Gazelle transportfiets van de gistfabriek in Delft

Ik heb sinds vorige week een Gazelle transportfiets uit 1956, achternaaf 1955. Ik heb wat met jaren 50 fietsen, en heb momenteel een stuk of 3 kruisframes staan. (2 gaan weg, anders past de transportfiets niet in mijn schur.)
Aan deze fiets zit de geschiedenis dat deze van de Gistfabriek in Delft (nu DSM) was, de arbeider die deze fiets beheerder kreeg de fiets mee bij zijn pensioen. De fiets belandde bij zijn zoon, na dat de trapper afgeknapt was, er niet meer op reed.

Het roelewielrek mist, maar heb die gekocht, maar nog niet opgehaald.
Verder heeft deze fiets vanaf begin aan, de onderbuis een geel kleurtje gehad, wat in het logo van de gistfabriek zat. Ik denk dat ik die kleur erop laat en opzoek ga naar oude logo’s van de Gistfabriek. Vind ik het niet mooi dan is de zwarte verf snel gevonden. Mijn bedoeling is om de fiets rijdend te maken, maar een museumrestauratie hoeft van mij niet. Het is een stoere arbeider met schrammen, geen deftige heer. Wel wil ik hoe dan ook de originel transfer behouden.

Deze fiets heb ik aangeschaft omdat deze een hoop geschiedenis heeft, in de buurt te koop was, niet duur was (een gok van 5 tientjes), en ik wel wat voorraad had liggen, wat ik kwijt kan op deze fiets: Lepper krulzadel, white wall-banden in 28 x 1.75 (nu originele vredenstein extra zwaar), en verlichting heb ik ook wel liggen, een koets achterlicht ligt er nog wel. witte radiator verf en Hammerite ligt standaard op voorraad.

Ik heb er nog geen 50 meter mee gereden door de afgeknapte trapper, daar moet ik wat op zien te bedenken, want dat rotding is niet eenvoudige los te krijgen. De trapas zal ik laten bekijken, ik denk alleen dat het vet wat droog is, maar ik hoor geen knikkergeratel, het draaide allemaal wat zwaarder dan verwacht, maar het is dan ook geen (1952) kruisframe, die ik als dagelijks vervoer heb..

Ik wil graag jullie mening of tips: De afgeknapte trapper: heeft iemand nog een supertip? de fiets heeft roest maar niks is doorgerot, wat zouden jullie doen? Laten in deze staat of hammeriten?

Nog te doen:

Trapper losmaken,
transportrek halen en monteren
Steco achterbagagedrager verwijderen.
Jullie reactie en tips afwachten

Met vriendelijke groet,

Simon

5 gedachten over “Gazelle transportfiets van de gistfabriek in Delft”

  1. voor de trapper, gaatje in boren en eeb schroef indraaien die de andere kant op draait. Dan komt de trapper als het goed is gewoon los.

    op de foto lijkt het alsof je er nog gewoon een pedaalsleutel op kan zetten.

  2. Leuke fiets,haha want ik heb namelijk dezelfde.Maar ik heb een vraag aan jou.Mijn tandwielverhouding is volgens mij niet helemaal ok.Voor zit het originele tandwiel er nog op en achter niet.Zou jij eens willen kijken hoeveel tands dat achtertandwiel van jou is ?
    Eventuele reactie graag naar wilfred1971@gmail.com

    groetjes Wilfred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *