Kemper kruisframe transportfiets

Binnengekomen via e-mail:

Sinds enige tijd bouwt Kemper Velo speciaal voor Kunst & Fietswerk in Zutphen een mooie retro kruisframe transporter.
Het frame is handgelast en zorgvuldig opgebouwd met stevige en mooie onderdelen.Zo komen de velgen van Rigida,versnellingsnaaf van SA of Nexus,banden van Schwalbe,stuurbocht van Pedersen etc..etc.
Natuurlijk is het voorrek een vast onderdeel van het frame zodat het ook echt gebruikt kan worden.
Het frame is langer dan normaal en dat geeft deze fiets een hoog comfortgehalte.Leverbaar in verschillende framematen(ook GROOT),met of zonder versnellingsnaaf,in verschillende kleuren en met Leren zadel en handvaten.
Prijzen vanaf 749,00.

Kunst & Fietswerk Zutphen

30 gedachten aan “Kemper kruisframe transportfiets”

 1. Ziet er leuk uit, maar niet echt geschikt voor serieus transport werk.
  Lichte aluminium velgjes, crankstel wat gemaakt is voor smalle 3/32″ kettingen en een type drager die in het algemeen maximaal 15 Kg mogen hebben. Niet echt een alternatief voor mijn Gazelle transporter.
  Ook de keuze van versnellingsnaven is niet de beste voor transportfietsen.
  Shimano raad sterk af de nexus versnellingsnaven voor transportfietsen, bakfietsen en tandems te gebruiken. En de S.A. naven zijn ook niet meer wat ze geweest zijn sinds ze bij Sunrace, Taiwan vandaan komen. Maar voor dit soort lichte fietsen zal het wel voldoen.
  Wil je een (moderne) versnellingsnaaf in je transportfiets die ook geschikt is voor zwaar werk, moet je de “SRAM P5 cargo” nemen. Dit is een speciale uitvoering van de SRAM 5 versnellingsnaaf die voor transporters en tandems is gemaakt. Hij is er in remnaaf en trommel uitvoering. Voor de rest zijn er hier geen extra zware versnellingsnaven op de markt.

  1. helemaal mee eens!
   vroeger werden op deze site testen gedaan met het draagvermogen van moderne ’transportfietsen’.
   bij mijn ouderwetse fiets heb ik geen twijfel, maar zou je op dit rekje durven zitten?

 2. beste erwin,

  Ik ben bang dat je mijn opmerking misinterpreteert.
  Ik ben van mening dat er bij deze Kemper een gebrek aan liefde is, de rest van de site staat er bol van.
  Ik ben zelf ook een trotse eigenaar van o.a. een simplex, een raleigh en een gazelle transportfiets en een lely bakfiets. Maar naast een degelijke fiets ervaar ik vooral liefde als ik er op fiets.
  Wat ik probeer te zeggen is dat barrels zoals deze kemper of een sparta pickup fietsen niet getuigen van liefde. Het zijn klotedingen in een hip jasje.
  Ambacht, gepaard met vakmanschap en geduld zijn de ingrediënten voor een degelijke Hollandse (transport)-fiets. Iets wat we vergeten of verleerd lijken te zijn.

  1. Oeps, sorry.
   Dit verklaard de opmerking. Ik vond het al zo “zweverig” klinken. Ik dacht dat het iemand was die toevallig hier verzeild was geraakt (al dan wel of niet met een paar jointjes achter z’n kiezen).

 3. Beste Kunst & Fietswerk Zutphen,

  Erwin, Michael en ik willen graag deze transportfiets uitproberen.
  Is dat mogelijk, liefst in de regio Amsterdam?

  Met vriendelijke groet,
  Bas

  1. Ik woon op 12 km van Zutphen, wil hem ook wel testen.
   Weeg ong 110 kg en wil wel voorop zitten.
   Nee grapje weet wel dat het te zwaar is.

   Maar vind wel dat de mensen die negatief reageren op deze fietsen een heleboel andere mensen te kort doen. Ik zie hier veel mensen met veel plezier rond rijden op de (transport) Sparta.

   Maar voor mij gaat er niets voor mijn eigen onbekende transporter uit begin jaren 30. Waar wel wat gewicht voorop kan.

 4. Deze “puristen” doen veel mensen ,waaronder de liefhebbers van Kemper fietsen veel tekort.Op de voordrager kan 35 kilo vervoerd worden.Het getoonde model is op speciaal verzoek van een klant opgebouwd met de “dunne” banden en single-speed.
  Shimano cargo naven zijn zeer slecht verkrijgbaar en,zo weten wij uit ervaring,absoluut niet onfeilbaar.Je mag hem mooi of lelijk vinden,maar doe geen vergelijk met de goedkope shit uit Taiwan of China.Iedereen,ook transportfietsgod Terry ,mag komen proefrijden.Jullie zijn van harte welkom!!
  groetjes: Nico Kunst & Fietswerk zutphen

  1. Ik ook.
   Dit soort fietsen heeft voor mij veel te veel beperkingen wat draag vermogen betreft. Het is meer een fashion item zoals een dames handtas dan een transporter.

   1. Het lijkt er niet eens op. Deed het dat maar dan had je iets om te vergelijken. Met alle respect voor ‘Kunst en Fietswerk’, wat ik overigens een geweldig goed gekozen naam vind voor een bedrijf dat fietsen levert, is dit niet wat ik zie als ’transportfiets’. Volgens mij is dit een trendy fiets met een rekje voorop. Hij zal heus zalig fietsen. Daar ziet het wel naar uit. Maar het is niet het soort van huis-tuin en keuken tractor die ik terugvind in mijn oude Germaan. En juist dàt is het element wat me zo boeit aan de transportfiets.
    Ik weet zeker dat Nico, van Kunst en Fietswerk, begrijpt wat ik bedoel. Dus, Nico, kom eens met iets wat aan die criteria voldoet. Dan raak je de harten van deze ‘puristen’ op de juiste plaats. Met de naam van je bedrijf heb je bij mij al een voorsprong.
    Groeten,
    Roeland.

    1. Goed verhaal Roeland,

     Maar wie heeft er nu nog een fiets nodig die 50 kg aardappels 80 liter melk en een koe kan vervoeren:-)
     Het draagvermogen is niet zo belangrijk meer tegenwoordig.

     Zou er vraag zijn naar een nieuwe transporter die 100 kg kan hebben? ik wil geen nieuwe maar gewoon op mijn oude rondtrappen.

     1. Ik heb een fiets nodig waar ik 50 kilo aardappelen mee kan vervoeren.
      Mijn vriendin is een slanke dame maar die weegt toch al meer en die wil ik graag ook voorop kunnen hebben zonder dat ik bang moet zijn dat er iets kapot gaat.
      En dat “niet kapotgaan” vind ik ook erg belangrijk. Alleen al het feit dat er fietsen van 75 jaar en soms nog ouder bij mij in de gang staan die lekkerder fietsen dan fietsen van deze tijd (ondanks het feit dat ze niet kapot gaan) wil zeggen dat ze mooi zijn. Ik vind dat gewoon mooi. Daar komt bij dat het ook een aanklacht inhoud tegen het over-consumeren en de weggooimentaliteit van de patatgeneratie maar ik weet eerlijk gezegd niet of dat hier wel op de site thuishoort.
      Er wordt op mijn fiets iedere dag zeker 10 kilometer gemaakt en ik weet zeker dat dat met dezelfde fiets nog duurt tot in lengte van dagen. Dat vind ik gewoon een prettig idee.
      En deze keer niet met “groetjes van mij” maar
      met vriendelijke groet,
      Charles Waagenaar

     2. Nee, Dick. Het gaat mij om het anachrone. De gelijktijdige ongelijktijdigheid. Je haalt iets uit het verleden en wekt het weer tot leven. Het is mooi meegenomen dat je er extreme lasten op kan vervoeren maar dat is niet mijn grote liefhebberij.

    2. Roeland, was je van plan het hele dorp van aardappel puree te voorzien ? Hij was leuk 🙂
     Een rek(je) voorop maakt nog geen transport fiets, de bagagedrager is alleen naar voren verplaatst. Dat is net zo iets als een Suzuki busje je vrachtwagen noemen. Ik heb zelf voor het woon/werk verkeer en boodschappen ook een herenfiets met steco drager voor en een extra stevige achterdrager, maar dat noem ik geen transportfiets. Daar is hij gewoon niet sterk genoeg voor, om de paar jaar heb ik een nieuw balhoofdstel nodig. Terwijl m’n transportfiets nooit een krimp geeft.
     Nico, Shimano cargo naven ? Deze ken ik niet. Was dit een foutje of bestaat deze ?

     1. Geloof het of niet maar ik heb dankbaar gebruik gemaakt van mijn oude transportrijwiel om aardappelen van mijn landje (volkstuin) te vervoeren. Zoals het een echte boer uit Brabant betaamt.

 5. Ik heb onlangs een moderne transportfiets aangeschaft, de Giant Triple X, echt met het idee om de fiets te gebruiken om boodschappen te doen. Nu ik de fiets heb en bij de fietsspecialist aangeef dat de fiets niet stabiel is en ik er dus niet veel mee kan vervoeren, geeft de fietsspecialist aan dat dat ook eigenlijk niet kan. Neem me niet kwalijk, maar waar heb ik anders die fiets voor aangeschaft?!?! Niet als ” trendy accessoire” , maar gewoon om te gebruiken waar een transportfiets voor bedoeld is. Als ik er een paar bibliotheekboeken van redelijk formaat mee vervoer, kiepert hij al haast omver. Vreemd dat fietsfabrikanten hier geen rekening mee houden. Zeker in deze tijd met aandacht voor het milieu. Zo wordt je haast gedwongen met de auto om je boodschappen te gaan, in plaats van met je (transport)fiets.

  1. Hoi Ria.
   Maak je geen zorgen. Alles is op te lossen. Zelfs omkieperende fietsen. Als ik met mijn transportfiets onderweg ben met bagage dan zet ik de fiets nooit op de standaard maar altijd stabiel tegen een gevel, een hek of iets dergelijks. Dat voorkomt omkieperen wat ze nu eenmaal allemaal doen. Vergeet de standaard. Zo deed men het vroeger ook.
   Groeten,
   Roeland.

  2. Ik denk dat een echte oude transportfiets voor veel mensen geen optie is. Je zal dan zelf moeten leren sleutelen, opknappen en vaak lang zoeken naar onderdelen want 90% van de delen wordt niet meer gemaakt. De meeste mensen willen een niet te zware fiets die als er wat stuk gaat bij de fietsenmaker de volgende dag weer opgehaald kan worden. Zo werkt het niet bij de oude transporters.
   Als ik het goed zie op de foto van Ria’s fiets zit daar een Steco drager op,deze zijn gespecificeerd tot maximaal 15 kg. De gemiddelde achterdrager mag tot 25 kg belast worden. Niet veel dus.
   Als je een moderne bakfiets koopt moet je ook opletten, ik zag er laatst een met houten bak voor kindervervoer staan met een sticker voor de maximale belasting: max. 40kg. Een waardeloos ding dus.

 6. Ok…Ik bedoelde de Sram cargo naven,onlangs zomaar gewoon een tijd niet leverbaar.Voor de rest blijft het een manke discussie. Ik rijd voor mijn plezier,(!!!) ook een oude Citroen DS,is nooit geevenaard maar staat nog wel eens langer ongebruikt stil i.v.m niet of slecht te verkrijgen onderdelen.Voor het dagelijkse transport ben ik aangewezen op een MODERNE auto.Start altijd,mijn vriendin kan er mee overweg etc..etc.
  Natuurlijk doe je consessies als je een nieuwe transporter gaat bouwen.Kemper gebruikt geen aanhangrekjes van Steco met een max. last van 10 kg.Deze fiets is stabiel en heeft geen veer nodig,om de simpele reden dat de bagaedrager voor een vast gedeelte van het frame is. Anders dan de grote merken gebruiken wij geen alu frame,s om een zogenaamde cargo fiets op te bouwen. Natuurlijk kan de fiets zwaarder afgebouwd worden,laat weten hoe je het wilt en wij gaan het doen!
  Dat is het voordeel van een kleine vakkundige fabrikant.
  En gebrek aan liefde bij Kemper?…….kom eens kijken naar zijn produkten.
  Koffie staat klaar,aardappels en stevige vriendinnen graag zelf meenemen.
  Groetjes: Nico Kunst & Fietswerk Zutphen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *