13 gedachten over “Zeldzame kruisframe op MP”

 1. Mooi fietsje, jammer dat het merk niet bekend is. Hij lijkt namelijk veel op mijn Mustang fiets (gebr. De Geeter, Assen). De Mustang fietsen hadden een speciale achtervorkpad constructie, alleen geeft deze foto te weinig detail om dat te zien.

 2. Het zeldzame kruisframe is in Blaricum belandt.
  De wielen waren niet origineel en de naven in slechte staat.
  Deze worden binnenkort vervangen.
  De fiets zal technisch weer in goede conditie gebracht worden en verder zo authentiek mogelijk blijven.
  Zodra er zichtbare veranderingen zijn zal ik wat foto’s mailen.

  Walter Halenbeek.

  1. Gefeliciteerd met de aanschaf! Een heel bijzonder exemplaar.
   Nu onderzoeken of het om een Mustang gaat. Wat is het verhaal van de fiets? De eerste eigenaar? Of een verzamelaar? Een indicatie van de leeftijd?

   Meer foto’s zijn natuurlijk altijd welkom.

   1. Ik zal binnenkort eens wat foto’s mailen van mijn soortgelijke Mustang frame (het enige originele aan mijn fiets waren het frame met de speciale achterspatbord stang, de rest was vervangen). Ik moet wat nieuwe foto’s maken, want degene die ik had staan op de harde schijf van een computer die stevig gecrashed is (moederbord en/of harde schijf dood).
    gr. Erwin

  2. Hoi Walter
   heeft u de fiets nog?
   en ook nog in blaricum
   zelf woon ik ook in blaricum dus als u hem weg zou willen doen dan hou ik me aan bevolen
   Mvg koos

 3. Hierbij de foto’s van Erwin:

  Mijn frame is van het merk “Mustang” van de gebroeders De Geeter uit Assen. Alleen het frame en achterspatbord stang zijn origineel, de rest was allemaal vervangen door modern materiaal (helaas). Een speciaal kenmerk is de achtervorkpat en spatbordstang die erin is gestoken en vast geklemd wordt. Als een fiets dit heeft, is het zeker een Mustang.
  Mijn frame is waarschijnlijk niet als transportfiets bedoelt, eerder een priesterrijwiel met 28 x 1 1/2 wielen.
  Voor de rest is er niks over het bouwjaar bekend. Herbert van Rijwiel.net heeft nog wat onderzoek gedaan naar dit merk, maar ook bij de nazaten was was er weinig bekend over de modellen. http://rijwiel.net/mustangn.htm
  Gr. Erwin

 4. Hallo Erwin,
  Ik heb vaker op deze website gekeken, maar toch heb ik jouw foto’s de vorige keren gemist…

  Ik ben een van die nazaten van Mustang, en al een tijdje druk bezig (met hulp van mijn vader en oom, de laatste eigenaren van Mustang) om ondermeer de modellen in kaart te brengen. Want inderdaad, er is maar weinig over bewaard gebleven. Maar zo stukje bij beetje lukt dit nu wel, met veel gepuzzel en speurwerk.

  Ik zou heel graag een aantal (detail)foto’s van jouw fiets willen hebben, kan dat? Je hebt trouwens een zogenoemde Octrooifiets, Mustang maakte deze van einde jaren ’30 tot halverwege de jaren ’50. Hier lees je er meer over: http://www.mustangrijwielen.nl/cms/index.php/de-fietsen/27-de-mustang-octrooifiets

  Alvast bedankt voor je moeite!

  Hartelijke groet,
  Sandra de Geeter
  http://www.mustangrijwielen.nl

  1. Hoi Sandra,
   Wat een prachtige site over Mustang Rijwielen.
   Er zijn een paar transportfietsen in mijn bezit waar ik het merk niet van kan achterhalen en ik weet dan ook niet of er een Mustang bij zit.
   Fietsen jullie 15 mei ook mee?
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

   1. @Charles
    Dank voor je complimenten. Heb je ergens foto’s staan van je ‘merkloze’ transportfietsen?Wie weet herkennen we er iets Mustang-achtigs aan. En nee, ik ben er de 15e mei niet bij. Maar het ziet er wel erg leuk uit, zo’n groep transportfietsen bij elkaar! Dus wie weet volgende keer (dan waarschijnlijk wel op een ‘gewone’ oldtimer, want een Mustang-transportfiets ik nog niet).

    @Erwin
    Bedankt voor je uitgebreide reactie! Leuk dat je er een fiets-met-hulpmotor van hebt gemaakt. Mustang heeft ze in de jaren ’50 trouwens zelf ook een tijdje gemaakt. Niet met een Berini Eitje, maar met een 40cc hulpmotor van het Duitse merk Rex: http://www.mustangrijwielen.nl/cms/index.php/de-fietsen/31-mustang-met-hulpmotor- Maar daar werden niet de Octrooi-fietsen voor gebruikt, maar een apart verzwaard frame. Ik heb er zelf inmiddels ook één, leuk ding.
    En wanneer je door je 190 pagina’s gebruiksaanwijzing van je camera door bent, dan vind ik het erg leuk om wat foto’s te krijgen. Transfers, balhoofplaatjes etc. zijn natuurlijk altijd mooi op foto’s, maar ik begrijp dat die niet (meer) zichtbaar zijn. Dus met wat kiekjes van frame en achterpad zou ik al erg blij zijn. Wil je ze mailen? sandra.degeeter@planet.nl.

    Heb je trouwens al een framenummer kunnen vinden? Meestal staat die verticaal op de zadellug. Jammer genoeg maakten mijn opa en overgrootvaders in die tijd nogal een rommeltje van de framenummers, dus voor het dateren hebben we daar niet zoveel aan. Het CBR-kartel verplichtte destijds een framenummer-registratie, en de heren hebben altijd een nogal gespannen verhouding met het CBR gehad en dat soort verplichtingen riep tegendraads gedrag op… Het zou maar zo kunnen dat ze er wel eens bewust voor kozen om in dezelfde week zowel 20.000 nummers als 50.000 nummers te produceren.

    Groet, Sandra

    1. Hoi Sandra,
     Je bent van harte welkom op je oldtimer.
     De vorige keer is mijn vriendin ook op een Gazelle uit 1939 want daar had ik toen nog geen transportfiets voor in elkaar geprutst.
     Groetjes van mij,
     Charles Waagenaar

  2. Hallo, Sandra
   Zeg maar wat je op de foto wil hebben, dan zal ik het doen. Wel even geduld hebben, ik heb gisteren net een nieuw fototoestel gekocht en dat ding komt met een gebruiksaanwijzing van 190 pagina’s. Ben ik nog even aan het doorworstelen. Ik heb deze fiets ongeveer 12 jaar geleden van een klant overgenomen voor 25,- gulden (ben fietsenmaker) vanwege het aparte frame. De vorige eigenaar gebruikte hem als “Stationsfiets” en toen de (jaren tachtig) versnellingsnaaf stuk ging vond hij het te duur om te laten repareren. Zoals ik al schreef is van de originele fiets helaas alleen het frame en de achterspatbord stang over. Er waren ook geen balhoofdplaatje en transfers meer aanwezig. Na gebruik van schuurpapier en verfafbijt heb wel wat resten van biezen gevonden op het frame. Het merk vond ik bij toeval omdat ik een andere Mustang octrooifiets in de werkplaats kreeg en daar zat het balhoofdplaatje nog op. Dat was een mooi opgeknapte heren octrooifiets. Dat was ongeveer 11 jaar geleden en deze heb ik daarna niet meer gezien. Op de foto staat de fiets zoals ik hem in elkaar had gezet om hem te laten schouwen toen alle bromfietsen op kenteken gezet moesten worden. Er zit een Berini M13, het zogenaamde “Berini Eitje” op de voorvork (was ook niet origineel) gemonteerd. Gezien dat ik niks heb kunnen vinden over de oorspronkelijke staat van deze fiets, heb ik besloten hem te gebruiken als hulpmotorfiets voor het begin jaren vijftig hulpmotortje. Informatie over Mustang vond ik pas toen Herbert Kuner een artikel er over publiceerde in het clubblaadje van “De Oude Fiets”. Mooie site trouwens, Sandra.
   Gr. Erwin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *