Cyrus dateren

Hallo Bas en andere transportfiets liefhebbers,

Het begon ruim een week geleden…

Ben je aan het zoeken op internet voor meer informatie over een oude oma-fiets van je vrouw, kom je na wat klikken op deze site. Zie en lees het verhaal van Charles Waagenaar in Maastricht en bekijk de bijbehorende foto´s en zeg tegen mezelf…”wouw, zoiets wil ik ook!”.

Na wat dagen plaatjes kijken en lezen over wat voor soort modellen er al niet zijn ben ik maar eens gaan kijken op Marktplaats. Twee dagen later stond ik bij de verkoper op de stoep. Mijn eerste indruk “..een werkpaard op wielen..” één en al dik staal en dan dat tandwiel voor en die ketting. Ben er op gaan zitten en even de straat op en neer gefietst en heb hem daarna niet meer los gelaten.

De verkoper kon me vrij weinig vertellen over het verleden van de fiets. Jammer, maar je kan wel zien dat de fiets al geschiedenis heeft geschreven. Vrij vertaald..een fiets met wat werk!! En dat voor iemand die nooit verder is gekomen dan bandje wisselen/plakken en lampje verwisselen bij wijze van spreken.

Wat kan ik vertellen over de fiets (in een notendop)…

Uitgaande van het embleem op de balhoofd is het merk Cyrus. Het balhoofd is uit één stuk ofwel 1 lug. Banden/velgen zijn 26″. Behalve de crank, trappers, voortandwiel en naaf achter is niks verchroomd (geweest). Het traphuislager?!, daar waar het trapas doorheen gaat, lijkt geklemd te worden. Maar niet met een klemring. Het lijkt één te zijn met het traphuis?! (ken nog niet elke term. sorry).

Maar heb voor nu maar twee vragen namelijk: is dit een transportfiets en kan er iemand een Cyrus fiets dateren aan de hand van een framenummer?

Nou, ben erg benieuwd naar de reacties.

Groeten.
Jim

32 gedachten aan “Cyrus dateren”

 1. Wat een mooi ding! Het is absoluut een transportfiets, zo’n 26-inch model is vaak nog zwaarder uitgevoerd dan een van 28 inch.
  Gefeliciteerd met de aanschaf!

  Cyrus is niet opgenomen in de dateringswijzer van De Oude Fiets. Misschien dat hier een Cyrus-kenner meeleest? Wie weet meer van Jac. Franssen en zonen uit Venlo?
  Wat is het framenummer?

  Bas

  1. Tja, het framenummer. Die is erg aangetast. Een paar keer per dag bekijk ik het opnieuw en zie elke keer wat anders. Zal een foto mailen (wil je deze aub erbij plaatsen).
   De laatste vier cijfers lijken met wat creatiefietijd op 0799. Maar dan die eerste…de ene keer denk ik dat het een 5 is, dan weer een 6 maar het kan misschien toch ook een 3 zijn…tja.

   1. Mijn eerste gedachte is 66005, maar jij leest andersom. Ik ben geen ervaren framenummerlezer. Een schuurpapiertje (voorzichtig!) biedt uitkomst, maar dan zit je wel met een kale plek.

    1. Hoi Jim,
     Mooie fiets baas. Echt lekker stevig.
     Ik heb zelf wel vaker fietsen gezien met geklemde lagers voor de trapas.
     Er staat er hier ook een en als ik het goed begrepen heb dan deden ze dat vaak ik België maar dat weet ik niet zeker.
     Zo te zien is er al een keer overheen geschilderd dus als je met een schuurpapiertje over het framenummer heen gaat dan die je niet echt iets fout.
     Als ik met een frame bezig ben waar geen lak meer op zit dan ga ik er met een roterende staalborstel overheen. Dan haal je de letters helemaal leeg en zijn ze goed te lezen.
     Maar leuk dat je door mijn verhaal over Maastricht geïnspireerd bent.
     Volgende keer ook mee met de transportfietstoer?
     De fiets van Sandra ligt nog uit elkaar. Zit op spaken te wachten.
     Daar ligt een band op van Hevea. Is die crème band voorop bij jou ook Hevea?
     Niet weggooien éé. Als je hem wilt vervangen houd ik me aanbevolen.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Charles, ik zou het je niet kunnen zeggen wat voor merk er om ligt. Zoals die band van Sandra heeft ook deze droogtescheuren en hebben ze dat opgelost door de wangen, zo vermoed ik, te voorzien van een laag lijm met strooisel. Ik zie nog wel de boven of onderzijde van de letters maar dan moet je me even een foto mailen ter vergelijking.

      Maar wat voor spaken gaan erin G12? Rvs-zwart gespoten? Laat je het doen of ben je een geroutieneerde vlechter? Wil de mijne ook een keer laten vlechten maar dan moet er eerst een ander vraagstuk opgelost worden namelijk;

      Het profiel van de velg voor is net wat anders dan achter. Profiel voorvelg: vanuit het bolle spakenbed schuin naar buiten. Profiel achtervelg: vanuit het bolle spakenbed direct een holling (blijft ook water in staan) en dan bijna horizontaal naar buiten. Hoort dat zo en herken jij de profielen? En is er verschil tussen velgen van een bakfiets en een transportfiets?

    2. Andersom…zelf nog niet aan gedacht. Maar kan met het framenummer de leeftijd bepaald worden ondanks dat er geen dateringswijzer van Cyrus voorhanden is?
     Ben toch wel erg benieuwd of het een voor- of na-oorlogse is. Wel of geen elektrische verlichting.

  1. “balhoofdstel”…moest het eerst even opzoeken wat dat is. Maar als ik het goed heb, is dat normaal gesproken een ring?! Dat soort details valt mij dan weer niet op. Ken het fenomeen “Transportfiets” (oude) ook maar twee weken. Kennis komt met de tijd…

   Is er misschien iemand die het ziet zitten om langs te komen om zijn kennis over te dragen? En/of tips kunnen geven bij het zien van de fiets?

   1. Hoi Jim,
    Waar woon je ergens?
    Ik ben altijd bereid om even langs te komen en het een en ander te bekijken en misschien kan er dan ook wel wat verbeterd worden.
    Het balhoofd is inderdaad grappig omdat het “10-kantig” is en omdat er een enigszins vreemde afstandsring tussen de bovenste moer en de klem zit. Weet je al of het stuur te verstellen is. Die willen nog wel eens vastgeklemd zitten.
    Laat maar weten waar de fiets staat dan kom ik wel een keer langs. Vind ik altijd leuk.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hallo Charles,
     De fiets staat bij ons in Utrecht. Ben trouwens benieuwd of er nog meer transportfiets-bezitters in of in de omgeving van Utrecht wonen?

     Maar als ik dan zo vrij mag zijn stel ik voor dat wij (heb geen rijbewijs, dus samen met vrouw, kind, fiets en ikke) dan afzakken tot onder de rivieren. Jij hebt tenslotte een die klaar is en een die nog uit elkaar ligt. Beter voorbeeld kan ik niet hebben… Laten we anders hierover mailen (mailzonneveld@gmail.com)?
     Groeten,
     Jim

 2. Hallo Jim!

  Ah! 26 inch! Stoere fiets, hey! Ik heb ook een 26″ transportfiets, maar dan een Gazelle. Je ziet ze niet zo vaak. Als je naar de volgende tocht komt, met die ene van Sandra (ook een mooie) zijn we drie.

  Gr.

  Lander.

  1. Les trois mousquetaires (De drie musketiers)

   Heb bij zoeken gezocht op Lander maar kwam niet bij jouw fiets terecht. Hij staat hier toch wel ergens?!

  1. Hoi Lander,
   Ik heb hem voor Sandra gekocht. Die is duidelijk kleiner dan ik en kon niet uit de voeten met een 28″ en daar heb ik me wel een beetje op gericht i.v.m. mijn eigen lichaamslengte.
   Maar toen ik die 26″ zag staan en zag dat er nog niets aan verstiert was kon ik het niet laten voor dat geld. Ik vond €100.- niet te veel en voor mijn meisje is niets te veel natuurlijk.
   Ik wist nog helemaal niet of Sandra de fiets kon waarderen maar dat was natuurlijk naïef van mij want tijdens de eerste proefrit zij ze dat ze nou wel begreep waarom ik graag op transportfietsen fiets. Dus dat was een schot in de roos en heb er toen een cadeautje van gemaakt. De fiets is nu dus officieel van Sandra.
   We zijn toen eerst naar Maastricht gegaan met de trein, fiets mee en hebben daar een weekeinde lekker gefietst.
   Toen we weer in Beuningen waren heb ik de fiets gedemonteerd om er het een en ander aan te doen. Er zat een slag in het achterwiel en de conen van de trapas zijn door de harde laag heen. Dus daar ben ik andere voor aan het zoeken.
   Als iemand die dit leest er nog een paar heeft dan hoor ik het graag trouwens.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 3. Hoi Jim,
  De spaken die ik er in zet zijn G12 en 260mm lang en ze worden “drie-kruis” gespaakt.
  “vier-kruis” is sterker maar met die dikke spaken en met name de dikke spaakkoppen ziet het er niet echt netjes uit om de spaken over de koppen van de andere spaken te laten lopen.
  Overigens kan je voor de lengte van de spaken wel eens een andere lengte nodig hebben. Dit i.v.m. het profiel, wel of niet gedopt, van de velgen maar veel zal het schelen.
  Een handig hulpmiddel om de spaaklengte te berekenen staat bij Sapim op de website.
  http://www.sapim.be/index.php?st=spokelength&taal=nl
  Als je alles goed opmeet in invult klopt het precies.
  En wat spaken betreft doe ik niet zo moeilijk.
  De spaken van tegenwoordig zijn beter en sterker dan die van vroeger.
  Ik hoop niet dat ik nu iemand voor zijn hoofd stoot maar het is nou eenmaal zo dat niet álles vroeger beter was. Je moet dan geen Chinese spaken kopen maar Sapim. Goed zat.
  Wat de leeftijd van de fiets betreft vind ik het lastig. Er is al aardig aan gesleuteld in het verleden. Dat is onder andere te merken aan de verschillende velgen en het zou me niets verbazen als gedeelten van het balhoofd ook al een keer vervangen zijn. Maar het cranckstel zal nog wel origineel zijn en dat is niet vernikkeld maar verchroomd als ik het goed zie tenminste. En verchromen zijn ze eind jaren dertig mee begonnen. Mijn indruk is dat de fiets van vlak voor de oorlog is maar dat is een wilde gok.
  Wielen spaken is een routine geworden dus dat is zo gebeurt. Halve dag voor twee wielen. Wat ik wel altijd doe als de spaken er toch uitgeknipt worden is de velgen opnieuw in de lak zetten dan zien die er ook weer mooi uit.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

   1. Hoi, Jim
    Je kan er van uit gaan dat bij de meeste spaakklussen de velg niet excact in het midden zit, je zal altijd een naafcontroleur/naafuitlijner moeten gebruiken ( http://hollandbikeshop.com/minoura-naafuitlijner_pid3537.html ) om dat te controleren en te corrigeren.
    Als je een niet gecentreerde velg in het midden van je achter/voorvork zet, drukken de vorkpatten schuin op je asconen. Hierdoor komt er spanning op je as te staan en worden de asconen scheef gedrukt. Dit veroorzaakt het voortijdig overlijden van je lagers.
    Gr. Erwin

   2. Hoi Jim en Erwin,
    Het is inderdaad een werkje waar je enig geduld bij moet hebben. Zeker als het gebruikte velgen zijn. Daar willen nog wel eens spanningen inzitten.
    Het centeren van een velg kan je doen door twee stapels boeken van ongeveer gelijke hoogte of iets wat daar op lijkt op een tafel te leggen met zoveel afstand er tussen dat het wiel met de nieuwe spaken er op kan liggen zonder dat de as de tafel raakt.
    Als je dan zoiets als een stapeltje munten naast de as op tafel zet en zo hoog maakt dat het aanslagpunt (de coon en bij een achterwiel de contramoer aan de kant van de remhevel) er nét boven zit en dan het wiel omdraait dan kan je zien of de velg al dan niet in het midden zit.
    Er bestaat een type versnellingsnaaf met trommelrem van SA waar de velg duidelijk uit het midden van de spaakflensen gespaakt moet worden wil de velg in het midden van het achterspoor komen. Twee verschillende lengtes spaken en aan de ene kant twee-krui en aan de ander kant drie-kruis gespaakt. Dat zijn wel de leukere spaak-klussen.
    En dan heb je nog het verschil tussen hoogte- en zijwaartse slagen.
    De hoogteslag is het moeilijkste weg te halen omdat als je ergens spaken aantrekt er op een andere plaats onvoorspelbare spanningen optreden die dan weer gecorrigeerd moeten worden.
    Daar komt bij dat door zware belasting en ongelukjes in het verleden er wel eens vervormingen in het metaal van een velg willen zitten die het er ook niet makkelijker op maken.
    De band vangt wel veel van deze laatste niet weg te spaken ongemakken op.
    Ik heb zelf nog nooit een naafuitlijner gebruikt omdat ik het wiel altijd in het frame zet en voor het uitlijnen mijn vingers en/of een stukje hout gebruik.
    Na enige wielen gespaakt te hebben om het te leren is het uiteindelijk een leuk werkje geworden wat waarschijnlijk alleen maar te leren is door het veel te doen.
    Ik heb net weer zo’n typische dikke Gazelle voornaaf met 40 spaken in een mooie gedopte velg gespaakt. Echt zwaar spul, dikke assen, dikke revetten en moeren waar je sleutel 18 voor nodig hebt. Voor het achterwiel heb ik een naaf van SA, systeem Torpedo, ook met 40 spaakgaten waar zo’n zelfde gedopte velg omheen komt. Wordt ook weer een mooie fiets.
    Als ie klaar is komen er foto’s.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

 4. Hallo Jim, Charles,

  Ik schat de fiets net als Charles op eind jaren ’30, mogelijk ook een paar jaartjes eerder. Met verchromen zijn ze niet eind jaren ’30 begonnen maar rond 1930. Ik heb wat losse framenummergegevens van Cyrus, geen echte lijst maar wel voldoende voor een indicatie. De mij bekende nummers staan van onder naar boven geschreven. Dan kan het dus in dit geval b.v. 50799 of 60799 zijn, en dat zit dan meer richting begin of midden jaren ’30. Maar misschien is het nummer ook 90799, of sluit je dat uit? In dat geval kom ik uit op rond 1940, dit allemaal met een vrij grote foutmarge door de gebrekkige gegevens over Cyrus.

  Heb je al gekeken wat voor bouwjaar op de achternaaf staat, voor zover die nog mogelijk origineel is?

  Groeten,
  Herbert

  1. Ik ga er vanuit dat verchromen niet gold voor de “Transportfiets” als alleen in de latere jaren en dan ook nog bij bepaalde { niet alle merken } het waren werk fietsen en behoefte geen luxe .
   Zoals bij Tourfietsen dit kan ik ook zien bij sommige ongebruikte kettingbladen de achterzijde is blank staal en er zit eigenlijk alleen een chroom of nikkel laagje aan de buiten zijde ,komt bij dat bij Transport onderdelen de kwaliteit van het aangebrachte chroom / nikkel vaak minder is ! .

   1. Hoewel ik nog nooit een andere Transportfiets gezien heb, deel ik het vermoeden van Charles dat er in het verleden al het nodige vervangen is. Want kijk je naar de fiets als totaal zie je weinig bling-bling. Geen chroom stuur en balhoofdstel. Naaf voor is naar mijn idee vernikkeld geweest. Er staat namelijk nog een stukje en kleurt niet blauwig zoals chroom dat doet. Het naafhuis achter daarentegen ziet er nog heel goed uit. Deze is van het merk Beckson. Althans, dat staat op de remhevel en zie verder niks op het naafhuis zelf.

    Zal binnenkort met een staalborstel over het framenummer gaan en een foto maken. Hoop dat het dan meer duidelijkheid gaat geven.

    Herbert; heb jij naast zo´n lijst ook foto´s van andere Cyrus Transportfietsen?

    1. Hoi, Jim
     Het lijkt erop dat je achterwiel een keer vervangen is. Je omschrijving van de velg lijkt op die van een latere Schothorst bak/transportfiets velg. De Beckson naaf is zover ik weet (wie het excact weet, laat het even horen) gemaakt van begin jaren vijftig tot de eerste helft van de jaren zestig. Ik heb hier op de site twee instructie boekjes/reparatie handleidingen geplaatst van Beckson.
     Als je hier op de site bij de zoekfunctie “Beckson” invult vind je ze zo. ( De Beckson naven zijn wat ingewikkelder dan de Torpedo
     naven ).
     Gr. Erwin

     1. Hallo Erwin,
      Heb ook het vermoeden dat het achterwiel incl. naaf (en het achterspatbord) vervangen is. Zat al dagen te zoeken op internet wat het profiel van de achtervelg nou kon zijn. Maar Schothorst is toch een merk/fabrikant? Of had/heeft elke merk een eigen uitleg over hoe het Westwood-profiel er uit moest zien. Wordt dan nog een hele zoektocht om de bijpassende te vinden in 26″. Want hoeveel fabrikanten had je in die tijd?

      Heb de handleiding inmiddels gevonden. Bedankt! Verder las ik op rijwiel.net/becksonn.htm dat ze vanaf 1950 tot in de jaren zestig fietsnaven maakte. Alleen begrijp ik niet wat de schrijver met doortrappen bedoeld?!

     2. Hallo Jim,

      Ik heb helaas geen foto’s van Cyrus transportfietsen, op een na en dat was een compleet gerestaureerd ding dat je weinig houvast geeft. Staat op station Simpelveld als decoratie. Het kettingwiel daarvan is wel hetzelfde als bij jouw fiets, maar een ander type trapas.

      Wat op rijwiel.net met het doortrappen van Beckson-naven wordt bedoeld? Gewoon dat de achternaaf niet “pakt” als je wilt fietsen maar dat hij doortrapt. Dat risico is bij naven met conusaandrijving (Beckson, Husqvarna, Komet etc.) groter dan bij naven met palaandrijving (Torpedo en alle klonen daarvan).

   2. Hoi, Marcel
    Volgens mij heb je gelijk dat transportfiets delen niet verchroomd waren. In ieder geval niet voor de oorlog. Ik heb een stel groothandels catalogussen uit de jaren dertig, maar er staat geen enkel verchroomd transport onderdeel in. Alleen zwart gelakt en vernikkeld. Verchroomde transportdelen is volgens mij van na de oorlog. Maar het is natuurlijk altijd mogelijk dat er onderdelen verchroomd waren op verzoek van een eigenaar.
    Onderdelen maar aan één kant verchroomd/vernikkeld ? Dat lijkt mij sterk, Marcel. Voor het vernikkelen/verchromen moeten de delen ondergedompeld worden, het zit dus automatisch aan twee kanten. Misschien dat de delen maar aan één kant gepolijst waren of ze waren aangetast door het materiaal waar ze al die jaren op gelegen hadden .
    Gr. Erwin

 5. Hallo,

  Het gaat bij mij ook om een Cyrus …met een overschilderd verleden, maar dit een ander verhaal 🙂 .
  Het gaat ook -hoogstwaarschijnlijk- niet om een transportfiets, maar wel over het framenummer. Bij mij staat die heel duidelijk van onder naar boven gegraveerd (81835), en ik mag aannemen dat het dan binnen hetzelfde merk voor transportfietsen dan toch niet anders was?
  Volgens de verkoper, van net voor de oorlog, maar daar zijn voor mij geen ‘harde bewijzen’ voor.
  Als iemand iets meer weet over het merk, nummering of wat ook: steeds welkom!
  …’k zou wel foto’s willen voegen, ….maar hoe moet dit?
  Met vriendelijke groeten,
  Denis

 6. Beste Redactie,
  Ik heb net een Cyrus dames transport fiets gekocht eigenlijk voor de onderdelen, maar nu ik zo lees ben ik nieuwsgierig geworden wat de leeftijd en dergelijke is. Heeft Cyrus transportfietsen gemaakt voor dames, dit is een dames fiets waar je melkbussen aan hangt. Heb nog niet naar het frame nummer gekeken maar ga dit zeker doen. Hopelijk dat jullie toch meer info hebben. De vorige eigenaar wist dit niet.

  Groeten Jos Daverveld

   1. Jup, foto’s zijn zeer welkom. Als het zo’n transportfiets betreft met drievoudige onderbuis, dan is het geen Cyrus, maar Eysink. En ook geen damestransport, maar een Eysink Super Standaard, uit eind jaren ’30. Die zijn zeldzaam, en zou ik zeker niet opofferen voor onderdelen. De framebouw is bedoelt voor lage instap, o.a. voor kleinere mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.