Rijwielfabriek Burco

Frans van Buuren en Abraham Wijnschenk richtten op 1 februari 1939 de rijwielfabriek F. van Buuren & Co. op, en gingen onder de naam Burco fietsen produceren.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog is Burco een middelgrote fietsenfabriek, die in haar topjaren 20.000 exemplaren per jaar produceert. Wel mag de fabriek in de jaren zeventig de dienstfietsen leveren aan de politie.

In 1988 wordt de productiefaciliteit nagenoeg geheel opgeheven en gaat Burco de frames laten maken in Aalten, bij de firma van Raam. In Amsterdam wordt dan alleen nog geassembleerd en is de groothandel gevestigd.

Mede-oprichter en ex-directeur Abraham Wijnschenk overlijdt in 1998 op 87-jarige leeftijd. Tot een jaar voor zijn overlijden is hij actief geweest in het bedrijf, de dagelijkse leiding ligt dan bij zoon Jaap Wijnschenk. In 2000 vertrekt Burco naar een nieuwe locatie in Zeeburg en vier jaar later wordt Burco overgenomen door het Heerenveense Accell Group. Per 1 januari 2005 wordt dan de Amsterdamse vestiging gesloten en is de laatste oude Amsterdamse fietsenfabriek historie. De merknaam Burco is voor toekomstig gebruik dan nog beschikbaar voor Accell Group.

De fabriek van Burco was gevestigd op de Nieuwe Uilenburgerstraat 116 (voorheen nummer 84). Assemblage vond plaats op de hoek Vijzelstraat 111 en Kerkstraat 247.

Burco Rijwielfabriek

Burco Rijwielfabriek

Fietsenfabriek Burco (hoofdadres) op de Kerkstraat 247 met eigenaar de heer Jaap Wijnschenk. Foto van april 2000.

Bron: Wikipedia en de Beeldbank Amsterdam.

11 gedachten aan “Rijwielfabriek Burco”

 1. Mijn vader werkte voor Van Raam in de Schipperstraat in Amsterdam. Niet in 1962 maar in 1972 verhuisde Van Raam naar Aalten.

  1. Ik hen rond 1980 voor de burco gewerkt als chauffeur. Overal hadden ze oude fietsenmakers zitten die de wielen “spaakten” voor hun. Velgen en spaken brengen soms tot 2 hoog ergens in woonhuis. Gitane fietsen laden en lossen in de kerkstraat. Overal wel ergens opslag en “onderaannemertjes”. En complete fietsen met 5 bestel auto s door geheel nederland wegbrengen.
   Was leuk bedrijf.

 2. Heel toevallig zag ik vandaag een fiets staan die mij opviel. Waarom weet ik niet maar ik keek welk merk het was en daar stond het Burco Amsterdam! Even op Google gekeken en ja hoor daar kun je een Nederlands stukje Industrieel erfgoed ontdekken. Jammer he, dat we alles zijn kwijtgeraakt! een land met een mooi verleden, maar een toekomst zonder gezicht. Snel en vluchtig wat niets mag kosten. Jammer.
  Maar een mooie naam toch? Burco Amsterdam.

 3. Ik heb een vraag, om me Burco fiets te kunnen repareren. Ik zoek onderdelen om me three speed AB breake hub te kunnen repareren. kan iemand me verder helpen kan zelf niets vinden!
  Mvg. Werner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *