Alspan carrier zadel enz.

Hoi Bas

Ik stuur je fotos voor jouw archief Van een Alspan Carrier zadel .
Vindt het een apart model .
deze is nooit gebruikt vanwege een produktie fout het neusje zit scheef.
De haak onder het neusje is scheef gesoldeerd .
Verder heb ik een nog een handeling gevonden om het bekende Torpedo sleuteltje voor te gebruiken .
Namelijk om de boutjes bij kettingbladen mee los en vast te draaien dit kan bij de meeste ketting bladen .

Groet Marcel.

10 gedachten aan “Alspan carrier zadel enz.”

 1. Hallo Marcel,
  ik heb een oud Primus zadel op de kop getikt. Het veergedeelte is in een wonderwel redelijk goede staat, alleen het zadeldek is verweerd. Ik heb verschillende artikelen gelezen van je gelezen, maar jij hebt allemaal nieuwe dekken gemaakt. Kun jij me een tip geven met welke conserveringsprodukten ik aan de slag kan gaan om het leer weer in redelijke staat te krijgen?
  Groeten Peer

  1. Hoi Peer

   Ik gebruik zelf een leder vet uit een pot dat dateerd nog uit de 50/60 er jaren .
   Ik strijk er de onderkant van het dek mee in .
   Hoor ook veel dat men bijen was gebruikt voor de boven kant .

  1. Hoi Richard,
   Nee dat is hem echt niet, ik zou het willen. ik heb via marktplaats een zadel gekocht en net wat ik boven vermelde, in prima staat alleen het leer zit vol met drooggroeven en verweerd. Nu zoek ik een manier om het leer weer spoepel te krijgen en de groeven iets te dichten
   Groeten Peer

   1. Hoi Peer,
    Mij is ooit verteld dat je géén leervet moet gebruiken voor fietszadels.
    Het klinkt natuurlijk tegenstrijdig maar ze hebben mij uitgelegd dat het leer daar ’te soepel’ van wordt.
    Toen ik een keer een blikje Proofide

    http://www.brooksengland.com/catalogue-and-shop/spareparts/maintenance+products/Proofide+40g+Tin/

    kapot heb gemaakt is de citroenolie die er aan toe is gevoegd verdampt. Daardoor kwam ik er achter dat er rundervet wordt gebruikt.
    Omdat ik dat hier in de straat bij de slager kan kopen voor € 45.- per pond heb ik dat maar eens geprobeerd.
    Eerst flink ingesmeerd en toen met de föhn van mijn vriendinnetje het vet laten smelten zodat het in het leer kon trekken. Daar ging véél in. Je zag het echt verdwijnen in het absorberende leer. Je moet het leer niet te heet maken want daar kan het niet tegen dus enige afstand met de föhn is aan te raden zeker als je een verfstripper gebruikt.
    Het zadel van mijn Juncker die ik in Velp bij me had is ook zo behandeld. Het is ‘vetleer’ geworden. Niks mis mee.
    Een ander zadel wat eigenlijk als verloren beschouwd mocht worden heb ik een keer een halve dag in een emmer water laten weken. Het liet zich toen in de oude vorm kneden. Ik heb er toen een paar stukken touw omheen gedraaid zodat het ook in de goede vorm bleef en weer op laten drogen.
    Een week later heb ik het met rundervet behandeld zoals hierboven beschreven en het toen toch maar niet meer weggegooid.
    Het is natuurlijk een oud zadeldek en dat is te zien maar ik vond dat het weer aangenaam aanvoelde onder mijn gevoelig zitvlak dus de methode heb ik er maar ingehouden.
    Let wel; dit is een methode voor stukken leer die er min of meer uitzien alsof ze van houten planken zijn gemaakt.
    als de klinknagels er nog inzitten of op zijn minst de gaten in het leer niet uitgescheurd zijn zodat er nieuwe klinknagels in kunnen is het eigenlijk best goed te doen.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. ha ha ha ;mooi verhaal Charles ik heb wel eens gehoord dat wielrenners op een biefstuk gaan zitten maar dit nog nooit eerder , wat leervet betreft heb ik wel eens gelezen van iemand hier uit de buurt dat een als verloren beschouwde kap van een rijtuig weer als nieuw werd met meerdere behandelingen met leervet

    2. Hoi Charles,
     Zijn die klinknagels nog te verkrijgen? Zo ja, waar kan ik die dan kopen? Het verhaal klink aannemelijk. Zoals ik het bekijk is het een kwestie van het dek weer verzadigen met vet, maar dan wel aan de binnenkant. Waarom niet aan de buitenkant, want daar kun je beter bij en dan hoef je het zadel niet uit elkander te halen?
     Groeten Peer

     1. Hoi Peer,
      Waarom niet aan de buiten/bovenkant?
      Ja, waarom niet? Heb ik gezegd dat dat niet kan? Ik doe het gewoon aan de buitenkant en daar waar ik bij kan komen ook aan de onderkant.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

     2. beste Peer ; jij hield van spreuken en gezegdes toch ? hier een heel oud hollandsch gezegde[ heeft overigens geen bijbedoeling hoor ! ] eentje mbt tot vet ; OM HET VET EN OM HET SMEER LICKT DE KAT DEN CANDELEER[het betekent , dat mensen alleen aardig doen om iets [ van je gedaan] te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *