Mijn sportfiets is een transportfiets

Begin 2007 kocht ik voor €75.- (!) deze 26” transportfiets uit 1958.

De kleuren schreeuwden om een zwarte kwast, maar technisch was het best goed. Toen dat na het nodige ontvet- en schuurwerk gebeurd was en na vervanging van het veel te slappe Chinese zadel kon ik trots rondrijden op een echte ouderwetse transportfiets. Het rijden op deze fiets was een sensatie, vooral de eerste rit. Waarschijnlijk gaf ik licht. Wat een waanzinnig solide fiets, het Roelewielrek gaf de indruk dat ik een steekkar voorop had. Mijn fiets is van een boer geweest. De man had achter twee melkbussen, voor enkele en op de stang één. Dit kon ik zien aan twee deuken in de stang, die ik later vlak plamuurde. Ik reed zonder het ontsierende lelijke melkbusrekje.

Maar na een jaar vond ik dat ik beter op een 28” transportfiets paste. Ik keek een beetje raar tegen de relatief kleine wielen aan. Op Marktplaats trok zo’n fiets mijn aandacht. Ik besloot mijn 26” te verkopen en ging uiteindelijk voor dit exemplaar uit 1946.

De fiets straalde oudheid uit met z’n hoge stuur en gesmede voordrager. Het prachtige Gazellezadel bleek z’n beste tijd gehad te hebben, het was doorgezakt en het leer is broos. De fiets was als door bavianen overgeschilderd en had een erg zwaar leven gehad. Vermoedelijk is het door een fietsenmaker in de nuluren gemaakt, ik kwam nergens een merk of gaatjes bij het balhoofd tegen. Je zou zeggen dat er complete lugsets te koop waren die elke fietsenmaker in staat stelde om zo een fiets in elkaar te solderen, deze is met koper gesoldeerd. Elke lug had een soortgelijk logo als veel andere fietsen. Een grote G met een kleine W en H.

Ik kwam twee ingeslagen serienummers tegen. Onder de bracket met opening voor smeernippel staat 112 A (ben niet de enige. Zie: “Puzzel voor de kerstdagen”) en links op de zadelpenlug 105528. Dit laatste staat over het logo heengeslagen. Ik schaar me in de hopeloze rij van mensen die hopen op aanwijzingen met betrekking tot de herkomst van het merk.

Op het stuurlug staat een ánder logo, een V met daarin een o. Opvallend is dat de balhoofdbuis fors scheef staat ten opzichte van de zadelbuis. Hierdoor lijnen het voor- en achterwiel niet, iets wat tijdens het fietsen niet opvalt. Het stuur staat iets naar rechts.
Dit rijwiel was toe aan een grondige renovatie. Alles is los en kaal geweest en gereviseerd.

Gelukkig had ik als leek goede hulp van Henk Smit een enthousiaste fietsenmaker, Gert Bernt een smid uit Ter-Apel en behulpzame leden van ’De oude fiets’. Breder rek, voorband, kettingkast, ketting, achterste tandwiel, dynamo, koplamp, achterlicht en handvaten zijn vervangen. Aan het voorspatbord, de linkerkrenk, zadellug en de voordrager is gelast.

Na vier-en-een-halve maand werk reed ik trots op een “nieuwe” fiets! ( En heeft de buurman zijn muurtje af )

 • Dit is een fiets uit de tijd dat men op moeilijke vragen antwoordde: “Vraag het hem, hij heeft ‘n fiets”
 • Ik hoorde iemand vertellen dat zijn vader vroeger als molenaar op zo’n fiets soms wel 300 kilo (?) voorop had. Het resultaat mag er zijn.
 • De vader van mijn buurman vertelde dat hij vroeger op z’n veertiende voor een bakker werkte. Hij moest eerst zonder mand fietsen, dan met lege mand en toen pas met een volle.
 • Er stond een keer een man naast me die vertelde dat hij vroeger op zaterdag op zo’n fiets tot wel half elf nog brood aan het bezorgen was.
 • Grapjassen roepen wel eens: “He bakker, één brood!” Mijn antwoord is dan: “Ga maar op dat bankje zitten, ik ga het meteen voor je halen.” Misschien zitten ze er nog…
 • Kijk op Youtube “De oude fiets”, na 1.30 minuut. Hierop rij ik mee in Norg ‘08. Volgende rit 9 augustus. Voor iedereen toegankelijk.
 • Het oude rek is te koop. Is compleet, zit in de primer en is zwart gelakt(42 cm, zeldzame maat?)

Rene Kerkhof

5 gedachten aan “Mijn sportfiets is een transportfiets”

 1. mooie story en fotos die logo op het stuur die V & O doen me denken dat het om het Veeno logo gaat .
  Het rek op de onderste foto is duidelijk een Gazelle rek .

 2. Hoi,

  Ik ben de fiets van mijn opa aan het opknappen en ben op zoek naar een oud transportfiets rek… Is het jouwe nog beschikbaar ?

 3. Zie nu net op MP een advertentie van een Panther fiets
  Hier staat ook { op een foto } het teken met die V en een 0 op het stuur echter met daaronder duidelijk Panther .

  Panter Eindhoven

  1. Ik weet niet hoe dit moet zie vaak wel belangerijke dingen { Fotos }
   op MP van DETAILS die ik dan nodig zou kunnen hebben .
   Maar bedankt Bas voor deze aanvulling !!!.

   Groetjes { aan iedereen } Marcel

 4. Over Panter:

  In de Stuiverstraat zat een rijwielgroothandel en de Rijwielfabriek Panter van Kruijssen, Jacobus A. doodgeschoten op 19-8-1944 in Vught. De weduwe, Lies Kruijssen trouwt in april 1946 met Wim de Vries die een slagerij had in Tongelre. Lies zag zich niet als slagersvrouw en overigens het bedrijf van Kruijssen was beduidend beter renderend dan de slagerij. Van de Wielen was voorheen werknemer van Jack Kruijssen en zou de groothandel hebben gedreven of overgenomen. Dit is wat onduidelijk.

  In 1946 verhuisde Panter naar de Stratumse dijk, daar assembleerde W. de Vries 35.000 fietsen van de merken Panter, Mercurius en Dakota. In 1961 werd de fabriek aan de Jan van Schoonvorststraat geopend.

  Bron:
  http://www.theoldhometown.com/eindhoven/picture/number2816.asp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *