De Gazelle van Erik

Enkele weken geleden heb ik een Gazelle transportfiets gekocht. Ik ben inmiddels begonnen met restaureren. Ik heb echter geen idee hoe ik de fiets kan dateren. Kan iemand mij hier zinnige informatie over geven. Het framenummer is 441505. Ik zou ook graag weten wat de orginele verlichting is die bij deze fiets hoort. Deze was bij aankoop helaas niet meer aanwezig.

Erik van den Heuvel

39 gedachten aan “De Gazelle van Erik”

  1. Hallo Erik,

    Het Gazelle framenummer 441505 is van eind 1934.

    Fietsen werden toen zonder verlichting geleverd, dus de eigenaar of fietsenmaker kon er op zetten wat op dat moment voorhanden was. Gazelle verkocht zelf losse verlichting onder de merknamen Elga en Prico.

    In 1934 was een achterlicht nog niet voorgeschreven, net zo min als een wit achterspatbord, dus wat dat betreft is er niets mis met de originaliteit van je fiets.

    Groeten, en succes met de restauratie,
    Sjoerd

    1. Hoi Sjoerd,
      Ik heb momenteel een Gazelle met het framenummer 684658 om te restaureren. Er zitten twee zadelpenbouten in. Weet jij wat de leeftijd van die fiets is?
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

      1. Hallo Charles,

        Jouw Gazelle is van 1946. Het is een van de allereerste na de oorlog gemaakte Gazelles. In 1945 konden ze nog slechts 69 fietsen (alle types bij elkaar) bouwen. In1946 begonnen ze met nummer 683206. Door materiaalgebrek werden er dat jaar ook niet meer dan zo’n 11.000 stuks gebouwd, dus nog lang niet de aantallen van voor de oorlog.

        Groeten,
        Sjoerd

      1. Hoi Marcel en Erik,
        Jan de Wilde heeft nog een kroonkap voor transportfietsen te koop.
        Dus als je er een hebben wilt dan moet je hem even mailen.
        Is het overigens wel eens gedaan dat een transportfietsenbouwer er een kap op zette? Je ziet het niet zo vaak maar ik meen het wel eens gezien te hebben op oude reclamefoto’s.
        Het lijkt me dat het hoort bij de meer luxere fietsen waar het balhoofd ook van verchroomd is.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

    1. Het enige wat stoort afgezien van het feit dat dat je kettingblad geen Gazelle is ! is het kettingscherm die zit niet echt goed dit type scherm is eigenlijk laten we eerlijk zijn !!! “Een mislukking”
      Waarom ? het is van te dunne plaatstaal of Alluminium gemaakt !
      Het onderste gedeelte van het schermpje { revolver model } is te slap deze buigt altijd iets scheef/krom en loopt daarom in 7van de 10 keer aan op de ketting ! .
      Mooie spatborden de achterste kan voorzichting uitgedeukt worden hiervoor gebruik ik altijd een auto uitdeukset in combinatie met hout .
      De zadelpen is altijd wel een item geweest welke verchroomd was.

      Werkse groeten Marcel.

  2. Hoi Erik,
    Heb ik goed gezien dat er in alle twee je wielen 40 spaken zitten?
    Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wat er bij jouw Gazelle voor achternaaf inzit. F&S Torpedo of SA. Bij mij zit er een SA in, ook 40 spaken en ik weet niet of dat wel of niet origineel is.
    Bij mij zitten er ook andere spatborden op. Die zijn niet helemaal bol omdat er een “randje” aan zit. Of zie ik dat niet goed op de foto?
    Verder een mooie fiets waar ik ook niet te veel aan zou doen.
    De naven, trapas en het balhoofd een keer uit elkaar halen, schoon maken, in het vet zetten en als alles lekker draait alleen nog maar poetsen met olie.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hallo Erik
      Bij die van mij zit een 36 gaats Husqvarna naaf in het achterwiel en de velgen zijn gedopt waar de spaken zitten
      Het voor wiel is uiteraard 40 gaats.
      Ps wat is dat voor een beugel op de voordrager?
      Is die voor een beugel slot?
      Groeten Ad

    2. Ik heb ook nog even de spaken zitten tellen ,maar ik kwam niet verder dan 36 spaaks,
      verder vraag ik me af of het wel een gazelle is want de vork kroon is niet afgeschuint wat volgens mij alle gazelle transportfietsen wel hebben.
      Het neemt niet weg dat dit wel weer een mooi exemplaar is !!!
      Groeten Ad

      1. Hoi Ad,
        Weet jij misschien of er Überhaupt Gazelle’s zijn geweest met 40 spaken in het achterwiel?
        Ik heb hier een achteras met 40 gaten maar dat is er een voor een doortrapper met een grotere diameter draad voor het tandwiel dan er bijvoorbeeld bij F&S op zit (wat ik overigens nog aan het zoeken ben). Het is mij niet bekend of het wiel inderdaad uit een Gazelle komt of niet. Er zit wel een brede “transportvelg” omheen.
        Als jij of iemand anders daar iets van weet dan hoor ik het graag.
        Ik heb trouwens drie Gazelle frames waar inderdaad allemaal voorvorken inzitten die als het ware met de ronding van het spatbord meebuigen.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar.

        1. Hoi Charles
          Ik had het met Marcel het ook al eens over gehad en
          volgens ons zijn ze er wel geweest met achter wiel 40 spaaks.
          kijk maar op de brochure van de Gazelle 1930,en tel de spaken maar,als ik goed tel zijn het er 40
          Groeten Ad

        2. Charles, Gazelle (en waarschijnlijk wel meer fabrikanten) had vroeger de gewoonte om bij eigen bakfietsnaven een eigen schroefdraad te gebruiken voor de kettingwielen (en assen). Als je een Gazelle doortrappernaaf hebt, heb je een grote kans op een afwijkend schroefdraad voor as en kettingwiel. M.a.w.er past alleen een Gazelle kettingwiel op zo’n naaf, niks anders. Tenminste, zover ik weet. Als iemand andere ervaringen heeft, laat het dan even weten.
          gr. Erwin

          1. Het is geen eigen schroefdraad !
            Ik heb al een draaier laten kijken ,het is wel een afwijkende maat ! maar ,bij bakfietsen is de asmaat en diameter van het tandwiel ook vaak { meestal } groter mischien ook bij oudere versnellings naven.
            De hier genoemde Gazelle Doortrapnaaf tandwiel heeft een binnenmaatse diameter van 41,2 MM de lockring { borg moer } heeft een binnenmaatse diameter van 39 MM .
            Dat niet alleen Gazelle deze maat heeft gebruikt kan ik zien ik heb namelijk nog een ander tandwiel met exact de zelfde draad en maat .
            Bij bakfiets naven zijn de as /schroef diameters vaak nog groter { veel groter } !!!
            Het verhaal 40/36 spaaks :
            Gazelle gebruikte naar mij mening standaard 40 gaats naven maar in bepaalde jaren zijn ze Husqvarna naven gaan gebruiken en na wat ik gezien heb zijn die altijd 36 gaats .
            Waarom dat weet ik niet mischien had Gazelle die plenty in voorraad {werden ook gebruikt bij Tourfietsen } of was Torpedo 40 gaats op dat moment moeilijk leverbaar ? .
            Van een andere producent heb ik een voornaaf gelijk als die van Gazelle en die is 36 gaats .
            Heinz Fingerhut levert ook dergelijke voornaven gelijk het Gazelle model 36 gaats nikkel finish .

          2. Geinspireerd door het hele naven verhaal ben ik eens gaan kijken wat ik eigenlijk allemaal aan torpedo naven heb liggen. De oudste die ik heb is duidelijk vernikkeld(geweest) en daar staat 34 in en een K. Dan komt er een met een A uit 1958, een E is 1962. Die zijn allemaal vlak aan de buitenkant. De volgende in lijn daar staan een L en een O in. Respectiefelijk uit 1968 en 1971 en daar zitten ribbeltjes op. Dus ik neem aan dat de juffrouw bij Cito in Amsterdam gelijk heeft over het vlakke of geribbelde uiterlijk van de naven.
            Een ander kenmerk wat opvalt is dat er in de remhevels van de oudere naven één gaatje zit terwijl de nieuwere twee gaatjes hebben die zo dicht bij elkaar zijn gezet dat de gaatje met elkaar verbonden zijn zodat het één gat wordt waar boutjes met verschillende diameters inkunnen.
            Dan is er ook nog een naaf waar 50 ingeslagen is en op de zelfde hoogte aan de andere kant een M. Op die zelfde naaf staat ook nog een 3 boven het F&S logo.
            Weet iemand daar iets van? Volgens de bellttering staat M voor 1969 maar wat doet die 50 daar dan naast? Wel of niet de laatste twee cijfers van de geboortedatum?
            En ergens in de hoek stond nog een wiel met “favoriet” op het huis van de naaf en torpedo op de remhevel. Is dat favoriet ook van Fichtel & Sachs of is dat die remake uit Tjechie? Er zit een geschroefd tandwiel op en er is een brede transportfietsvelg omheen gespaakt. Het wiel komt uit een Phoenix frame maar ik weet niet of het daar later in is gezet. Dat wist de vorige eigenaar ook niet.
            Het is weer een heerlijke zoektocht in’t ieder geval.
            Groetjes van mij,
            Charles Waagenaar

  3. Hoi Ad en Erwin,
    Dat wordt dan zoeken naar een tandwiel wat past. Dat zal nog wel even gaan duren maar geduld is een schone zaak.
    Ondertussen ga ik die SA met 40 spaakgaten dan maar eens in een wiel spaken om een van de Gazelles rijdend te krijgen.
    ‘k Moet zeggen dat ik onderhand wel naar die windstille, droge en warme lenteochtend begin te verlangen. Alles is klaar om gespoten te worden maar het is nog een beetje te koud in mijn werkplaats (tuin.)
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  4. Hoi Ad,
    Ik zet er eerst zinkspray op nadat ik óf gestraald óf met de roterende staalborstel aan de gang ben geweest. Dat gebruik ik meteen als een soort primer omdat het dik is en makkelijk schuurt. Dat camoufleert de putjes een beetje. Daar zet ik Brantho Korrux op met een kwast in drie lagen. Met dit weer duurt het lang (is weken) voordat het uitgehard is maar dan is het ook erg hard. Het is me aanbevolen door een bedrijf in Tilburg waar ik woon, Driessen verf. Daar lag een stukje metaal wat met de verf behandeld was en waar je met een scherpe schroevendraaier je gang op mocht gaan om te ervaren hoe hard het werd. Er werd wel duidelijk bij verteld dat het even duurt voor dat het ook echt hard is.
    Ze gaan er prat op dat het zeer goed hecht en dat het poriën vrij is waardoor het corrosiebestendig is.
    Als dat dan weer hard is kan je het goed schuren om een gladde ondergrond te krijgen die er voor geschikt is om er een laagje autolak uit een spuitbus op te zetten. Dat moet ik dus nog doen en ze hebben me verzekerd dat de autolak goed hecht op die ondergrond. Ik heb daar in mijn zoektocht naar goed lakwerk wel eens mijn neus aan gestoten dus dat heb ik even goed nagevraagd.
    Ik zit nu te wachten op een “stofvrije dag”
    De reden waarom ik al die moeite doe is omdat ik fietsen wil hebben die niet na een paar jaar weer gaan roesten en ik wil het ook niet te duur maken.
    Als je 4 of meer fietsen zo behandeld dan kom je op ongeveer €35.- per fiets en dat vind ik nog wel acceptabel. Het moet zich dan nog wel bewijzen natuurlijk.
    Ik betwijfel eerlijk gezegd of ik het lakwerk van Gazelle uit 1930 kan evenaren als het om corrosiebestendigheid gaat. Ik heb er hier een in de gang staan en daar zie je werkelijk nog niets op.
    Jan de wilde, de kleinzoon van een fietsfabrikant (De Wilde, Straaljager) vertelde me dat het nou niet bepaald milieuvriendelijk was hoe ze dat deden.
    Het is tegenstrijdig dat het daarentegen wel duurzaam is.
    We gaan er vanzelf achterkomen.
    Die spuitverf haal ik overigens ook bij Driessen. Dat is een dealer van o.a. Sigma coatings.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  5. Hoi Marcel,
    Bedankt voor de uitleg. Op de plek waar het tandwiel komt meet ik 42,2mm óp de draad en waar de borgring komt 40,2mm.
    Wat betreft de voornaven heb ik geen problemen. Daar heb ik nog een paar van met 40 gaten en ook een paar velgen met “puistjes” die ik er omheen kan spaken. De SA met 40 gaten wil ik gebruiken voor het achter wiel omdat die Husqvarna ook niet voor het oprapen liggen en volgens mij is de kwaliteit van SA ook niet verkeerd, toch? Niet origineel misschien maar je moet toch wat.
    De achteras voor de doortrapper die laat ik nog wel even op de plank liggen en als iemand hem kan gebruiken voor een bakfiets dan is ie welkom en als iemand er nog een tandwiel voor heeft dan houd ik me aanbevolen.
    Ben jij trouwens bij Heinz Fingerhut geweest?
    Ik ken zijn website al een tijdje maar die was van 2004. Mail gestuurd maar ze geven geen antwoord. Ze zijn daar nu bezig met een verfrissing van de site. Ik ben van plan om er een keer langs te gaan. Is het een idee om dat met een paar mensen te doen die allemaal een verlanglijstje hebben. Carpoolen drukt de kosten en om nou te gaan fietsen vind ik ook weer zoiets.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  6. Zou je kunnen doen ! langsgaan wel eerst effe bellen het is wel een eind rijden ! .
    Ik zelf ben er wel eens geweest ,maar op veel beursen hier in Nederland zijn ze ook Heinz verkoopt ook doortrapnaven en heeft er nu nog 1 liggen uit de folder van Erwin Torpedo groot /breed jaren 30 vernikkeld prijs ik dacht 35 euro .
    De Husqvarna naaf is veel gebruikt ! die kom je erg veel tegen !.
    Verders is een Doortrap naaf { behalve voor Gazelle }ook niet zeldzaam ook die kom je wel tegen meestal voor Tourmodellen .
    Dat de voor ons te gebruiken onderdelen niet voor het oprapen liggen zeker met betrekking tot de Gazelle Doortrapnaaf zal wel komen door het verbod op gebruik van Doortrappers in de jaren 50 werden ze verboden ! hierdoor is veel ervan verdwenen .

  7. En wil je een SUPER STOPPER hebben !!!
    De beste rem resultaten heb ik bereikt met de Beckson naaf !!!
    En inderdaad ze vergen een beetje onderhoud en het moeilijkste is de vrije slag !!! maar voor de sleutelaars onder ons zijn dit pracht naven.
    Een naaf die ik graag gebruik .

    1. Hoi, Marcel
      Je moet wel goed opletten bij Beckson bij het vervangen van onderdelen, ze hebben in de loop van de productie periode verschillende wijzigingen/verbeteringen doorgevoerd. De koppelconus en de “zeskantringen” waar deze in aangrijpt heb je in twee uitvoeringen die niet met elkaar te combineren zijn (vroeg model ongemerkt, later model met rode kleur gemerkt. Bij gebruikte delen is de markering niet meer zichtbaar). De vroege drijfkoppen hadden geen uitloop groef achter het sneldraad waardoor deze konden doorslaan. De kogelring aan de linkerkant is verstevigd, daardoor was het nodig de hevelconus te verkleinen van 29 naar 28 mm. Het asvierkant is ook 1 mm kleiner geworden. Er zijn twee of meer bevestigings openingen voor de remhevel bevestiging. De messing lamellen zijn er ook in 1 1/2 en 2mm uitvoering. Daarnaast zijn er ook nogal een aardig aantal speciale uitvoeringen gemaakt voor o.a. Sparta, Berini, Solex, Mobylette, Batavus. Dit waren meestal hulpmotor/bromfiets naven, met afwijkende aslengtes, naafhulzen, lamellen e.d.
      Wat betreft de vrije slag; dat afstellen is niet zo’n probleem. Dat doe je met de rechter conus wanneer het binnenwerk nog niet in de naafhuls zit. Beckson geeft zelf 50 graden aan hiervoor met de opmerking dat je vrij staat een andere vrije slag te kiezen. Je moet het binnenwerk vertikaal zetten met de linker kant omhoog. Voor de 50 graden moet er een totale ruimte van 1 1/2 mm zitten tussen de lamellen. Gewoon tijdelijk een plaatje van 1 1/2 mm tussen twee lamellen stoppen en zo afstellen dat er net geen ruimte meer is. De naaf moet daarna gesmeerd worden met dikke (ongelegeerde zwavelvrije) machine olie van s.a.e. 90. De naaf moet ook zeer ruim gesmeerd worden, gewoon het hele binnenwerk onderdompelen en daarna in de naafhuls monteren. De naafhulsen voor fietsen hadden geen smeernippel, die voor hulpmotoren en bromfietsen wel. Als je een smeernippel hebt, gewoon olie er in spuiten tot het er aan de zijkant uitkomt.
      Wie weet trouwens de (exacte) periode dat deze naven zijn gemaakt ?
      gr. Erwin

      1. Thanks Erwin

        Geweldige uitleg ik denk dat je er een heleboel mensen mee blij maakt !.
        Want dat er verschillen zijn was me al opgevallen maar mischien helpt het de volgende Beckson naaf af te stellen en perfectioneren .

        Groeten Marcel.

        1. Hoi, Marcel
          Ik heb twee Beckson reparatie handleidingen/montage instructies voor fietsen makers en fabrikanten. Deze heb ik jaren geleden op de Vehikelbeurs gekocht omdat mijn Mobylette uit ’58 een Beckson naaf had. Ken je trouwens de voorrem uitvoering ? Dat is een achternaaf waarbij de tandwielhouder vervangen is door een uitvoering met remhevel. Voor de olie zal je trouwens bij de gespecialiseerde oliehandel moeten zijn.
          Ik zal eens kijken of ze hier gepubliceerd kunnen worden, ze bestaan allebei uit 10 afbeeldingen.
          gr. Erwin

          1. Hey Erwin

            Prachtig ! de voorrem uitvoering heb ik ook nog nieuw in m,n collectie gehad !.
            Maar ik kan jullie mede delen dat de naaf weer dienst gaat doen in een kaptein Mobylette Transport !!! .

          2. hoi Erwin

            En Durex naven dan ? hoe werken die dan ? ik weet dat ze ook bij Transportfietsen zijn gebruikt als extreem grote en zware uitvoering { ook geschikt voor hulpmotor } .
            Is het binnenwerk net als Torpedo maar alleen groter/zwaarder ?.

          3. Hoi, Marcel
            Die Durex naven zijn als ik het mij goed herinner ongeveer gelijk aan de torpedo naven. Het is wel meer als 10 jaar geleden dat ik er een uit elkaar heb gehaald, dus ik moet even op mijn geheugen afgaan. Net als Torpedo hadden ze de gewone fietsnaven en de zware motornaven. Deze laatste hadden links schroefdraad zitten om een kettingwiel op de naafhuls te schroeven. Bij de motornaven is het inwendige gelijk aan de fietsnaven, alleen is alles wat zwaarder uitgevoerd en de remmantel is breder met een grotere diameter. Ik heb nog een halve ooit eens gemotoriseerde bakfiets liggen (Lelie ?) waar zo’n naaf in zit. Ik heb die naaf 12 jaar geleden uit elkaar gehaald om het binnenwerk te bekijken en het binnenwerk ergens opgeborgen. Alleen waar ? Toch eens naar gaan zoeken.
            gr. Erwin
            p.s. ik ben niet die persoon van de melkbus houders.
            Ik ben Erwin de Groot uit Amsterdam.

  8. Hoi Marcel,
    Ik heb er net een uit elkaar gehaald waar niets op te vinden was aan de buitenkant dus dan maar de binnenkant verkennen en daar staat styria op. Ik dus even koekelen en vond het volgende.
    Styria is een historisch merk van motorfietsen.

    Steirische Fahrrad- und Motorradwerke, Steyr (1905-1908).

    Merk uit het toenmalige Oostenrijk-Hongaarse Keizerrijk dat 2- en 5 pk Fafnir-motoren inbouwde. Hoewel ook het merk Puch uit een Styria-fietsenfabriek is ontstaan, bestond er tussen deze bedrijven een verband.

    Ontvangen van “http://nl.wikipedia.org/wiki/Styria”
    Heb jij daar wel eens van gehoord?
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar.

  9. De Styria naaf is ook een bekende in het Terugtrapnaven gamma kende z,n topdagen in de jaren 50 gezien het feit dat je de meeste Styria naven uit die tijd tegenkomt .
    De Styria enzo ook de perry naaf { Engelse versie } net als de Favoriet en de renak zijn technisch allemaal afgeleid en het zelfde als de Torpedo ! vaak zijn de binnenwerken uit te wisselen ! Torpedo naven worden gewonelijk gerepareerd door de Torpedo binnenwerk te vervangen door die van een Favoriet { nu Velo steel }.
    maar over het dateren van jouw Torpedo naaf hierover vindt je informatie op de site van de oude fiets ! 50 en M die M staat voor een maand of jaar .
    Torpedo is door de jaren heen van naam veranderd na Torpedo heete het Sachs en daarna { NU } Sram .
    Ook op Duitse sites vind je er veel informatie over een leuke site die ik nu net zag is Nabenschaltung – Wikipedia .

  10. Hierbij de foto-reactie van Marcel:

    Op foto 1 is de rechtse de orginele Gazelle naaf 40 gaats en de linkse is de look a like 36 gaats met smeer nippel .
    De achterste Tandwiel op foto 2 is de orginele bij de andere is het schroefdraad gedeelte breder en dieper waardoor het tandwiel verder naar voren komt .
    Wat een probleem kan zijn voor de ketting lijn .

    Groet Marcel .

    1. Hoi Marcel,
      Ik heb even gekeken en de assen, voor en achter, die bij mij liggen zijn alletwee van Gazelle en 40 spaaks.
      Er is alleen nog geen tandwiel in mijn bezit maar dat komt nog wel een keer voorbij.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

    2. Voor diegene die een Gazelle Doortrapper hebben of gaan opknappen .
      Ik heb van de week mede door de Tourtocht 1 van m,n Gazelle Doortrappers rijklaar gemaakt en daarbij ben ik erachter gekomen dat het voorste tandwiel op foto 2 juist PERFECT is ! de kettinglijn is kaatsrecht met het tandwiel wat erop zat dat is op foto 2 de achterste zat er toch in de kettinglijn iets een knik .
      Ga je dus voor zo,n naaf een tandwiel zoeken dan kun je die aan de vorm makkelijk herkennen ! .
      Ik heb tevens de ketting vervangen door een Wipperman dubbel versterkte ketting .

  11. Transportfietsvelg 26″
    Er is een tijdje geleden ieman via deze site op zoek geweest naar een brede velg van 26″. Daar heb ik er eentje van en die is 54,5mm breed. Ik doe er zelf niets mee dus als iemand hem wil hebben dan kan ie hem overnemen.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  12. Mij transportfiets (gazelle??)heeft het framenummer 166850 , iemand een idee welk bouwjaar het is.

    Op de remnaaf staat 1957 torpedo.

    Gr Chris

  13. Beste Allemaal,

    Ik ben sinds kort in het (trotse) bezit van een Gazelle transport fiets uit 1931.
    Er zijn door de jaren heen een aantal zaken vervangen voor niet originele maar functionele delen

    Bijv de vooras, deze is van een onbekend type, vernikkeld en veel te dun.
    Heel graag zou ik een originele Gazelle (liefst ook nog uit de 30tiger jaren) vooras (36spaken) van iemand overnemen.
    Het achter kettingwiel is vervangen door een standaard (dun ) wiel, deze zou ik ook heel graag weer origineel (dik welke maat??) terug plaatsen op mijn gelukkig nog originele F&S torpedo achteras.

    Het voor kettingwiel ben ik nog aan het schoonmaken, ik denk dat archeologen jaloers zijn, op wat ik allemaal uit dat kettingwiel opgraaf.

    Nu heb ik gelezen dat er mensen zijn die op onderzoek zijn geweest naar, nieuwe gemaakt ketting wielen zowel voor als achter als er nog beschikbaar zijn dan hoor ik het graag.

    Verder complimenten voor de mensen die deze site onderhouden, maar ook vullen!!
    Wat een hoop leuke maar vooral nuttige informatie

    Vrgr

    Marco,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *