Foto’s van mijn “nieuwe” Juncker.

Beste mensen,

Allereerst leuk dat jullie een site hebben ingericht over transportfietsen.

Ik ben altijd al bezig geweest met het restaureren van Hollandse fietsen en heb nu een Juncker onder mijn handen.
Aan de lak te zien is hij volgens mij niet écht oud. Niet dat ie daarom minder mooi is, maar ik ben wel nieuwsgierig naar het bouwjaar.
Het kan natuurlijk zijn dat ie lang binnen heeft gestaan of niet veel gebruikt is.

Op een van de foto’s is het frame nummer te zien wat in een stukje aluminium is geslagen wat weer in het frame is gemonteerd.
Dat ken ik niet van de andere fietsen waar ik aan gewerkt heb.
Het nummer is: 022753
Kan iemand mij zeggen hoe oud dat is? Of hoe ik daar zelf achter kan komen?

Ik heb er een Torpedo Duomatic achternaaf voor liggen met twee versnellingen. Als iemand weet hoe ik aan een tandwiel kan komen in de dikte van een transportfietsketting voor die naaf dan hoor ik het graag.
Het dunne tandwiel werkt ook wel, maar dat is ook weer zoiets.
Als ie opgeknapt is dan stuur ik de foto’s op. Die komen later.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

18 gedachten aan “Foto’s van mijn “nieuwe” Juncker.”

 1. Probeer deze heer eens:
  http://www.rijwiel.net/junckern.htm
  E-mail hem voor z’n fietsdatabank, en spendeer vervolgens een paar uur op z’n webstek.
  Verder: Opknappen? Wat dan? rijdend maken, en de rest laten voor wat ’t is, ’t ding komt zo uit de folder!
  Duomatic zou ik zelf niet doen met een transporter, daar neem ik liever iets voor dat a) vervangbaar is en/of b) iets lomper en simpeler is.
  Kettingwiel kan samengesteld worden door een dikke uit te draaien en ’t hart van een dunne erin te lassen of solderen, maar zou toch proberen om een transport naaf te vinden.
  Ook gegroet, C.S.

  1. Zeldzaam mooie staat. Ik hoop ook dat de lak gehandhaafd blijft.

   Uit de dateringswijzer van DOF:

   Vooroorlogs: 4 cijfers en een letter.
   Na de oorlog kwam hier een tweede gecodeerde nummerserie bij (zes of zeven cijfers).
   Vanaf 1955 een nummer met een letter aan het begin.
   Na 1960 begon een serie van zes cijfers, startend bij 0 en tot ca 200.000 in 1968.

   Ik vermoed begin jaren 60. Dit klopt met de staat van de lak.

 2. hoi Charles

  jij boft met zo,n mooi frame met orginele transfers !.
  omdat je weet wat het is en worden moet zou ik toch in dit geval voor orginaliteit gaan.
  Dan zou ik niet een Gazelle ketting wiel monteren en is de duomatic naaf niet m,n eerste keus lijkt me echt een naaf voor tourfietsen .

 3. Leuke fiets, zo mooi in de lak kom je ze zeer zelden tegen. Moet je zeker origineel laten.
  Ik zou die duomatic naaf vergeten, die zijn ontworpen voor vouwfietjes, niet voor transportrijwielen. Bij duomatic naven heb je een drijfkop voor opsteek kettingwielen die je met een klemveer vastzet, voor die drijfkoppen zijn naar mijn weten nooit dikke kettingwielen gemaakt.
  Welk bouwjaar is de naaf die er in zit ? Hij lijkt mij uit de jaren 60/70.
  Als hier een dik kettingwiel op zit, zou ik deze gebruiken.

 4. Hallo Charles,

  Het framenummer van je fiets is G022753 als ik het goed zie, m.a.w. er staat nog de letter G voor. Dat slaat dan op 1968. Kijk eens wat er op de achternaaf staat, die lijkt mij nog origineel en voor 1968 zou daar dan “F&S L” op moeten staan.

  Je hebt daarmee een van de laatste oude transportfietsen die nog gebouwd werden. Modernere herenfietsen met dubbele bovenbuis tel ik niet mee, dat zijn gammele retro-fietsen. Ik ken geen ander merk dat met de transportfiets zo lang doorgegaan is als Juncker, bij Gazelle houdt het naar mijn weten ergens in 1966 of 1967 op en de rest was er al (veel) vroeger klaar mee. Juncker had in 1968 ook geen transportfiets meer in de prijslijst staan, maar deze is al de derde uit die periode die ik van Juncker tegenkom. In 1966 stond de transportfiets nog wel in de Juncker prijslijst, voor 270 gulden. Over 1967 heb ik helaas geen gegevens.

  In principe kun je natuurlijk wel een Duomatic monteren. Een dikker tandwiel is op beurzen vaak te vinden, en als je dan op de drijfkop van de naaf de opvulring weglaat die onder de borgveer zit moet het kunnen. Voor dagelijks gebruik kan dat een voordeel zijn, maar het mooiste van zo’n oldtimer vind ik toch als hij nog zoveel mogelijk origineel is. Zeker met die gave lak erbij … Ik zou het dus zelf niet doen.

  1. Hoi Herbert

   Gazelle tot +_ 1967 Okay maar hoe zit het met die Tors rijwielen { staat hier ook iets van op de site } dit is volgens mij een daarna in licentie gebouwde { indentiek } Gazelle Transportfiets weet u hier ook meer van ? .

   1. Tors was een type van Veeno in de jaren dertig. Na het faillisement van Veeno in 1967 worden de merknamen overgenomen door framebouwer/fiets fabrikant “de Wilde”. Volgens een kleinzoon van de oude directeur/oprichter van “de Wilde” kwamen naoorlogse tandemframe’s van Gazelle bij hun vandaan. Misschien ook nog wat transportfietsen ? Meer over Veeno vind je op de site rijwiel.net ( http://rijwiel.net/merken_n.htm ) Als je ook naar rechts onder gaat vind je bij “naar andere fietsmerken” ook “de Wilde”

 5. Hoi beste fietsvrienden,
  Bedankt voor de info over het bouwjaar en de verdere goede raad.
  Ik ben het met jullie eens om niet te veel aan de lak te doen.
  Het tandwiel van Gazelle zou wel eens origineel kunnen zijn omdat Gazelle het merk Jucker heeft overgenomen maar ik weet niet zeker of dat wel klopt wat ik hier beweer. Het idee komt van een fietsenmaker in Tilburg die al wat jaartjes meegaat.
  Na enige inspectie ben ik er achter gekomen dat ik inderdaad een mooi exemplaar in handen heb.
  Toen ik hem kocht was ie al gedemonteerd en ik vermoedde daarom dat er wel het een en ander mee loos was maar dat bleek niet het geval.
  Na een grondige poetsbeurt waarbij ik het oude vet uit de lagers (voorwiel en trap-as heb gepoetst en vervangen heb door nieuw bleek dat de originele lak met het zelfde vet gepoets weer bijna als nieuw. Er zitten natuurlijk wel wat plekjes in maar niet zo dat het echt lelijk is.
  De achteras laat ik na rijp beraad origineel. Dezelfde fietsenmaker waar ik het net over had vertelde mij dat zo’n Duomatic niet echt heel erg sterk is en vaak kapot gaat. De idee om als ik een beetje op snelheid ben wat minder snel te hoeven trappen stond mij wel aan. De fiets fiets zo ook als een tierelier dus ik verander er niets aan.
  Ik ben nog wel op zoek naar een kettingkast.
  En verder ben ik ook erg blij met een in uitstekende staat verkerende achterband van Vredestein “transport extra zwaar”. Ook echt wel een meevaller volgens mij.
  Hij is nog niet helemaal klaar maar als het zover is dan zet ik nog wat foto’s hier op de site.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 6. Ik ben in het bezit van een ijzerenhoedje
  N V Rijwielenfabriek M Pon
  verder staat er op

  O Hannes wat n Haut !

  er staat geen jaartal op

  graag een reaktie

 7. DUOMATIC twee versnellingen kick-back. NIEUW
  Nieuw van SA, mat zwart en 32 (!) gaats!.
  Wegens verkeerde bestelling, ik had 36 gts nodig, aangeboden voor de laagste prijs.
  50 euro afhaalprijs in Vught. alleen vandaag reageren, 27 maart 2012.

  Frits

 8. Het is me overkomen dat het voorste tandwiel loskomt van de cranck. Nog nooit meegemaakt en ik dacht niet dat me dat ooit zou gebeuren. Het ding is van Gazelle en zit op mijn Juncker en ik vraag me af of ik zoiets weer vast kan krijgen. Als iemand tips heeft houd ik mee aanbevolen.
  Het eerste wat ik zelf denk is naar een metaalbewerkingsbedrijf gaan en weer vast laten persen maar lassen is misschien ook een optie.
  Ik wacht nog even met actie ondernemen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Hoi, Charles
   Persen heeft weinig zin meer. Het kettingblad en crank zitten aan elkaar met een fijne vertanding en daarna is aan de achterkant een rand van de crank omgeflenst om ze vast te zetten. Als het blad los komt betekend dat in het algemeen de vertanding het begeven heeft. Het zal dus lassen worden. Laat het in ieder geval doen door een vakman, als het goed is gedaan kan je de lasrupsen glad slijpen zodat de las nauwelijks zichtbaar is.
   Gr. Erwin

 9. Hallo Charles,
  Ik vermoed dat vastpikken (met een kleine las) het beste gaat. Ik heb ook eens iets moeten laten vastpersen en dat ging als volgt. Het erin te persen stuk ging een poosje in de diepvries en het stuk waar dit ingeperst moest worden werd verhit tot zo’n 200 graden. Toen het zat werd het weggelegd tot normale temperatuur was bereikt. Daarna zat het muurvast. Misschien dat jij je cranck iets moet verdikken voordat je hem in het tandwiel wilt persen. Dit gaat meestal maar om tiendes van een milimeter. Veel succes en ik hoor of lees wel eens of het gelukt is.
  Groeten Peer

  1. Ik zat naar oude berichten te kijken en zie dat ik nog niet gereageerd had op het onderwerp ‘vastlassen van mijn kettingblad’. Dat is alweer een tijdje geleden gebeurd door iemand die de hele dag niets anders doet. Ik heb aan de lasser gevraagd of hij het aan de ‘binnenkant’ vast wilde lassen zodat je er niets van ziet. Zat binnen een paar minuten weer zo vast als een huis en je ziet er inderdaad niets van.

   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *