Hoeveel kostten transportfietsen vroeger?

De prijs van transportfietsen lijkt erg laag, als je oude prijscouranten bekijkt. Door inflatie zijn fietsen steeds duurder geworden.

Dit is de grafiek van de waarde van een Nederlandse Gulden in de afgelopen eeuw, ten opzichte van 2008, waar de gulden op 1 gezet is.

Op de website van het International Institute of Social History is de oude prijs van je fiets te berekenen.

Nemen we bijvoorbeeld de Godin van Folkera, die kostte in 1924 maar 68 gulden.
Deze 68 gulden komt echter overeen met het bedrag van € 443,91 in 2008.
Dit bedrag werd betaald voor een ‘gewone fiets’, nieuw uit de winkel.

Hieronder de grafiek van de prijzen van transportfietsen begin vorige eeuw.

De meetgegevens zijn gebaseerd op een beperkte set, de prijscouranten van verschillende merken waar ik afdrukken van heb. De eerste meting uit 1903 vertekent heb beeld. Deze kan beter worden weggelaten.

De prijzen van transportfietsen inclusief inflatiecorrectie geven het volgende beeld:

De prijs van een nieuwe transportfiets schommelde vroeger tussen 500 en 700 euro.

Hoewel minstens tweedehands, nu zijn ouderwetse transportfietsen een stuk zeldzamer, er zou nog een soort ‘zeldzaamheidstoeslag’ bovenop deze prijs komen.
Op Marktplaats zal een als nieuw gerestaureerde transportfiets echter zelden meer opleveren dan de historische gemiddelde nieuwprijs. Dat, terwijl een goede restauratie enorm veel tijd kost. Gek eigenlijk!

7 gedachten aan “Hoeveel kostten transportfietsen vroeger?”

 1. Da,s een interresant onderzoek .
  Als je dan ook de folders ziet en dan vaak leest dat het de prijs van de fiets KAAL is en de verlichting kettingscherm en soms het rek erbij gekocht kan worden ? en de Transporter van een duurder merk als Fongers dan ?.

  1. Ik heb per fiets het gemiddelde genomen van de kale fiets en die met alles erop en eraan (Torpedo, Tasch, etc.).
   Soms is het een dure fiets van Fongers, soms een goedkoop merk. Het is gebaseerd op een kleine set prijzen, soms een jaar geen gegevens, soms een jaar maar één fiets. De cijfers zijn dan ook slechts een indicatie.

 2. Nemen we bijvoorbeeld de Godin van Folkera, die kostte in 1924 maar 68 gulden.
  Deze 68 gulden komt echter overeen met het bedrag van € 443,91 in 2008.

  Als je verhaal klopt dan kan een arbeider nu ruim 3 transporters van zijn loon kopen, ik betwijfel of mijn opa in 1924 200 gulden in de maand verdiende. Ik denk als je dus van het loon zou uitgaan dat de fietsen toen veel duurder zouden zijn. Of maak ik een denk fout.

  1. Ik baseer me op de inflatiecijfers van het IISH. Maar wat je zegt kan kloppen, wie kan ons meer vertellen over deze cijfers?

   Stel dat de cijfers correct zijn, misschien bleef vroeger minder over van het verdiende salaris? Er waren toen grotere gezinnen te onderhouden. Misschien was toen het verschil tussen bruto en netto anders?

   Een kleine speurtocht.
   Lage landen, hoge sprongen (Jos van der Lans, Herman Vuijsje):
   “Een fabrieksarbeider … verdiende in 1925 … 25 gulden/week.”
   “Een beetje kantoorbeambte … verdiende in 1925 … meer dan 60 gulden/week.”
   http://books.google.nl/books?id=F_UJPRdpbAMC&pg=PA166&lpg=PA166source=bl&ots=B4jJuFRdcq

   Waar stonden bakkers op de inkomensladder? Meer richting 100 of richting 240 gulden? Ik weet niet hoe het ondernemerschap vroeger loonde.


   Edit 13/5 om 22:30.

 3. Hoe reken ik de leeftijd van een Gazelle uit.. ik keek al op http://www.rijwiel.net/artalgen.htm maar snap er weinig van. Een vriendin van mij heeft nummer 911944 in haar fiets staan. Ik dacht aan de 6 cijfers te zien dat de fiets van voor 1980 was maar wellicht dat iemand mij kan uitleggen hoe ik het uitreken.

 4. Rekenen is niet per se nodig. Er bestaat een overzicht van framenummers met bijbehorende bouwjaren van de bekendste fietsmerken, uitgegeven door vereniging “De Oude Fiets”.
  De Gazelle 911944 staat hierin als 1952-er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *