Ad’s winterklus gereed

Hallo Bas
Na een pauze is dan dit exemplaar gereed gekomen.
Het mannetje is vervangen ,en de Magneet drager is weer gericht en de aangelaste strip heb ik verwijderd,
en daar knapte het rek al aardig van op!
Het grote tandwiel had ik van Marcel overgenomen en gemonteerd.
De spaken (spaak 12)moest ik vervangen,en heb ook een klein gaatje in de velg laten dicht lassen.
het nikkel werk heb ik zo gelaten zoals het was,zodat je goed kan zien dat het een behoorlijke oude dame is.
Ik heb er ook een oude bijpassend kettingkastje opgezet wat ik persoonlijk altijd een leuk model vind.
Het achterlichtje is van” Baken” een nikkel lampje met een rode glazen oog.
Verder heb ik er de cst band opgedaan want die had ik nog liggen ,wel met wat droogte scheurtjes,maar dat kan geen last.
Een paar oude bloktrappers had ik ook nog.
Zo dus wederom weer één gered van de hoogovens!!!!!!
Groet Ad

44 gedachten aan “Ad’s winterklus gereed”

   1. Vandaag is deze transporter van eigenaar verwisseld!
    De fiets rijdt nu in Alkmaar.
    Ik heb geprobeerd om de nieuwe eigenaar (Mike) enthousiast te maken voor de transport toer in Adam en had daar wel oren naar!
    Dus wie weet hebben we weer een “mee” fietser bij!
    Groet Ad

    1. Beste Ad,

     Ik had je al een mailtje gestuurd. Ik ben erg blij met de fiets en zal er vaak mee door Alkmaar toeren.
     Nogmaals bedankt voor de uitleg over hoe je de fiets gemaakt/opgeknapt hebt en het laten zien van de foto’s. De transporttoer door Amsterdam neem ik zeker in overweging!

     Groeten, Mike

    2. Hoi Ad,
     Wat leuk dat je daar aan gedacht hebt.
     Zelf heb ik een transportfiets aan een huisarts verkocht en die rijdt er nu visite’s mee. Hij gaat ook mee naar Amsterdam de 15e mei.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Hoi jeroen,

      Dank je, ik heb hem sinds een week of twee en ben wat artikelen aan het lezen, kom ik hem ineens tegen, erg leuk! De fiets is nog exact zoals ad hem heeft gemaakt, alleen is de lak op veel plekken al zwaar beschadigd, frame en velgen missen al heel wat cm en het staal eronder is te zien. Ook ik begreep dat de basis ergens uit ’27 moest komen. De naaf zit er dus nog in en hij fiets werkelijk fantastisch!!! Cosmetisch zal hij nog een facelift kunnen gebruiken maar dat komt nog wel. Groeten hans

      1. Mooi hoor. Maar het was toch geen Magneet? Behalve de bagagedrager, die komt wel van Magneet. De 1927 (en later) Magneet heeft een heel typerend stuur met integrale nokken waaraan de bagagedrager direct bevestigd kan worden:
       http://www.transportfiets.net/2010/12/20/nogmaals-de-magneet-uit-1927/
       En http://www.transportfiets.net/tag/magneet/

       De framenummers van Magneet zijn ook goed te herkennen: een letter gevolgd door 4 cijfers (zie http://www.rijwiel.net/magneetn.htm). Als die aanwezig is, dan zou kunnen dat het stuur ooit vervangen is. Maar de leeftijd is iig wel reëel. En het is ook gewoon een mooie fiets. En met zo’n leeftijd kun je verwachten dat vrij veel is vervangen in de loop der tijd, maar dat is dan ook allemaal weer een stukje geschiedenis van de fiets.

       1. Hoi jeroen,

        Dank voor je info. Ik weet niet of het frame een magneet betreft. Inderdaad lees ik het rek wel, maar de rest…..?
        Denk dat het een samenvoeging is van fietsen maar vind ‘m erg mooi en de oude onderdelen icm een ( straks weer) nieuw uiterlijk spraken mij erg aan en heeft inmiddels een waardige plaats ingenomen in mijn nederige collectie. Framenummer zal ik niet snel vinden daar de fiets volledig opnieuw is gespoten en in dit niet wil gewoesten. Vind het stukje mysterie ook wel leuk al heb ik wel de vraag bij ad uitgezet er iets meer over te vertellen ik dien hij het nog weet. En mocht je het leuk vinden wil ik zeker eens afspreken om hem in levende lijve te zien.

        Groeten hans

      2. Hallo Hans
       Wat grappig dat dat jij hem nu hebt
       het is echt een oudje met de klembouten op de trapas
       Voorheen met veel liefde transportfietsen gerestaureerd,maar daar is de lol wel van af
       (steeds weer het zelfde kunstje)
       Jammer dat hij zo toegetakeld is ,hopelijk krijg je hem weer netjes
       Met een beetje liefde moet dat zeker wel lukken!
       En eenmaal een transportfiets altijd een transportfiets!!!!
       Veel plezier met je fiets
       Misschien tot een transporttoer
       Groet Ad

       1. Hoi ad,

        Hoopte al dat je zou reageren 🙂 Wil graag wat meer over de fiets te weten komen, stukje (opknap) geschiedenis wellicht en welke verf er is gebruikt om hem wellicht met bijwerken weer netjes te krijgen…..mijn mailadres is hansputjem@ gmail.com.

        Groeten hans

 1. Hoi Ad,
  Gefeliciteerd met je “nieuwe” fiets.
  Hij is prachtig geworden en waar ik nieuwsgierig naar ben is het lassen van het gaatje in de velg er zijn bij mij ook een paar velgen die op gatenkaas lijken en aangezien ik zelf geen lasser ben kan ik wel wat goede raad gebruiken.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Hoi Ad,
  Ik zie dat je de boutjes om het voortandwiel aan de cranck vast te zetten hebt vervangen. Heb je daar nieuwe draad in moeten tappen? Is die draad metrisch? En ging dat goed i.v.m. met het opstaande randje?
  Ik ben al een tijdje op zoek naar dergelijke boutjes maar zonder succes dus als je zo vriendelijk wilt zijn om te omschrijven hoe jij dat gedaan hebt is er weer iemand blij. Ikke dus.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Charles
   De oude voortandwiel zat vastgelast,en de boutjes zaten er niet in.
   Ik heb gewoon m6 draad getapt in het tandwiel en vastgebout,eigelijk heel simpel en effectief
   Het opstaande randje valt in de krank gaatjes,als je dat bedoeld.
   De schroefboutjes raken de trekbouten v/d trapas net niet!
   dus dat is geen probleem
   Groet Ad

    1. Hoi Ad,
     Het frame dat je hier hebt lijkt verdacht veel op mijn frame en precies dezelfde crank.
     Hiervan staat een foto bij identificatie 29-9-2010 samen met de foto van de ideal transfer.
     Verder hoop ik dat mijn resultaat ook zo gaat zijn als jouw transport, ziet er goed uit!!

     groeten

     Richard

     1. De lugs zijn van Gwh ,een fabrikant uit de dertiger jaren.
      De lugs kon een fietsenmaker dan los kopen en dan zelf een fiets opbouwenen een eigen merk er opzetten.
      Groet Ad

 3. Hallo Ad,

  Ben ook met zo’n fiets bezig alleen tijdens het demonteren krijg ik nu de voorvork niet los. De eerste schroef zit los maar nu moet de draad waarover deze zat nog los. Heb je een oplossing? Heb ik speciaal gereedschap nodig?
  Geldt tevens voor de trapas? Hoe kan deze worden gedemonteerd?

  Bedankt, Bas

  1. Hallo Bas

   Ik weet niet precies wat je met (draad waarover deze zat nog los)bedoeld.
   Maak anders even een foto!
   De trapas ,eerst de klemboutjes los en dan de cups los schroeven.
   (Met een priem schuin in het gaatje van de cup en dan voorzichtig los tikken)
   Groet Ad

  1. Hoi Bas,
   Het kan ook zijn dat het balhoofdlager een staande kant heeft waar de “klemring” omheen geborgd zit.
   Het lager is dan één geheel met de binnenkant van de borgring en daar boven op zit de “contramoer”.
   Van boven naar beneden is het dan de contramoer, de borgring die om het staande gedeelte van het lagergedeelte zit en het lagergedeelte zelf.
   Als het zo gebouwd is moet je eerste de contramoer losdraaien, dan de “dwarse bout” lossen en daarna kan je met de hand (misschien met een waterpomptang omdat het oud is en een beetje stroef gaat) het lagergedeelte met staande kant losdraaien.
   In het staande gedeelte zit ook schroefdraad.
   En natuurlijk oppassen dat de kogeltjes niet alle kanten opvliegen.
   Veel succes en laat je even weten of het gelukt is?
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. Hallo Charles,

    Zo is het precies. De contramoer en borgring zijn al verwijderd dus ik liep tegen het lagergedeelte aan wat ook in het opstaande gedeelte schroefdraad heeft. Ik heb deze al geprobeerd los te krijgen met een waterpomptang maar deze zit erg goed vast. Ik zal het nogeens pronberen maar misschien heeft iemand hiervoor de ultieme tip?

    Bedankt voor jullie antwoorden!

    Groeten,

    Bas

    Als de fiets gestraalt en gecoat is zal ik de foto’s uploaden.

    1. Hoi Bas,
     Tja, het kan wel eens lastig zijn om die dingen lost te krijgen.
     Ik wil je wel even op het hart drukken om geen tang of zoiets op het staande gedeelte te zetten omdat dat gehard en niet zo dik is en dus makkelijk af kan breken. Mocht het echt niet goed gaan dan kan je eerst nog proberen om het lagergedeelte in de bankschroef te zetten en niet al te strak vast te draaien en dan proberen om met het wiel in de voorvork de zaak los te draaien.
     Als dat niet lukt omdat het lagergedeelte van het balhoofd mee gaat draaien in de bek van de bankschroef dan blijft er nog heetstoken over. Vlammetje er op en ronddraaien zodat het lagergedeelte aan alle kanten verwarmd wordt en nog eens proberen.
     Er bestaan van die tangen die ze “moordenaar” noemen en die heten natuurlijk niet voor niets zo maar daar kan je zo’n lagergedeelte wel goed mee vast pakken.
     Als je zo’n ding kunt lenen van iemand dan zou ik dat gebruiken als je het ding heet moet stoken.
     Het is het handigst als je dat met zijn tweeën doet. Eéntje met het vlammetje in de weer en de ander tegelijkertijd kracht zetten.
     En nu maar hopen dat het lukt.
     En pas op voor de staande kant. Die breekt makkelijk af.
     Veel succes.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

 4. Bas

  3 opties .
  Die klemring onder de bovenste moer zit erover heen geschoven en is geborgt met een bout of:
  die klemring heeft ook schroefdraad zit op de buis geschroeft en is dan geborgt met een bout .
  Of je krijgt die klemring niet los omdat die zover bij elkaar is gebogen in dat geval moet je het iets uit elkaar buigen kan met een grote schroevendraaier .

  1. Hoi Bas,
   Gefeliciteerd!! Ik ban natuurlijk zwaar benieuwd naar het resultaat.
   Heb ik nu goed begrepen dat het een andere fiets is waar je met ons allemaal mee gefietst hebt? Of is het weer een andere?
   De fiets zit 15 mei wel weer in elkaar neem ik aan.
   We hebben gisteren in één dag de Gazelle van Rogier technisch gerestaureerd.
   Wielen gespaakt, naven gereviseerd en wat laswerk verwijderd. Nieuwe banden er op en alles weer in het vet en de olie gezet.
   Was erg leuk om te doen en het viel voor de zoveelste keer weer ontzettend mee hoe zo’n oude fiets uit 1938 zicht laat demonteren.
   Het ding fietste weer als een nieuwe.
   Het lak en/of spuitwerk gaat ie nu zelf doen.
   Het was echt een leuke ervaring om samen te sleutelen.
   Misschien moeten we ook maar een sleutelclub oprichten.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  2. Hoi,

   De Bas hierboven is een andere Bas dan ondergetekende.
   Voor het onderscheid heb ik nu ’transportfiets.net’ achter mijn naam staan.

   Groet,
   Bas

   1. Ooooo ik dacht dat jij dat was!
    Maar dat maakt niet uit,dan hebben we wéér een transportfiets liefhebber bij!!!
    Groet Ad
    (wel toevallig)

 5. Hoi Bas Transportfiets,
  Het is wel duidelijker zo. Ik dacht ook al dat jullie dezelfde waren.
  Evengoed blijven we wel nieuwsgierig naar de foto’s van het resultaat natuurlijk.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 6. Hallo heren,

  Nederland is toch groot genoeg voor meerdere Bassen op een transportfiets! haha

  Wat is een goede zaak in Brabant voor onderdelen?

  Groeten, Bas2

 7. Hoi Bas2,
  Ligt er aan wat je nodig hebt met dat oude spul.
  Toon Mensinck in Oirschot maakt reclame en heeft zeker veel liggen. Ik heb zelf ook best veel maar niet zo veel als Toon en ik ben ook meer een liefhebber dan een handelaar maar als ik een andere liefhebber kan helpen dan doe ik dat graag.
  Dus laat maar weten wat je nodig hebt. Ik heb bijvoorbeeld nieuwe Torpedo naven, voornaven, banden (Fat Frank van Schwalbe en gebruikte zwarte Vredestein Transport Extra Zwaar), ik kan wielen spaken en ik heb nog het nodige aan lichtinstallaties.
  Verder nog allerlei klein spul.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *