Ad’s winterklus

Bas
Deze fiets lag uitelkaar ,halfgeschuurd op een hoop op zolder,
Dit exemplaar moet haast wel van voor de oorlog zijn aangezien de klembouten onder de trapas ik ook al eens heb gehad
Het crankstel voor as is vernikkelt,en op de torpedo naaf staat 28 (leeftijd????)wie weet het!
Verder denk ik dat de voordrager van een magneet is.(model staat ergens op de site) maar er eigelijk niet orgineel er bij hoort
Op de lugs staat de letter Gwh
Groet Ad

21 gedachten aan “Ad’s winterklus”

 1. Hoi Ad,
  Mooie fiets!! Dat kan nog wel eens een van de mooiere worden.
  Mooi zwaar frame en de achtervork ziet er ook degelijk uit. Die is erg breed bovenin. Dat is volgens mij ook een kenteken.
  Even het mannetje in het achterspoor vast solderen/vervangen en je kunt weer gaan bouwen.
  Hoe ga je alles in de lak zetten?
  Ik ben ook nieuwsgierig naar de manier waarop de trapas vast gezet wordt.
  Zit er schroefdraad in of moeten de inslagcups vastgeklemd worden met de klembouten? Ik heb dat nog niet eerder gezien. Meestal gewoon inslag. Ik heb er een paar daar probeer ik de cups niet eens uit te tikken zo vast zitten die. En dan zonder klembouten.
  En dat de cranck vernikkeld zijn wil zeggen dat het een luxe transportfiets is geweest voor zijn tijd. Ik fiets rond met een vernikkeld stuur en dat was ook pure luxe in de goeie oude tijd. En het is van voor de oorlog. Het verchromen konden ze wel voor de oorlog maar dat was niet gebruikelijk. Dat zijn ze na de oorlog pas veel toe gaan passen.
  Zie ik het goed dat er een framenummer in staat van 5 tekens? Dat lijkt me ook al aardig antiek.
  Hoe breed zijn de spatborden? 6 of 7 cm? Ze zien er nog erg goed uit en omdat spatborden vaak erg veel te lijden hebben gehad kun je daar gerust blij mee zijn.
  Veel succes met restaureren.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 2. Zo aan de nokken onder aan het trapashuis te zien lijkt dit van Fongers af te komen. Kijk even op de site van Jos Rietveld (Fongers.nl) of vraag het hem dan weet je het zeker.

 3. Hoi Ad,
  Ik zat net op de site van Fongers te kijken en daar las ik het volgende.
  “Tot ca. 1930 werden stuur, cranks, zadelpen, kroonsierkap, naven en velgen (deze laatste alleen in de duurdere uitvoeringen) in nikkel uitgevoerd. Rond 1930 schakelde de rijwielindustrie massaal over op het nieuwe procédé van verchromen.”
  Dat zegt in tegenstelling wat ik eerder schreef dus iets zeggen over de leeftijd van je crancks. Als die origineel zijn, en waarom niet?, is de fiets van voor 1930.
  En 28 in je torpedonaaf kan 2.8 zijn. Dat staat niet voor de leefftijd maar op een maat ergens van maar daar kan iemand anders misschien meer op zeggen. Het gaat niet over de leeftijd van de naaf in’t ieder geval tenminste, als er een punt tussen staat.
  Op de foto zie ik 27-8 staan maar daar weet ik niet van wat het betekend en ik heb het ook nog nooit gezien.
  Zelf heb ik een naar uit 1934 en daar staat links het getal 34 en op dezelfde lijn een k en onder het oliepotje staat een 3 en dat ziet er weer heel anders uit dan bij jou dus daar kan ik eigenlijk niets over zeggen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 4. Als er buiten 27-8 (augustus 1927 ?) ook 28 of 2.8 staat, kan dat misschien ook een aanduiding voor de (maximale) spaakdikte zijn.
  Spaak 13 is 2,3 mm dik en spaak 12 is 2,6 mm. Wat betreft het bouwjaar van de naaf, de inwendige onderdelen zijn ook van een datum voorzien. Kijk daar eens naar bij het uit elkaar halen. Als het latere en/of verschillende datums zijn is de naaf wel eens gerepareerd. Weet je ook wanneer er voor het laatst een onderdeel is vervangen.
  Charles, het massaal overstappen op chroom na 1930 gold niet voor transportfietsen. Deze bleven gewoon nikkel en zwart. In de diverse groothandels catalogussen uit de jaren dertig van Gazelle, Simplex, Empo, Juncker, Eysink e.d. staat geen enkel chroom transport onderdeel, alleen zwart gelakt of als je luxe ging doen, nikkel. Chrome transport delen zijn van na de oorlog.
  Ad, voorzichtig zijn met de trekbouten van je bracket, er is maar weinig kracht voor nodig om je lagers ovaal te maken. En dan slijten ze zeer snel (heb ik zelf wel eens gemerkt).
  gr. Erwin

  1. Het vernikkellen van Transport onderdelen ging mijn inziens door tot in de jaren 50 / 60 dit omdat de Transportfiets een werktuig was .
   Het vernikkellen en of zwart lakken was een goedkoper proces .
   Heb hier nog een nieuw vernikkeld cranckstel uit 1954 voorts valt me op dat de verchroomde kettingbladen vaak ook alleen maar aan de buiten zijde zijn verchroomd { goedkope afwerking } .
   En bij m,n Serva Transportfiets is ook alles vernikkeld geweest
   cranckstel ,balhoofdstel zadelpen en stuur en ik vermoed dat deze eind 50 begin 60 is verchromen was voor de luxe en gaat ook langer mee ,vernikkellen is mooier maar oxideerd sneller een { goedkopere afwerking }.

  2. Goede tip Erwin

   Dat van die trekbouten zo zijn de cubs bij de tuin deco fiets ook geborgt
   en ik had er nog niet bij stilgestaan vast is vast ? .

 5. Dank allen voor jullie reactie
  Het zijn geen inslag cups ,maar met schroefdraad.
  mijn aller eerste transporter (ook op de site)had ook van die klem bouten maar had geen inslag of schroefdraad cups maar een losse trapas cartridge die dan vast zat d/m van de klem bouten.
  Wat mij nog op viel op de naafhuls was, de vorm van de adelaar logo.
  Die heb ik nog nooit zo gezien
  Wat betreft de aanduiding 27-8 dacht ik eerder aan het jaar 1927,maar zal daar inderdaad nog de as uit elkaar sleutelen en het dan wel zien wat er op de onderdelen staat.Ook op de voor wiel huls staat een merk teken die moet ik ook nog maar eens ontcijferen.
  Het mannetje was al eens gerepareed even als het kettingblad aan de krank .die hadden ze net zo goed met op nieuwe met boutjes en moertjes kunnen bevestigen .maar ja
  Deze fiets heb ik samen met een andere transporter gekocht waarl een balhoofd plaatje op zit maar die is niet te ontcijferen.
  die is tevens voorzien van een chromen vorkkap wat ik nog nooit ben tegen gekomen.
  Ik hoop dan dat iemand de vorm van het balhoofd plaatje in combinatie met de chromen kap herkent.
  Bas moet deze allen nog even op de site zetten.
  Groeten Ad

  1. Hoi Ad,
   Ik heb een vork met “puntjes naar beneden” aan de vorkkroon waar een kroonkap bij zit met dezelfde vorm. Ook van de puntjes naar beneden. En daar weet ik ook niet van wat voor merk het is.
   Zit er bij jou ook zo’n puntige vorm aan de zijkant van de kroon?
   Ik zal er een fotootje van maken en opsturen.
   Het is echt een transportfietskroon mét kroonkap en dat heb ik ook nog meer één keer gezien.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

  2. Hallo, Ad
   Die 28 die je in de text noemt was dat een typfout en bedoelde je die 27-8 ermee ? Dat is volgens mij inderdaad 1927. De andere vorm van de adelaar kan ook kloppen, deze is in de loop van de tijd wel eens veranderd.
   gr. Erwin

 6. Beste allemaal,

  Vraagje; waarom gaat niet iedereen op een zonnige middag eens plaatjes “schieten” van zijn of haar fiets? en dan met name de details er natuurlijk even goed uit proberen te lichten… Dan kunnen we vervolgens heerlijk online plaatjes met elkaar vergelijken.

  Ik sluit namelijk niet uit, dat er onder ons zijn die wellicht dezelfde fiets(en) hebben…

  (Of zet je foto-collage bijvoorbeeld op flicr.com)

  Groeten Bakkertje

  1. Je kan de site afgaan vanaf het begin .
   Van de oudere Transportfietsen zijn dan Gazelle ,Batavus en Eysink veruit het meest aanwezig en vaak zijn er dan nog veel verschillen niet /wel aanwezig orginele lak en transfers verschillende standaarden /verlichting en zadels verschillende rekken enof wielen dus dat wordt dan een hele opgave .

  2. Hoi Bakkertje,
   Ik vind het wel een goed idee eigenlijk van die foto’s. Lijkt me ook wel zo leerzaam.
   Ga je in juni ook mee met de “Grootte Transportfietstocht”?
   Dan kunnen we elkaars fietsen ook eens vergelijken.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar.

 7. Beste dames/heren,

  Zelf heb ik nog geen transportfiets gehad (maar zeker wel in geïnteresseerd). Ik sleutel wel aan antieke/oude fietsen. Daarom zal ik even een beeld schetsen van het soort trapassen met twee klembouten eronder. Ik kom ze bij een hoop oude fietsen tegen, het komt vaak voor dat schroefdraad aan het bracket zelf zit. Daarnaast zijn er types waarbij een complete (gladde) trapasmodule ingeschoven en geklemd wordt, dit is bij mijn Empo uit de jaren 50 het geval. De trapas bestaat dan uit een as, twee cups met schroefdraad aan de binnenkant en een huls met twee maal schroefdraad aan de buitenkant om alles bij elkaar te houden en af te stellen. Dit systeem zit niet op mijn Empo uit 1961, daarbij zitten cups met schroefdraad aan de buitenkant door de klembouten geklemd.
  Empo is het merk dat naar mijn weten het langste dit systeem heeft gebruikt, zo heb ik er één uit 1982 die dit nog heeft.

  1. Hoi, Yorik
   Als het goed is heeft Burco het ook nog tot in de jaren tachtig gebruikt.
   Ik heb trouwens m’n schuur doorgezocht, maar helaas geen Durabo bagagedrager. Weet jij trouwens of ze hun naam erop hadden staan ?
   gr. Erwin

   1. Beste Erwin,

    Ik heb een keer op een oude Locomotief een Durabo bagagedrager zien zitten en heb er een op antiekefietsen.nl te koop zien staan. Het merk staat in het plaatijzer geslagen.

    Mvg,

    Yorick.

 8. Hallo ,

  Ik heb deze week net zoon transportfiets gekocht
  In ongeveer dezelfde staat , komt uit een oude kapschuur
  Alleen bij mij staat het frame nummer aan de andere kant
  En is mijn frame nummer met 4 cijfers

  Wat mij opgevallen is bij het frame , het balhoofd is veel dikker
  En de achtervork is niet demonteerbaar en ook wat anders dan de meeste transportfietsen

  Weet iemand misschien welk merk het kan zijn ?

  Groet Vogel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.