Bandbel – Le Tourbillon Vertical

Ondernemers van vroeger kondigden soms hun komst met het transportrijwiel aan met een bandbel. Dit was een fietsbel niet op het stuur, maar aan de voorvork. De fietsband zorgde voor het geklingel.

Het is een tweetonige bel, er rammelen twee klepels tegen de twee bellen, als de bel wordt opgetrokken. Vermoedelijk begin jaren ’20.

Michiel heeft er ook een op zijn Simplex.

Als je bij deze bandbel het hendeltje induwt, komt het schijfje tegen de band en gaat draaien. De bel met de tekst erop blijft stil staan, waardoor er binnen een palletje tegen de deukjes tikt.


Met dank aan Dick en Michiel voor de foto’s en info.

9 gedachten aan “Bandbel – Le Tourbillon Vertical”

 1. Beste transportfiets liefhebbers,bij t’Mannetje verkopen ze bandbellen. Heb er zelf een op m’n chopperfiets,erg luid dus erg tof! MVG Barry

 2. Ik heb ook zo’n bel liggen alleen nog mooi vernikkeld.
  Wie verteld mij hoe de bel zo bediend word.
  Om het wiel van de bel op de band te krijgen moet de hendel bij deze fiets naar rechts bewogen worden. Ik zie alleen kans om iets in de richting van het stuur te trekken. Na boven dus.

  IK ben benieuwd?

  1. Ik heb deze ook een keer op de Vehikelbeurs zien liggen voor ongeveer 12,50. Het is gewoon modern spul, waarschijnlijk uit china o.i.d.
   Het chroom is ook van twijfelachtige kwaliteit.
   Erwin

 3. “Uiterst solide triller-, koekoek-, uurwerk- en bandbellen”
  Hier de bandbel uit de brochure van Leonidas, gevonden door Fred.

 4. Hallo Leuke site , voor mij altijd belangrijk, voor informatie. Heb in Vlaanderen dicht bij Brugge en Oostende in de stad OUDENBURG het enige voor publiek openbaar motorfietsenmuseum, met een 10 tal historische fietsen, maar heel wat licht heel oude gemotoriseerde fietsen: site http://www.oldtimermotorenmuseum.be .In een bijgemeente is ook een heel grote club, en een internationale rally van 150 fietsers die ook het museum af en toe bezoeken. Groetjes en een super 2016. Het museum is in de winter ook te bezoeken maar liefst met een belletje vooraf op 003250599056, want wij zijn op heel wat beurzen in buiten en binnenland: onlangs nog in HOUTEN (NL). Deze week is mijn emailadres veranderd: nu johan.schaeverbeke@telenet.be

 5. Hallo, ik ben Cor de Jong en sinds 1975 verzamelaar van de Nederlandsche rijwielbelasting uit de jaren 1924- 1941. Sinds kort ben ik in het bezit van een oude transportfietsbel; een z.g. fietsbandbel met twee geluiden. Ik ben opzoek naar een werktekening en omschrijving montage.
  Kunt u mij hieraan helpen?
  Bij voorbaat hartelijk dank.
  Cor de Jong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *