27 gedachten aan “Uit het archief”

 1. Prachtig frame en volgens mij best zeldzaam.
  Ik kan me maar niet onttrekken aan het idee dat er bij zoveel ruimte tussen de banden en de spatborden eigenlijk 28″ wielen in moeten.
  Het komt wel vaker voor dat zoiets voorbij komt en dan vraag ik me altijd af of er een fietsenmaker of doe-het-zelfer nog een paar wielen had staan die er eigenlijk niet in horen maar ja, je kunt er toch mee fietsen!
  Misschien heb ik het wel helemaal mis en ik kan me voorstellen dat er wel iemand iets zinnigs over te zeggen heeft.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Ik heb dat idee ook. Er zijn best veel transportfiets met volgens mij te kleine wielen, zal zoals je zegt met de beschikbaarheid te maken hebben.

 2. Goede wielen vinden is ook een hele klus. In Breda ben ik bij 6 fietsenmakers geweest en 5 kunnen me niet helpen. 1 zaak raden mij de wielen van de Sparta pick up aan. die hadden volgens hem de juiste maat (is dat zo?) Verder heb ik alleen het mannetje op internet gevonden die nog wielen kan leveren.

  1. Ik kreeg als tip: wielen van een dameskronan van de eerste serie (zonder versnelling). Op MP verkrijgbaar. Zelf van blauw/rood/groen zwart maken…

   Of nieuw voor 65 euro (achter) en 55 euro (voor) bij http://www.fietstekoop.nl

  2. Hoi Iedereen,
   Hebben we het hier over velgen, spaken, naven of hele wielen want ik maak zelf wielen van die onderdelen.
   En ik heb ook nog wel wat naven liggen.
   Velgen niet maar die heeft Toon Mensinck uit Oirschot nog wel liggen. Spaken zijn overal te koop.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. IK heb het over hele wielen, alles er op en der aan. Ik snap ook niet waarom er zo lastig aan te komen is. Bij mij liggen er banden op met de maar 28″ 622 en die verkopen ze overal maar de wielen hebben ze nergens.
    Wat kot me dat charles als je een achter en voorwiel voor me maak? Mooie velgen, spaak 12 en goede naven?

    antwoorden mag ook via info et m3d3 by m1das punt com

    3=e en 1is i

    1. Hoi Huib,
     Ik ben nog even aan het neuzen geweest en er zijn velgen voor transportfietsen te koop voor €22,95. Ze zijn 38mm breed maar er schijnt een onderscheid te bestaan tussen “opoe fietsvelgen” en transportfietsvelgen. Dat is namelijk €5.- Ik heb ze niet in mijn handen gehad dus ik weet niet wat het verschil is. De ETRTO maat is in’t ieder geval 622.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

     1. Hoi, Charles
      Het enige verschil tussen opoe en transportvelgen is de maat (635 en 622 mm), voor de rest zijn ze gelijk. De transport maat (622 mm) is om een of andere reden lastig te krijgen, veel groothandels leveren ze niet. Wij halen ze bij een duitse groothandel. De nederlandse groothandels waar we zaken mee doen leveren ze niet. Dit zijn de zelfde velgen die op de Sparta Pickup en de BSP Metropolis zitten. Beschouw ze trouwens niet als echte transportvelgen, ze lijken er alleen op.Het is gewoon zwart gelakt aluminium. Ze zijn trouwens ook leverbaar in 26 x 2 (deze is ongeveer 2 mm breder) en als het goed is 20 x2. Voor de rest worden ze gemaakt door Rigida/Schothorst.
      Gr. Erwin

  1. Hallo, Huib
   Azor maakt geen velgen, deze zijn bijna allemaal van Rigida/Schothorst (een van de grootste europese velgfabrikanten).
   Gr. Erwin

   1. Hoi Erwin,
    Weet jij iets over de kwaliteit van die velgen die ze tegenwoordig maken?
    Op de Gazelle van mijn vriendin uit 1934 zitten Schothorst velgen en die zien er prima uit maar ik kan me voorstellen dat dat wat minder is geworden. Of valt dat mee?
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi, Charles
     Er wordt tegenwoordig niet zo veel meer in staal gemaakt. Bij Rigida/Schothorst maakt men van het klassieke westwood model (wat op onze transporters en opoe fietsen zit) alleen de 28 x 1 1/2 nog in staal. Ze worden alleen nauwelijks meer geleverd door de groothandel. Deze leveren dit model bijna alleen nog in de aluminium versie ( Rigida aanduiding: model V38). Voor de rest is er alleen nog het model met platte geribbelde zijkanten, wat je veel tegenkomt. Dit model is er in RVS (zoals op Bas z’n Germaan was te bewonderen) en in staal met een blanke laklaag. Chroom wordt niet meer gemaakt. Wat betreft de kwaliteit, die is volgens mij wel minder geworden, het staal is geloof ik ook wat dunner geworden. Wij krijgen regelmatig fietsen binnen waar er scheurtjes bij de spaakgaten zitten. Het is dus wel aan te bevelen om nippelplaatjes te gebruiken, dan wordt de kracht van de spaaknippel over een groter oppervlak verdeeld. In de transportmaten (28 x 1 3/4 en 26 x 2) en met het klassieke westwood profiel is er alleen nog de aluminium V38 van rigida te krijgen. Dit is ook de velg die op de Sparta Pick-up zit. Als je geen velgen hebt voor je transporter, kan dit een redelijk alternatief zijn, zolang je niet iedere keer je vriendin/vrouw voorop neemt. Een heel enkele keer kom je wel eens chromen velgen tegen van het italiaanse merk Beretta. Mijn ervaring is dat het chroom bar en bar slecht is. Ze waren ook slecht gelast, de twee uiteinden zaten vaak niet recht tegenover elkaar. Dit merk is geen aanrader. Conclusie; zo stevig als vroeger zijn de velgen niet meer.
     De V38 modellen vindt je hier: http://www.rigida.com/en/products/single-wall-rims/straight-sided/v38-alloy
     Gr. Erwin

     1. Hoi Erwin,
      Bedankt voor je uitgebreide verslag.
      Ik heb zellf nog een paar goede oude velgen (1600 gram) waar ik zuinig op ben maar het is altijd goed om een inventarisatie te maken van wat er nog te krijgen is.
      Ik was in de veronderstelling dat dat nog wel meeviel maar dat is dus niet zo.
      De velgen die Toon Mensinck van Oirschot Nostalgie aanbied zijn dus zo’n beetje het laatste nieuwe/oude spul wat er aan velgen te krijgen is. Die zijn wel prijzig (€40.-) maar wat wil je als er niets anders meer is.
      Ik bedoel, hoe moet je fietsen zonder wielen.
      Een alternatief is natuurlijk velgen van oude opa/omafietsen (28×1 1/2 = 40-635) en daar goede naven met dikke spaken (G12) in spaken maar ik vind het “brede werk” natuurlijk leuker. Het oog wil ook wat.
      Als er iemand is die nog brede transportfietsvelgen over heeft dan houd ik me aanbevolen en neem ze graag over.
      Ik heb nog een paar nieuwe voornaven uit oude voorraad die er in kunnen.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

 3. Zou zeuren bij Rigida om een partij stalen 622×38 velgen helpen? En dan met een aantal mensen lappen, zijn er weer genoeg voor een paar jaar.

  Overigens, ertro maten zijn wel logisch, maar niet met millimeters.
  28×1 3/4 is voor een 622 velg. 2×1 3/4=3 1/2, 28-3 1/2=24 1/2, 24 1/2×25,4 is ongeveer 622 millimeter. Dat is de maat van ’t velgbed, waar de band op rust. (25,4Mm=1 inch)
  Idem voor ’28×1 1/2′: 2×1 1/2=3, 28-3=25, 25×25,4=ongeveer 635. Koop of vind een rolmaat met inches èn centimeters, dan zie je ’t in één keer.
  Om de één of andere vage reden wordt bij fietsbanden de buitenmaat van de opgepompte standaard band als uitgangspunt genomen, en bij alle andere banden de velg/wiel maat. Krijg je van die onzin als ’28×1 5/8-1 3/8′, is dus ongeveer 27 inch….
  (Excuses voor deze banden tirade, maar misschien heeft iemand er ooit nog iets aan.)
  Gegroet.

  1. Hoi C.S.
   We zouden eens contact op kunnen nemen en het vragen.
   Iets dergelijks is al een keer geprobeerd met de cremekleurige transportbanden bij Vredestein maar daar is niets van terecht gekomen.
   Misschien zijn ze bij Rigiga wat flexibleler.
   Ik zal eens uitvissen hoe ik met ze in contact kan komen.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar.

  2. Hoi, C.S.
   Als je maar genoeg besteld en betaald is alles mogelijk. De Rigida Groep bestaat overigens uit verschillende fabrikanten die samengegaan zijn (Rigida, Van Schothorst, Radaelli, Alesa en Weinmann. Deze laatste is tegenwoordig in chinese handen, maar werkt nog wel samen). Het valt natuurlijk altijd te proberen of zoiets mogelijk is, misschien is er nog wel een rest voorraadje. De velgen zijn trouwens 24 x 622, ze worden altijd aan de binnenkant gemeten. Zo breed als de originele velgen wordt er niet meer gemaakt. De stalen 622 velgen zaten trouwens ook op de vroege Kronan damesfietsen (de heren hadden 584 mm velgen), later werden dit de velgen met platte geribbelde zijkanten. Waarschijnlijk was er toen al gestopt met de productie. (die van Oirschot zijn zeer waarschijnlijk dezelfde) Dus mocht je zo’n oudere Kronan (rond de eeuwwisseling) tegenkomen voor een habbekrats… Hou er wel rekening mee dat deze velgen net zo sterk c.q. zwak zijn als de 28 x 1 1/2 velgen en net zo snel gaan roesten bij de spaakgaten.
   Gr. Erwin

   1. Hoi Erwin,
    Dus als we de moeite doen om Rigida velgen te krijgen dan blijft de kwaliteit niet om over naar huis (www.ttransportfiets.net) te schrijven.
    Als het van de velgen zijn die ik ken van de recente omafietsen en waar de lak alle kanten opstaat en overal de roest onderuit komt dan weet ik niet of ik ze Überhaupt wel wil hebben.
    Er is een kleine kans dat er nog iets anders te krijgen is en dat ga ik eerst proberen. Als ik succes heb dan laat ik het natuurlijk meteen horen.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi, Charles
     Je kan net zo goed die aluminium velgen nemen, ze zijn net zo sterk, zien er precies hetzelfde uit (op een heel dun naadje tegenover het ventielgat na), alleen rotten ze niet zo snel. Je moet alleen wel de spaakgaten uitboren.
     Het is natuurlijk niet zo vreemd dat de echte transportvelgen niet meer gemaakt worden, ze worden al decennia niet meer door de fietsfabrikanten toegepast. Voor een paar liefhebbers wordt zo’n productie natuurlijk niet in stand gehouden.
     Voor 26 x 2 bak en transportfietsen is het trouwens een ander verhaal. Bij de rijwielonderdelen groothandel Juncker staan nog 26 x 2 bakfietsvelgen van Schothorst in de lijst. Ze zijn verchroomd, 36 spaaks, 55 mm breed en als het goed is voor spaak 10. Ze hebben wel van die platte zijkanten. De advies verkoopprijs is € 60,-
     Voor de 26 x 2 transportfietsen kan het handig zijn je blik eens richting duitsland te richten. Daar was 26 x 2 tot in de jaren vijftig een veel gebruikte maat bij bromfietsen en lichte motorfietsjes. Ik heb wel eens twee (nieuwe) setjes velgen op de Vehikel gekocht bij een NSU Quickly bromfietsen specialist. Dat waren mooie brede stevige westwood velgen, alleen het chroom was niet super. Hij had ze overigens ook in ruwe uitvoering (blank staal).
     Gr. Erwin

     1. Hoi Erwin,
      Dus het wordt aluminium westwood.
      En verder zuinig zijn met de velgen die er nog over zijn.
      Maar bedankt voor de info.
      Zelf heb ik nog één fiets met 26″ wielen en twee velgen extra als reserve.
      Bij één van die twee zitter er “puistjes” bij de spaakgaten. Ik weet niet beter dat dat een brommervelg is maar hij doet het goed.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

     2. Hoi, Charles
      Die “puistjes” zijn vrij normaal bij transportfiets velgen. Dat noemen ze gedopte velgen. Dit wil niet zeggen dat het een bromfietsvelg is. Het verhoogd de belastbaarheid van het velgmateriaal bij de spaakgaten. Het (kleine) nadeel is dat de velg het spaakpatroon bepaalt, waardoor je gebonden bent aan één patroon.
      Kijk maar eens bij fietsen met rvs velgen, deze zijn altijd gedopt.
      Gr. Erwin

 4. Ik was van de week even bij een fietsen maker voor info over het sparta wiel.
  De westwood velgen kosten met spaak 12 en shimano naaf 105 euro voor het achterwiel.

  1. Hoi Huib,
   Dus €95.- voor een voorwiel en €105.-
   zijn tegenwoordig niet écht gekke prijzen.
   Ik heb een paar maanden geleden nog een paar mooie zware en gepoedercoatte velgen gekocht via marktplaats voor €75.- en vond mezelf een geluksvogel dat ik die nog tegenkwam. Het zijn inmiddels wielen en die zitten onder mijn nieuwe merkloze fiets waar ik nog foto’s van moet maken zo nieuw is ’t ie.
   Groetjes van mij,
   Charles waagenaar

   1. Dat zijn blijkbaar de prijzen tegenwoordig. Van het mannetje kreeg ik ook een offerte voor een achterwiel van 95,-……. Waarschijnlijk toch het zelfde wiel als van sparta van 105,- al zetten ze hem bij het mannetje zelf in elkaar.

    Het originele achterwiel van mijn fiets is trouwens nog goed genoeg. Hij hoeft dus alleen gespaakt te worden met een nieuwe as. Laat me via de mail maar weten of je mij kan helpen.

 5. –Misschien zijn ze bij Rigiga wat flexibleler.– Hm… daar klinkt de naam niet naar… Tja, ’t was maar een idee, hoor.
  Heb er zelf (nog) geen passende fiets voor, mijn transportmormel heeft voor een 20″ band en achter 24″, respectievelijk 16″ en 20″ velgen dus.

  –waar de lak alle kanten opstaat en overal de roest onderuit komt– Dàt is nou poedercoating. Dat plastic hecht voornamelijk aan zichzelf, niet aan de ondergrond. Handgekwast is al beter.

  Die ouwe transport velgen waren een stuk zwaarder dan die opoe velgen, ook toen al. Van die aluminium velgen heb ik er een stel, zien er mooi uit, maar moeder de vrouw voor op ’t rek….? Nou nee. Toen ik ze kocht kreeg ik al te horen dat ik ze niet voor m’n zijspan moest gebruiken: “slappe bende”.

  Ik denk dat ’t de keuze is tussen goed uitzien met aluminium of stevig zijn met (al dan niet roestvast) staal van ’t verkeerde model.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *