5 gedachten aan “De Phoenix van Bakkertje”

 1. Hoi,

  Mooie vondst die Phoenix! En inderdaad is er duidelijke familiegelijkenis met mijn “transportfiets met bijzondere details”. Ook het rek komt zo te zien van dezelfde fabrikant. Staat er een naam op, Roelewiel, Standaard misschien?

  Hoe ben je er achter gekomen dat de fiets een Phoenix is? Zat er een geklonken balhoofdplaatje op of een transfer? En nu ik toch aan het vragen ben, waar staat het nummer ingeslagen en hoe ziet het er uit (lettertype)? Ik zal ter vergelijking een foto van mijn framenummer opsturen. Jouw nummer 54515 zou zo van rond 1936 zijn als ik het vergelijk met andere Phoenix fietsen.

  Succes met rijklaar maken en/of restauratie. Hopelijk krijg ik de fiets een keer te zien.

  Groeten,
  Sjoerd

 2. Dit is inderdaad een aardige transporter om op te knappen, maar met dat doel heb ik hem eigenlijk niet gekocht. Het bijzondere aan deze fiets is dat hij door de jaren heen origineel en redelijk compleet is gebleven. Zo is o.a. achter op het spatbord nog het koperen naamplaatje van de leverancier uit Wierden bevestigd.

  Als antwoord op je vragen respectievelijk het volgende:
  1. Het bagagerek is inderdaad van het merk Roelewiel
  2. Het Balhoofdplaatje is geschroefd hetgeen ook typerend is voor Phoenix
  3. Het framenummer staat op de zadellug

  Deze fiets (Phoenix 54515) heeft jarenlang dienst gedaan voor de ijzersmid van Wierden.
  Het voorwiel werd na een ongeluk(je) vervangen door een 26 inch bakfiets wiel met bredere velg en verzwaarde naaf.. Verstevigd met dit “kruiwagenwiel”werd menig zwaar transportje gedaan in en rond Wierden. Het bagagerek was dan ook behoorlijk verbogen. Uiteindelijk werd deze fiets cadeau gedaan aan een jochie uit de buurt. Deze trouwde met een Friezin, verhuisde en nam pas 40 jaar later afscheid van dit werkpaard!

  Nu twijfel ik…zal ik hem zelf opknappen of doorverkopen?
  Groeten, Bakkertje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *