Phoenix met vraagtekens?

Weken lees ik al met jullie mee, leer veel, zie echt mooie fietsen.
Sinds een paar weken ben ik trots eigenaar van een phoenix, wel toepasselijk gezien ik uit Leeuwarden kom. En dus een fiets voor in de database. Hoop trouwens niet dat ik iemand voor het hoofd gestoten heb, transporter komt van mp en er waren meerdere bieders.
Maar ik heb vraagtekens want er kloppen dingen gewoon niet. Misschien heeft een van jullie het antwoord.
Mijn fietsje heeft het zadellugnummer 6107403, en via de fongers datering kom ik dan in 1910 uit. Dit lijkt mij sterk. Help!
Nu zit er een achternaaf M48 van torpedo in ook op de cranck staat F&S 4809 is dit origineel?
Nu het rare op de naaf van het voorwiel staat een U met een wapenschild eromheen (Union?). Wat voor naaf hoort hier nu bij, met of zonder smeernippel?
De fiets is nu volledig gedemonteerd en gelukkig viel de schade mee dankzij de menie van de vorige eigenaar. Wel jammer dat de velg van het achterwiel niet meer te redden is. Als ik zo naar de lager bussen kijk is het geen verkeerde fiets.
Met groet André

14 gedachten aan “Phoenix met vraagtekens?”

  1. Hoi André
    In het dateringsboekje van vereniging ‘De oude fiets’ kan ik onder Phoenix het nummer 6107403 niet terugvinden. Het lijstje begint met nr. 121.000 (1950) tot 319.000 (1960) Daarna ging Phoenix fuseren met Fongers en Germaan en werd er een letter vóór het nummer geslagen. Dat duurde tot 1970. Daarna werd de fabricage overgenomen door Batavus.
    Fiets identificatie is een eenzame tocht vol raadsels. Ik weet er alles van. Wat belangrijker is is dat je een originele oude fiets hebt die gewoon heel fijn fietst. Het is erg mooi dat het plaatje van Phoenix er nog op zit. Dat is toch heel tastbaar cultureel erfgoed. Prachtig!
    Knap je fiets mooi op en ga lekker fietsen en genieten en vergeet de datering. Met een beetje geluk loop, of fiets, je vanzelf een keer tegen de juiste aanwijzing aan.
    Groeten,
    Roeland.

    1. Hallo Roeland

      Ik heb een overeenkomstig probleem. Een Phoenix fiets met 102 1212 kan ik voorlopig ook niet vinden. Ik vroeg me af of je wellicht bij Batavus kan navragen die heeft Phoenix uiteindelijk overgenomen.

  2. Hallo Andre

    Welkom bij de club van transportfiets gekken!
    De 4809 is het productiejaar met de maand van de naaf,maar dat moet dan ook 48 op de naafhuls staan
    Bedoel je met ”cranck”het onderdeel van de naaf??
    Union was oa leverancier van fietsnaven,met en zonder smeer nippel .
    Volgens mij moet je niet bij de fongers datering zijn, want dat is appels met peeren vergelijken.
    Succes met opknappen
    Groet Ad

    1. Leuk leuk jullie reacties, en dank voor het open welkom.
      En Ad je helpt enorm, op de naafhuls staat inderdaad 48 en op de trapperas ook.
      Dat zou betekenen dat het achterwiel en de trapperas met de zelfde serie onderdelen zij gemonteerd.
      Ik zal voor het zadellugnummer nog eens beter bekijken want het leek ook dat de 6 het eerste cijfer er bijgeslagen is.?
      Ik zal er een foto van toe sturen.
      De velg van het achtewiel is echt heel erg rot, na dat ik er met een staalborstel overheen ging kwamen de eerste gaten al te voorschijn.
      Er is ook een Batavus bij mij #99787, hiervan weet ik niet meer dan dat deze fiets uit de buurt van harlingen komt, en dar waarschijnlijk jaren lang dienst heeft gedaan als bakkersfiets.De vorig iegenaar heeft er zo’n 20 jaar op gefietst en dat is te zien aan alle lagers en bussen. Maar daar zitten relatief goede velgen op dus een van de twee komt achter in de Phoenix. Is een Phoenix nu een veel voorkomende fiets? En weet een van jullie aan de hand van het nummer van mijn Batavus ook de leeftijd van die fiets?

      Met groet André

      Ow en 13 Juni wel gezellig ,kijken of het lukt

  3. Hallo André,

    Framenummer 6107403 is bij een oude Phoenix onmogelijk. Bij een Fongers trouwens ook, dus ik snap niet hoe je in het dateringsboekje bij 1910 kunt uitkomen. Je hebt waarschijnlijk 1 cijfer teveel ingetypt. Maak eens een foto van het framenummer, dan komen we waarschijnlijk achter het goede bouwjaar.

  4. Hoi André,
    Ik heb hier een Phoenix staan met het framenummer 175611 die ik overgenomen heb van iemand uit Makkum en waar ik ook niet van wist hoe oud de fiets was. Volgens het berichtje van Roeland zal dat ergens begin jaren vijftig zijn. Roeland ook weer bedankt daar voor.
    Er was al aardig aan gesleuteld (achternaaf, trapas en cranck’s vervangen door nieuwer en slechter) en toen ik thuis de fiets aan een nadere inspectie onderworp kwam ik er achter dat het balhoofdplaatje er opgeschroefd was. Ik dacht aanvankelijk dat het niet origineel was, geen Phoenix dus maar nu meen ik te zien dat het bij jou ook zo vastgezet is. Niet met “nageltjes” maar met schroefjes. Ik heb het al een keer eerder gezien en ik begin nu te vermoeden dat ze dat bij Phoenix dus net even anders deden dan de meeste fietsfabrikanten. Tóch een échte Phoenix in huis dus.
    En wat betreft die voornaaf kan ik zeggen dat ik precies dezelfde naaf in mijn Juncker heb zitten. Union is een naam voor een fietsenmerk en voor een producent voor fietsonderdelen. Het is een beetje verwarrend maar die twee hebben alleen maar met elkaar gemeen dat ze Union heetten en in de fietsindustie werkten. Het kan dus goed zo zijn dat de naaf origineel is omdat er veel onderdelen van Union werden gebruikt door meerdere fietsfabrikanten. Trappers en kettingen kom je bijvoorbeeld ook veel tegen van Union en dan de onderdelen leverancier.
    Over het oliepotje durf ik niet veel te zeggen omdat ik het niet weet maar mijn indruk is dat die op enig moment in de geschiedenis niet meer gemoteerd werden omdat er toch niemand meer was die er olie in deed. Die zijn dus van later datum maar welke datum dat is durf ik niet te zeggen.
    Ik meen te weten dat Phoenix een van de merken was die Styria achernaven monteerde maar die Torpedo van jou is meer dan mooi genoeg om er een andere velg omheen te spaken. Heb je al een andere velg op het oog? Moet wel aan te komen zijn, toch? Hoe breed is de oude velg aan de buitenkant? Is dat het zelfde als de velg van het voorwiel?
    En verder ben ik het met Roeland eens. Lekker opknappen en heerlijk gaan fietsen met het ding.
    Als je zin hebt om op 13 juni af te zakken naar het zuiden van Nederland dan kan je mee fietsen met nog meer transportfietsgekken tijdens “De
    Grootte Transportfietstoer”.
    Daar kun je allicht meer kennis opdoen over je fiets.
    Kijk maar even naar het linkje hier.
    http://www.transportfiets.net/2009/12/15/de-mailgroep-van-transportfiets-net/
    Aanstaande zaterdag 10 april gaan we een weer een verkennende tocht houden vanuit Tilburg en dan is iedereen, jij dus ook, welkom om mee te gaan.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Volgens mij klopt het dat Phoenix het balhoofdplaatje schroefde ik heb ook een Phoenix Transporter gehad waar het geschroefd zat ! .
      Hoe hoog is het frame ? deze oogt vrij hoog .

  5. Ja ik heb er ook al eens iets over gelezen. Maar nog mooier kan ik je vertellen dat ik van de week nog zo’n 5 a 6 oude Phienix fietsen heb zien staan waarbij ze er met schroefjes op zitten.
    Met groet André

    1. Ik zal er eens mee aan de gang gaan en de schroefjes lekker laten zitten.
      Hij staat al een tijdje bij mij in de gang in gedemonteerde staat en ik heb er al een paar mooie onderdelen voor verzameld om hem weer op te bouwen.
      Maar altijd dat geknoei met die verf!! Ik sleutel liever maar probeer het wel goed te doen met de lak.
      Het is een fiets met deuken in de bovenste stang van het frame omdat er melkbussen mee vervoerd zijn. Plamuur ik die weg of laat ik die zitten?
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *