Roelewiel Woudenberg

Roelewiel kettingkast

De meeste voordragers van transportfietsen zijn van het merk Roelewiel, uit Woudenberg. Op Marktplaats worden soms abusievelijk transportfietsen van het merk Roelewiel aangeboden, omdat deze merknaam aan de voorkant van de fiets prijkt.

Roelewiel was een fabriek uit Woudenberg, genoemd naar de eigenaren Van der Wiel en Roelofsen.
De fabriek werd in 1920 opgericht door Eip Meerbeek, de fabrikant van het fietsmerk Durabo.

Roelewiel voordrager

Roelewiel maakte niet alleen bagagedragers, maar ook bijvoorbeeld lamphaken, kettingschermen, kettingkasten en kettingranden.

Roelewiel kettingkast

Roelewiel kettingkast

Hier een advertentie uit het blad “De Nederlandsche Rijwielhandel”, 1931.

Klik voor de vergroting.

Marcel, dank voor de foto’s en de info.
Meer informatie op Rijwiel.net.

29 gedachten aan “Roelewiel Woudenberg”

 1. mooie ketting kast ik heb ook 1 gekocht ik heb boven aan de achterkant 1 en onder 2 hoort dat zo ?? e ik heb de beugels er ook niet bij

 2. Hoi Jeroen
  Je bedoelt Gaatjes in het scherm ? dat klopt op 1 plek is de beugel geklonken door de andere gaat een boutje {schroef}.

 3. Hoi,

  Onlangs heb ik twee roelewiel “bagagerekjes” gekocht.
  Er zaten echter geen beugeltjes meer bij. Kan iemand mij daar aan helpen? Een van de twee rekjes (een smalle uitvoering) verkoop ik.

  (P.S) Ik heb ook thompson trapassen te koop, cupmaat 45mm aslengte 14cm!

 4. Op deze Site is het merknaam Standaard ook voorbij gekomen .
  Vreemd vind ik dat je het kettingscherm { revolver model } van Roelewiel onder de merknaam Standaard soms tegenkomt gemaakt van alluminium dit terwijl het merknaam Standaard van een eerdere tijd is .

  1. Hoi Marcel,

   Ik heb ook nog zo’n aluminium pistool vormige kettingkast op een van mijn transportfietsen zitten.Maar ik dacht dat er op een transport geen pistool vormige kettingkast op thuis hoort!!!

 5. hoi Richard

  Mischien waren de alluminium varianten wel bedoeld voor Tourfietsen ,je komt ze op beurzen veel tegen en op veel jongere fietsen .
  Zie brochure Eysink 1951 daar zit een pistool model op .
  Maar ook in kettingschermen zit veel verschil zo is het lange dichte kettingscherm die we allemaal kennen van Transportfietsen er ook geweest in 26 inch maar dat je die tegenkomt is een zeldzaamheid .

 6. hallo mensen.
  ik heb sinds kort een transportfiets maar nu had ik een vraagje. voorop zit een roelewiel drager maar achterop de bagagedrager zit een rek van goudkuil-drager. heeft iemand enig idee waar ik informatie daarvoor vinden kan of dat dit misschien ook een product was van roelewiel??
  bij voorbaat dank

  1. Hoi, Mark
   Roelewiel transportrekken zijn door veel fabrikanten gemonteerd (is dus niet het merk van de fiets), die kom je dus vaak tegen bij transportfietsen. De naam Goudkuil ben ik niet eerder tegengekomen, maar het is in ieder geval geen onderdeel van Roelewiel. Het is wel zo dat transportfietsen standaard altijd zonder achterdrager werden geleverd. Dat deze een ander merk heeft is dus niet zo vreemd, deze is door de fietsen maker op verzoek of achteraf gemonteerd. Er is een fabrikant Goudkuil ( in Lieren) van ventilatieroosters, bestaat sinds 1917 en maakt deze roosters sinds de jaren vijftig. Best kans dat deze het is geweest. Er is ook nog een Goudkuil in Apeldoorn (sinds 1910), maar die fabriceerd machinerie voor wasserijen. Schijnt ook branchevreemd bezig te zijn geweest.
   Gr. Erwin

   1. hoi erwin.
    goudkuil in lieren en apeldoorn had ik ind gevonden maar net zoals je zei apeldoorn doet in wasmachines en lieren in roosters. nu zou het ind kunnen dat ze in het verleden dragers hebben gemaakt maar ik heb ook nog nergens foto”’s kunnen ontdekken of andere info. het lijkt me toch vreemd dat dit de enige is die ze hebben gemaakt?
    er staat letterlijk op GOUDKUIL-DRAGERS
    NED ocir No 76725.

    gr mark

     1. oke dit is wel interressant bas. ik neem aan dat dit om het keurmerk gaat? is er toevallig ook ergens te zien hoeveel er gemaakt zijn?
      alleen een beetje vreemd dat de aanvrager dan iemand uit helmond is.
      in ieder geval bedankt.

      gr mark

      1. Dat is de aanvrager/houder van het octrooi dat je noemde. Deze uitvinder kan Goudkuil een licentie hebben verleend. Ik ben nu toch wel erg benieuwd naar foto’s van rek en fiets.

       1. ik heb de foto’s van fietsen en rekken doorgemaitlt naar bas en hij zou het gaan plaatsen. hoe kan ik hier foto”’s toevoegen?

        gr

    1. Na WO II werden bij Goudkuil in Lieren allerlei verschillende onderdelen voor de fiets gemaakt. Wat leuk dat de dragers nog steeds dienst doen!

 7. hoi Mark

  Ik denk dat Goudkuil net als Van Heijst en Roelewiel een bedrijf is dat Rijwiel delen maakte en dus verschillende onderdelen omdat ikzelf een achterlicht heb gehad van Goudkuil .

  1. hoi marcel.

   heb jij enig idee waar die fabriek dan zat van jou achterlicht?
   ik ben er wel heel benieuwd naar omdat de vorige eigenaar van de fiets plat gebeld is om alleen die drager en niet de complete fiets die overigens geen drol koste.

   gr mark

     1. is ind wel leuk peer. alleen zou ik er wel meer info over willen hebben. dus als je toevallig nog folders of foto’s of info hebt hou ik me aanbevolen.

      gr mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *