De stationsfiets van Bas Wouters

Deze heb ik een paar jaar geleden aangeschaft om te dienen als “stationsfiets”. Handig want tas en of dozen kond ik vanuit de trein zo op de fiets zetten en mee naar m’n werk fietsen. Ik heb hem nu thuis in gebruik omdat de fietsenstalling op het station geen ruimte meer heeft voor dit soort bakbeesten; de brandweer heeft verordend dat er geen losse fietsen meer mogen staan.
Op de foto zie je dat de linkertrapper ontbreekt. Die was ik aan het repareren met lagerkogeltjes die ik gratis van een vriendelijke fietsenmaker uit Ulvenhout had gekregen. Diezelfde zomer heb ik er twee nieuwe/oude banden op laten zetten en de ketting met een paar schakels laten inkorten omdat die door de metalen kettingkast begon te “slepen”. Beetje WD-40 erop (zie schuurraampje!) en het ding loopt als een zonnetje. Alhoewel…….ik heb lang moeten wennen aan het feit dat ‘ie zo instabiel is door dat grote rek, het hoge stuur en de grote balhoofdhoek. Dat maakt hem heel wendbaar, maar met lading is dat niet altijd een pretje. Rechtdoor en op snelheid is het een zeer comfortabele- en snelle fiets.

Er staat een messing Union typeplaatje op de bovenste buis. Volgens de fietsenmaker is de achterste naaf uit de jaren vijftig. Het rek is geen Roelewiel maar lijkt eerder een “home made” te zijn. Hij is door de vorige eigenaar met hamerslag verf geverfd. Wat de originele kleur is geweest weet ik niet. Er komt i.i.g. geen zwarte verf onder de hamerslagverf te voorschijn.

Nu zijn er een paar dingen die ik graag zou willen weten:
Heeft iemand een idee wat de leeftijd zou kunnen zijn van deze fiets?
Is er nog aan zo’n origineel Union voorblad te komen? Bij deze zijn de tanden al aardig scherp geworden.

groet,

Bas Wouters

4 gedachten over “De stationsfiets van Bas Wouters”

 1. Hoi Bas

  Het rek doet me denken aan het rek van de Simplex Transporter mogenlijk is die hetzelfde .
  Een Union kettingblad { Cranck stel } is kort geleden nog aangeboden op Marktplaats je kan een advertentie plaatsen { gezocht } .
  Zo nu en dan kom je die nog wel tegen sucses !.

  1. Ha Marcel,

   dat is een goed idee; een gezocht advertentie opmarktplaats. Het blad gaat nog wel een paar jaar mee, vermoed ik. Het is vooral dat ik van plan ben om de fiets tot in lengte van dagen te blijven gebruiken. En het zou leuk zijn om een origineel Unionblad te monteren.
   Bedankt voor het meedenken.

   groet,

   Bas

 2. Kan dat stuur niet lager? Dat zal al een stuk prettiger rijden en sturen.
  verder een mooie fiets, zelfs het kleurtje…goed doorgevoerd.

  1. Ha Ronald,

   het voorrek is gefixeerd aan de stuurbuis, dus het stuur kan ik niet zomaar even lager zetten. Ik denk dat de fiets ooit voor een heel specifiek doel is geconfigureerd; het leveren van brood in een grote mand o.i.d. En over de kleur ben ook ik heel tevreden. Maar het is niet de originele.

   groet,

   Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *