Giant Triple X

Hallo,

Bij toeval kwam ik op je site terecht. Erg leuk om te zien. Het roept herinneringen op aan de fiets van mijn opa, die melkboer was (hij is geboren in 1901). Mijn opa leeft al jaren niet meer en waar de fiets gebleven is, weet ik helaas niet.

Ik heb zelf heel recent een Giant Triple X met voordrager gekocht, omdat ik niet zonder de moderne technieken kan (versnellingen, handrem), hoewel ik zo’n echte oude transportfiets veel mooier vindt.
Ik heb problemen met de stabiliteit van deze fiets. De medewerkers van de fietsspecialist spraken elkaar een beetje tegen, wat betreft standaard. Nu zit er een enkele, uitschuifbare standaard onder. In eerste instantie adviseerde een andere medewerker een dubbele standaard met veertje om te voorkomen dat het stuur omklapt. Nu werd het veertje weer niet geadviseerd omdat dit te zwaar zou gaan sturen in combinatie met de voordrager en mand (+inhoud).

Ik zou eigenlijk graag willen weten wat ervaren transportfietsrijders adviseren. Ik zie op je site geen mogelijkheid om een vraag te stellen, hopelijk mag het ook op deze manier.
Ik wil de fiets dus echt gebruiken om boodschappen te doen, dus gewoon in de praktijk. Mijn vorige (gewone) fiets viel regelmatig beladen met boodschappen, vandaar dat ik een andere fiets wilde.

Zijn er mensen met ervaringen met de Giant Triple X en
afpakfietstassen? De buizen zijn namelijk dikker dan gemiddeld en de gangbare fietstashaken passen daar niet omheen.

Alvast bedankt!

Vriendelijke groet,

Ria

19 gedachten aan “Giant Triple X”

 1. als een ouderwetse transportfiets stevig geparkeerd moet worden, is dit altijd tegen de muur.

  De tweede mogelijkheid is een dubbele voorstandaard. Vroeger werden sommige transportrijwielen geleverd met zo’n standaard. (Dubbele) midden- en achterstandaarden zijn er later opgezet, maar bieden nooit de houwvast.

  Moderne transportfietsen hebben vaak een voordrager aan het frame vast, hierbij speelt het balansprobleem minder, waardoor jouw standaard zou voldoen.

  Ik ken van Sparta het stuurslot, waarmee het verdraaien van het stuur wordt voorkomen, met de daarmee gepaard gaande balansproblematiek. wordt dit stuurslot bedoeld met het ‘veertje’? Dat zou de oplossing zijn denk ik.

  M.

  1. Hoi Ria,

   waar is die fietsmand verkrijgbaar?
   Ik vind het zo’n mooie mand maar hij is nergens te verkrijgen.

   vr gr Danie

   1. Deze mand heef mijn meisje ook ,en is te koop bij Leenbakker! (merk van de mand kobo,kijk even op de site)
    Groet Ad

    1. Hoi Ad,

     Bedankt voor je reactie.
     online kan je m niet bestellen.
     En bij ons in de buurt krijgen ze m niet meer bij leenbakker.
     Is die bij jullie in de buurt nog wel verkrijgbaar?

     Vr gr Danie

 2. Met dat veertje wordt letterlijk een veer bedoeld. Deze zit vast bij het boutje wat je voorbord vastzet aan de voorvorkkroon en de schuine onderbuis van het frame. Dit zit vaak standaard op van die moederfietsen. Wat betreft zwaarder sturen met boodschappen voorop, dat zal wel meevallen. Alleen als je fiets op een zijstandaard staat zal het stuur met gewicht voorop nog steeds omklappen. Wil je hiervan verlost zijn zal je een middenstandaard met twee poten moeten nemen en zo’n stuurvergrendeling op het balhoofdlager (= voorvorklager). Als het goed is wordt dat door Shimano gemaakt en kost het ongeveer 12,50 euro (hier komt nog arbeidsloon bij). Je moet maar eens kijken bij een Sparta Pickup transporter, daar zitten ze op. Een voordeel van dit systeem is dat mocht je wegfietsen met de vergrendeling er nog op, je met wat meer kracht (en een luid geklik) je stuur er doorheen kan draaien. Je gaat dus niet onderuit omdat je niet kan sturen. De dubbele voorstandaard moet je vergeten, die zit af fabriek op een enkele echte transportfiets en is niet los in de handel.
  Erwin

  1. Beste Erwin,

   Kan je aangeven waar je deze stuurvergrendelingen voor EUR 12,50 kan kopen? Ik heb namelijk een Sparta Bulk Bullit en daar zit het niet op, maar ik heb wel last van een omklappend stuur.

   Alvast bedankt voor je reactie.

   gr. Pieter

   1. Er schijnt een balhoofd vergrendeling te koop te zijn die geschikt is voor alle fietsen ook de oudere Transportfietsen ,op moment staat er weer een oudere Transporter op MP met zo,n vergrendeling .
    Ook ik ben nieuwsgierig waar die te koop is en wat het kost ,ikzelf heb het nog nergens te koop gezien ,maar heb het op MP vaker op een Transportfiets zien zitten dus het is er wel .
    Wie weet er meer van ? .

   2. Hallo, Pieter
    Welke zaken hem verkopen weet ik niet, maar ik weet dat hij via de diverse groothandels wel verkrijgbaar is. Bij de ene groothandel was de advies verkoopprijs 12,50, bij de andere 19,00 euro. Dus wat je bij de winkel betaald hangt af van met welke groothandel(s) ze zaken doen. Bij de ene groothandel stond Batavus als merk, bij de andere “Shimano Nexus HP-NX10″ Deze laatste is de juiste naam/type aanduiding. Hij past alleen op 1” voorvorken en het is een balhoofdset met vergrendelings functie, dus geen losse vergrendeling. Je hebt een grote kunststof rong boven op je balhoofdlager die je naar rechts kan draaien om te vergrendelen.
    Op de site van Shimano ben ik alleen een rudimentaire gebruiksaanwijzing tegen gekomen. Voor de rest ben ik niet veel op internet tegengekomen over dit ding. Dat Shimano NX10 ook voor andere onderdelen gebruikt helpt ook niet echt mee.
    Buiten de Sparta Pickup zitten ze ook op de “Batavus Personal Bike Delivery”.

     1. Hallo, Michael
      Die van Shimano is wat ik bedoel. Inderdaad niet geschikt voor een oude transporter. Zo’n stuk plastic staat ook niet echt op een oude transporter. Zowiezo hebben de meeste transporters dikkere balhoofdbuizen als 1″. Wat betreft die opgehangen transporter, dat is een stukje huisvlijt al dan wel of niet gemaakt door de plaatselijke smid.

 3. Bedankt voor jullie reacties! De fiets is momenteel weer terug naar de fietsenzaak, ze gaan het voor me oplossen. In ieder geval wordt er een veertje geplaatst en daarna wordt nog gekeken naar de mogelijkheden qua standaard. De fiets op zich rijdt geweldig! Ik hoop de transportfiets dus zeer binnenkort als echte transportfiets te kunnen gaan gebruiken.

  Ria

 4. Weet iemand welke jasbeschermers er op deze fiets passen? Het maakt de fiets minder mooi maar ik wil niet nog eens met mijn (lange) jas tussen de spaken eindigen.

  1. Hallo, Jozee
   Als ik het goed zie, zitten er kunststof spatborden op. In dat geval kom je al gauw bij de fabrikant Hesling uit ( modellen zoals “Elegance” en “Secura” ). Deze worden ook door Sparta e.d. op hun fietsen gemonteerd. Dit zijn transparante plastic jasbeschermers die in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar zijn. De meeste hebben twee sets bevestigings clips; voor metalen en voor kunststof spatborden. Sommige modellen hebben maar één set clips erbij, dan wel opletten dat je die voor kunststof spatborden krijgt. De adviesprijs varieerd van 9,- tot 19,- euro, afhankelijk van het type. Je kan ze bekijken op de site van Hesling.
   gr. Erwin

 5. Al jaren rijden mijn vrouw en ik op de Giant triple X met krat voorop, echter
  niet met een drager die aan het stuur zit, maar aan het frame, dit fietst echt
  VEEL comfortabeler en het sturen gaat veel makkelijker. Ook heb je dan geen of veel minder problemen met het plaatsen op de standaard. Zelf gebruik ik een dubbele standaard.

  1. Alfred, Heb je toevallig ook een foto’s van jullie fiets met voordrager?
   Ik gebruik de fiets echt om boodschappen te vervoeren, soms zelfs voor 70 euro aan boodschappen. Ik kan de fiets wel houden, maar het is wel zwaar! Ook met sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *