Twee nieuwe fietsen in het arsenaal

Hoi Bas,

Er zijn weer twee transportfietsen aan het arsenaal toegevoegd.
Een 26″ en een 28″ fiets voor Sandra en mij zodat we in Beuningen ook kunnen fietsen.
De fiets van Sandra is een echte schuurvondst uit Boven Leeuwen. Oude schuur, zeker 200 jaar oud. Grote natuurstenen, dikke houten planken en balken, houten hijsinstallatie, ijzeren kozijnen en veel stof.
Op de tweede verdieping stond nog een transportfiets onder het stof. De man wist verder niets van de geschiedenis van de fiets.
Hij moet nog opgeknapt worden maar we zijn hem eerst even uit gaan proberen. Hij is inmiddels gedemonteerd wat niet zonder slag of stoot ging. Balhoofd wilde niet los, stuur zat vast en de crank wilde niet van de as af ondanks dat de spie er zo uitgleed.
Grappig detail is de oude spekband van Hevea. Er zat een grote scheur in en hij is uitgedroogd maar met een paar stukken van de spijkerbroek van de zoon van Sandra tussen de binnen- en buitenband heeft ze er zeker al honderd kilometer zonder problemen mee gefietst.
Het lijkt er op dat ze uit dezelfde fietsfabriek komen omdat er opvallend veel hetzelfde is behalve dan dat de een 26″ en de ander 28″ is. Bij die van Sandra staat er het framenummer 136453 in en bij mij 18979. Het cijfer 1 is het enige cijfer wat in beide framenummers voorkomt en is duidelijk anders. Als iemand aan de hand van de foto’s iets kan zeggen over leeftijd en merk dan graag.
De dikte van de binnenbalhoofdbuis, het balhoofd, de voorvorkkroon, de trapas, de lugs en iets minder spectaculair, het stuur. Alles precies hetzelfde.
Niet hetzelfde maar wel mooi is de F&S voornaaf voor G12 spaken. Misschien zijn er wel meer maar ik heb ze nog niet in mijn handen gehad. Na een schoonmaakbeurt bleek het ding verrassend soepel te draaien en ziet er nog goed uit.
De achternaaf is zwaar mishandeld maar daar is nog wel het een en ander aan te redden. En de ketting moet vervangen evenals het achtertandwiel. De trapas is in topconditie zodat ik de spie maar weer terug mep.
De spatborden komen van een 28″ bakfiets volgens mij en zijn gaan knikken door het verbuigen naar een kleinere maat. Daar ben ik andere voor aan het zoeken.
Nieuwe spaken zijn besteld en moesten vervangen worden. Vlak boven (onder) de nippels kon je er hier en daar als het ware dwars doorheen kijken.
De voor- en achtervelg zijn verschillend. Op de foto van de voorvelg is duidelijk te zien dat er met grof geweld “gedopt” is. We zijn nieuwsgierig en benieuwd of iemand iets kan zeggen over de fabricage technieken van de velg en het doppen.
Al met al zijn we erg blij met de fiets voor Sandra en zijn voortvarend aan de gang gegaan om hem op te knappen.
Als ie klaar is komen er natuurlijk meer foto’s.
Maar eerst moest er even op gefietst worden natuurlijk en dat hebben we gedaan in en onder Maastricht. O.a. op de St. Pieterberg. Omhoog lukte net als in de duinen niet helemaal fietsend maar naar beneden….
Niet echt iets voor een transportfietstoer.
Moet wel gezegd dat Maastricht (wij kenden de stad niet) een verrassend oude stad is met werkelijk prachtige straten, pleinen en waterpartijen van de Jeker.
Misschien wel leuk om een keer langs de maas te fietsen met zijn allen. Met het pontje bij Eysden oversteken en aan de andere kant terug en dan “saaitsiejing” in de stad.
Is de moeite van het overwegen zeker waard.

De 28″ is met veel onderdelen “uit oude voorraad” opgeknapt met dank aan Marcel voor het nieuwe tandrad.
Er zijn een nieuwe, achternaaf een “super GRANAT”, nieuwe voornaaf is Engels, nieuwe bagagedrager, andere pedalen, nieuwe ketting, nieuwe tandwielen, nieuwe dynamo, nieuw zadel en nieuwe spaken op gemonteerd.
Alles “uit oude voorraad”
En ik ben natuurlijk zo blij als een klein kind met zijn nieuwe speelgoed.
Op naar het volgende restauratieproject.

Groetjes van mij.
Charles Waagenaar

21 gedachten aan “Twee nieuwe fietsen in het arsenaal”

 1. Prachtig verslag en de spatborden van de 26 er zien er zo op de foto mooi uit , het ziet er zo precies uit alsof je er cruiser spatborden op heb zitten net als op de 26 er van mij .

  1. Heb ergens nog wel een Super granat naaf liggen als je reserve onderdelen zoekt en heel mischien nog een stel 26 er spatborden 60 a 65 MM breed .

   1. Hoi Marcel,
    Ik hoop dat je dit leest want het mailgebeuren in Beuningen hapert.
    De foto’s zijn gemaakt maar ik kan ze pas zondagavond of maandag mailen.
    Sorry voor het ongemak. Om het goed te maken kan ik wel al vast meedelen dat het niet twee maar zeven zadels zijn waar ik er twee van wil houden. Met die van Tilburg er bij zijn er dus zes beschikbaar.
    U hoort van mij,
    Groetjes van mij,
    Charles waagenaar

 2. Ziet er echt heel erg indrukwekkend uit! Wat zien die fietsen er mooi opgeknapt uit! Ik ben ook maar op zoek naar een fiets die ik compleet kan opknappen! Want deze hobby werkt toch wel heel erg aanstekelijk!

  1. Hoi,

   Dan heb ik wel een uitdaging voor je.
   Charles zou eigenlijk vandaag een frame bij mij opgehaald hebben, maar ik heb hem met wat spatborden en nog wat losse spulletjes beter kunnen helpen.
   Wat ik heb is een frame en een voordrager die ooit uit een gracht opgedregd is. Misschien heb ik nog wel wat meer stukken van die fiets, maar die moet ik dan eerst nog zoeken.
   Kun je in Nijmegen komen bekijken.

   Groeten,

   Hans

   1. Hey Hans,

    Dat klinkt erg interessant! Heb je mischien een foto zodat ik kan zien waar ik mee te maken kan krijgen! Nijmegen is nogal een onderneming vanuit Den Haag zoals je mischien wel begrijpt! Maar ik ben erg benieuwd!

    Groetjes Daniel

 3. Hoi Iedereen,
  Er is inmiddels veel verf van de nieuwe fiets van Sandra gehaald waardoor er nog een paar inslagletters te voorschijn zijn gekomen.
  Het zijn twee T’s naast elkaar, TT dus, en ze staan op de bovenkant van het trapashuis en op de lug van de onderste horizontale framebuis onder het zadel.
  Kan iemand daar iets over zeggen i.v.m. merk en datering?
  Ik heb het zelf nog niet eerder gezien.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. “De trapas is in topconditie zodat ik de spie maar weer terug mep”….

  Na het terugMEPPEN van die spie is die trapas niet meer in topconditie….
  Een ECHTE fietsenmaker weet dat je nooit op een spie mag slaan, ook al zorg je er voor dat een zware hamer of een aambeeld de grootste klappen (die de lagers te verduren krijgen) op kan vangen.
  Slaan = bewezen vernielen…

  Vroeger bestond er speciaal gereedschap om een crankspie zonder te slaan te monteren of te demonteren, en dus te voorkomen dat je de kogels in de cups slaat.
  Ik heb nog zo’n setje, maar het is jammer dat dit spul niet meer wordt gemaakt en dus erg veel goede trapassen (ook door “echte” fietsenmakers) worden kapotgeslagen door het in- en uitmeppen van crank-spie’en.

  Je kunt een spie ook proberen te monteren met een sokkentang of losse bankschroef en daarna vastdraaien met de spie-moer….

  1. Hoi André,
   Als ik een spie los wil krijgen dan draai ik het moertje er af, neem een losse linkercrack die ik over de tegenoverliggende kant van het moertje schuif zodat de spie daar ruimte heeft en dan zet ik de hele handel in de bankschroef.
   Dat gaat natuurlijk het makkelijkste als je dat even met zijn tweetjes doet.
   Een losse bankschroef is niet handig omdat je toch wel een bankschroef van formaat nodig hebt zodat er veel kracht gezet kan worden.
   Vorige week heb ik er een op zo’n manier los gekregen maar dat ging in zoverre vreemd dat de spie er zelfs in de bankschroef niet uit kwam. Ik heb er toen toch maar een klap op gegeven met een lichtere klauwhamer met een zwaarder vuistje onder de cranck. Ik sloeg niet eens zo hard maar hij kwam wel los.
   Ik bedoel maar te zeggen dat er niet altijd een pasklare oplossing voor is om dergelijke, soms lastige karwijtjes op te knappen.
   Ik ben het met je eens dat “een tikje met een klein hamertje”, ik noem dat meppen, genoeg is om de spie goed vast te krijgen. Even een stukje fietsen en flink aanzetten. Als je het moertje dan nog even aandraait dan zit het meer dan vast genoeg.
   Het is me gelukkig nog niet overkomen dat ik een trapas, coon of cup naar de vaantjes heb geholpen.
   Het vraagt overigens wel wat oefening om nieuwe spieën op maat te vijlen.
   Toen ik het de eerste keer deed heb ik er eerst maar een stuk of vier voor het oefenen opgeofferd. Het is leuk om te merken dat het minste geringste wat je weghaalt van zo’n spie als je aan het vijlen bent al best veel aan de stand van de cranck veranderd.
   Oefening baart kunst zullen we maar zeggen.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 5. Hoi Charles, kun je even contact opnemen voor wat mooie beelden van Transport of bakfietsen van rond 1900 zoals er zoveel staan op jullie site? We willen die graag gebruiken voor het boek.

  Hartelijke groeten,
  Michiel Röben

 6. Hoi Michiel,

  Ik heb een privé bericht via het forum de oude fiets verstuurd.
  Al gevonden?

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 7. Mooie fietsen! Ik ben net aan een oude gazelle transport met 26 inch wielen “begonnen”, mijn eerste. De eerste uitdaging is de trapas met alles erop en eraan. Wat er inzit is niet origineel, past niet, en is ook nog kapot. Heeft iemand tips of ideeën? Groeten!

  Bas

  1. Hoi Bas,

   Daar hoeft niet zo lang over nagedacht te worden.
   Vervangen die hele handel!
   Ik ben me natuurlijk bewust van het feit dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan.
   Maurice, ook een bekende hier op de site heeft een paar Gazelle transportfietsen waarvoor hij wel eens een jaar aan het zoeken is geweest naar een crankstel.
   Hij kwam toen een ‘sloopfiets’ tegen en kwam er achter dat die eigenlijk niet bestaan. Nadat die ook weer fietsend gemaakt was weer verder op zoek en met veel geduld toch nog iets gevonden zodat de eerste fiets nu ook weer in elkaar zit.

   En daar zit je dan met je goede bedoelingen om je fiets klaar te hebben voor de 12e mei om mee te kunnen fietsen met De Grootte Transportfietstoer. :-o)

   Goede raad is duur en zo’n crankstel ook.
   Blijven zoeken en vragen. Er zwerft beslist nog zo’n onderdeel voor je fiets rond in Nederland.
   Veel succes!

   En houdt rekening met de maten.
   Buitendiameter cups = 45,4mm
   Dikte van de as en diameter van het gat van de cranks is 18mm
   De maat van de kogels in de trapas is 9/32″
   De maat van het tandwiel en de ketting is 1/2″x3/16″

   Gazelle is een eigenwijs merk en heeft voor veel onderdelen afwijkende maten.
   Dat wil zeggen dat je het beste originele Gazelle onderdelen kunt gebruiken.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *