Hyper-moderne ouderwetse transportfiets

Hyper-moderne transportfiets

Beste beheerder van transportfiets.net,

Graag wil ik een “post” mailen…

Ik heb een transportfiets frame, en deze ga ik hyper modern opbouwen. Voorzien van naafdynamo, 8-speed nexus naaf en rollerbrakes voor en achter. Wellicht is dat in jullie ogen niet historisch verantwoord, maar toch lijkt het me een welkome afwisseling op de historisch verantwoordelijke restauraties. De bedoeling is dan ook om het frame NIET te restaureren maar lekker in zijn verroeste vel te laten zitten.

Mijn vragen zijn:

Weet iemand wat voor frame dit is (framenummer staat op de zadelbuis, en is 47030)?
Weet iemand waar ik een trapas kan vinden? (dit moet toch een 17mm, en brede trapas zijn? Bracket breedte is 75mm en doorsnee is 45mm)

U zou mij erg helpen met een adresje voor een trapas, en het zou leuk zijn als iemand dit frame voor me kan identificeren.

Ik heb foto’s toegevoegd zodat jullie kunnen kijken hoe de fiets er uit gaat zien.

MVG, Nick van de Wiel

www.spokes.nl

Hyper-moderne transportfiets

Hyper-moderne transportfiets

Hoi Nick,

Wat leuk! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat. De foto’s beloven een prachtige fiets!

Natuurlijk zal niet iedereen moderne onderdelen op een ouderwetse bakkersfiets waarderen, maar ik vind het wel iets hebben. Het wordt een unieke fiets, met een oerdegelijk frame.
Het merk van de fiets is moeilijk te zien. Hoewel ik al jaren naar transportfietsen kijk, kan ik aan het frame het merk niet herkennen.
Wat voor rek zat er op?

De nippel op het balhoofd heb ik nog nooit gezien. Misschien is dit een aanknopingspunt?
Of de nokken voor de bagagedrager? Batavus?

Met het genoemde framenummer zijn een aantal merken uit te sluiten, maar dat geeft nog geen houwvast. Er zat geen balhoofdplaatje op?
Het is de originele lak. Is er geen patroon op de zadelbuis te herkennen?

Met vriendelijke groet,
Bas Groot

18 gedachten aan “Hyper-moderne ouderwetse transportfiets”

 1. @ Bas: Wat jij als een vetnippel ziet is volgens mij gewoon een montagepunt voor de verlichting. Hieraan kan de draad die van de dynamo komt worden vastgemaakt. Binnenin het frame loopt dan de bedrading naar het achterlicht.
  Waarschijnlijk zit er dan aan de achtervork nog zo’n dingetje.

  @ Nick: Wat de trapas betreft: Als je hem toch modern maakt, laat dan een bus in de trapas plaatsen met de diameter van een moderne trapas.
  Thompson assen met de maat die je nodig hebt zijn erg schaars.

  groeten, Herald

 2. Hoi Herald,

  Je hebt denk ik gelijk. Ik was in de war met een vetnippel die ik eerder zag op een andere fiets, op de trapas, met een kogeltje erin:

  Vetnippel

  Maar dat neemt niet weg dat een montagepunt voor verlichting niet vaak voorkomt.

  Met vriendelijke groet,
  Bas

 3. herald, Graag zou ik het trapas probleem oplossen door er een andere trapas in te lassen. Alleen is de achterbrug van het frame zo breed dat deze geen moderne trapassen toelaat. Is zo’n thompson trapas onvindbaar of alleen erg duur? Gr. Nick

 4. Hallo Nick

  Ben benieuwd hoe dit er uit komt te zien.

  Een trapas is nog wel te vinden bij ’t mannetje kosten €35 euro.
  Neem maar een seen kijkje op hun site.

 5. Hoi Nick,

  Een thompson as is niet alleen moeilijk te vinden in die maat, maar als je hem vind ook vreselijk duur. Als je dan toch hypermoderne spullen op je fiets wilt zetten, dan zou ik eens een kijkje nemen bij de lowrider parts op het internet. Deze sites hebben assen en cranks in alle maten en prijzen.

  Op de meeste customs wordt een BMX bracket gebruikt. Daarvoor zijn de bekende single piece cranks geschikt maar er is ook de mogelijkheid om een trapas set met vaste lagers en zogenaamde ‘3 piece’ cranks te monteren. Gebruik je liever Europese cranks (zoals bijvoorbeeld op mountainbikes te vinden zijn), dan zijn er verschillende ombouwsets te koop. Ook als je bv een BSA cartridge trapas wil monteren.

 6. In mijn transportfiets is bij ’t Mannetje in Haarlem een nieuwe as geplaatst, omdat de diameter kleiner is dan het huis van mijn fiets is er een bus in het huis geperst, deze is niet vastgelast en kan er eventueel weer uit mocht ik een passende thompsonas willen plaatsen.

  Ook mijn achterbrug is erg breed, een passende as was echter geen probleem.

 7. Als je dan toch zo groots en vernieuwend bezig bent wat ik toejuich doe dan de hele fiets?
  poedercoat of lak de rest ook zodat de hele fiets gerestoreerd en aangepast op het heden lijkt een nieuw en modern leven voor deze prachtige oude fiets .
  waarbij de nieuwe lak de verdere ontbinding van het metaal tegen gaat .

  Sucses hoor

 8. Hallo Niek,

  Wat voor een velgen en banden heb je nu gebruikt. Het lijkt ook wel of je een nieuw balhoofdset heb gevonden of is dit nog een orginelen?

  Wil het verder lukken met de fiets.

  Groeten Davy

 9. nee hoor !!! kijk eens goed vindt je ze niet erg kort ? en achter het spartbord beentje te hoog ????
  Ik vermoed de spatborden waren erg ver heen en zijn daarom ingekort of komen van een kleinere fiets .

 10. Vindt het wel jammer dat Nick niet doorgezet heeft en het project heeft gefinisched !!! het zou op fiets gebied een mooie Hot Rod { Cafe Racer }
  { Sterk Opgevoerd Oudje } zijn geweest .
  Mischien moet je als je er druk mee bent geweest het effe laten rusten om dan later er weer mee verder te gaan soms krijg je dan betere ideeen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *