Erfstuk gestolen

America – De vader van Jean van Aarle fietste vijftig jaar geleden op zijn robuuste Gazelle transportfiets tweemaal per dag naar het weiland om de koeien te melken. Met vijf grote melkkannen voor op de drager. Nu is deze fiets, een erfstuk met hoge emotionele waarde, gestolen.

Vervanging voor gestolen transportfiets

Hetty is blij met de nieuwe fiets die bijna identiek is aan de gestolen Gazelle van Van Aarles vader.

Van Aarle is woedend: “vorige week maandagavond zaten mijn vrouw Jos, dochter Hetty en ik in onze voortuin, in hartje America. Mijn dochter had haar oude Gazelle op slot tegen de garage achter het huis gezet Toen ze om half één ’s nachts naar huis wilde gaan bleek de fiets gestolen. We waren allemaal erg ontdaan erover omdat het een erfstuk is van mijn vader, die een boerenbedrijf had. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik als kleine jongen met mijn kleine rode fietsje naast hem fietste.” Ook is van Aarle onder de indruk van de brutaliteit van de diefstal: “We hadden ze kunnen horen vanuit de voortuin waar we koffie zaten te drinken. Ze moeten de fiets zo’n 25 meter geruisloos hebben meegetild om achter de uitrit te komen. Dat zoiets in America kan gebeuren vind ik onbegrijpelijk.”

Dagelijks nodig
De karakteristieke transportfiets heeft zo’n twintig jaar bij Van Aarle in de schuur gestaan totdat zijn (pleeg)dochter hem voor eigen gebruik ging opknappen. “Hetty heeft hem drie jaar geleden helemaal geschuurd, weer zwart geverfd en voorzien van nieuwe banden en ketting. Ze heeft hem zoveel mogelijk in originele staat willen houden”, zegt Van Aarle.
Hetty is bijstandsmoeder van drie kleine kinderen en heeft de fiets elke dag nodig. “Het was mijn vervoermiddel, ik deed er alles mee”, zegt ze nog steeds vol emotie.

Warme herinnering
Van Aarle is bezig met een autobiografie waarin een groot deel gaat over het boerenleven dat hij in zijn jeugd leidde. “Je kunt wel zeggen ‘het was maar een fiets’, maar deze fiets vormt een belangrijke herinnering uit mijn jeugd”, zegt Van Aarle. “Ik moest al vanaf zes jaar oud voor schooltijd om 6.00 uur mee opstaan om mee te gaan melken. De Gazelle van mijn vader werd dan volgeladen met melkkannen, soms zelfs voor op de stang, zodat hij meer dan 140 liter melk meefietste. die fiets was een belangrijk aspect uit het leven van die tijd en had zeker met een foto een plaats gekregen in mijn boek. Dat kan nu niet meer.”

Vervanging
Inmiddels heeft Van Aarle via internet een bijna identieke transportfiets teruggekocht voor zijn dochter. “Het is natuurlijk niet hetzelfde maar zo kan ze zich in ieder geval weer verplaatsen”, aldus Van Aarle. “Hij lijkt ook erg veel op de gestolen fiets want toen Hetty hem voor het eerst zag dacht ze dat haar eigen fiets weer terecht was.”
Van Aarle heeft er weinig vertrouwen in dat de fiets boven water komt. “De fiets is volgens de politie bewust meegenomen, het is geen baldadigheid geweest. misschien krijgt de dief berouw als hij dit leest en zet hij ons erfstuk weer op dezelfde plaats terug.”

bron: onbekend (krantenartikel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *