Goud Haantje

Hallo,

Afgelopen week heb ik de restauratie van een transport fiets afgerond, ik heb vaker zulke projecten zien langskomen op uw site, welke ik regelmatig bekeken heb voor inspiratie en tips.

De fiets had mijn vader jaren geleden gevonden op de vuilnisbelt, en toen ik hem op zolder vond was het niets meer dan een hoopje roest. Alleen wat zwarte lakschilfers, echter kwam na wat schuurwerk al snel het balhoofdplaatje van “goud haantje” weer tevoorschijn.
Qua restauratie heb ik de wielen opnieuw ingespaakt, lagers voorzien van nieuwe kogels en vet, en een set nieuwe spatborden+ banden gemonteerd. Type van de banden is Schwalbe roadcruiser 28×1.75 whitewall. Uiteraard ook alles opnieuw geverfd, met leuke gouden randjes en de naam op het frame geschilderd.
Eigenlijk moet er ook nog een kettingkastje op, en het zadel is nogal doorgezakt, evenas de veren ervan. Maar hij rijd op zich weer prima, en is erg handig voor een kleine boodschap. Ook leuk om de reacties van andere mensen te horen die hem zien.

Hier enkele foto’s:

Balhoofd Goud Haantje

Balhoofd plaatje, na wat polijsten was hij weer duidelijk zichtbaar. Ik heb echter niets van dit merk op internet kunnen vinden. Ik weet dus ook niet precies hoe oud hij is. Pak’m beet 70 jaar?

Trapas Goud Haantje

Trapas+cranck opnieuw gemonteerd (tijdelijk met een m8 boutje, zodat alvast de aandrijving kon testen, later uiteraard met een spie)

Merk Goud Haantje

Naam op frame geschilderd.

Achternaaf

Achternaaf, merk: Durex. Hij is best ver versleten, evenals het tandwiel, maar ach, niet zo vreemd na al die jaren.

Voorkant

Voorkant, inclusief nieuw spatbord, de oude spatbord stangen en messing boutjes waren nog prima bruikbaar. Spatborden zelf waren echter compleet vergaan.

En het eindresultaat:

Resultaat

Resultaat

Mvg,

Ferry v/d Meijden

15 gedachten aan “Goud Haantje”

 1. Mooie restauratie!

  Het merk komt me ook niet bekend voor. Een zeldzaam exemplaar! Het gebeurde nog wel eens dat de lokale fietshandelaar zijn eigen lijn had en op de fietsen die werden ingekocht een eigen plaatje werd bevestigd.
  Heb je ook nog een foto van voor de restauratie?

  Met vriendelijke groet,
  Bas

 2. Ziet er goed uit. Maar toch zie ik er iets aan hij is erg slank van vorm of het komt door de foto’s. Wel jammer dat je het balhoofd set mee heb geschilderd. Maar dat is mijn mening. Het merk heb ik ook nog niet voorbij zien komen.

 3. Hoy Ferry

  Mooie naaf die Durex deze werd ook gebruikt voor hulpmotoren.
  Je kunt aan beide zijden een tandwiel monteren .
  Het is een mooie grote en bredere naaf voor transporters .
  En Goudhaantje das apart en uniek een heel bijzonder fietsje gelukkig krijgt ook deze een nieuw leven.

 4. Dank allen,

  Foto van de staat voor aanvang van de restauratie heb ik niet, maar een aantal berichten terug staat een fiets welke in de schuur gevonden is. Daar leek deze ook aardig op.

  Ik heb net even op de naaf gekeken, maar meer dan “durex praizition werke made in germany” staat er niet op. Lastig trouwens om de speling er uit te krijgen, je moet hem dan uiteraard losdraaien, en dan met een tang de draadas een stukje draaien, het spul weer vastzetten, kijken of hij goed is, en zoniet de handeling herhalen. Dat gaat tegenwoordig wel makkelijker met 2 smalle sleutels.

 5. Hallo Ferry,

  de fiets ziet er erg mooi uit.
  Ik was benieuwd wat voor banden er op liggen. Ik vind ze erg mooi met de witte zijkanten. Ik ben namelijk naar zoiets op zoek.

  Alvast bedankt,

  Bart

 6. De reden dat die Durex (rem) naven in fietsen met hulpmotor zaten was puur en alleen om dat deze (in de vrijloop) niet versleten .
  Als ze niet goeg remden moest je er een beetje benzine inspuiten.
  De naam goed haantje komt me ook niet bekent voor (even zoeken)
  Groet Jaap.

 7. hallo,<
  ik ben zelf in het bezit van een 26maal 2 transportfiets met durex achternaaf,
  bij het remmen draait het tandwiel niet automatisch terug en bij hardremmen gaat hij vast zitten,
  kan iemand mij helpen en vertellen wat het probleem is,
  ik ben hem aan het opknappen en kom hierdoor helaas niet verder….
  <groetjes vincent

  1. Hoi Vincent,
   Het is moeilijk om precies te zeggen wat er aan de hand is maar dat ie even uit elkaar moet is zeker.
   Er zijn Durex naven die geen Torpede-cloon zijn en die hebben dus een “afwijkende” remmantel. als het er zo een is dan kan het wel eens zijn dat het binnenwerk vervangen moet worden. Als het wel een Torpedo-cloon is dan kan ik alleen maar bedenken dat het mechanisme wat de remmantel uit doet zetten vastloopt. Dat kan versleten zijn maar het kan ook zijn dat het drooggelopen is.
   Druppeltje olie doet wonderen zegt mijn vader altijd dus dat zou ik eerst proberen.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 8. okee dat ga ik proberen,hij is al helemaal uitelkaar geweest,het lijkt veel op een torpedo naaf aleen dan iets groter en zwaarder,
  de naaf is van 1949
  toen ik hem open haalde zat er wel genoeg vet in,helemaal schoongemaakt en morgen inelkaar zetten met nieuw vet,
  hopelijk is het dan weer goed,de rest van het wiel is nog goed(zelfs de spaken krijg je nog makkelijk los)
  ik wil de fiets zoveel mogelijk orgineel houden,
  zijn durex binnenwerkjes nog ergens te krijgen?
  groetjes en bedankt,
  vincent

  1. Hoi Vincent,
   Ik heb nog wel onderdelen bij een groothandel zien liggen daar zal ik morgen eens gaan kijken of er nog een remmantel bij ligt.
   Anders moet je even een foto opsturen dan kan ik zien of het de goeie zijn.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar

 9. hallo,
  sorry voor de late reactie,
  een foto plaatsen op de site lukt helaas niet(krijg een foutmelding,
  ik kan wel een foto sturen via mijn email adres …
  wilt u een foto van de hele naaf gedemonteerd zien,
  mischien is er bij de naaf iets met een afstelling aan de hand?
  of kan het ook zijn dat het omhulsel van de naaf is versleten..
  als u mij verder kunt helpen zou heel fijn zijn,kan ik eindelijk weer verder aan mijn transportfiets,
  in iedergeval bedankt voor de reactie en moeite!

  groetjes vincent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *