Gazelle dienstfiets achterspatbord gezocht

Ik zoek een achterspatbord, van de bovenste fiets:

Weet iemand waar ik die kan vinden? of iets wat erop lijkt.
Mijn krank zit ook wat losjes, weet iemand waar dat aan kan liggen?

b.v.d. Dank. Lars.

3 gedachten over “Gazelle dienstfiets achterspatbord gezocht”

 1. Hoi Lars,
  Als je cranck los zit kan je proberen om de spie vast te slaan en het moertje dan weer aan te draaien.
  Je hebt het toch niet over je trapas. Daar kan speling op zitten en als je pech hebt dan is ie kapot getrapt.
  Als het alleen maar speling is dan kan je de as afstellen aan de andere kant waar de ketting zit (bakboord) daar zit een contramoer en een koon alletwee met “linkse draad” dat wil zeggen dat ze met de klok mee los draait. Dan kan je de koon tegen de klok in wat vaster draaien tot dat de speling weg is. En dan met de contramoer de koon weer borgen.
  Laat maar weten of het gelukt is.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Nog een aanvulling op Charles zijn antwoord. Als je speling uit een trapas haalt, kan het handig zijn de ketting van het kettingblad van de rechter crank af te halen. Je voelt dan beter hoe de as draait. Als je een zwaar punt voelt, heb je de lagers te strak staan en is de as waarschijnlijk versleten en ovaal geworden. Als je het zware punt er in laat zitten verniel je de boel vrij snel. Je kan dan beter wat speling in je as houden. Kijk ook goed of hij precies in het midden draait en niet scheef zit. Als dat het geval is, zit er waarschijnlijk een kapotte kogelring in. Deze vervangen door losse kogels (de druk word dan verdeeld over een groter oppervlak; oftewel minder slijtage). Wat betreft de crankspie, vastslaan kan vaak helpen. Mocht de crank dan nog los of korte tijd later weer los gaan zitten wordt het tijd voor een nieuwe spie. Hou er rekening mee dat ze in het algemeen afgevijld moeten worden voor ze passen. Het is in het algemeen vijlen, passen, vijlen, passen etc. en een bankschroef om de spie in te klemmen is daarbij wel zo handig. Nog iets zeer belangrijk: zorg voor twee hamers van verschillend gewicht of een hamer en een stuk staal wat zwaarder is als de hamer ! Je moet met het zwaarste stuk staal de crank aan de onderkant ondersteunen als je op de spie gaat hameren. Zo voorkom je dat de lagers een opdonder krijgen en de kogelbanen indeuken. Als je de crank loshaalt en je ziet dat het spievlak van de trapas niet meer mooi vlak is (dat gebeurd als je te lang met speling in je crank blijft fietsen) zal je er altijd problemen mee houden, het word dan tijd voor een andere as. Mocht de speling van de crank zijwaards zijn, is er waarschijnlijk ook te lang mee doorgereden en is het asgat van de crank uitgesleten. Dit is dan einde verhaal voor de crank. Als je pech hebt is de trapas dan ook vernield. Voor de rest: een weekje doorfietsen met losse crank kan al voldoende zijn om je trapas en crank onherstelbaar te vernielen.
  Succes ermee, Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *