De Batavus transportfiets van Martijn

Hoi,

Ik heb zelf al een tijd deze Batavus Transportfiets in mijn bezit (ongeveer 25 jaar). Kort geleden heb ik de fiets geheel opgeknapt. Dankzij de site van transportfiets.net heb ik een hoop informatie kunnen verzamelen tot het realiseren van het project. Wat heb ik o.a. gedaan:

  • Geheel opnieuw gespaakt;
  • Fiets geheel gestraald en gecoat (mat zwart);
  • Binnennaven vervangen;
  • Alle oude lagers vervangen;
  • Nieuw Lepper zadel;
  • Lederen Batavus zadeltas;
  • Nieuwe ouderwetse crème banden, plus binnenbanden;
  • Originele werkende verlichting;
  • Onbruikbare onderdelen opnieuw gesmeed;
  • Originele oude trappers;
  • Nieuw (brommer)ketting – extra kwaliteit;
  • Speciaal gemaakte kersen houten handgrepen.

Tot op heden heb ik weinig modellen zoals deze Batavus Transportfiets gezien en ben dan ook op zoek naar aanvullende informatie, zoals bouwjaar, geschiedenis, foto’s et cetera. Tevens ben ik nog op zoek naar een standaard voor deze fiets – het liefst voor of achter. Daarnaast vind ik het leuk om reacties van bezoekers te ontvangen over het eindresultaat van de fiets.

Mvg,

Martijn
transportfiets@live.nl

13 gedachten aan “De Batavus transportfiets van Martijn”

    1. Hoi Okkie,

      Helaas is de voorstandaard van Marcel niet handig voor mij aangezien het voorspatbord onderaan beschadigd is en ik dat bedek met een spatlab. Wel bedankt voor de tip. Inmiddels heb ik een geschikt achterstandaard gevonden via Eelco (fietsco.nl) die een soortgelijk standaard heeft geplaatst op zijn gerestaureerde fiets. Via zijn site zijn de foto’s te zien. Wel bedankt voor de tip Okkie.

  1. Hoi Martijn

    Ik vind het geweldig dat deze stalen ros al 25 jaar in jouw bezit is ! whauw 25 JAAR !.
    En ja het is een prachtige fiets geworden vraag me af wat voor een zadel er eerst op zat ? .
    ik twijfel aan het Roelewiel rek of Batavus niet een eigen -model rek had .
    Deze fiets gaat weer heel wat jaren mee je kunt er trots op zijn ! .

      1. Hoi Marcel,

        Bedankt voor je reactie. Voorheen zat er een soortgelijk model zadel op van het merk lepper. Het zadel vertoonde in zijn huidige staat behoorlijke scheuren en heb het vervangen en het oude bewaard. De fiets heb is ooit afgehaald bij een boerderij waar ze verlaten en verroest erbij stond. hij is inmiddels twee keer aangepakt waarbij de tweede keer grondig. Het rek zat er voorheen ook bij. Ik weet niet of er voorheen een ander rek op heeft gezeten. wat betreft de achterdrager heb ik de oude onderdelen vervangen. Bij de plaatselijke smid heb ik met wat hulp nieuwe onderdelen kunnen smeden. De onderdelen zijn sterker dan voorheen en gemaakt uit massief ijzer. ik denk dat deze onderdelen nog wel even mee gaan. Mocht je nog meer weten over het merk en deze specifieke fiets hoor ik het graag. Alvast bedankt voor de reacties.

        1. Hoi Martijn,

          Ik ben bezig een oude transporter op te knappen. Nu is alles bijna klaar alleen de banden nog. Waar heb jij de banden gekocht?

  2. Die transporter is echt mooi! Eindelijk een transporter die goed en mooi is gerestaureerd en met oog voor de oude details.
    Respect voor de man die dit heeft gedaan.
    Waar haalde je bijvoorbeeld die handgrepen als ik vragen mag?
    En het stralen en coaten? Wie heeft dat gedaan?

    1. Hoi Rick,

      De handgrepen zijn gemaakt door Eelco (fietsco.nl). Het coaten heb ik in dronten laten doen. Daar zit een poedercoat bedrijf die tevens de velgen van het auto merk spyker coat. Mijn fiets is in diezelfde kleur meegnomen. (leuk detail!)

  3. Een erg mooie batavus, die witte banden en kersenhouten handvaten staan erg goed!!

    Ik heb ook een batavus en zou hem graag ook zo mooi willen restaureren, alleen kan ik hem dan niet meer in Breda bij het station parkeren denk ik.

    Groet Chris

  4. Hallo,

    Ik heb onlangs een oude transportfiets gekocht zonder voordrager. Heb jij misschien een tekening van de voordrager op jou prachtig gerestaureerde fiets. Of ken jij misschien nog iemand die een oud exemplaar heeft?

    Gr,
    Justus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *