Instapmodel

Onze zoon Robin van 11 was aan een nieuwe, duurzame fiets toe aangezien hij naar voortgezet onderwijs gaat en dan dagelijks 10 km moet fietsen. Dit werd onze keus voor een verjaarscadeau. Hij ging qua keuze helemaal mee in de hedendaagse hype van retro transportfietsen. Hij had zich al verlekkerd op de zelf te ontwerpen fiets op de site van de Hema, compleet met dubbele stang, drager en cremekleurige banden, totdat hij foto’s zag van echte transportfietsen. Dat was het dus hélemaal! Vanaf dat moment aan het speuren geweest, geboden op diverse fietsen op Marktplaats, echter zonder resultaat. Ons voorlaatste plan was een rit naar Nostalgie Oirschot. De eigenaar gaf aan wel 15 (!) transportfietsen te hebben staan. Nu is Oirschot voor ons niet naast de deur vanuit Apeldoorn, dus dat werd even op lange baan geschoven. Totdat wij afgelopen weekend op Markplaats in Ermelo een Burco Semi-transportfiets te koop zagen staan. Wij hadden Robin het grootste nadeel van een echte transportfiets hadden ingepeperd: gewicht. Hij wist dus dat het tegen kon vallen om zo’n tank dagelijks tegen weer en wind naar school en terug te trappen. Hierna twijfelde hij toch enigszins. Totdat wij afgelopen weekend op Markplaats in Ermelo een Burco semi-transportfiets te koop zagen staan. Dit was een prima compromis: aanzienlijk lichter dan een ‘echte’ transportfiets en bovendien voorzien van 3 versnellingen Sturmey Archer. Het plaatje beviel hem, de prijs beviel ons ((€ 100,00!) dus op naar Ermelo en de fiets opgehaald. Het betreft volgens een sticker op het achterspatbord een ex-rental uit Amsterdam. Restauratiepunten: alleen roestige spatborden. Een plaatje volgt nog…
Nu heb ik de historie van Burco elders op de site gelezen, dus ik weet dat we inderdaad met een relatief jonge fiets te maken kunnen hebben. De versnelling en een origineel maar modern Burco achterlicht wijzen daarop. Als ik echter puur naar het frame en de spatborden kijk, kan het ook een oudere fiets zijn die in de loop der jaren steeds is opgelapt en gemoderniseerd. Nu weet ik dat datering aan de hand van een framenummer uitkomst zou kunnen bieden. Ik heb hierover twee vragen: is er info van Burco waarmee datering kan plaatsvinden? Maar nog belangrijker: waar staat in hemelsnaam het framenummer op een Burco? Ik heb de hele fiets op zijn kop gehad, echter zonder resultaat. Wie heeft er meer informatie voor mij?
Groet, Rick.

25 gedachten aan “Instapmodel”

 1. Hoi Rick.
  Het merkwaardige van een zware oude transportfiets is dat het zalig fietst. Dat is iets waar menig liefhebber door werd verrast. Zo ook ik. Je trapt je ’tank’ in beweging en als hij eenmaal vaart heeft blijft die vaart er makkelijk in zitten. Door de ‘vlucht’ (overbrenging en ideale trapsnelheid) in combinatie met de geometrie en het gewicht van de fiets krijg je als fietser het gevoel dat alles vanzelf gaat. Dat maakt de oude transportfiets zo bijzonder. Lekker licht is dus niet per definitie een voordeel.
  Daarnaast is het hebben van een oude transportfiets, behalve uit nostalgisch oogpunt, ook een garantie voor transport van zware last. Ik heb gisteren twee grote zakken met potgrond (elk 70 liter) in één keer naar mijn moestuin gefietst. Dat gaat zonder problemen doordat alles zo zwaar is uitgevoerd. Dit moet je niet proberen met een retro transportfiets. Alleen al het retro transportrekje overleeft dat niet (denk maar aan kuilen in de weg).
  In de winterdagen, toen er veel pekel op het fietspad lag, heb ik mijn transportfiets gespaard en ben ik gaan fietsen met mijn, veel versnellingen, super lichte, sportfietsje. Nu fiets ik weer met de ’tank’ en ik kan je zeggen dat ik dit stukken beter bevalt. Mijn oude transportfiets fietst gewoon het lekkerste van alle fietsen die ik ooit heb gehad.
  Probeer het zelf maar eens uit dan zul je zien wat ik bedoel.
  Groeten,
  Roeland.

  1. Heb in de pekeltijd (als die al voorbij is…)ook niet met de transportfiets gereden. Maar pak het nu weer voorzichtig en alleen als het echt droog is. Ik verwacht pekel in op het wegdek als het regend. Dit zal dan weer op kunnen spatten en de velgen aantasten. Het comfort op mijn atb is niet om over te jubelen.

   1. Vandaag, vanwege de regen, ook weer mijn sportfietsje gepakt. Het ding ziet er uit om op te schieten. Alles wat kan roesten of oxideren is aangetast.

 2. Hoi Roeland,
  Nog bedankt voor de mand en ik moet zeggen dat je mooi omschrijft hoe een transportfiets fiets. Het is inderdaad net een tank maar als je eenmaal in beweging bent dan is het net of het makkelijker gaat dan een minder zware fiets. En als je stevig door een bocht gaat lijkt het wel of je jezelf weer op kan tillen aan het gewicht van de fiets. De balans is weergaloos van die fietsen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 3. Beste reageerders,

  Het lijkt of ik jullie, eigenaren van de ‘echte transportfiets’ voor het hoofd heb gestoten met mijn benaming ’tank’. Met alle respect, ook ik ben een liefhebber en neem van jullie aan dat er niets gaat boven de échte. Het was mijn bedoeling dan ook om met ’tank’ positief aan te duiden dat zo’n fiets onverwoestbaar is, maar voor een 11-jarige knaap behoorlijk zwaar als dagelijks transport. Dat volwassen kerels er heerlijk mee over de weg suizen is niettemin begrijpelijk.
  Om daarmee de discussie af te sluiten en niet af te dwalen over de effecten van pekel op ons favoriete stalen ros; ik hoop dat de semi-transportfiets van mijn zoon als ‘instapmodel’ niet te min is om serieus op mijn vragen in te gaan.
  Voor degene die dat wil en kan: ik heb inmiddels een framenummer achterhaald. Ik had kennelijk slecht licht de eerste keer…Het nummer is B61378. Volgens het nog wat magere verhaal over datering van een Burco, zou dit toch een redelijk oude fiets kunnen zijn. Dit rijmt niet met de puntgave velgen, een kunststof afsluiting van het trapashuis (heet dat zo?) en het 80’s achterlicht (wel van Burco). Zodra ik weet hoe ik foto’s kan plaatsen zal ik wat plaatjes laten zien.
  Mijn voorlopige conclusie is: een oud frame + stuur en spatborden (vanwege de roest en lakverwering), maar opgelapt/gemoderniseerd met ‘nieuwe’ wielen (achter overigens dikke spaken, voor normaal), achterlicht, dynamo en een afwijkende bagagedrager.
  Ik ben benieuwd naar reacties over datering van deze fiets.

  Gr. Rick.

  1. Voor het hoofd gestoten ?
   De uitdrukking Tank doet een oude Transporter alle eer aan ! een goede omschrijving !.
   Heb eens een oude Transporter gezien na een aanrijding met een auto
   De auto had meer schade !.

   1. Helemaal mee eens. Het is ook een tank onder de fietsen maar ik ga de confrontatie met een auto liever niet aan. Dan liever een echte Leopard of zo.

 4. Is ‘zwaargewicht’ een goed alternetief voor ’tank’? Ik hanteer deze benaming.
  Een transportfiets is een groot vliegwiel. LET IT ROLL AND ROLL…
  Heren en dames, hierbij verklaar ik voorzichtig het zeizoen voor geopend.

 5. Hallo Rick,

  Het framenummer slaat op 1995, geen oude fiets dus (hoewel natuurlijk veel fietsen deze 15 jaar niet eens halen). Ik heb de datering uit mijn databank met framenummers van allerlei fietsmerken. Daar staan ook 3 Burco’s met nummer tussen B60000 en B63000 in die alledrie een achterreflector van 1995 hadden. Als die bij jouw fiets nog aanwezig is kun je het controleren: in het reflector”glas” zie je ergens een rondje met een heel klein getal in het midden: 95.

  Groeten,
  Herbert

  1. Hallo Herbert,

   ik lees dat jij in het bezit bent van een (zelfaangelegde) databank met framenummers. nu heb ik vanavond een Burco op de kop getikt voor mijn zoon, zodat hij op een stevige fiets naar school kan.

   Hij is nu erg benieuwd of zijn ‘nieuwe’ fiets ouder is dan zijn vader….en die komt uit 1963. kun jij aan de hand van het framenummer B59286 nagaan of de fiets ouder is dan ik ben? Dat zou mijn zoon erg leuk vinden om te weten, en ik ook natuurlijk.

   ik hoor het graag van je.
   Groet, René

 6. Herbert bedankt!
  Jij hebt het verlossende antwoord gegeven!
  Er staat inderdaad 95 op de achterrefelector.
  Helemaal vrolijk wordt ik daar niet van, want het blijkt nu geen oldtimer of ‘oudere fiets’ te zijn. Aan de andere kant blijft natuurlijk overeind staan dat het een kwaliteitsproduct is als echte Burco, heel wat anders dan de semi-transportfietsen zoals Delta, BSP waar je momenteel mee doodgegooid wordt. En, ook richting de andere reageerders: wie zou het jammer vinden als alle oude brikkies die op deze site gepresenteerd worden tot in de jaren negentig geproduceerd zouden zijn geweest? Of beter nog, ik denk dat menigeen het geweldig zou vinden als de productie nog steed zou plaatsvinden! (en dan liefst niet voor bizarre prijzen, zoals ik een exemplaar heb zien voorbij komen voor € 1.000,=).
  Maar goed, we zijn bezig het beetje op te knappen. We hadden eigenlijk een nieuw achterspatbord nodig, want het deel onderaan bij de trapas is behoorlijk gatenkaas. Dat is niet gelukt; de maat is qua breedte toch vrij fors; ruim 55 mm; meer dan een gemiddelde opoefiets dus en boven dien bol, dus zonder profiel. Niettemin gaan we het gewoon proberen: metaallak erover. Dit is geen Hammerite geworden, maar een goekopere variant van de Gamma. Waar ik € 10,= betaal voor 250 ml Hammerite en € 13,49 voor 500 ml van het huismerk! Heeft iemand ervaring met deze lak?
  Verder gaan we met wat losse elementen er gewoon een oude fiets van maken: een oude koplamp, achterlicht en dynamo, cremekleurige banden, een oud Lepperzadel zat er al op. Het eindresultaat zal ik showen,
  samen met plaatjes zoals hij was, zodra ik weet hoe ik foto’s plaatsen moet. Wie weet dat?
  Tot zover, groeten, Rick du Chatinier.

  1. Beste Rick,

   Even een vraag naar aanleiding van het bovenstaande: ik heb er zelf net ook een gekocht, lijkt op het eerst gezicht oud maar ik denk dat hij uit dezelfde periode is. Nou had ik vandaag een mooi breed 28 inch Schwalbe banje gekocht om een te kijken hoe het zou staan, maar die past er gewoon niet op. Op de oude band die er nog op zit staat wel 28 inch. Ik ben een beetje perplex, dit heb ik nog nooit aan het handje gehad. Enig idee?

   1. Hoi Bas,
    Heb je de ETRTO maat gecontroleerd?
    28″ gaat over de omtrek aan de buitenkant van de band. Als de band zelf dan hoger is wordt de diameter van de velg waar ie op moet kleiner. De kleine maat is meteen de maat van de dikke band en dat is 622 van de velg die er bij jou op zit is zeer waarschijnlijk 635.
    Dat gaat over millimeters.
    Er is al meer over te doen geweest via deze site maar ik weet niet meer precies waar. Het komt regelmatig voor dat er iemand zich vergist. De banden voor 635 zijn er niet als “transportfietsdik”
    44-635 is volgens mij de dikste maat terwijl er bij de maat 622 je met zwarte Fat Franks van Schwalbe wel tot 60 kunt gaan maar die passen niet meer tussen de voorvork.
    Ruilen dus of andere velgen om je naven spaken.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaare

 7. Hoe kan in godsnaam een echte oude Transportfiets roesten? Ik zou haast zeggen kijk op de stortplaats voor oude fiets(delen) want wat je duur betaald is vermoedelijk enige tijd geleden met inferieure materialen opgeknapt. Hoe kunnen ze anders 40 jaar op een buitenplaatsje hebben overleefd met lekke banden tussen de kruiwagen en schoppen en dan nu ineens roestgevoelig zijn! Ik ben geen liefhebber van oude fietsen maar geheel eens met de strekking dat “een tank lekkerder fietst dan een racefiets” Dat zit hem in de veel betere (relaxtere) zitpositie wat je ook al bij mijn Tank – een Gazelle Impala- hebt. Maar ik heb nog nooit iemand de Tour de France met een Tank zien winnen. Misschien wel als het eens een keer gaat sneeuwen……

  1. Er zijn ook wielrenners { zo heb ik gehoord } die een Transportfiets { Tank } bereiden als conditie training op de vlakke weg .
   Dat zal niet zijn omdat het zo licht fietst maar juist vanwege het gewicht en met tegenwind de toch zwaardere tret .
   charles is jouw mening toebedeelt zie hierboven maar vergeet niet de tekortkomingen van het beest { De Transportfiets } het was een werkfiets voor het zware werk en niet voor de zondagse ritjes anders waren er nooit zoveel verdwenen en of weggegooid .

   1. Hoi iedereen,
    En wat te denken van fietstochtjes van 400km in drie dagen op een “tank”?
    Anderhalve week geleden gedaan en afgelopen weekeinde iets minder maar toch nog 200km. Mijn vriendin op een Gazelle uit 1934. Geen transportfiets maar ook een tank en geen centje pijn.
    Héérlijk gefietst.
    Op naar 13 juni.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *