Band voor transportfiets

Een bericht uit de nieuwsgroep nl.fiets:

Een Mustang uit Assen, weet niet hoe oud (oud!). Het voorwiel heeft al een nieuwe Vredestein Zwaar Transport 28 × 1¾. De velgbreedte van het achterwiel is groter, ongeveer 52 mm. Mij lijkt dat daar een 28 × 2.10 (etrto 54-622) band over moet. Wie kan mij vertellen welke merken een met die Vredestein Zwaar Transport vergelijkbare band voeren voor deze velg. Op de site van Vredestein vind ik alleen een 26 inch versie, andere fabrikanten lijken die maat te maken voor MBT. Eerlijk gezegd vind ik dat geen gezicht.

Rij nu rond met een 26 inch achterwiel, is het ook niet helemaal…

Groet, Marco

Antwoord:

Op de eerste plaats: 26 inch is geen maat, maar meer een traditie. er zijn 5 soorten 26″ banden. De ETRTO aanduiding is onverwisselbaar.
Je hebt gelijk een ATB band op zo’n fiets is geen gezicht, als het al dezelfde velgemaat is.
52 mm, is dat de breedte over de buitenkant velg gemeten. Dat zegt erg weinig. Deze velgen zijn veelal zo gevormd dat de binnenbreedte, die is bepalend, een flink stuk kleiner is, vaak ca. 25 mm.
Een alternatief voor genoemde Vredestein banden in de maat 54-622 is er bij Continental city contact. 28 × 1¾ is ca 47-622 en daarvan zijn er genoeg, ook nog breder tot 50mm. En geen 29″ ATB dus.
Groet, Sjef

16 gedachten aan “Band voor transportfiets”

 1. Heb afgelopen week een transportfiets gekocht. Deze is van het merk ‘KLEON’. Ik denk dat de transportfiets uit de jaren 40 of 50 is. De fiets is origineel alleen er zitten nieuwe wielen op 28 X 1.1/2. Mijn vraag is nu wie heeft er wel eens van het merk ‘KLEON’ gehoord en wat zijn de normale maten wielen voor een transportfiets.

  gr. Leon

  1. Ik heb er vroeger een gehad…. geweldig sterke fiets…. maar helaas gestolen…… ik dacht dat ik de naam verkeerd onthouden hed omdat er op internet niets over te vinden is ….. maar gelukkig ze bestaan echt…… als je info of een foto hebt hou ik me aanbevolen ….. PS beetje late reactie met dank aan google.

   René

 2. Hoi Leo

  Ik zag de Kleon op M.P. De meest gangbare maat wielen voor de Hollandse Transporters zijn 28 maal 1 3/4 { 28 . 1.75 } en 26 maal 2
  Echter 28 maal 1 1/2 werdt ook gebruikt ik had foto,s van dergelijke banden maar de harde schijf ging kapot en ik had geen back up.
  Ik had een Vredestein Transportband en dat was 28 maal 1/2 maal 1 3/4
  en dat zag er net zo uit als de 28maal 1 3/4 alleen wat groter voor op een 28 maal 1 1/2 velg .
  Nog een Transportfiets maat welke je tegenkomt is 26 maal 2 maal 1 3/4
  een Ballon band extra dik.
  Volgens mij vind je op sommige folder materialen op deze SITE in de tekst dat de Transporter geleverd kan worden met wielmaat 28.1 3/4 of 26.2 of 28 maal 1 1/2.

 3. Hoi Marco,
  Ik heb net weer 130km weggetrapt met banden met de maat 622 50 en dat gaat dan over traditie 28-2. En dat is dan meteen een band in de kleur “creme”. Ze zijn te bestellen bij http://www.fietspunt.nl maar iedere fietsenmaker moet er aan kunnen komen. Als je ze besteld bij een handelaar die ook aan bijvoorbeeld België levert dan kan je ze ook zonder reflexiestrepen krijgen.
  Het zijn nieuwe Schwalbe banden van het type Fat Frank waar ik nu bijna een jaar mee rond fiets en ze bevallen prima.
  Ze passen op velgen met een buitenbreedte van 40mm en 43mm en als het 622 is zullen ze ook wel op jou nog bredere velg passen.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Ja ik rij er nu ook op! ziet er mooi uit ,en je kan de lelijke type aanduiding met tinner en staalwol er af halen!
   Groet Ad

   1. Hoi Ad,
    Hoe lang en hoe veel fiets jij er mee?
    Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de slijtvastheid van die banden.
    Bij mij is er nog niet veel van af en ik schat dat ze bij intensief gebruik een jaar of vijf meegaan. En met intensief bedoel ik ongeveer 120km tot 150km per week, en ik ben er nou niet echt zuinig op.
    12 jaar geleden heb ik een paar zwarte banden voor mijn toenmalige fiets gekocht van 26″ en daar is nog steeds niets van af terwijl ik daar toch ook veel op gefietst heb.
    Deze Fat Franks gaan volgens mij lang niet zo lang mee maar ze rollen wel erg lekker. Weinig herrie, weinig weerstand en ook niet onbelangrijk; nog geen lekke band gehad terwijl ik toch overal doorheen raus.
    Nou ja, ik ben benieuwd of er iemand iets kan zeggen over de kwaliteit van banden.
    Het oog wil ook wat (spek, creme of wit) maar ik heb een fiets om te fietsen en liefst zo lang mogelijk.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Charles
     Ik heb ze een week of twee,het is een mooie stoere dikke cremeband en heb ze omgewisseld met de creme cst band,puur voor de mooi!
     Ik fiets eigelijk te niet genoeg om te bepalen of een band slijtvast is.
     Wat mij opvalt is dat alle merkbanden na een jaar droogte scheuren krijgen ,en met name de” Vredestein transportband”.
     Daar heb ik er al veel van gekocht voor mijn fietsen en mocht ze dan ook zo omruilen voor nieuwe maar daar schiet je natuurlijk niets mee op.
     Vandaar dat ik aan het experimenteren ben geweest met div merken
     Groet Ad

     1. Hoi Ad,
      Die CST’s heb ik ook. Alleen nog niet mee gefietst omdat ik een fiets voor iemand aan het bouwen ben. Wieltjes opnieuw gespaakt en de banden er vast opgelegd. Ziet er ook niet echt slecht uit vind ik.
      Ze zijn van nylon staat er op. Zijn die sterk? Als er China op staat wordt ik argwanend.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

     2. Chareles
      De CST band ziet er inderdaad niet slecht uit ,maar ook die krijgen naast het loopvlak scheurtjesbinnen een jaar
      Groet Ad

 4. Hoi Ad,
  Ik leg ze er gewoon op en dan zien we wel waar het schip strandt.
  Als het loopvlak een beetje stabiel blijft, niet te veel lek gereden wordt en een beetje zijn vorm behoudt dan moet het maar. ‘k Moet zeggen dat die creme Schwalbe’s het goed doen wat scheurtjes betreft. Nergens iets van te zien. Ook niet bij de banden op de Gazelle van mijn vriendin. En lek rijden hebben ze tot nog toe ook niet gedaan.
  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

 5. Hallo Marco,
  Heb je al een band voor je mustang? De band die wel zou passen is van het merk KENDA en is iets smaller. de nieuwe maat is
  28 X 1 5/8 X 1 3/4 . 47 X 622/700 X 45C transport.Verder ben ik wel nieuwsgierig naar de gegevens van de Mustangfiets.

  Met vriendelijke groet,
  Anne Maris

 6. Hallo beste mensen,

  Als buitenstaander heb ik even een vraagje wat velgen betreft. Kan iemand me zeggen wat de binnenbreedte (bij de draadzitting) van een 28×1 3/4 velg is? Ik heb ergens een oude velg zien staan en heb het vermoeden dat het een 28×1/3/4 is maar hoe controleer ik dat? Ik moet het op afstand doen en iemand anders laten meten. Ik moet dus duidelijke instructies kunnen geven.

  met vriendelijk groet,

  Tim Pereboom

 7. Hoi Tim,

  De binnenbreedte is ongeveer 35mm.
  De buitenbreedte zit tussen de 41 en 43mm.
  Waar je het beste op kan varen is de ETRTO maat.
  Dat is de standaard die alle bandenfabrikanten gebruiken.
  Als de velg die je wilt kopen een buitenbreedte heeft van 38mm is het hoogstwaarschijnlijk een velg voor een ‘omafiets’ met de ETRTO maat 635.
  Die moet je niet hebben maar wel een met de maat 622.
  Die getallen gaan over de diameter van de hiel (draadzitting) van de band die er op past.
  Ik heb er zelf wel eens een rolmaat langs gelegd om te kijken of het klopt dat die diameter 622mm is. Dat komt wel in de buurt maar is niet helemaal exact dus daar zou ik niet op af gaan. Als diegene die gaat kijken een band meeneemt met de maat 622 en die past er op dat heb je de goede.

  Groetjes van mij,
  Charles Waagenaar

  1. Dank je wel Charles,

   Even ter kennismaking. Ik heb zelf ook een transportfiets (al een jaar of 25 in gebruik).
   Ik heb altijd gemeend dat het een Gazelle is omdat er een Gazelle kettingwiel aan de voorkant zit.
   Als ik echter op internet rondkijk krijg ik daar sterke twijfels over. Mijn fiets lijkt erg veel op deze namelijk: (http://oudefiets.nl/forum/viewtopic.php?f=45&t=380) waarvan jij dan weer zegt dat het ws geen Gazelle is. Ik heb nooit de moeite genomen om het echt te onderzoeken maar degene waarvan ik de fiets via via heb gekocht zei dat hij van rond 1940 zou zijn.

   Nu weer even over de wielen. Ik heb inmiddels gemeten bij mijn eigen wielen en die zijn (tot mijn verbazing) slechts 38mm breed (buitenmaat). Er zitten wel Vredestein extra zwaar transportbanden op van 28x1_3/4. Het zijn dus als ik het vergelijk met ETRTO geen omavelgen?
   Zijn het dan transportvelgen LIGHT misschien? ze zijn wel oud vlgs mij en van gelakt staal, geen aluminium.
   Degene waar ik de velg te koop had zien staan, heeft me inmiddels gemeld dat het 28″velgen zijn met een buitenmaat van 37mm, oud zwart gelakt staal met twee gouden biezen. Dan kunnen het dus nog steeds omafietsvelgen zijn. Nog maar eens vragen om er een band om te leggen dus.

   Als ik er aan toe kom zal ik binnenkort eens een wat uitgebreider verhaal over mijn fiets ophangen met foto’s en waarschijnlijk nog meer vragen.

   Groetjes,
   Tim

   1. Hoi Tim,

    Er zijn o.a. velgen gemaakt voor omafietsen, sportfietsen en tran-sportfietsen.
    De omafietsen hebben een ETRTO maat van 635 en zijn 38mm breed.
    De sportfietsen hebben een ETRTO maat van 622 en zijn 38mm breed
    De transportfietsen hebben een ETRTO maat van 622 en zijn 40mm breed of breder. Meestal 43mm.

    Dat alles wil zeggen dat de Vredestein Transport Extra Zwaar op sport- en tran-sportfietsen past.
    Natuurlijk zijn er wel eens sportfietsvelgen in tran-sportfietsen gespaakt als de originele kapot waren.
    Het is ook zo dat veel transportfietsen die bij mij binnenkomen al een of zelfs twee revisies achter de rug hebben. Bij mij krijgen ze dan de tweede of derde.
    Tijdens al dat gesleutel worden er heel vaak originele onderdelen vervangen waardoor de originaliteit twijfelachtig wordt ook al ziet het er al oud en versleten uit. Soms heb je geluk en is de fiets gereviseerd en toen stilgezet om wat voor reden dan ook.
    Van meerdere fabrikanten is bekend dat je je fiets vroeger, jaren 20 en 30 naar de fabriek terug kon brengen en dan werd ie daar weer helemaal nieuw gemaakt maar werden ook innovaties toegepast.
    Ik bedoel maar te zeggen dat het heel wel mogelijk is dat een fiets uit een verzameling onderdelen bestaat van meerdere merken.
    Fietsmerken én onderdelen merken.
    Gazelle is een eigenwijs merk omdat ze allerlei maten voerden van bijvoorbeeld trapassen en cups die alleen maar in een Gazelle pasten. Daar konden dus geen onderdelen van andere merken gedemonteerd worden. Goed voor de business en het lijkt er op of de fietsen onverslijtbaar zijn. Sturen, voorvorken en spatborden zijn bij Gazelle typisch en dus duidelijk herkenbaar.
    Na 50 jaar fietsen lijkt het me logisch dat er lang geleden al het een en’t ander vervangen is bij zo’n werkpaard wat wil zeggen dat het zeer lastig is om te detecteren waar ie vandaan komt en wat er mee gebeurd is.
    Lastig maar ook een leuke uitdaging.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *