Wie identificeert deze fiets?

Hoi Marcel,
Een tijdje geleden heb ik deze transportfiets gekocht waarvan ik opzoek ben naar het merk en bouwjaar.
Eigenlijk was het mij bedoeling om een transport te kopen en hem origineel te laten ook al was hij geroest, maar omdat deze transport al opgeschilderd was moet ik hem wel gelijk blank maken en opnieuw in de lak zetten.
Het frame bestaat uit lugs van Gwh en onder op het frame staat het framenummer 131.
Op het stuur staat een stickertje van ik denk IDEAL ??? en op het bagagerek staat de tekst STANDAARD.
Ik heb deze transport nu gedemonteerd maar veel verder ben ik nog niet gekomen.
Misschien is er iemand die mij verder kan helpen met het merk en bouwjaar.

mvg .

Richard


Zie verder Eindelijk gereed

18 gedachten aan “Wie identificeert deze fiets?”

 1. Hoi Richard,
  Ik ben Marcel niet maar ik kan je wel vertellen dat “Standaard” de naam was van het zelfde bedrijf wat zijn naam later veranderde in “Roelewiel” Het rek is een soort voorloper zeg maar. Als je nu weet in welk jaar die naamsverandering plaats vond weet je in’t ieder geval dat je fiets van voor dat jaar is.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Hoi, Richard
  Ik kan je niet helpen met het bouwjaar, maar de naam Ideál ken ik wel. Om precies te zijn ken ik twee fabrikanten die Ideal heten. Beide zijn toeleverings bedrijven, geen fabrikanten van komplete fietsen (zover ik weet). Je hebt het duitse Ideal en het franse Ideál. De duitse ben ik tegen gekomen met de naam “Ideal Opladen”. Opladen is de plaatsnaam waar de fabriek was gevestigd. Ik ben eens een avondje gaan googlen op de namen Ideál en Ideal Opladen, maar er is vrijwel niks te vinden. Over de franse fabrikant ben ik helemaal niks te weten gekomen, het is ook een vrij algemeen woord en mijn gebrek aan kennis van de franse taal helpt ook niet echt. Over het duitse Ideal ben ik alleen wat verwijzingen tegengekomen naar boeken over de industrie in de omgeving van Opladen en een pdf document met een patent aanvraag op een verende voorvork uit de 2e heft van de jaren twintig. (Was ik wel blij mee, ik heb die voorvork namelijk. Helaas was het document in het tsechisch o.i.d.). Naar mijn weten hebben beide bedrijven gelijktijdig bestaan, misschien dat de duitse fabriek Opladen erbij had om verwarring te voorkomen ? Waarschijnlijk heb je dus een stuur van een franse fabrikant. Als 131 inderdaad het framenummer is, zou het best wel eens kunnen dat, gezien het kleine getal, hij gemaakt is door de plaatselijke fietsemaker. Heb je al op de naven en interne delen gekeken of daar niet een jaartal op staat ?
  Gr. Erwin

  1. Ik heb een beetje twijfel over dat franse, misschien is het wel belgisch. Ik zal het eens navragen bij een belgische standhouder die ik soms tegenkom bij oldtimerbeursen. Ik ben zo te zien ook de j vergeten in het woord “tsjechisch”.

   1. Ja ik denk dat ik er op deze manier en wat geduld toch wel achter zal komen wat voor ee fiets het is, maar ik heb ook nog meer informatie.
    In het voorwiel staat: Britisch Hub Co LTD 1 “trade TRANSPORT mark”. In het achterwiel staat made in GSR of CSRmaar geen jaartal.In de trapas staat Bayliss Wiley 3 made in England.
    Ik denk wel dat het zadel nog origineel is en dat is een BROOKS B67.Het is een fiets met terugtraprem en ook op dat palletje staat niks op.
    Misschien dat er met deze informatie nog wel meer dingen bekend worden.Maar alvast bedankt voor jullie reacties.

    1. Hallo Richard
     De trapas van baylis wiley heb ik ook gehad en met trek bouten ,maar dan ook nog met cartidge.
     Een jaren dertig transporter,ik heb Bas een foto er van gestuurd,
     (Ik hoop dat die het er bij plaatst)
     Groet Ad

     1. Dat ziet er bij mij toch iets anders uit, dat complete onderdeel is bij mij niet los maar in mijn frame zit aan beide kanten schroefdraad waar dan de schalen voor de kogeltjes ingeschroeft kunnen worden en dan zitten er onder het frame nog twee boutjes met moeren die deze schalen dan kunnen borgen.

  1. Nee helaas had ik hem al gedemonteerd voor ik foto’s ging maken en dat is jammer genoeg bij mijn tweede ook het geval.
   Maar ik heb vandaag mij frame en voorvork in de grondlak gespoten nu nog aflakken en dan kan ik weer aan het monteren dus ik hoop dat de foto’s dan gauw gemaakt kunnen worden.

 3. Hier de foto-reactie van Roeland:

  Hoi Bas.
  In een bepaalde periode was iedereen schijnbaar erg onder de indruk van techniek en werd een technisch wonder al vrij snel ‘Ideal’ genoemd. Zo heb ik een zaaimachientje met die naam en zag ik ooit een gelijknamige druivenpers, een handboormachien en een naaimachine. Bij gebrek aan fantasie was toen kennelijk alles wat indruk moest maken ‘Ideal’. Mogelijk ook een fiets.
  Groeten,
  Roeland.

  1. Hoi, Roeland
   Er staat “marque déposée” op, dat betekend dat het een gedeponeerde merknaam is, die een ander niet mag gebruiken. Waarschijnlijk zijn die Ideal producten dan ook van dezelfde fabrikant. Het is ook niet zo vreemd dat er uiteenlopende producten met dezelfde merknaam zijn, menig fabrikant deed dit om op verschillende markten geld te verdienen en in het geval van een instortende markt op andere producten te kunnen terugvallen. Zündapp (Zünder und Apparatenbau) maakte ook naaimachines en ontstekingen, Miele maakte buiten de huishoudelijke apparatuur ook fietsen, bromfietsen, motoren en auto’s, Simplex maakte ook naaimachines en auto’s. Lamborghini maakt ook tractoren, er waren ook Porsche tractoren. Porsche brengt nu ook fietsen op de markt. BSA, Royal Enfield en FN zijn wapenfabrikanten die ook tweewielers zijn gaan maken. Wilkinson, bekent van de scheermesjes was oorspronkelijk een fabrikant van zwaarden die voor de oorlog ook motorfietsen heeft gemaakt. Husqvarna maakt naaimachines, ontstekingen, motorfietsen en fietsen. Als laatste voorbeeld de firma Coppel, begonnen als fabrikant van bestek, later messen en zwaarden voor het duitse leger en framebuizen die zijn toegepast in menig (vooroorlogse) transportfiets. Ik vermoed dus dat die producten die je noemt wel degelijk van de zelfde fabrikant zijn. Maar in dit geval zegt het merk “Ideal” alleen wat over het stuur, niet over de fabrikant van de fiets zelf.
   Gr. Erwin

   1. Hoi Marcel.
    Je veronderstelling heeft een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid maar ik ben zo eens wat gaan googlen en dan kom ik zelfs chocolaatjes en modellen van vliegmachines van het merk Idéal tegen. Het moet een erg leuke tijd geweest zijn toen alles nog Idéal was.
    De groente,
    Roeland.

 4. Hier een mail van Richard:

  Hallo,
  Ik heb een fietslamp gekocht die op olie werkt, maar kan iemand mij vertellen waarom er aan de linkerkant van de lamp een rood venster zit en recht een groen??
  mvg.Richard

 5. Hi …. Ik Sapto
  Ik woon in Bogor, Indonesië,
  Ik heb een model vork als dat, mijn fiets ongeluk ook transportfiet model. Maar zonder enige merk in het frame. Welke voorvork IDEAL model werd gemaakt in 1914 tot 1930?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.