De Craighton Pick-Up van Achielle

De Craighton Pick-Up van Achielle (Dija-Oostcolor) is een retro-transportfiets uit België. Hier in Amsterdam hebben wij hem nog niet gespot.

Craighton Pick-Up

De fietsen worden in België geproduceerd. Details: ‘vintage’ leren handvatten, aluminium kettingkast en een zadel van Lepper.

De maten van het frame zijn 53, 57, 61, 65 en 70 cm. Naast de transportfiets (dubbele stang) is er een oma- (dames), opa- (enkele stang) en kruisframe-model.
Prijs varieert tussen 450 en 550 euro.

Meer info: www.achielle.be.

55 gedachten over “De Craighton Pick-Up van Achielle”

 1. Vergelijking met de Pick-Up van Sparta:

  Geen oversized frame en een mooier zadel. Wel weer zo’n raar lang stuur.

  De voordrager lijkt steviger. Draagvermogen?

 2. Leuke fiets! Zat even op de site van de fabrikant te neuzen en het frame is van staal, en niet van alu. zoals mijn Sparta Pick Up. De kettingkast is van wel van alu, en op mijn Sparta van plastic.

  Deze Achielle lijkt me een stuk degelijker dan de (mijn) Sparta.

  Eens kijken hoeveel ik voor mijn Sparta krijg als ik ‘m verkoop…

 3. Volgens mij een uitstekende kwaliteit fiets want ook op details niet bezuinigd, zo zijn volgens de site van de fabrikant ook alle boutjes en moertjes van RVS en dat zijn kleine dingen die de fiets net degelijker maken.
  Wat bijzonder is, is dat de uitrusting helemaal aangepast kan worden aan je wensen, er zijn allerlei opties mogelijk (zoals Nexus 3 of 8 met terugtraprem of rollerbrakers) en de fiets is in 4 maten van 50 tot 61 (heren 53 tot 65) leverbaar.
  Ik heb geinformeerd naar dealers in NL en kreeg de volgende adressen door van Achielle:
  Het Fietspad – Weerdsingel Westzijde 18 – 3513 BB Utrecht
  Eddy`s fietsen – Anjerstraat 10 – 4744AR Bosschenhoofd
  M Boere Tweewielers – Schoolstraat 13 – 4841 XC Prinsenbeek

 4. Heeft er iemand gebruikservaring met een Achielle? Zit eraan te denken zo’n omafiets/transporter te kopen maar ben benieuwd of het echt goed fietst. En niet te zwaar. Las hier en daar dat de Sparta Pickup best zwaar fietst, dus vroeg me af wat de ervaringen zijn met de Achielle.

  Grts, Merle

 5. Ik heb de knoop doorgehakt en de Achielle Craighton Pick-Up besteld. De Sparta vind ik ‘te namaakt’ en was ook niet in mijn maat leverbaar. Frame 70cm, Nexus 8, rollerbrakes. Ik houd jullie op de hoogte.

   1. Veel plezier ermee Geert,
    Ik heb hem zelf nu ook een week in dezelfde configuratie maar dan met 61cm frame. Fietst net zo lekker robuust als mijn oude (opgegeven) herenfiets. Een echt ijzeren ros. Wel vraag ik me af hoe de lak zich gaat houden op termijn. Een kettingslot rondom de zadelpen maakte na een ritje van 10 minuten al dat de eerste schellen er af sprongen. Misschien zo’n leren zakje aanschaffen van het fietspad. Deze fietsenmaker heeft zijn eigen lijn laten maken bij Achille. Erg geinige fietsjes geworden.
    http://www.puurdefiets.nl/ – puur de fiets. De website stelt momenteel nog niet veel voor…

   2. Nog steeds tevreden over je Achielle, Geert? Fraaie foto! Overweeg aanschaf van soortgelijk model in wat lagere framehoogte. Vraag me af: gebruik je die 8 versnellingen intensief, of zouden 3 versnellingen kunnen volstaan?
    Overigens wil ik binnenkort voor ‘the proof of the pudding’ Het Fietspad in Utrecht bezoeken.

   3. Beste,

    graag had ik uw ervaringen gehoord ivm de Achielle Craighton, die je nu reeds een jaar hebt.

    Ik overweeg ook de aankoop, maar hoorde graag eens van iemand die er ervaring mee heeft wat de voor- en of nadelen zijn.

    Groeten,

    Koen

 6. Ik heb dit weekend mijn Craighton opgehaald. Configuratie:
  – 65 cm ( ik ben maar 1,72m, wat heerlijk om op zo’n hoge fiets te zitten )
  – geen drager achter
  – jasbeschermers, pompje, oude bel, ouderwetse voorlamp met knop
  – 8 versnellingen en trommelremmen
  Wat rijdt de fiets heerlijk ( net zo lekker als mij Jaguar )!
  Ik heb de fiets tegen een goede prijs in Wageningen gekocht bij Bas Buys ( thebikersoasis@yahoo.com ) in Wageningen.

 7. Nou ja, we beleven momenteel uitzonderlijk zomerweer in april, dus wrs. is iedereen foetsie op z´n fietsie… 🙂

 8. Heb de craighton pickup 8v rollerbrakes.nu ca 2 maanden, ik heb geen aandelen in Achielle maar ik raad iedereen deze fiets aan.

  Reden gewoon een prima fiets gemaakt van 1e klas materiaal en onderdelen. Geheel geproduceerd in Belgie door een familiebedrijfje, je voelt het ambacht en je weet dat je geld niet naar marketing en PR gaat maar naar je fiets.

  Dat is wel wat anders dan aziatische onderdelen assembleren en er prat op gaan dat je een fietsfabriek bent…

  Hulde aan Achielle, Oja de fiets rijdt super.

 9. heb net een proefrit gemaakt op een damespick-up, mooie fiets en fiets prima! ga er zeker een aanschaffen, twijfel alleen nog over de kleur.

 10. Doordat ik interesse heb in de Craighton Pick Up had ik een mail gestuurd naar Achielle om het draagvermogen van de voordrager te vragen. Dit is hun antwoord:

  Hallo Jan,

  Het draagvermogen van de voordrager is behoorlijk hoog, we hebben al behoorlijk wat testen gedaan en de drager nog niet stuk gekregen.
  Zolang de fiets bestuurbaar blijf zal ie normaal niet breken.
  Voor de “zekerheid” zeggen we dat het max. draagvermogen 40kg is.
  De bodem van de drager is ongeveer: 33cm * 37cm breed

  Groet,
  Peter

 11. Sinds twee dagen hebben wij ook de Achielle aan ons assortiment toegevoegd.
  Mooie fietsen,met een super kwaliteits/prijsverhouding,en dat zie je tegenwoordig helaas maar zeer weinig.
  Kom maar es kijken in Zutphen.
  Groeten: Nico Kunst & Fietswerk Zutphen

 12. wat leuk veel positieve berichten over Achielle.

  Ik vind het een mooie fiets, ben lang 2m04 dus framemaat 70 cm is een uitkomst, maar….in maastricht/omgeving is geen dealer. Nu wil mijn fietsenmaker best bij achielle een fiets bestellen (gelukkig geen probleem). Het probleem is dus dat ik niet echt een proefrit kan maken. is dit nodig of kan ik gerust de fiets laten bestellen.

  @fietswerk Zutphen is mij te ver weg, sorry…dan wordt de prijs meteen meer ivm treinkaartjes…

 13. Afgelopen zaterdag heb ik een Achielle Pick-up bij Rijwiel Service Weesperplein te Amsterdam gekocht.

  Het is een mooie en robuuste fiets: staalgrijs, Brooks zadel, Brooks handvatten (optie), klassiek frameslot (met zo’n pennetje), 61 cm, batterij verlichting voor en achter en een extra kabelslot. Al met al 597 euro.

  De fiets is mooi afgewerkt en rijdt als een trein, de fiets “spoort mooi”. Het rek aan de voorkant voelt weliswaar zwaar, maar heeft geen invloed op de stuureigenschappen.

  IK was alleen niet tevreden over de looks van de verlichting. Wat aan de goedkope kant. Heb alles laten vervangen (zonder meerkosten) door een LED-voorlamp (klassieke look) en een kleine LED-lamp achter. Het is een hele verbetering.

  Rijwiel Service Weesperplein is een aanrader voor de Achielle fanaat: alle fietsen op voorraad, goede service. Ik heb mijn fiets zaterdagochtend uitgezocht en drie uur later, met alle aanpassingen, gekocht en opgehaald.

  Prijs: 522 fiets, 35 Brooks handvatten, 40 kabelslot. Frameslot was van het huis, net als de aanpassing van de verlichting.

 14. Achielle heeft voor op maat gemaakte fietsen soms een extreem lange wachttijd (5 maanden!). Verder maken ze beginnersfouten bij het assembleren en de eindcontrole van hun fietsen (ze assembleren pas sinds enkele jaren):
  1. Geen RVS spaken.
  2. Kwalitatief beroerd balhoofdstel (dit soort balhoofd hoort op bouwmarkt omafietsen!).
  3. Voorvorken soms krom.
  4. Beroerde spaakspanning wielen.
  5. Achterdrager op 68 en 70 cm fietsen loopt af naar achteren, ergo past niet goed bij het hoge frame.
  6. Fietsen sporen regelmatig niet goed, een misser voor een framefabrikant!
  7. Goedkope verlichting en pedalen.
  8. Lak lijkt niet erg hard te zijn.
  9. Geen antiroestketting bij een open kettingkast.
  Hopelijk gaat dit verbeteren, ze verdienen zeker de kans. Ik mis een stukje trots op het eigen ambachtschap.

  1. Hallo Roelof,

   Laat me toe hier even op te reageren.

   Ik weet niet wie je bent en waar je deze beweringen vandaan haalt,
   maar dit verwonderd ons toch.
   Wij staan open voor opmerkingen en doen er alles aan daar dan ook gehoor aan te geven.
   Dat weten onze dealers ook. Daarom dat we dit vreemd vinden dat deze opmerkingen zo op een blog gegooid worden.

   Het was trouwens een dealer die er ons op attent maakte dat hier nogal wat incorrectheden te vinden waren
   (dit zijn zijn woorden).

   Om even in te gaan op je opmerkingen.
   De leveringstermijn van een Achielle bedraagt normaal 2 tot 3 weken, bij drukte kan dit oplopen tot 4 weken.
   Maar zeker nooit 5 maanden!

   Ivm de andere opmerkingen: wij hebben inderdaad fietsen met eenvoudige verlichting, maar ook fietsen met luxe verlichting
   (naafdynamo + BUMM Lumotec).
   Net zoals zoveel producenten. Idem voor de spaken, sommige fietsen zijn met zink spaken, andere modellen met RVS,
   opnieuw zoals bij zoveel producenten.
   Maar alle spaken zijn kwalitatieve spaken van Sapim (zowel voor als achter 13G).

   En zo kan ik nog verder gaan, maar het is niet mijn bedoeling om er een welles-nietes spelletje van te maken.
   Daarom kan Roelof ons beter even contacteren, dan kunnen we zijn opmerkingen even bespreken.

   Met vriendelijke groet,
   Peter, Tom & Jan
   Achielle

   1. Levertijd bij drukte 4 weken? Bij ons is het al meer dan vijf weken dat we onze fietsen besteld hebben en vandaag hebben we vernomen dat het nog een tweetal weken zal duren! Hopelijk zijn de fietsen het wachten waard!
    Kortom, toch wel ontgoocheld over de levertijd!

 15. Zelf rijd ik op een 68 cm Achielle kruisframe rond, overigens met veel plezier, nadat ik een aantal onvolkomenheden zelf heb gecorrigeerd (verlichting, wielen omgespaakt, voorvork gericht, balhoofd vervangen, antiroestketting voor de zoute Nederlandse winter, …).
  Ik ben werkzaam bij een dealer en heb een en ander voorbij zien komen. Ook kan ik goed vergelijken met zgn importframes, die meestal uit het Verre Oosten afkomstig zijn. Die hoeven (ik zou bijna ‘helaas’ zeggen…) voor Europese produktie in het geheel niet meer onder te doen. Ik ben een fan van Europese produktie, maar dan moet het kwalitatief een meerwaarde hebben, dat zijn we aan onze stand verplicht! Dus niet: net zo goed, maar: beter! Er zijn fietsen met importframes waarbij ik er nog nooit een heb aangetroffen die niet fatsoenlijk spoorde. Kennelijk is de kwaliteitscontrole daar bijna perfect.
  Mijn kritiek is opbouwend bedoeld en ik hoop van harte dat mijn baas nog veel Achielles zal verkopen en dat het Achielle steeds beter zal gaan!

 16. In reactie op de kritiek en het verweer van Achielle: dat kritiek online en op een forum staat is juist wenselijk. Zo kunnen mensen de kritiek meenemen bij de overweging van een aanschaf. Des te meer kijk ik uit naar een inhoudelijke reactie van Achielle, al dan niet onderbouwd, om een welles-nietes discussie te voorkomen.

  Ik heb mijn Achielle nu drie maanden. Over de rijkwaliteiten niets dan lof. De fiets spoort goed en rijdt op hoge snelheid zeer stabiel.

  De verlichting heb ik bij aanschaf laten vervangen door batterijlampjes, met name omdat de originele dinamo en verlichting er erg armoedig uitzag.

  De ketting is inderdaad niet anti-roest en roest dus flink, ondanks het feit dat ik maar vier keer onder vochtige omstandigheden heb gefietst en de fiets binnen gestald staat. Een vriend van mij heeft om deze reden een Achielle Pick-up met dichte kettingkast besteld.

  In het balhoofd zit wat speling, maar ik neem aan dat dat een kwestie van aandraaien is. Mijn fiets staat nu voor een servicebeurt bij de fietsenhandelaar.

  Een anti-roest ketting is dus wellicht een mooie aanvulling, ik hoop dat dat gaat helpen. Als de speling uit het balhoofd dan nog is verdwenen, heb ik een perfecte fiets…

 17. Deze reacties zijn veelbelovend, wij zijn aan het rondkijken voor deze fiets, maar zo te zien moet dit ‘m worden. Wij zijn vooral gecharmeerd van de robuustheid en dat niet alles in een keer stuk is als de fiets een keertje omwaait etc. Bedankt voor alle reacties, ik ga de fiets zeker kopen. Super!

 18. ben vorige week een sparta pick up 3v en een achielle 3v gaan testen, en de achielle steekt er met vlag en wimpel bovenuit. de mijne is besteld!

  1. Ik heb twee uur moeten wachten op mijn fiets, mijn fietsenwinkel heeft zo goed als alle modellen en accessoires op voorraad (de fietsenwinkel aan het Weesperplein in Amsterdam).

   Was er vandaag nog even om mijn ketting te laten spannen. Bij de nieuwe fietsen viel me op dat nu gebruik wordt gemaakt van een roestrije ketting. Dat was ook wel nodig, bij mijn Achielle is een kleine regenbui al genoeg voor een bruine fiets. Binnenkort ga ik dus ook maar voor roestvrij, al ga ik dan gelijk voor RVS (volgens de fietsenmaker “echt” roestvrij).

   Dus Sjoerd: als het te lang duurt, cancelen en naar A’dam. Prima zaak!

 19. ik bestelde vrijdag mijn Achielle-pick up in crème-beige kleur, 3 speed terugtraprem! Eind augustus zal die geleverd worden daar de firma momenteel 3 weken in verlof is. De fietshandelaar zei me dat er normaal gezien een wachttijd is van 3 weken. Ik kijk er énorm naar uit en laat wel eens weten hoe m’n ervaringen zijn met m’n nieuwe stalen ros!
  Toch ook eventjes laten weten dat de mensen van Achielle vliegensvlug via mail reageren op vragen.

 20. Begint toch ondertussen treurige vormen aan te nemen! Nadat na 5 weken de fiets geleverd werd, bleek de verkeerde naaf (fout fietsenhandel) en er een beschadiging op het voorrek te zitten (volgens fietsenhandel fout van achielle). Binnen twee weken zou het opgelost zijn. Vandaag na drie weken maar weer eens langs te gaan. De fietsenhandelaar gaf aan dat de bestelde onderdelen niet geleverd zijn door achielle. Zodoende heeft hij de complete fiets teruggestuurd. Nu is Achielle, zoals Veerle boven aangeeft, op vakantie en gebeurd er de komende weken dus helemaal niks. Vervolgens moet de fiets dus opgeknapt worden en weer teruggestuurd naar de handelaar. Totale levertijd zou dus weleens kunen oplopen tot 3 maanden!

  Peter, wie weet dus indedaad een slim plan om de hele bestelling maar te cancellen. Moet er overigens wel bij zeggen dat ik nu ook een mail naar Achielle heb gestuurd (nemen logischerwijze de telefoon niet op, aangezien ze vakantie hebben). Het verhaal wat hier boven staat is immers het verhaal van de fietshandelaar. Wie weet heeft Achielle een andere verklaring voor de problemen en-of bieden ze een goede oplossing. Mocht dat het geval zijn zal ik dit nog melden op het forum

  1. Update
   Terwijl de mensen van de fabriek vakantie had een mail gestuurd om een uitleg te vragen. Dezelfde dag een reactie van Achielle, waarin ze aangaven de gang van zaken te betreuren. quablijkelijk is er in de communicatie het één en ander misgegaan tussen handelaar en fabriek. De belofte gekregen dat direct na de vakantie het opgepakt zou worden.
   Ze hebben daad bij woord gevoegd. De fiets is direct na de vakantie in elkaar gezet en met spoed naar Utrecht verzonden. De levertijd was te lang door wat fouten. Zowel de handelaar, als de fabriek, hebben in eder geval voor mij bewezen dat ze dit hebben willen herstellen. Voor mij is dat genoeg.

 21. Heb 18 juni 2010 bij fietsje.nl een achielle besteld met van alles erop en eraan. De meneer van deze winkel houdt me tot nu toe lekker aan het lijntje. De fiets is niet geleverd of op een verkeerd adres afgeleverd. ( andere dealer ). Nu wordt er gezegd dat er een nieuwe fiets besteld moet worden. Dus 5 maanden wachten is wel erg lang maar ik zit straks 3 maanden te wachten. Aan wie dit nu ligt weet ik niet. Wordt er wel helemaal ………. Van.

 22. Ik ben sedert deze morgen de trotse eigenaar van een Achielle Craighton Pick up en ben zééééééér tevreden! Alles dik in orde, een zalige fietsrit achter de rug met toch wel wat bekijks. Rijdt zeer soepel, kortom fantastische fiets! Fiets werd geleverd zoals beloofd na 3 weken (de vakantie van Achielle uiteraard niet meegerekend). Dus een erg tevreden klant die deze fiets alleen maar kan aanbevelen!

 23. Met belangstelling heb ik jullie artikel gelezen over serva. Toevallig heeft mijn opa er nog een staan. Wegens zijn verhuizing naar een verzorgingstehuis is gevraagd zijn inventaris te verkopen. Hij is 94 en heeft in zijn vroegere jaren brood bezorgd met de serva en tevens ook een Gazelle. Op marktplaats vind u de advertentie van deze 2 fietsen. Vriendelijke groet.

  1. En Frits

   Wat is het frame nummer van de Serva ? en heeft het ook een NSU remnaaf en kan u vader ook vertellen of de fiets nieuw en of waar en wanneer gekocht is in verband met traceren bouwjaar .

 24. Enige tijd geleden plaatste ik een bericht dat ik de trotse eigenares was geworden van de Achielle Craighton Pick up (model met terugtraprem)! Ondertussen reeds een half jaar hiermee rondgetoerd en nog steeds super-supertevreden. Fiets rijdt zalig! Voor al diegene die nog twijfelen, doen!!

 25. Hallo,
  Ik ben vandaag wezen kijken naar een Craighton pick-up en voel er veel voor de fiets aan te schaffen (en mijn hybride Cube Curve 2010 de deur uit te gooien).
  Ik zit echter met een paar vragen. De belangrijkste is wel waarom het prijsverschil met een Gazelle Toer Populair zo hoog is. (ik heb er al 17 jaar een maar hij is ‘zacht’ geworden).
  Zit dat verschil in afwerking en materialen, is bv. het frame gecoat ipv gelakt en zit er verschil in buisdikte etc.? Of betaal ik gewoon >€200 meer omdat de naam Gazelle er op staat.
  Bij voorbaat dank voor de informatie

 26. 2 weken ben ik rond gaan neuzen om te kijken welke fiets ik zou gaan kopen.

  Ik zat aan een sparta te denken. Tot dat ik toch nog maar ff verder ben gaan kijken vlak voordat ik de sparta wou kopen.

  Gelukkig heb ik dat gedaan en kwam ik deze mooie net ff iets andere mat zwarte Achielle pick up tegen op het internet.

  Ik ben gelijk naar de dealer gegaan. En toen ik em in het echt zag wist ik het gelijk. Fuck die Sparta (met lelijke oversized buizen en rare frame vorm. En al die nep yuppen die er op fietsen! Ik ga voor deze Achielle pick up! Way more sophisticated!

  Ik was gelijk verkocht. En ben nu dus trots eigenaar van een super fietsende mooi ogende Achielle pick up. Het frame is echt mooi. Gewoon normaal zoals het hoort. Niet met al die gekke vormen er in. De wielen zijn ook groter dan bij die sparta modellen en de banden zijn normaal. Dat rijd fijner. Niet van die dikke ballon dingen.

  Ook wil ik erbij zeggen dat ik erg goed geholpen ben door de mensen die er werken. Duidelijk vakmanschap en verstand van zaken (Geen vervelende verkoop praatjes.

  Tip in Amsterdam: Ik heb em gekocht bij Rijwiel Service Weesperplein.

  Groet. Joel

 27. Beste mensen, ik heb gekozen voor de Roll Royce onder de klassieke herenfietsen: de Gazelle Toer Populair, met een Nexus 3v terugtrapnaaf zonder voorrem, met bagarerek.
  Geen klassieke fiets die lichter rijdt, onovertroffen.

 28. Even een oud onderwerp tot leven wekken, als dat mag.

  Bij Achielle zijn de voordrager en de voorvork één geheel, wat geloof ik uniek is. Stel, ik wil zo’n Achielle voordrager, want hij is groot, hij schijnt degelijker te zijn dan andere moderne voordragers en ik vind hem mooi. Kan ik er dan van uitgaan dat die vork met voordrager ook op vergelijkbare retro-fietsen van andere merken past? Zijn de maten en afmetingen voor dit soort vorken gestandaardiseerd? Wie weet daar meer over?

  Ik heb een oerklassieke Hollandse opafiets die ik om diverse redenen niet weg wil doen, vandaar. Bovendien woon ik ver weg over de grens, zodat ik niet zomaar even met mijn fiets bij de dichtstbijzijnde Achielle-dealer langs kan om een en ander te vergelijken.

  Hans M
  (Trouwe bezoeker van deze website. Heb helaas zelf geen echte transportfiets, maar geniet van de foto’s en probeer iets op te steken van de geschiedenis van deze fietsen.)

 29. Hoi,

  Ik heb een jaar de knalrode craigton fiets van Achielle. Zeer tevreden ben ik tot nu toe. Behalve over de lak. Er zitten barstjes in en op sommige plekjes is de lak er al af. Hoe kan dit en hoe kan ik dit oplossen?
  Voor de rest is de fiets zeker een aanrader 🙂

  Groetjes,

  Danielle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *