mensen wilden er zelfs een flashmob van maken….. Den Haag is natuurlijk ook een leuke stad met heel veel mogelijkheden (scheveningen, duinen, centrum enz.) maar in A’dam ben ik zeker van de partij. Of zijn er ook mensen in Den Haag die samen iets soortgelijks willen organiseren?

 10. Hoi Arnold,
  Ben je al overtuigd van de animo?
  Als het aan mij ligt gaan we het gewoon doen.
  Zullen we, iedereen die mee wil denken en organiseren, een keer bij elkaar komen of gaat dat met de mail ook wel lukken?
  En wat de doortrappervriendelijkheid betreft zijn de meeste Amsterdammers wel wat gewend volgens mij. In vroeger tijden stikte het daar van die dingen dus dat moet goed komen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 11. Hoi allemaal,
  In september heb ik meegereden in Utrecht. Bezitters van zeer oude fietsen waren uitgenodigd voor een tocht door de stad om te herdenken dat daar 125 jaar geleden het eerste fietspad is aangelegd. Ik reed op een transportfiets met (gevulde) bakkersmand en zonder rem (mijn Eysink doortrapper). Dat was af en toe knap spannend. Automobilisten gaven onze stoet meestal de ruimte. De andere fietsers echter niet!
  Maar ik kom graag naar Amsterdam komend voorjaar. Op een transportfiets zonder mand en met rem.
  Groeten,
  Sjoerd

  1. zonder mand en met { met !} rem hhhmmmm mischien moet ik die van mij dan ook maar ombouwen naar remnaaf gezien de drukte in Amsterdam ,wel zo veilig .

   1. Hoi Marcel,
    Op een of andere manier heb ik het idee dat dat niet helemaal onverstandig is. Een remmetje is wel handig als ik iedereen zo hoor praten over bruggen en de Amsterdamse fietsmanieren.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Er zou toch een Caterpillar D9 rupsdozer voor de stoet uit gaan rijden om de weg schoon te vegen. En een bus vol hulpverleners om eigenaren van verpletterde auto’s gerust te stellen dat het maar voor één keer was. Doortrappen is deurdonderen, of niet soms?

     1. Goed idee, maar gewoon in colonne rijden, 3 of 4 man naast elkaar, is waarschijnlijk ook zeer effectief. En mensen, met of zonder remmen (er rijden ook veel fixie’s), dat fietsen in a’dam valt best wel mee hoor.

 12. Ik heb vandaag op dit beest van een fiets mogen rijden, echt ALLES eraan is een maat zwaarder als bij andere transporters.
  Echt een uniek stuk, ook de 28*2 wielen zijn prachtig….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *