21 gedachten aan “De Lange Melkfiets van Jaco Heeren”

 1. Wat een prachtige fiets.

  Ik ken dit soort Long John-achtigen niet zo goed, op Wikipedia staat een soortgelijke fiets, de verlengde transportfiets van firma Wed. Visser uit Apeldoorn, 1935.
  Hij is te zien bij het Melkboeren- en Zuivelmuseum?

  Ik hoop dat er meer informatie volgt!

  Met vriendelijke groet,
  Bas

 2. Ik heb enkele Nederlandse “Long John’s” gezien. Ik weet dat Maxwell van Amsterdam en Veeno deze hadden gemaakt. Maar ik ben ook tegen een paar gekomen die waarschijnlijk zelfbouw of gewoon one-offs waren, wel van de jaren 30.

  Bijzonder vind ik dat elke van deze fietsen zo’n geveerde voorvork had… en nooit een klapstandaard.

  Alle oude Nederlandse Long Johns die ik ken hadden 26″ of 28″ wielen IPV de kleine wielen van de Deense varianten, en ook de stuurlinkage boven de laadruimte terwijl de Deense fietsen altijd de stuurlinkage beneden hebben.

  Groeten,
  Henry

 3. Dag Jaco,

  Ik noem ze een ‘verlengde transportfiets’. De fiets van Wed. Visser is 20 jaar in mijn bezit geweest. Ook de foto komt van mij. Ik kom zelf uit Apeldoorn en kende de fiets van vroeger. Paul Visser van het bedrijf was een klasgenoot van mij.

  Dit soort fiets werden volgens mij niet gemaakt (niet in die tijd tenminste) door een fabriek, maar werden op bestelling door plaatselijke fietsenmakers, smederijen gemaakt. De fiets van Visser moet omstreeks 1930 zijn gemaakt. Vlgs mij zijn ze voor 1920 niet of nauwelijks gemaakt.

  Er staat ook nog een mooie foto van zo’n fiets in het boek van Fuchs/Simons “Allemaal op de fiets in Amsterdam”.

  Vriendelijke groet,

  Aad Streng
  Eindhoven.

 4. Al heel lang zijn we op zoek naar een duidelijk plaatje of foto van een “Lange Fiets”zoals wij dat vroeger noemde.Mijn vader en schoonvader,
  bijde melkboer in Amsterdam , in de 40-50 en 60er jaren, bezaten zo,n fiets. mijn man wilde hem namaken, nu is dat aardig gelukt louter vanuit de herrinnering. via wat zoeken kwam ik hem ineens tegen.
  leuk om hem zo te zien . Er komen weer veel herrinneringen boven.
  We zaten vaak bovenop het kastje als we mijn vader hielpen.
  Meestal werd hij gebruikt voor de klanten die ver weg woonde.
  Groetjes van Henk en Bep Bosma uit Castricum.

  1. Wij (cultuurhistorisch streek- en handkarrenmuseum De Wemme in Zuidwolde) zijn ook in het bezit van een Long John. Ruim 25 jaar geleden heeft de toenmalige gemeente Zuidwolde een boerderij gekocht om daar een museum in onder te brengen. In de schuren bij deze boerderij stonden handkarren van de Nederlandse Handkarren Stichting in Amsterdam. Bij de verkoop werd bedwongen dat de gemeente deze zou overnemen. Tussen de handkarren stond ook deze fiets. Wij zijn op zoek naar verhalen over deze handkarren en uiteraard ook over de fiets . Het enige wat we weten is dat ‘ie in Amsterdam gebruikt is. Wij dachten begin vijftiger jaren. We zouden het heel erg op prijs stellen wanneer we mooie verhalen toegestuurd zouden krijgen.
   Groet, Else Fleurke

 5. De ‘verlengde transportfiets’ van Wed. Visser drankenhandel uit Apeldoorn is sinds 29 september 2010 weer in mijn bezit.

  Aad Streng
  Eindhoven.

  1. Hoi Aad,
   Gefeliciteerd met “de terugkeer” van je fiets.
   Kan er op gefietst worden of moet er eerst het een en ander aan gedaan worden.
   Het zou leuk zijn als je een keer meegaat met één van de transportfietstoertjes.
   Groetjes van mij,
   Charles Waagenaar.

   1. Er moet nog wel wat aan gebeuren om de originaliteit weer terug te brengen. Ik houd me aan de uitvoering de foto.
    Een van de dingen die ik nog mis is een kettingscherm van Roelewiel en transporthandvatten.
    Groet,
    Aad.

 6. Hallo Aad,

  Ik zag je foto van de lange transportfiets en dat jij deze in bezit hebt sinds 2010. Wat ik mij afvroeg is of dit de oude fiets van Visser is of van ter Bals Cheerio?

  Groet van Tim ter Bals

 7. Hallo Jaco,

  Ik ben nog op zoek naar een bijzonder/eye-catcher transportfiets, een nette fiets die nog dagelijks kan gebruiken. Heeft u of kent u binnen uw netwerk personen die een dergelijk voertuig heeft en deze graag zou willen verkopen. Bij voorkeur een relatie uit het Zuiden van Nederland. U kunt stellen dat de fiets in de Maastrichtse binnenstad dagelijks te zien zal zijn net zoals deze ook op internet vele foto’s te zien zullen zijn. Ik verneem graag van u.
  Jean

 8. Ik ben sinds kort ook in het bezit van een lange melkfiets van Maxwell. Ik ben benieuwd of iemand weet tot wanneer deze zijn gemaakt. De mijne heeft een vernikkeld stuur. Ook ben ik benieuwd of iemand meer info heeft over het houten kastje.

   1. Ik heb foto’s gestuurd, stuur later nog wel wat meer. Het frame komt overeen met de folder van 1940. De torpedonaaf is ook uit 1940, dus dat klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *