Stuurslot

Hallo,

Ik heb op mijn transportfiets een mand. Nou is het probleem dat wanneer ik de fiets wegzet door het gewicht van de mand het stuur draait.
Daardoor word de fiets topzwaar en valt om. Op de moderne transportfietsen zit een balhoofd van Shimano. Dit kan je (als je de fiets wegzet) “op slot doen”.
Er komt dan een pen in een ronde schijf met gaatjes en op deze manier zit het balhoofd “op slot” en blijft de fiets staan. Ik zet mijn fiets steeds tegen iets aan (een boom, paal hek enz) maar is hier ook een andere (originele) manier voor en hoe kom ik daar aan?

Groetjes,

Peet

15 gedachten aan “Stuurslot”

 1. Hoi Peet

  Zie bagagedrager met melkbus houders foto 13 vanaf boven !
  Dit is tot nu toe de meest gangbare oude balhoofd vergrendeling deze zie je het meest .
  Mij is verteld dat dergelijke vergrendelingen gewoon te koop zijn echter ik heb ze nog niet te koop gezien .

  1. Het is op de foto een beetje moeilijk te zien maar het idee is helder.
   Mocht je er ooit nog eens achter komen waar dat te krijgen (koop) is dan houd ik me aanbevolen.

   1. Een foto kan worden opgestuurd naar het e-mailadres op de site. Dan zorg ik voor plaatsing.

    De wielen lijken me overigens te klein voor de fiets. Passen er niet beter 28″-wielen in?

    Bas

 2. Er bestaat zeker wel een stuurslot,
  toe ik mijn fiets kocht, zat dat er
  standaard op. Je kan hem dan op
  SLOT zetten en dan kan je je stuur
  niet meer bewegen en dan kan die
  dus ook niet omvallen.
  Gr Pi en Po 🙂

 3. Een soms effectieve, maar niet zo fraaie oplossing kan een veersysteem zijn. Dat zit tegenwoordig op allerlei “transportfietsen” maar het idee is al ouder en ik kwam het bijvoorbeeld ook tegen op een fiets met hulpmotor uit eind veertiger jaren. Zo’n veertje met spannertje is er al voor een paar euro bij Halfords. Met een strop op de onderbuis kan je de veer strakker zetten. Stoort het je omdat het eigenlijk niet op je fiets hoort, dan is het zo verwijderd maar desgewenst ook weer snel teruggezet. En je kunt natuurlijk ook zelf iets maken, bijvoorbeeld met een spatbordboutje en een vleugelmoer. Wie zegt dat dat de eerste gebruiker zoiets al verzonnen kan hebben.
  Succes,
  Wim

 4. De Shimano klem werkt wel maar als de fiets zwaar is belast, niet recht staat en het stuur + reknaar één richting dreigt over te hellen ontgrendelt het ook weer. Het systeem kan ook niet op oudere fietsen worden geplaatst wegens de binnendiameter van de balhoofdbuis (volgens mijn fietsenmaker). Ik zag onlangs een een simpele zelfbouw constructie om het stuur + rek vast te zetten: een raamuitzetter. Klem met rond oog om de onderbuis van het transportrek + klem met de basis van de uitzetter op de onderste framebuis. Inhaken klaar. Als je fietst klem je de los hangende uitzetter in een veerklemmetje tegen het frame. Stuk goedkoper en je vergeet niet om het haakje los te maken voordat je gaat fietsen. Ben je wel zo eigenwijs dan ga je in de eerste bocht rechtdoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *