5 gedachten aan “Peel en Maas, 31 december 1941”

 1. Voor de liefhebbers:

  Vanaf 1880 verschijnt er in Venray een weekblad, de Venrayse Courant, Nieuws- & advertentieblad. In 1881 wijzigt de naam in Maas en Peel. Vandaag de dag kennen wij de weekkrant als Peel en Maas, de naam die de krant kreeg in 1887 toen de krant eigendom werd van de familie van den Munckhof. De uitgave van het blad is tot op de dag van vandaag in handen van de familie Van den Munckhof.

  De krant is gedigitaliseerd en is op internet geplaatst, hetgeen resulteert in een prachtig archief met een schat aan informatie.

  http://venray.courant.nu

  1. Super interessant archief. A.d.h. van berichten uit die weekkrant zou je moeten kunnen achterhalen wanneer de transportfiets geïntroduceerd werd. Ben ik nog steeds heel benieuwd naar.

  1. Deze verwarring ben ik ook een aantal keren tegen gekomen bij het doorlezen van oude kranten. Een ’transportrijwiel, of fiets’ blijkt in veel gevallen een bakfiets te zijn. Soms schrijft men over ‘driewieler’. Zoals in dit laatste stukje. Het is natuurlijk aan elkaar verwant maar het maakt nogal een verschil uit qua afmetingen.
   Wat ik me nu afvraag is of de transportfiets, die wij als zodanig aanduiden, afstamt van de bakfiets, of andersom? En wanneer werd de eerste transportfiets met rek en dubbele buis ontworpen?

   1. De transportfiets van het waterballet kon inderdaad een driewieler geweest zijn. Bij de ‘deurtrapper’ is er wel sprake van een tweewieler als je het verslag zo leest. De benaming bakfiets voor een “driewielig transportrijwiel” kom je pas tegen vanaf de jaren dertig. En ook nu nog is er verwarring. Geregeld zie je een bakfiets geadverteerd terwijl het om een tweewieler gaat.

    Ik ben ook heel benieuwd of er nog vroegere afbeeldingen van de klassiek-Nederlandse transportfietsen opduiken dan die van de Simplex uit 1903. De vroegste afbeelding van een Nederlandse bakfiets die ik vond, dateert van 1900. Dat is al een uitvoering waarbij het frame doorloopt tot een draaipunt midden onder de bak. In Engeland bestonden er al twintig jaar eerder transport-driewielers maar die leken nog niet op wat bij ons de klassieke bakfiets werd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *