Eén gedachte over “HE.IS.BACK.AGAIN”

  1. Zou de goede Sint wel komen…
    Sinterklaasgedichten uit de Tweede Wereldoorlog

    ‘Zie de maan schijnt door de bomen/NSB-ers staakt Uw wild geraas/D’Overwinning zal er komen/Oranje wordt hier weer de baas,’ werd in 1941 op Radio Oranje gezongen. In de Tweede Wereldoorlog was het Sinterklaasfeest een goede aanleiding om je in gedichten en liedjes (negatief) over de bezetter uit te laten. Zou de goede Sint wel komen… biedt een uniek en intiem inkijkje in persoonlijke levensgeschiedenissne. De door Hinke Piersma gekozen gedichten uit de bezettingstijd laten mooi zien hoe een oer-Hollands familiefeest werd aangegrepen om het moreel van de Nederlandse bevolking hoog te houden.

    Bovenstaande foto staat op de kaft van het boek “Zou de goede Sint wel komen…”.

    Foto is van 1940. Sinterklaas per fietstaxi op het Mercatorplein in Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *