Melkfiets uit Groningen – draagvermogen 400 kg!

Hoi,

Dit weekend heb ik een transportfiets meegenomen uit Groningen. De fiets hing in een schuur, dik onder het spinrag. Duidelijk is dat dit exemplaar jarenlang hard heeft moeten werken. Er zat geen voordrager meer op, maar wel een achterdrager met een rek voor twee melkbussen.

Melkfiets

Melkfiets

Opmerkelijk is dat dit rek niet door de smid maar door een timmerman was vervaardigd. Het is makkelijk afneembaar en kan dan dienst doen als melkkrukje. Zo te zien is ook geregeld een derde melkbus meegenomen. Deze werd dan voor op de stang gezet die daardoor aan de bovenzijde plat is geworden.

Groningse klei aan de ketting

Het onderhoud is er wat bij ingeschoten. De ketting lijkt gesmeerd te zijn met een mengsel van olie en Groningse klei. En de trappers zijn op de pennen na verdwenen. Met schoenen niet plezierig om op te fietsen maar met klompen aan je voeten geen probleem. Ik heb er inderdaad al mee gefietst. Na het weghalen van de spinnewebben en het vervangen van de ventieltjes was hij weer rijklaar. Bijgaand enkele foto’s.

Zoals vaak bij transportfietsen is er niets meer te zien van transfers en ik heb ook geen idee om wat voor fabrikaat het gaat. Op de binnenbalhoofdbuis staat wel een logo in de vorm van een balans (weegschaal) met de drie letters ACL of AOL. Ook op de linker crank vond ik een half zichtbaar merkteken. Ik vermoed dat het om een vooroorlogse fiets gaat, want de cranks zijn nog vernikkeld. Bijzonder is de korte trapas in combinatie met gebogen cranks. Een aanwijzing is misschien ook dat op de onderste balhoofdlug behalve het framenummer (2386) ook het draagvermogen is ingeslagen, maar liefst 400 kg!!

Groeten,
Sjoerd ter Burg

Melkfiets

Bracket

Crancks

5 gedachten aan “Melkfiets uit Groningen – draagvermogen 400 kg!”

  1. Hoi Sjoerd,

    Wat een geweldige ontdekking!
    Ik zal ook eens op het ingeslagen draagvermogen letten, maar ben het vermoedelijk nog nooit tegen gekomen. 400 kilo, kom daar nog maar eens om.

    Ik hoop dat deze fiets niet gerestaureerd wordt. In deze staat met dit verhaal (klei aan de ketting) is de fiets veel interessanter om te bewaren.

    Gefeliciteerd met de aankoop!

    Bas

  2. zit het stuur langszij de stuurpen of zie ik dat verkeerd?
    volgens mij is dat uitzonderlijk voor sturen van transportfietsen.

    a.

  3. Ik heb juist een paar transportfietsen gehad die dat juist NIET hadden!
    o.a.: gazelle/raleigh
    Die recht op de stuurpen zijn bevestigd o.a ruto /maxwell
    gr Ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *