Transporter Tech Tips

Hallo Bas

Ik wilde even wat TECH tips onder de aandacht brengen .
Zoals ik in de reaktie al schreef aan Bouwdewijn zijn de Favouriet naven {is nu Velosteel} kopien van de al oude Torpedo naaf.
Veel onderdelen zijn uitwisselbaar maar de remmantels bij dezen zijn van staal en staal op staal betekent slijtage dus smeren met remmantel vet {speciaal vet hiervoor} .
Wat ik nu eigenlijk onder de aandacht wil brengen is de achteras deze is van de Favouriet/Velo naven langer en dus kun je meer erop monteren zoals melkbus houders en dragers.
Wel zou ik hierbij de lagerbus overzetten daar die van de Torpedo naaf meer draagvlak heeft i.v.m. speling .
Is de as nog te kort of wil je de orginele as gebruiken kun je ook kiezen voor as verlengers moeilijk te krijgen ,als je iemand weet met een draaibank kun je ze laten maken.
M,n tweede tip ; als je lang bent , en je rijd op een transporter met Roelewiel rek wil je mischien het stuur hoger hebben dit kan door de sleuven in het rek langer te maken.
En dat scheelt zeker 2,5 cm zie foto,s.
Heb ik ook gedaan op m,n dagelijkse fiets waarvan ook 2 foto,s merk onbekend 28 ich dikke buis frame .

Groeten Marcel .

Transporter Tech Tips

Transporter Tech Tips

Transporter Tech Tips

Transporter Tech Tips

Transporter Tech Tips

13 gedachten over “Transporter Tech Tips”

 1. Zo’n standaard lijkt me ook wel wat voor m’n Gazelle! Is ie opklapbaar of plaats je’m los? Iemand nog zo iets liggen?

  Jeroen

 2. Ben aan het experimenteren, je klapt het omhoog en dan duw je het in een haak op het spatbord .
  Het moet wel stevig zijn i.v.m. het gewicht van een transporter.
  En fijn is het wel want niet iedereen wil zo,n ding tegen de gevel dus ik heb vaak parkeerproblemen ,plus dat die wel eens omviel en dus leek me dit wel een goede oplossing .

 3. Ik heb zo’n standaard gevonden via een “gezocht” advertentie op marktplaats.nl, de mijne klapt naar voren en blijft hangen dmv een grote veer. Hij is speciaal voor transportfietsen en is erg handig bij het beladen van de drager.
  Achter heb ik een soortgelijke en mijn transporter blijft daardoor behoorlijk stabiel staan.

 4. De standaard is gefotografeerd in opgeklapte situatie, de pootjes horen naar voren te wijzen en de komvormige delen boven de gaten voor de as grijpen om de steunen van de voordrager heen.

  groetjes, Herald

 5. Zier er goed uit. Werkt het ook goed en is het een beetje een stabiel geheel? Waar zal zo iets te vinden zijn?

 6. Goede avond Ik heb een bakfiets gekocht, en ben hem aan het restaureren. Kan iemand mij vertellen of de spaken. van de wielen origineel gespoten of blank zijn.

 7. Ben geen expert ,m aar eea hangt van type/merk/bouwjaar enz. Geef meer info en hopelijk kan iemand jou meer vertellen. Ik heb nog nooit wielen gezien waar de spaken van gespoten/gekleurd zijn ,maar ik ben zeker geen expert. Succes.

 8. Meest gangbaar zijn verzinkte spaken vroeger kwamen ook vernikkelde spaken voor ,voor luxe afgewerkte fietsen en eens heb ik iemand gesproken die zwarte spaken zocht voor z,n oltimer ? weet wel dat er tegen woordig zwarte spaken worden gebruikt bij Gazelle en volgens mij ook bij Batavus .
  Voor werkfietsen was de lat van kwalitatieve afwerking nooit zo hoog !!
  Dus gebruikte men de verzinkte { gewone } spaken voor een bakfiets doorgaans spaak 10 en / of 11 de dikke net als bij veel 26 inch Transporters .

 9. De bewuste “zwarte” spaken zijn in de handel vrij eenvoudig verkrijgbaar, maar het gaat wel een beetje moeite kosten om de dikkere maten te vinden. De zwarte afwerking is overigens het gevolg van de roestwerende behandeling, te weten Fosfateren of “Parkerizing” (naar de bedenker van het proces) en deze behandeling kan overigens in meerdere kleuren worden uitgevoerd, ook thuis met vrij eenvoudig verkrijgbare chemicalien. Het proces is in de 20er jaren vanuit de VS vrij snel ook in Europa ingeburgerd, daar het een bijzonder voordeel met zich brengt ten opzichte van galvaniseren of thermisch verzinken, verkoperen/vernikkelen of om het even welk galvanisch proces dan ook. Parkerizing geeft een volkomen uitsluitsel aan het risico van waterstof – brosheid en leent zich daarmee veel beter als methode dan om het even welke andere (tot op heden).
  Daarnaast voegt het proces geen laagdikte toe, een probleem bij met name nauwkeurig passende onderdelen als assen en schroefdraadverbindingen.
  Het moet trouwens wel vermeld worden dat gefosfateerde spaken en andere delen zo behandeld, bij lange na niet de roestafwijzende bescherming bieden gelijk zink, het helpt de gefosfateerde onderdelen te verwarmen tot ca. 90 graden C en ze vervolgens in warme (lijn)olie af te koelen. Zeker niet warmer en niet laten schrikken.

  een andere, wellicht mooiere oplossing is de spaken te laten poedercoaten, of het gehele gespaakte en op spanning getrokken wiel te lakken of te poedercoaten. In het verleden was ook bij rijwielfabrikanten “de pot zwarte verf annex penseel” veelal de methode.

  -het werkt-

  nog een beetje advies, koop goede spaken, bij voorkeur een Europees product en let daarbij meer op de treksterkte dan de dikte. Chinees is misschien wel mooi en goedkoop, maar het is en blijft eersteklas “toiletpottenblik” in tegenstelling tot echt Zwitsers gereedschap—of was dat nou geweerlopenstaal? Enfin, die heren bij DT nemen geen risico’s.

  de gemiddelde mountainbikespaak van DT of Sapim is meer dan sterk genoeg en vele malen sterker dan het origineel uit grootpapa’s dagen. Is dat echt een issue, ga dan eens kijken bij experts die ook bromfiets/motorfiets en autowielen bouwen. Desnoods maakt men de juiste spaak voor je, en afgewerkt hoe je wil.

  duur, dat wel.

  veel succes ermee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *