17 gedachten aan “Wie weet er iets te vertellen over dit “cijfer”-slot van GB?”

  1. Inderdaad een apart ding de letters GB zouden mischien makkelijk herkenbaar moeten zijn .
    En mischien is het Engels ? dan zou je die vraag eens op een Engelse oude fiets Site kunnen zetten omdat vele onderdelen vroeger uit Engeland { Great Brittain } kwamen wie weet misschien .

    1. Hoi Marcel.
      Dat was ook mijn eerste gedachte maar waarschijnlijk is het toch een afkorting van een merknaam. Een van mijn vrienden grapte ook nog iets over ‘Graf Bak’. Je kunt er dus echt alle kanten mee uit.
      Groeten,
      Roeland.

        1. Helemaal niks. Maar ik krijg zojuist een mailtje van een kennis van me die denkt dat het mogelijk een Basta (nu AXA) slot kan zijn.

          1. Zojuist een berichtje ontvangen van AXA met de mededeling dat het zou kunnen dat dit slot ooit is geproduceerd door de firma waaruit AXA Stenman is ontstaan maar dat dat niet met zekerheid is te zeggen.

  2. Ik heb ook al de nodige documentatie doorgenomen (dertiger, veertiger en vijftiger jaren), maar kom dit fabrikaat fietsslot niet tegen.
    Sloten kwamen voor de oorlog eigenlijk niet voor ? In iedere groothandels catalogus van voor de oorlog die ik heb staan fietssloten, zelfs die van Arentsen & Kölling (Gazelle) uit 1914. In één van de vakblaadjes uit de dertiger jaren staat ook dat men zich zorgen maakte over het toenemend aantal fietsdiefstallen. Maar misschien lag het aan waar je woonde.

    1. Klopt. Ik zag in een herdruk van de Leonidas prijs courant uit 1913 ook een pagina vol met fietssloten maar ik hoorde dit van een oude bakkersknecht. Waarschijnlijk waren ze in Breda toen wat braver dan elders. Wie weet.

    1. Mooi dat je reageert! Er is weinig te vinden over slotenmaker GB. Wat was de vestigingsplaats? En handelsnaam? Klopt het verhaal van Axa?

  3. grappig ! toen ik deze fiets ooit kocht[voor Roeland deze kocht ] stond ie al jaren op slot [men had de fiets ooit op een veiling gekocht ] en zelf nooit gebruikt , ik vond het slot ook bijzonder en vond het zonde om het kapot te maken , vraag me niet hoe maar na een paar minuten eraan te ,,rommellen,, sprong het ineens open !

  4. Dag Roeland,

    Ik heb een slot dat erg op jouw slot lijkt. Ik ben er mee naar de plaatselijke sleutelmaker geweest en die kwam er achter hoe het werkt. Ik heb een “Basta-slot” Deens merk. Links boven zit een hendel. Als de code goed staat, druk je die in en komt het slot los. Rechts zit ook een hendel, die zet de palletjes neutraal. Ik heb 6 palletjes (de code). Je kunt er drie standen mee zetten per palletje. 1=indrukken, 2=niets, en 3=indrukken en uittrekken. Dus proberen en de code vinden.

    succes, Mario van der Heijden

  5. Roeland,
    Ik had vroeger ook zo’n slot en daarbij ook een sleutelhanger met de code van het slot. Mijn code was niks in niks in uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *