Merk en oorsprong van transportfiets

gegroet fiets liefhebbers! mijn vader en ik zijn net als de meesten van u ook echte fietsers/liefhebbers!

ik heb zelf o/a een lely bakfiets, en mijn vader heeft ook een aantal mooie fietsen waaronder een batavus flying dutchman met duomatic naaf!
en een simplex kruisframefiets,

maar ook een prachtige transport fiets! waarvan wij het merk en oorsprong niet weten maar wel erg graag zouden weten!
dus hierbij een paar foto’s!

een paar aparte dingen aan de fiets zijn, de gevlochten veren onder het zadel! en het erg brede bagagerek achterop! er staat geen frame nummer op de fiets maar onder de trapas is wel het nummer 201 geslagen!
ik hoop dat iemand ons meer info kan geven over de fiets!

(ik kon het niet laten om jullie ook een foto van mijn bakfiets te laten zien!)

groet!
Franklin

4 gedachten aan “Merk en oorsprong van transportfiets”

  1. mooie fiets.
    dat netje zit ook op de fiets van Marcel, elders op de site.

    ik geloof bijna niet dat er geen framenummer aanwezig is.
    dit nummer staat vlak onder het zadel in de zadelbuis.
    goed kijken, er kan een dikke laag verf overheen zitten!

    zijn dit 26inch wielen?

  2. Hoi, Franklin
    Het is goed mogelijk dat er geen framenummer in staat, dat komt vaker voor. Hij is dan zeer waarschijnlijk gemaakt door een plaatselijke fietsenmaker en niet afkomstig van een bekend merk. Het probleem is, dat de meeste transportfietsen heel erg op elkaar lijken en daardoor vaak niet meer te achterhalen is wat het merk is. Dat nummer 201 slaat alleen op de trapas lug die gebruikt is (modelnummer, gietmal nummer o.i.d.) en zegt weinig over de fiets. Die gedraaide zadelveren zeggen alleen iets over het zadel, veel zadelfabrikanten hebben dit op een of meerdere modellen gehad. Wat betreft de bagagedrager; bijna alle transportfietsen werden zonder achterdrager afgeleverd. Voor zo’n achterdrager moest extra betaald worden. De achterdrager van jullie fiets is waarschijnlijk speciaal gemaakt in opdracht van de eigenaar bij de lokale fietsemaker of dorpssmid. Die opstaande randen zijn waarschijnlijk om te voorkomen dat een kist of mand verschoof.
    Zo te zien is je crankstel afkomstig van de engelse toeleverancier Williams, dat zegt dus ook weinig. Als er geen transfers of balhoofdplaatje meer aanwezig zijn, kan het het heel moeilijk worden om het fabrikaat te achterhalen. Als er inderdaad geen framenummer is, kan je er van uitgaan dat het een lokale fietsenmaker is geweest die de fiets heeft gemaakt. Er rest dan alleen nog maar er mee te fietsen en er van te genieten (wetende dat je een zeldzame fiets hebt, van dit merk zullen er nooit veel zijn geweest).
    Gr. Erwin

  3. bedankt voor de reacties! wat betreft de wielen deze zijn inderdaad 26 inch en het framenummer, toen mijn vader de fiets in bezit kreeg heeft hij hem helemaal kaal gehad en opnieuw geverfd en is toen ook geen framenummer tegen gekomen dus ik ga er maar van uit dat wat erwin schrijft waar is! toch nog harstikke bedankt voor de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *