14 gedachten aan “Uit het archief van Gazelle II”

  1. VRAAGJE ?

    Wie van de Gazelle kenners kan precies zeggen in welke jaren de varkens snuit { vast achterlicht } gemonteerd is geweest op Gazelle transportfietsen ik vermoed zelf vanaf 1950 standaard , maar daarvoor ? .
    Alle 1946 modellen die ik tegenkom hebben een los achterlicht en mijn huidige Gazelle Transport uit 1949 heeft ook een los achterlicht .

  2. Marcel
    Ik denk dat het later datum is, want die van mij uit “53 heeft ook nog een los gemonteerd achterlicht.
    Groet Ad

  3. Wie kan me precies vertellen welke Gazelle bel op een Gazelle Transportfiets werdt gemonteerd en welke maat is de diameter van die bel ? .
    En als u een orginele Gazelle Transportfiets bel heeft ,heeft u er dan een foto van hoe die bevestigt is ? is dit met zo,n bandje om de buis en een lange schroef of gewoon een klem met 2 boutjes ? .
    Waarom ! :
    De Tour model Gazelle bellen passen niet vanwege de dikkere stuurbuizen op de plek als op de afbeelding .

        1. Hallo Ad

          klopt zal wel een zeldzaamheid zijn zo,n bel ,ik heb alwel een beldop groter /anders dan de standaard Tour alleen de rest ontbreekt en op de andere bellen die ik pas is de draad anders .
          HHHmm nog effe verder zoeken GROETJES .

          1. Hoi, Marcel
            Laat ik vandaag nou zo’n bel voor 5,- euro te hebben gekocht op het “Nationaal Veteranen Treffen” in Woerden (bijeenkomst voor klassieke bromfietsen, scooters en motoren). Ik heb een groothandels catalogus van Gazelle uit 1935 en daar staan twee uitvoeringen in van de transportbel zoals hierboven. Een zoals hierboven die bevestigt is met een half rondje en twee schroefjes van het merk”Waltonia” en een engelse “Lucas” die er het zelfde uitziet maar bevestigt is met strop/bandje. Op het moment kan ik niet scannen, maar zodra dat weer mogelijk is (waarschijnlijk over twee weken) zal ik wat afbeeldingen verzorgen. Het mechanisme is trouwens ook anders als de standaard bellen.
            Gr. Erwin

      1. Hoi, Marcel
        Goed dat je het ter sprake brengt, ik was het helemaal vergeten.
        De computer waar de scanner op aangesloten is en de scansoftware op staat heeft (weer) een probleem. Nu blijkt dat het +12 volt deel van de voeding een veel te lage spanning geeft, waardoor hij niet functioneerd. Ik heb een nieuwe voeding en zodra die ingebouwd is zal ik de scans maken.
        Gr. Erwin

        1. Hallo Erwin

          Geweldig mischien heb je ook nog scans over b,v de gebruikte spatborden en of andere Gazelle onderdelen uit die tijd ? .
          Mischien heb je ook scans van de orginele {eigen merk } Transportbanden uit die tijd b,v zoals in de folder uit 1930 staat beschreven met Gazelle in het loopvlak ? .

  4. hallo,

    ik ben sinds kort de trotse bezitter van een Gazelle Transportfiets van 1931.
    zat er in die tijd een achterlicht op en zo ja, welke ? is er misschien een foto of een illustratie van ?

    met vriendelijke groet,
    Frans

    1. Hallo Frans
      Fietsen werden in die tijd zonder verlichting geleverd, dat moest je los kopen. Er zat soms (vaak ?) een glazen reflector op het achterspatbord. In ’31 werden ook nog olie en carbid lampen gebruikt, elektrisch licht was toen redelijk prijzig. Achterlichten werden rond 1936 verplicht, daarvoor was zo’n glazen reflector (“passief achterlicht”) voldoende.
      Gr. Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *